Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › Speakers Buzzing - Motherboard's Fault?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Speakers Buzzing - Motherboard's Fault?

post #1 of 7
Thread Starter 
Hey, guys. I just upgraded my motherboard to an ASUS Sabertooth 990FX last night, and now my speakers won't stop buzzing. It's high-pitched and is affected by mouse movement.

The first thing you would think is that it's an RF interference issue, but I'm using a Xonar D2X, and with my old motherboard, there was no noise at all.

I was just wondering if you guys had any other ideas as to what could be causing it.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE C3 (3.6GHz @ 1.35v) ASUS Sabertooth 990FX ASUS GTX 460 DirectCU 1GB (880/1760/2100 @ 1.050v) 8GB Corsair Vengeance 1600 DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB WD Caviar Black ASUS DRW-24B3ST Cooler Master Vortex Plus Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer S232HL Razer BlackWidow Ultimate 750W OCZ Fatal1ty Diablotek Epic 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder Razer Megasoma ASUS Xonar D2X M-Audio Profire 610 
OtherOtherOtherOther
JBL LSR2325SP Studio Monitors Sennheiser HD600 Ultrasone Pro 900 Audio-Technica ATH-M30 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE C3 (3.6GHz @ 1.35v) ASUS Sabertooth 990FX ASUS GTX 460 DirectCU 1GB (880/1760/2100 @ 1.050v) 8GB Corsair Vengeance 1600 DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB WD Caviar Black ASUS DRW-24B3ST Cooler Master Vortex Plus Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer S232HL Razer BlackWidow Ultimate 750W OCZ Fatal1ty Diablotek Epic 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder Razer Megasoma ASUS Xonar D2X M-Audio Profire 610 
OtherOtherOtherOther
JBL LSR2325SP Studio Monitors Sennheiser HD600 Ultrasone Pro 900 Audio-Technica ATH-M30 
  hide details  
Reply
post #2 of 7
Have you tried to move your sound card to another PCI-e slot? The interference might be before the sound card, and switching slots *might* help.
post #3 of 7
are speaker plug on the front panel ? If yes (I doubt) reconnect your front audio cable... or use the on board plug...
try a different usb with your mouse
still not normal with a new board
Gaming rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4670k asrock z87 extreme4 Pc R7970 v3 Crucial ballistic 2x4gb 1866 9-9-9-27 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 850 500 WD caviar black 640gb Lite-on dvd burner Windows ultimate 64x 
MonitorPowerCaseAudio
Crossover 27Q led-P Corsair 650w tx V2 Antec three hundred Beyerdynamic Dt 990 pro 250 ohm 
  hide details  
Reply
Gaming rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4670k asrock z87 extreme4 Pc R7970 v3 Crucial ballistic 2x4gb 1866 9-9-9-27 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 850 500 WD caviar black 640gb Lite-on dvd burner Windows ultimate 64x 
MonitorPowerCaseAudio
Crossover 27Q led-P Corsair 650w tx V2 Antec three hundred Beyerdynamic Dt 990 pro 250 ohm 
  hide details  
Reply
post #4 of 7
Do your speakers use a separate power supply or is it powered by USB? Have you considered purchasing a ground loop isolator?
post #5 of 7
My Asus M4A79XTD evo did the same thing, had to rma it...
Gaming PC
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD][Phenom 955 C3][4ghz-1.44v-24/7] [Gigabyte][GA-990FXA-UD3] [Zotac][GTX 570][810/1950mhz] [CORSAIR][XMS3 Dominator][2x2GB][1406 7-8-7-24-1T] 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
[Corsair][F90] [WD][Caviar Black][640GB] [Samsung][DVD-RW] [XSPC][Rasa+EK580GTX+] 
OSMonitorKeyboardPower
[Windows 7][64bits] [Benq][21.5''][1920x1080] [CM][QuickFire] [CORSAIR][TX-650] 
CaseMouseMouse PadAudio
[CM][Custom HAF 922] [CM][Inferno] [Tt][Dasher] [Audio-Technica][ATH-M50] 
Audio
[Asus][Xonar DG] 
CPUMotherboardGraphicsRAM
[I5-2430m] [Acer HM65] [ATI][6850m] [2x2GB][1333mhz] 
Hard DriveOptical DriveOS
[Seagate][750GB] [DVD+/-RW] [Win7][Home premium] 
  hide details  
Reply
Gaming PC
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD][Phenom 955 C3][4ghz-1.44v-24/7] [Gigabyte][GA-990FXA-UD3] [Zotac][GTX 570][810/1950mhz] [CORSAIR][XMS3 Dominator][2x2GB][1406 7-8-7-24-1T] 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
[Corsair][F90] [WD][Caviar Black][640GB] [Samsung][DVD-RW] [XSPC][Rasa+EK580GTX+] 
OSMonitorKeyboardPower
[Windows 7][64bits] [Benq][21.5''][1920x1080] [CM][QuickFire] [CORSAIR][TX-650] 
CaseMouseMouse PadAudio
[CM][Custom HAF 922] [CM][Inferno] [Tt][Dasher] [Audio-Technica][ATH-M50] 
Audio
[Asus][Xonar DG] 
CPUMotherboardGraphicsRAM
[I5-2430m] [Acer HM65] [ATI][6850m] [2x2GB][1333mhz] 
Hard DriveOptical DriveOS
[Seagate][750GB] [DVD+/-RW] [Win7][Home premium] 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mingqi53 View Post

