Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Asus M5A97 pro RAID5 4TB UEFI Install W7 64bit
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Asus M5A97 pro RAID5 4TB UEFI Install W7 64bit

post #1 of 16
Thread Starter 
Hi @ all,

I hope anyone can help me out... first, sorry for my english, I do my best smile.gif

I'm trying since 2 full days installing windows 7 on my new mainboard with RAID5 5x1TB HDDs.
So I want use 4TB one partition with installed windows 7 on it.

But I don't get it running -.-

I can boot my Windows in UEFI Setup, but I dont see my RAID5 to install it.

I tryed over diskpart to make partitions and a SYSTEM Partition with GPT, but I see only after installing the RAID-Driver from my CD the CD-ROM, but no Raid 5.
But in the diskpart and in the F10 prompt I can see my new C: with 4TB...

I'm using an external DVD-ROM Drive, only with this options I can see the UEFI Boot!

I haven't any idea more and Im tired to search any more option...

This is my last hope and way, that anyone know, what is fales...

So many thanks for your answer!

Varlox
post #2 of 16
Try my install guide, I have how to properly install on GPT disks -> Sean's Windows 7 Install & Optimization Guide for SSDs/HDDs
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
Le Papa's
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Asrock Z97 Extreme6 MSI GTX 660 Ti PE OC 32GB Kingston HyperX Beast 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Pro Samsung 840 EVO  Micron M600 Micron M600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Blue WD10EZEX Toshiba DT01ACA300 Cooler Master T4 Windows 8.1 Pro 64-Bit 
PowerCase
bequiet! Dark Power Pro 10 850W Thermaltake Urban T81 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 Dell  ASPEED 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Nanya 72GB 1066MHz ECC Registered Kingston V300 SanDisk Extreme II WD Red 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samung Spinpoint F4 Hitachi Deskstar 7K3000 Samsung Spinpoint F3  Seagate 7200.12 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 Datacenter Dell C1100 PSU and Corsair 650TX  Dell C1100 Chassis and Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A8 5600K BIOSTAR Hi-Fi A85W G.Skill Ripjaws X  Crucial M4 
Optical DriveOSMonitorMonitor
Asus DVD Burner Microsoft Windows 7 Professional  ASUS VE276Q HPw1907 
PowerCase
Antec Neo Eco 520 HAF 912 
  hide details  
Reply
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
Le Papa's
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Asrock Z97 Extreme6 MSI GTX 660 Ti PE OC 32GB Kingston HyperX Beast 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Pro Samsung 840 EVO  Micron M600 Micron M600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Blue WD10EZEX Toshiba DT01ACA300 Cooler Master T4 Windows 8.1 Pro 64-Bit 
PowerCase
bequiet! Dark Power Pro 10 850W Thermaltake Urban T81 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 Dell  ASPEED 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Nanya 72GB 1066MHz ECC Registered Kingston V300 SanDisk Extreme II WD Red 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samung Spinpoint F4 Hitachi Deskstar 7K3000 Samsung Spinpoint F3  Seagate 7200.12 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 Datacenter Dell C1100 PSU and Corsair 650TX  Dell C1100 Chassis and Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A8 5600K BIOSTAR Hi-Fi A85W G.Skill Ripjaws X  Crucial M4 
Optical DriveOSMonitorMonitor
Asus DVD Burner Microsoft Windows 7 Professional  ASUS VE276Q HPw1907 
PowerCase
Antec Neo Eco 520 HAF 912 
  hide details  
Reply
post #3 of 16
Thread Starter 
Hi Sean,

thx for answering.
I found your post befor I wrote my post.
I tried out your install guide, I made a GPT Table and so on, but Windows didn't show the "C:" to install it.
It's a little joke what W7 do... couse if I exit the diskpart, and I write in "c:" I'm in the partion what i made for a second?!

So, ok I found something new... I Have an older W7 Ultimate, the Mainboard says it isn't a UEFI boot.
I downloaded an evaluation DVD from MS, it is W7 Enterprise, here I can boot in UEFI, but I don't see any drives. (this is the Windows version, where I tried out your install guide)

I used than the AHCI and do into my old DVD, now I can see the 5 drives...

I think I need an other DVD-ISO, isn't it?

Do you have any sources where I can download the right Windows for UEFI boot?

Many thanks!
post #4 of 16
Quote:
Originally Posted by Varlox View Post

Hi Sean,

thx for answering.
I found your post befor I wrote my post.
I tried out your install guide, I made a GPT Table and so on, but Windows didn't show the "C:" to install it.
It's a little joke what W7 do... couse if I exit the diskpart, and I write in "c:" I'm in the partion what i made for a second?!

