Overclock.net › Forums › Components › Memory › XMP makes windows show less ram then installed?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

XMP makes windows show less ram then installed?

post #1 of 4
Thread Starter 
This is for my sigrig.

I have 1866 dominators, 32gb (4x8). When I don't use the XMP profile windows shows a full 32gb ram. If I reboot into bios and select XMP, windows boots up and only shows 24GB. It's like I'm losing a whole stick. What can cause that?
Jermzz
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930k ASUS Rampage IV Extreme EVGA GTX 580 32 GB Corsair Dominator 1866 CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Corsair Force GT 120 RAID 0 water cooled Win 7 Ultimate x64 HP w24 
PowerCaseMouse
AX1200 Modded Reverse ATX TJ07 Lachesis 
  hide details  
Reply
Jermzz
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930k ASUS Rampage IV Extreme EVGA GTX 580 32 GB Corsair Dominator 1866 CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Corsair Force GT 120 RAID 0 water cooled Win 7 Ultimate x64 HP w24 
PowerCaseMouse
AX1200 Modded Reverse ATX TJ07 Lachesis 
  hide details  
Reply
post #2 of 4
Don't have this board or any experience on X79, but I ran across a few threads for you to read up on.

http://www.overclockers.com/forums/showpost.php?p=7054097&postcount=5

http://rog.asus.com/forum/showthread.php?7471-Rampage-IV-Extreme-Memory-Issue&p=59348&viewfull=1#post59348

http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20100429194317906&board_id=1&model=P6X58D+Premium&page=1&SLanguage=en-us

The ROG post especially has a few things you may try.
post #3 of 4
Thread Starter 
Thanks for the effort to help, but I don't really see my problem covered there. Those threads are all about ram not being detected period, I only lose 8 gigs when using XMP mode. If I turn XMP off and run the sticks at 1333, it shows all 32 gig. So I don't think it's an issue with the ram or the board. I'm thinking something software related. I was hoping someone else had run into this issue. I know it's a fairly new board.

I'm gonna try turning off XMP and just OC'ing the ram manually.
Jermzz
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930k ASUS Rampage IV Extreme EVGA GTX 580 32 GB Corsair Dominator 1866 CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Corsair Force GT 120 RAID 0 water cooled Win 7 Ultimate x64 HP w24 
PowerCaseMouse
AX1200 Modded Reverse ATX TJ07 Lachesis 
  hide details  
Reply
Jermzz
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930k ASUS Rampage IV Extreme EVGA GTX 580 32 GB Corsair Dominator 1866 CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Corsair Force GT 120 RAID 0 water cooled Win 7 Ultimate x64 HP w24 
PowerCaseMouse
AX1200 Modded Reverse ATX TJ07 Lachesis 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Thread Starter 
Wow, even if I manually OC, I lose the 8 gigs. So weird. I'm just gonna run them at 1333 til I figure it out so I get all my ram. mad.gif
Jermzz
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930k ASUS Rampage IV Extreme EVGA GTX 580 32 GB Corsair Dominator 1866 CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Corsair Force GT 120 RAID 0 water cooled Win 7 Ultimate x64 HP w24 
PowerCaseMouse
AX1200 Modded Reverse ATX TJ07 Lachesis 
  hide details  
Reply
Jermzz
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930k ASUS Rampage IV Extreme EVGA GTX 580 32 GB Corsair Dominator 1866 CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Corsair Force GT 120 RAID 0 water cooled Win 7 Ultimate x64 HP w24 
PowerCaseMouse
AX1200 Modded Reverse ATX TJ07 Lachesis 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › XMP makes windows show less ram then installed?