Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Weird Eyefinity stuttering issues. Please help!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Weird Eyefinity stuttering issues. Please help! - Page 2

post #11 of 53
Ive heard of this issue before, but never experienced it with Nvidia surround. I really think it has to do with the way AMD's solution works, in specific the adapters. I hope this guides you in the right direction, but I really have a feeling it lies somewhere in those monitor adapters opposed to driver/cfx/etc. And naturally make sure all monitors refresh rates etc are matched (but you've already done this).
Armageddon
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel core I7 930 P6X58D-E Evga 560ti Muskin Redline DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Velociraptor Corsair H50 Windows 8 Professional Alienware OPTX AW2310 
KeyboardPowerCaseMouse
CM Storm Quickfire Rapid Enermax Revo 1050 Lian Li  Zowie EC2 eVo 
Mouse PadAudio
Razer Scarab Bowers and Wilkins MM-1 
  hide details  
Reply
Armageddon
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel core I7 930 P6X58D-E Evga 560ti Muskin Redline DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Velociraptor Corsair H50 Windows 8 Professional Alienware OPTX AW2310 
KeyboardPowerCaseMouse
CM Storm Quickfire Rapid Enermax Revo 1050 Lian Li  Zowie EC2 eVo 
Mouse PadAudio
Razer Scarab Bowers and Wilkins MM-1 
  hide details  
Reply
post #12 of 53
Thread Starter 
Hm... I guess it does have something to do with crossfire. With a single card the overall GPS is lower but its consistent and matches the afterburner reading. But I still its not really micro stutter I'm dealing with, because like I said it feels.more like actual fps is lower than what's reported instead of it being smooth and then choppy all of a sudden.

Any idea why using a frame limiter and clipping fps just a bit below reported average fixes the problem? This one really puzzles me. ( have to note that this only helps if vsync is on).

Next items on my agenda:
- getting a display port to mini display port cable to connect to my main monitor, so I can then eliminate my active adapter from the other monitors connevtion and see if it somehow helps.
- use a 60 Hz monitor as a main one instead of a 120hz
- replace the motherboard. I've replaced just about everything else - CPU, gpus, windows, psu, hdd. I guess I should be able to return it easily enough in case it doesn't help.
- Last resort: sell off my7970s and go nvidia, if their new cards are same/better than 7970s. Haven't had nvidia product for about 8-9 years but I could give it a shot.
Edited by FcZenitFan - 1/25/12 at 10:55pm
MyRig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3960x Gigabyte GA-X79-UD3 3 x EVGA GTX 680 Corsair XMS3 16Gb @ 1600Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Caviar Black 7200 RPM 500 Gb + Intel 311 SSD... WD Caviar Green 500 Gb (Data)  Crucial m4 SSD 128GB Windows 7 64-bit 
MonitorPowerCaseMouse
3 x Samsung 23" SA950D Corsair HX1050 Thermaltake Chaser MK-1 Logitech G5 
Audio
Logitech Wireless Gaming Headset G930 with 7.1 ... 
  hide details  
Reply
MyRig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3960x Gigabyte GA-X79-UD3 3 x EVGA GTX 680 Corsair XMS3 16Gb @ 1600Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Caviar Black 7200 RPM 500 Gb + Intel 311 SSD... WD Caviar Green 500 Gb (Data)  Crucial m4 SSD 128GB Windows 7 64-bit 
MonitorPowerCaseMouse
3 x Samsung 23" SA950D Corsair HX1050 Thermaltake Chaser MK-1 Logitech G5 
Audio
Logitech Wireless Gaming Headset G930 with 7.1 ... 
  hide details  
Reply
post #13 of 53

Since you are going Nvidia surround, why don't replace with 3 identical monitors now because that's what is needed.

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #14 of 53
Quote:
Originally Posted by Ken1649 View Post

Since you are going Nvidia surround, why don't replace with 3 identical monitors now because that's what is needed.