So, ok I found something new... I Have an older W7 Ultimate, the Mainboard says it isn't a UEFI boot.
I downloaded an evaluation DVD from MS, it is W7 Enterprise, here I can boot in UEFI, but I don't see any drives. (this is the Windows version, where I tried out your install guide)

I used than the AHCI and do into my old DVD, now I can see the 5 drives...

I think I need an other DVD-ISO, isn't it?

Do you have any sources where I can download the right Windows for UEFI boot?

Many thanks!

In my install guide I have links to iso's yo can download 1st post

Also, you may need the intel RAID drivers to view the array and install.
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
Le Papa's
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Asrock Z97 Extreme6 MSI GTX 660 Ti PE OC 32GB Kingston HyperX Beast 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Pro Samsung 840 EVO  Micron M600 Micron M600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Blue WD10EZEX Toshiba DT01ACA300 Cooler Master T4 Windows 8.1 Pro 64-Bit 
PowerCase
bequiet! Dark Power Pro 10 850W Thermaltake Urban T81 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 Dell  ASPEED 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Nanya 72GB 1066MHz ECC Registered Kingston V300 SanDisk Extreme II WD Red 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samung Spinpoint F4 Hitachi Deskstar 7K3000 Samsung Spinpoint F3  Seagate 7200.12 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 Datacenter Dell C1100 PSU and Corsair 650TX  Dell C1100 Chassis and Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A8 5600K BIOSTAR Hi-Fi A85W G.Skill Ripjaws X  Crucial M4 
Optical DriveOSMonitorMonitor
Asus DVD Burner Microsoft Windows 7 Professional  ASUS VE276Q HPw1907 
PowerCase
Antec Neo Eco 520 HAF 912 
  hide details  
Reply
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
Le Papa's
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Asrock Z97 Extreme6 MSI GTX 660 Ti PE OC 32GB Kingston HyperX Beast 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Pro Samsung 840 EVO  Micron M600 Micron M600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Blue WD10EZEX Toshiba DT01ACA300 Cooler Master T4 Windows 8.1 Pro 64-Bit 
PowerCase
bequiet! Dark Power Pro 10 850W Thermaltake Urban T81 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 Dell  ASPEED 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Nanya 72GB 1066MHz ECC Registered Kingston V300 SanDisk Extreme II WD Red 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samung Spinpoint F4 Hitachi Deskstar 7K3000 Samsung Spinpoint F3  Seagate 7200.12 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 Datacenter Dell C1100 PSU and Corsair 650TX  Dell C1100 Chassis and Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A8 5600K BIOSTAR Hi-Fi A85W G.Skill Ripjaws X  Crucial M4 
Optical DriveOSMonitorMonitor
Asus DVD Burner Microsoft Windows 7 Professional  ASUS VE276Q HPw1907 
PowerCase
Antec Neo Eco 520 HAF 912 
  hide details  
Reply
post #5 of 16
Thread Starter 
oh ok, sorry I didn't see it... now I download one of this .iso

thanks for it and I will write, if I tried out!
post #6 of 16
Thread Starter 
Hi Sean,

so I dl the iso from your link, it is W7 Ultimate 64bit.
I made the Raid, 4 TB.
I booted the new W7 DVD with UEFI Option, I found the Raid after installing the drivers.
It installed the Windwos, after then it needs to boot the first time, than it stopped with an blinken cursor frown.gif

Do you know why and what I can do now?

In the boot menu I found the windows bootloader and my raid, but without UEFI name.
[EDIT]
In the bios self I see the windows bootloader with the UEFI logo, but the same error.