Do your speakers use a separate power supply or is it powered by USB? Have you considered purchasing a ground loop isolator?

My speakers are actually bi-amplified. They each have their own power supply. And I'm not opposed to a ground loop isolator, but I'd rather avoid it if possible.
Quote:
Originally Posted by polm View Post

My Asus M4A79XTD evo did the same thing, had to rma it...

Did switching it out for a new board solve the problem?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE C3 (3.6GHz @ 1.35v) ASUS Sabertooth 990FX ASUS GTX 460 DirectCU 1GB (880/1760/2100 @ 1.050v) 8GB Corsair Vengeance 1600 DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB WD Caviar Black ASUS DRW-24B3ST Cooler Master Vortex Plus Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer S232HL Razer BlackWidow Ultimate 750W OCZ Fatal1ty Diablotek Epic 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder Razer Megasoma ASUS Xonar D2X M-Audio Profire 610 
OtherOtherOtherOther
JBL LSR2325SP Studio Monitors Sennheiser HD600 Ultrasone Pro 900 Audio-Technica ATH-M30 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE C3 (3.6GHz @ 1.35v) ASUS Sabertooth 990FX ASUS GTX 460 DirectCU 1GB (880/1760/2100 @ 1.050v) 8GB Corsair Vengeance 1600 DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB WD Caviar Black ASUS DRW-24B3ST Cooler Master Vortex Plus Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer S232HL Razer BlackWidow Ultimate 750W OCZ Fatal1ty Diablotek Epic 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder Razer Megasoma ASUS Xonar D2X M-Audio Profire 610 
OtherOtherOtherOther
JBL LSR2325SP Studio Monitors Sennheiser HD600 Ultrasone Pro 900 Audio-Technica ATH-M30 
  hide details  
Reply
post #7 of 7
Quote:
Originally Posted by Chunky-Bunker View Post

Did switching it out for a new board solve the problem?

Yes
Gaming PC
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD][Phenom 955 C3][4ghz-1.44v-24/7] [Gigabyte][GA-990FXA-UD3] [Zotac][GTX 570][810/1950mhz] [CORSAIR][XMS3 Dominator][2x2GB][1406 7-8-7-24-1T] 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
[Corsair][F90] [WD][Caviar Black][640GB] [Samsung][DVD-RW] [XSPC][Rasa+EK580GTX+] 
OSMonitorKeyboardPower
[Windows 7][64bits] [Benq][21.5''][1920x1080] [CM][QuickFire] [CORSAIR][TX-650] 
CaseMouseMouse PadAudio
[CM][Custom HAF 922] [CM][Inferno] [Tt][Dasher] [Audio-Technica][ATH-M50] 
Audio
[Asus][Xonar DG] 
CPUMotherboardGraphicsRAM
[I5-2430m] [Acer HM65] [ATI][6850m] [2x2GB][1333mhz] 
Hard DriveOptical DriveOS
[Seagate][750GB] [DVD+/-RW] [Win7][Home premium] 
  hide details  
Reply
Gaming PC
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD][Phenom 955 C3][4ghz-1.44v-24/7] [Gigabyte][GA-990FXA-UD3] [Zotac][GTX 570][810/1950mhz] [CORSAIR][XMS3 Dominator][2x2GB][1406 7-8-7-24-1T] 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
[Corsair][F90] [WD][Caviar Black][640GB] [Samsung][DVD-RW] [XSPC][Rasa+EK580GTX+] 
OSMonitorKeyboardPower
[Windows 7][64bits] [Benq][21.5''][1920x1080] [CM][QuickFire] [CORSAIR][TX-650] 
CaseMouseMouse PadAudio
[CM][Custom HAF 922] [CM][Inferno] [Tt][Dasher] [Audio-Technica][ATH-M50] 
Audio
[Asus][Xonar DG] 
CPUMotherboardGraphicsRAM
[I5-2430m] [Acer HM65] [ATI][6850m] [2x2GB][1333mhz] 
Hard DriveOptical DriveOS
[Seagate][750GB] [DVD+/-RW] [Win7][Home premium] 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › Speakers Buzzing - Motherboard's Fault?