Along with 3Identical monitors, SLI is also required, unless of course you are running one of the Dual GPU single PCB cards like the 590.
Armageddon
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel core I7 930 P6X58D-E Evga 560ti Muskin Redline DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Velociraptor Corsair H50 Windows 8 Professional Alienware OPTX AW2310 
KeyboardPowerCaseMouse
CM Storm Quickfire Rapid Enermax Revo 1050 Lian Li  Zowie EC2 eVo 
Mouse PadAudio
Razer Scarab Bowers and Wilkins MM-1 
  hide details  
Reply
Armageddon
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel core I7 930 P6X58D-E Evga 560ti Muskin Redline DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Velociraptor Corsair H50 Windows 8 Professional Alienware OPTX AW2310 
KeyboardPowerCaseMouse
CM Storm Quickfire Rapid Enermax Revo 1050 Lian Li  Zowie EC2 eVo 
Mouse PadAudio
Razer Scarab Bowers and Wilkins MM-1 
  hide details  
Reply
post #15 of 53
Thread Starter 
Thanks for the info guys. I'll try to stick with it for now and somehow make my current setup work, or at least identify the issue, and only if there is no possible way to make it work, then I'll have to consider the NVIDIA move.
MyRig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3960x Gigabyte GA-X79-UD3 3 x EVGA GTX 680 Corsair XMS3 16Gb @ 1600Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Caviar Black 7200 RPM 500 Gb + Intel 311 SSD... WD Caviar Green 500 Gb (Data)  Crucial m4 SSD 128GB Windows 7 64-bit 
MonitorPowerCaseMouse
3 x Samsung 23" SA950D Corsair HX1050 Thermaltake Chaser MK-1 Logitech G5 
Audio
Logitech Wireless Gaming Headset G930 with 7.1 ... 
  hide details  
Reply
MyRig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3960x Gigabyte GA-X79-UD3 3 x EVGA GTX 680 Corsair XMS3 16Gb @ 1600Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Caviar Black 7200 RPM 500 Gb + Intel 311 SSD... WD Caviar Green 500 Gb (Data)  Crucial m4 SSD 128GB Windows 7 64-bit 
MonitorPowerCaseMouse
3 x Samsung 23" SA950D Corsair HX1050 Thermaltake Chaser MK-1 Logitech G5 
Audio
Logitech Wireless Gaming Headset G930 with 7.1 ... 
  hide details  
Reply
post #16 of 53
Thread Starter 
Ok, found out that the 120hz monitor has nothing to do with it. I borrowed my brother 60hz and ran all three and it was the same.

Here's some data I took using BF3's performance display.

First screenshot, where I do not limit the fps. CPU activity meter jumps around like crazy. Stuttering. MSI AB reports 60.1 fps, In game fps meter (using Render.DrawFpsMethod 2) reports 40fps, feels like 40 fps (strangley the default Render.DrawFpsMethod 1 reports 60.1 fps btw).

http://img440.imageshack.us/img440/9477/bf320120126191244255.jpg

Second screenshot, I clip the fps to 50 and CPU activity is back to normal. Both AB and In-game fps meters report correct fps (50). Feels smoother than before.

http://img585.imageshack.us/img585/5113/bf320120126191605824.jpg

Maybe anyone has any new ideas on what's going on here? Could it be my motherboard?
MyRig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3960x Gigabyte GA-X79-UD3 3 x EVGA GTX 680 Corsair XMS3 16Gb @ 1600Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Caviar Black 7200 RPM 500 Gb + Intel 311 SSD... WD Caviar Green 500 Gb (Data)  Crucial m4 SSD 128GB Windows 7 64-bit 
MonitorPowerCaseMouse
3 x Samsung 23" SA950D Corsair HX1050 Thermaltake Chaser MK-1 Logitech G5 
Audio
Logitech Wireless Gaming Headset G930 with 7.1 ... 
  hide details  
Reply
MyRig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3960x Gigabyte GA-X79-UD3 3 x EVGA GTX 680 Corsair XMS3 16Gb @ 1600Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Caviar Black 7200 RPM 500 Gb + Intel 311 SSD... WD Caviar Green 500 Gb (Data)  Crucial m4 SSD 128GB Windows 7 64-bit 
MonitorPowerCaseMouse
3 x Samsung 23" SA950D Corsair HX1050 Thermaltake Chaser MK-1 Logitech G5 
Audio
Logitech Wireless Gaming Headset G930 with 7.1 ... 
  hide details  
Reply
post #17 of 53
I'm still trying to figure out how the motherboard could cause such a problem in a specific game. Have you tried seeing if more users experience this problem? perhaps is a bug in the game which could not be too optimized for eyefinity
My System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k Asus WS Revolution P67 Nvidia 460 EVGA Superclocked Nvidia 460 EVGA Superclocked 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
Nvidia 240GT Dedicated Physx 16GB DDR3 1333 Mushkin 4x4gb Corsair SSD Seagate 2TB HDD 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 2TB HDD None :D Megahalem Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Dell 2407WFP  Dell 2407WFPb  Dell 2407WFP Old Genius Kb -_- 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 1000w Chieftec Server modded Razer Mamba Rainbow Six Collector Edition Mouse pad 
  hide details  
Reply
My System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k Asus WS Revolution P67 Nvidia 460 EVGA Superclocked Nvidia 460 EVGA Superclocked 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
Nvidia 240GT Dedicated Physx 16GB DDR3 1333 Mushkin 4x4gb Corsair SSD Seagate 2TB HDD 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 2TB HDD None :D Megahalem Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Dell 2407WFP  Dell 2407WFPb  Dell 2407WFP Old Genius Kb -_- 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 1000w Chieftec Server modded Razer Mamba Rainbow Six Collector Edition Mouse pad 
  hide details  
Reply
post #18 of 53
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Razorstorm View Post

