Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › P8Z68-VPro/Gen 3 Problem. Hangs at POST for about 4 minutes.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

P8Z68-VPro/Gen 3 Problem. Hangs at POST for about 4 minutes.

post #1 of 11
Thread Starter 
Hi guys,
I have a P8Z68-VPro/Gen 3 and have a problem with it that I hope you guys can help me with.

If I have to shut down wiondows, it takes forever to post.
The screen goes blank as usual, then the Asus Bios screen appears and it sits there doing nothing for between 3 and 4 minutes, then suddenly, hard disk light flashes and it loads windows up as fast as ever. usually about 10 seconds.

I have tried resetting bios to defaults and it hasnt helped. Could this board have developed a fault?
It was fine when I first got it, bar having a wierd sequence of booting th5ree times, but that was fixed by disabling the marvel and and ESATA controllers.

Basic spec as follows:
i72600K
16GB DDR 3
2x 7970 in X-Fire.
OCZ 240GB SSD
XFX 1250w PSU
Win 7 ultimate 64bit
post #2 of 11
Try taking out all but one stick of RAM, running only the onboard graphics (if it has them) or just one card, unplug the extra drives and other peripherals, and have you updated to the latest BIOS?
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 5.0 ASUS Maximus IV Extreme Sapphire/Powercolor 7950 CF G.Skill Ripjaws X 4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex 3 60GB's RAID 0 VelociRaptor 300GB EK Maximus IV Block EK FC-7950 Block x2 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Block D5 w/ BP Dress-up Kit XSPC EX240 Black Ice SR1 360 
CoolingCoolingOSMonitor
Primochill PrimoFlex 1/2" ID Black 14 NZXT Fans Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Ultimate BF3 Edition Corsair HX1000 NZXT Switch 810 Black Razer Imperator BF3 Edition 
AudioAudio
Asus Xonar Essence STX Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Asus Maximus IV Gene-Z AMD Radeon HD 5970 G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Vertex 3 60GB RAID 0 VelociRaptor 300GB XSPC EX240 Rad Black Ice GT 92MM Rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Black Ice GT 120MM Rad EK Supreme HF CPU Block EK 5970 Block XSPC 450 Pump/Res Combo 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436vw Razer Black Widow Ultimate BF3 Edition Rosewill 750W HIVE 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Vulcan Razer Imperator BF3 Edition Razer Scarab BF3 Edition ASUS Xonar Essence STX 
Audio
Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 5.0 ASUS Maximus IV Extreme Sapphire/Powercolor 7950 CF G.Skill Ripjaws X 4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex 3 60GB's RAID 0 VelociRaptor 300GB EK Maximus IV Block EK FC-7950 Block x2 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Block D5 w/ BP Dress-up Kit XSPC EX240 Black Ice SR1 360 
CoolingCoolingOSMonitor
Primochill PrimoFlex 1/2" ID Black 14 NZXT Fans Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Ultimate BF3 Edition Corsair HX1000 NZXT Switch 810 Black Razer Imperator BF3 Edition 
AudioAudio
Asus Xonar Essence STX Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Asus Maximus IV Gene-Z AMD Radeon HD 5970 G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Vertex 3 60GB RAID 0 VelociRaptor 300GB XSPC EX240 Rad Black Ice GT 92MM Rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Black Ice GT 120MM Rad EK Supreme HF CPU Block EK 5970 Block XSPC 450 Pump/Res Combo 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436vw Razer Black Widow Ultimate BF3 Edition Rosewill 750W HIVE 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Vulcan Razer Imperator BF3 Edition Razer Scarab BF3 Edition ASUS Xonar Essence STX 
Audio
Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by TheJesus View Post

Try taking out all but one stick of RAM, running only the onboard graphics (if it has them) or just one card, unplug the extra drives and other peripherals, and have you updated to the latest BIOS?

Morning,
Will try this tonight. Yes, BIOS shipped with the latest revision (0402)
post #4 of 11
Quote:
Originally Posted by Stu-Crossfire View Post

Morning,
Will try this tonight. Yes, BIOS shipped with the latest revision (0402)