Thanks for your help!
Edited by Varlox - 2/20/12 at 10:36am
post #7 of 16
Hmm blinking cursor? Did you get to the desktop tho?
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
Le Papa's
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Asrock Z97 Extreme6 MSI GTX 660 Ti PE OC 32GB Kingston HyperX Beast 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Pro Samsung 840 EVO  Micron M600 Micron M600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Blue WD10EZEX Toshiba DT01ACA300 Cooler Master T4 Windows 8.1 Pro 64-Bit 
PowerCase
bequiet! Dark Power Pro 10 850W Thermaltake Urban T81 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 Dell  ASPEED 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Nanya 72GB 1066MHz ECC Registered Kingston V300 SanDisk Extreme II WD Red 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samung Spinpoint F4 Hitachi Deskstar 7K3000 Samsung Spinpoint F3  Seagate 7200.12 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 Datacenter Dell C1100 PSU and Corsair 650TX  Dell C1100 Chassis and Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A8 5600K BIOSTAR Hi-Fi A85W G.Skill Ripjaws X  Crucial M4 
Optical DriveOSMonitorMonitor
Asus DVD Burner Microsoft Windows 7 Professional  ASUS VE276Q HPw1907 
PowerCase
Antec Neo Eco 520 HAF 912 
  hide details  
Reply
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
Le Papa's
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Asrock Z97 Extreme6 MSI GTX 660 Ti PE OC 32GB Kingston HyperX Beast 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Pro Samsung 840 EVO  Micron M600 Micron M600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Blue WD10EZEX Toshiba DT01ACA300 Cooler Master T4 Windows 8.1 Pro 64-Bit 
PowerCase
bequiet! Dark Power Pro 10 850W Thermaltake Urban T81 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 Dell  ASPEED 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Nanya 72GB 1066MHz ECC Registered Kingston V300 SanDisk Extreme II WD Red 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samung Spinpoint F4 Hitachi Deskstar 7K3000 Samsung Spinpoint F3  Seagate 7200.12 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 Datacenter Dell C1100 PSU and Corsair 650TX  Dell C1100 Chassis and Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A8 5600K BIOSTAR Hi-Fi A85W G.Skill Ripjaws X  Crucial M4 
Optical DriveOSMonitorMonitor
Asus DVD Burner Microsoft Windows 7 Professional  ASUS VE276Q HPw1907 
PowerCase
Antec Neo Eco 520 HAF 912 
  hide details  
Reply
post #8 of 16
Thread Starter 
windows has finished installing from the DVD, than the first reboot, there must boot it with the raid to finish the windows installation, but i see only a blinking cursor on the left side on the top.
i can boot only again from DVD, but not from the raid...
any idea?

[edi]
I think, the windows bootloader can't find the GPT table to boot from it?
Edited by Varlox - 2/20/12 at 11:21am
post #9 of 16
Quote:
Originally Posted by Varlox View Post

windows has finished installing from the DVD, than the first reboot, there must boot it with the raid to finish the windows installation, but i see only a blinking cursor on the left side on the top.
i can boot only again from DVD, but not from the raid...
any idea?

[edi]
I think, the windows bootloader can't find the GPT table to boot from it?

In the boot priority list in the UEFI, what is the boot order? It should say Windows Boot Manager as the #1 priority and disable the others.
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
Le Papa's
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Asrock Z97 Extreme6 MSI GTX 660 Ti PE OC 32GB Kingston HyperX Beast 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Pro Samsung 840 EVO  Micron M600 Micron M600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Blue WD10EZEX Toshiba DT01ACA300 Cooler Master T4 Windows 8.1 Pro 64-Bit 
PowerCase
bequiet! Dark Power Pro 10 850W Thermaltake Urban T81 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 Dell  ASPEED 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Nanya 72GB 1066MHz ECC Registered Kingston V300 SanDisk Extreme II WD Red 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samung Spinpoint F4 Hitachi Deskstar 7K3000 Samsung Spinpoint F3  Seagate 7200.12 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 Datacenter Dell C1100 PSU and Corsair 650TX  Dell C1100 Chassis and Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A8 5600K BIOSTAR Hi-Fi A85W G.Skill Ripjaws X  Crucial M4 
Optical DriveOSMonitorMonitor
Asus DVD Burner Microsoft Windows 7 Professional  ASUS VE276Q HPw1907 
PowerCase
Antec Neo Eco 520 HAF 912 
  hide details  
Reply
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
Le Papa's
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Asrock Z97 Extreme6 MSI GTX 660 Ti PE OC 32GB Kingston HyperX Beast 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Pro Samsung 840 EVO  Micron M600 Micron M600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Blue WD10EZEX Toshiba DT01ACA300 Cooler Master T4 Windows 8.1 Pro 64-Bit 
PowerCase
bequiet! Dark Power Pro 10 850W Thermaltake Urban T81 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 Dell  ASPEED 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Nanya 72GB 1066MHz ECC Registered Kingston V300 SanDisk Extreme II WD Red 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samung Spinpoint F4 Hitachi Deskstar 7K3000 Samsung Spinpoint F3  Seagate 7200.12 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 Datacenter Dell C1100 PSU and Corsair 650TX  Dell C1100 Chassis and Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A8 5600K BIOSTAR Hi-Fi A85W G.Skill Ripjaws X  Crucial M4 
Optical DriveOSMonitorMonitor
Asus DVD Burner Microsoft Windows 7 Professional  ASUS VE276Q HPw1907 
PowerCase
Antec Neo Eco 520 HAF 912 
  hide details  
Reply
post #10 of 16
Thread Starter 
yes it is the onliest one, windows bootloader with the uefi logo on it...

I tried again to install the windows from a USB-Stick, the same frown.gif

I don't know why is it so hard to install with an uefi bios a windows...
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Asus M5A97 pro RAID5 4TB UEFI Install W7 64bit