I'm still trying to figure out how the motherboard could cause such a problem in a specific game. Have you tried seeing if more users experience this problem? perhaps is a bug in the game which could not be too optimized for eyefinity

Don't think is a game issue. Happens in other games too when I run eyefinity and crossfire. I'm not sure it's mobo, but I've pretty much tried everything else.
MyRig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3960x Gigabyte GA-X79-UD3 3 x EVGA GTX 680 Corsair XMS3 16Gb @ 1600Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Caviar Black 7200 RPM 500 Gb + Intel 311 SSD... WD Caviar Green 500 Gb (Data)  Crucial m4 SSD 128GB Windows 7 64-bit 
MonitorPowerCaseMouse
3 x Samsung 23" SA950D Corsair HX1050 Thermaltake Chaser MK-1 Logitech G5 
Audio
Logitech Wireless Gaming Headset G930 with 7.1 ... 
  hide details  
Reply
MyRig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3960x Gigabyte GA-X79-UD3 3 x EVGA GTX 680 Corsair XMS3 16Gb @ 1600Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Caviar Black 7200 RPM 500 Gb + Intel 311 SSD... WD Caviar Green 500 Gb (Data)  Crucial m4 SSD 128GB Windows 7 64-bit 
MonitorPowerCaseMouse
3 x Samsung 23" SA950D Corsair HX1050 Thermaltake Chaser MK-1 Logitech G5 
Audio
Logitech Wireless Gaming Headset G930 with 7.1 ... 
  hide details  
Reply
post #19 of 53
Quote:
Originally Posted by FcZenitFan View Post


Don't think is a game issue. Happens in other games too when I run eyefinity and crossfire. I'm not sure it's mobo, but I've pretty much tried everything else.


Try with CPU HT on and off.
 

 

 

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #20 of 53
Quote:
Originally Posted by FcZenitFan View Post

Don't think is a game issue. Happens in other games too when I run eyefinity and crossfire. I'm not sure it's mobo, but I've pretty much tried everything else.

Does this happen regardless of your graphic settings (say, AA 16x, everything maxed out etc) or just when running everything at full graphics at native resolution?Perhaps you could try lowering graphics or playing at a different resolution. Perhaps you could test with a different crossfire cable? As far as I recall Crossfire and sli cables are 1x cables, so if somehow data transfer is at full rate, (either because cable is bad or because motherboard is not allowing the card to work at 16x/16x or 8x/8x, then that could explain why until certain amount of data (FPS) are transfered, you start to experience the issue
My System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k Asus WS Revolution P67 Nvidia 460 EVGA Superclocked Nvidia 460 EVGA Superclocked 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
Nvidia 240GT Dedicated Physx 16GB DDR3 1333 Mushkin 4x4gb Corsair SSD Seagate 2TB HDD 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 2TB HDD None :D Megahalem Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Dell 2407WFP  Dell 2407WFPb  Dell 2407WFP Old Genius Kb -_- 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 1000w Chieftec Server modded Razer Mamba Rainbow Six Collector Edition Mouse pad 
  hide details  
Reply
My System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k Asus WS Revolution P67 Nvidia 460 EVGA Superclocked Nvidia 460 EVGA Superclocked 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
Nvidia 240GT Dedicated Physx 16GB DDR3 1333 Mushkin 4x4gb Corsair SSD Seagate 2TB HDD 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 2TB HDD None :D Megahalem Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Dell 2407WFP  Dell 2407WFPb  Dell 2407WFP Old Genius Kb -_- 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 1000w Chieftec Server modded Razer Mamba Rainbow Six Collector Edition Mouse pad 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Weird Eyefinity stuttering issues. Please help!