Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Slow Hard Drive
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Slow Hard Drive

post #1 of 10
Thread Starter 
Hi all,

This afternoon, I was plugging my external drive to my computer using a USB port. Somehow it replaced the drive letter of one of my internal drive.
After fixing it, the internal drive became really really slow. I can't even save my Photoshop files without having to wait a min for each save.
It wasn't like this before I plugged in my external drive.

Some HD Tune screenshots:
460
460
460
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
post #2 of 10
just curious what your drive shows here;

maybe option defaulted when reset. never thought this feature made a huge speed difference, but could be suspect ? best of luck !



266
Asus G73
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 720QM Asus HD 5870  6 GB DDR3 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
HL-DT-ST W7 x64 27" ViewSonic 1ms  Ducky Mech DK1008 OCN Edition 
  hide details  
Reply
Asus G73
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 720QM Asus HD 5870  6 GB DDR3 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
HL-DT-ST W7 x64 27" ViewSonic 1ms  Ducky Mech DK1008 OCN Edition 
  hide details  
Reply
post #3 of 10
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by ParadigmBags View Post

just curious what your drive shows here;
maybe option defaulted when reset. never thought this feature made a huge speed difference, but could be suspect ? best of luck !

It's not the external hard drive that's slow. But I checked the internal drive and write caching is on.
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
post #4 of 10
did you change any settings in bios?

or mess with any of your connections
easyfps
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T @4.3 3120cpu/nb 24/7 ASRock 890FX DELUXE5 2 X Powercolor HD6950 2g @1000/1425 Ripjaw 6-9-6-1T @ 1920 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex2 SSD WDC WD500 XSPC 750 RS360  Heatkiller GPU-X3 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ultimate 64 Acer 23 backlit led Antec 750w Rosewill ARMOR 
  hide details  
Reply
easyfps
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T @4.3 3120cpu/nb 24/7 ASRock 890FX DELUXE5 2 X Powercolor HD6950 2g @1000/1425 Ripjaw 6-9-6-1T @ 1920 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex2 SSD WDC WD500 XSPC 750 RS360  Heatkiller GPU-X3 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ultimate 64 Acer 23 backlit led Antec 750w Rosewill ARMOR 
  hide details  
Reply
post #5 of 10
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mrinnocent View Post

did you change any settings in bios?

I did change a few things to try and fix this issue to no avail, so I changed the settings back to what I normally use.
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
post #6 of 10
its running at ultra ata/100....should be at ata/133
did you change cables?
Edited by mrinnocent - 1/29/12 at 12:12am
easyfps
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T @4.3 3120cpu/nb 24/7 ASRock 890FX DELUXE5 2 X Powercolor HD6950 2g @1000/1425 Ripjaw 6-9-6-1T @ 1920 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex2 SSD WDC WD500 XSPC 750 RS360  Heatkiller GPU-X3 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ultimate 64 Acer 23 backlit led Antec 750w Rosewill ARMOR 
  hide details  
Reply
easyfps
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T @4.3 3120cpu/nb 24/7 ASRock 890FX DELUXE5 2 X Powercolor HD6950 2g @1000/1425 Ripjaw 6-9-6-1T @ 1920 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex2 SSD WDC WD500 XSPC 750 RS360  Heatkiller GPU-X3 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ultimate 64 Acer 23 backlit led Antec 750w Rosewill ARMOR 
  hide details  
Reply
post #7 of 10
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mrinnocent View Post

its running at ultra ata/100....should be at ata/133
did you change cables?

Nope..

I think I fixed it by re-plugging the SATA cable. We'll see how it goes...

Thanks for the help though.
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
post #8 of 10
460np...you may consider changing cable though...it shows your drive is 133 capable but running at 100...and thats a ribbon cable change...the 133 has a bunch more wires in it...you can see the difference side by side smile.gif


but if it's a sata wire may be where it's connected...do you have different colored jacks? if so try the other color or a driver update...good luck smile.gif
Edited by mrinnocent - 1/29/12 at 12:36am
easyfps
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T @4.3 3120cpu/nb 24/7 ASRock 890FX DELUXE5 2 X Powercolor HD6950 2g @1000/1425 Ripjaw 6-9-6-1T @ 1920 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex2 SSD WDC WD500 XSPC 750 RS360  Heatkiller GPU-X3 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ultimate 64 Acer 23 backlit led Antec 750w Rosewill ARMOR 
  hide details  
Reply
easyfps
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T @4.3 3120cpu/nb 24/7 ASRock 890FX DELUXE5 2 X Powercolor HD6950 2g @1000/1425 Ripjaw 6-9-6-1T @ 1920 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex2 SSD WDC WD500 XSPC 750 RS360  Heatkiller GPU-X3 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ultimate 64 Acer 23 backlit led Antec 750w Rosewill ARMOR 
  hide details  
Reply
post #9 of 10
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mrinnocent View Post

460np...you may consider changing cable though...it shows your drive is 133 capable but running at 100...and thats a ribbon cable change...the 133 has a bunch more wires in it...you can see the difference side by side smile.gif
but if it's a sata wire may be where it's connected...do you have different colored jacks? if so try the other color or a driver update...good luck smile.gif

Yeah it's a SATA drive. So I'm not too sure how I can change it..

Anyway, it seems like problem is solved.
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
Desktop
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2500K @ 3.30 GHz ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Biostar GeForce GTS 250 @Stock G.Skill Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate 7200rpm + 160GB Hitachi 7200rpm ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Professional 64-bit Dell U2412M + ASUS VH226H 
KeyboardPowerCaseMouse
Steelseries 6GV2 Antec TruePower New TP-650 Rosewill Destroyer Logitech G400 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Speed M Asus Xonar DX > FiiO E9 > Edifier R1200 / Denon... 
  hide details  
Reply
post #10 of 10
k...it wouldn't be a huge improvement anyhow...but noticeable i would think.....either a driver issue or you may have different sata ports on mb that will let it run at 133....try updating hdd drivers and mb cjhipset drivers if you don't have different sata ports to use....but glad problem is solved thumb.gif
easyfps
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T @4.3 3120cpu/nb 24/7 ASRock 890FX DELUXE5 2 X Powercolor HD6950 2g @1000/1425 Ripjaw 6-9-6-1T @ 1920 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex2 SSD WDC WD500 XSPC 750 RS360  Heatkiller GPU-X3 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ultimate 64 Acer 23 backlit led Antec 750w Rosewill ARMOR 
  hide details  
Reply
easyfps
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T @4.3 3120cpu/nb 24/7 ASRock 890FX DELUXE5 2 X Powercolor HD6950 2g @1000/1425 Ripjaw 6-9-6-1T @ 1920 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex2 SSD WDC WD500 XSPC 750 RS360  Heatkiller GPU-X3 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ultimate 64 Acer 23 backlit led Antec 750w Rosewill ARMOR 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Slow Hard Drive