Usually this is related to some kind of initialization lag on an old hard drive, a bad controller, or some USB device. I had an old USB hub that would lock the boot up for 10 minutes, lol. So also try unplugging the mouse and keyboard and any USB devices not integral to basic POST operation.
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 5.0 ASUS Maximus IV Extreme Sapphire/Powercolor 7950 CF G.Skill Ripjaws X 4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex 3 60GB's RAID 0 VelociRaptor 300GB EK Maximus IV Block EK FC-7950 Block x2 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Block D5 w/ BP Dress-up Kit XSPC EX240 Black Ice SR1 360 
CoolingCoolingOSMonitor
Primochill PrimoFlex 1/2" ID Black 14 NZXT Fans Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Ultimate BF3 Edition Corsair HX1000 NZXT Switch 810 Black Razer Imperator BF3 Edition 
AudioAudio
Asus Xonar Essence STX Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Asus Maximus IV Gene-Z AMD Radeon HD 5970 G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Vertex 3 60GB RAID 0 VelociRaptor 300GB XSPC EX240 Rad Black Ice GT 92MM Rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Black Ice GT 120MM Rad EK Supreme HF CPU Block EK 5970 Block XSPC 450 Pump/Res Combo 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436vw Razer Black Widow Ultimate BF3 Edition Rosewill 750W HIVE 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Vulcan Razer Imperator BF3 Edition Razer Scarab BF3 Edition ASUS Xonar Essence STX 
Audio
Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 5.0 ASUS Maximus IV Extreme Sapphire/Powercolor 7950 CF G.Skill Ripjaws X 4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex 3 60GB's RAID 0 VelociRaptor 300GB EK Maximus IV Block EK FC-7950 Block x2 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Block D5 w/ BP Dress-up Kit XSPC EX240 Black Ice SR1 360 
CoolingCoolingOSMonitor
Primochill PrimoFlex 1/2" ID Black 14 NZXT Fans Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Ultimate BF3 Edition Corsair HX1000 NZXT Switch 810 Black Razer Imperator BF3 Edition 
AudioAudio
Asus Xonar Essence STX Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Asus Maximus IV Gene-Z AMD Radeon HD 5970 G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Vertex 3 60GB RAID 0 VelociRaptor 300GB XSPC EX240 Rad Black Ice GT 92MM Rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Black Ice GT 120MM Rad EK Supreme HF CPU Block EK 5970 Block XSPC 450 Pump/Res Combo 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436vw Razer Black Widow Ultimate BF3 Edition Rosewill 750W HIVE 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Vulcan Razer Imperator BF3 Edition Razer Scarab BF3 Edition ASUS Xonar Essence STX 
Audio
Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by TheJesus View Post

Usually this is related to some kind of initialization lag on an old hard drive, a bad controller, or some USB device. I had an old USB hub that would lock the boot up for 10 minutes, lol. So also try unplugging the mouse and keyboard and any USB devices not integral to basic POST operation.

Thanks, will try this tonight.
post #6 of 11
Thread Starter 
I nipped home at lunch to try this, and on mine and after further investigation, it is the "Boot Device" LED that sticks on.
fter about 3 mins that light goes out and she boots from the SSD to windows in under 10 seconds as usual... as fast as you like.

Have also tried with no drives other than the SSD plugged in. All the non used extras on my board are already disabled in BIOS.

I see a new bios was released today, will try that tonight.
post #7 of 11
Quote:
Originally Posted by Stu-Crossfire View Post

I nipped home at lunch to try this, and on mine and after further investigation, it is the "Boot Device" LED that sticks on.
fter about 3 mins that light goes out and she boots from the SSD to windows in under 10 seconds as usual... as fast as you like.
Have also tried with no drives other than the SSD plugged in. All the non used extras on my board are already disabled in BIOS.
I see a new bios was released today, will try that tonight.

Try disabling all drives (you won't get to Windows obviously, but I want to see if it still hangs).
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 5.0 ASUS Maximus IV Extreme Sapphire/Powercolor 7950 CF G.Skill Ripjaws X 4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex 3 60GB's RAID 0 VelociRaptor 300GB EK Maximus IV Block EK FC-7950 Block x2 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Block D5 w/ BP Dress-up Kit XSPC EX240 Black Ice SR1 360 
CoolingCoolingOSMonitor
Primochill PrimoFlex 1/2" ID Black 14 NZXT Fans Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Ultimate BF3 Edition Corsair HX1000 NZXT Switch 810 Black Razer Imperator BF3 Edition 
AudioAudio
Asus Xonar Essence STX Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Asus Maximus IV Gene-Z AMD Radeon HD 5970 G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Vertex 3 60GB RAID 0 VelociRaptor 300GB XSPC EX240 Rad Black Ice GT 92MM Rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Black Ice GT 120MM Rad EK Supreme HF CPU Block EK 5970 Block XSPC 450 Pump/Res Combo 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436vw Razer Black Widow Ultimate BF3 Edition Rosewill 750W HIVE 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Vulcan Razer Imperator BF3 Edition Razer Scarab BF3 Edition ASUS Xonar Essence STX 
Audio
Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 5.0 ASUS Maximus IV Extreme Sapphire/Powercolor 7950 CF G.Skill Ripjaws X 4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex 3 60GB's RAID 0 VelociRaptor 300GB EK Maximus IV Block EK FC-7950 Block x2 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Block D5 w/ BP Dress-up Kit XSPC EX240 Black Ice SR1 360 
CoolingCoolingOSMonitor
Primochill PrimoFlex 1/2" ID Black 14 NZXT Fans Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Ultimate BF3 Edition Corsair HX1000 NZXT Switch 810 Black Razer Imperator BF3 Edition 
AudioAudio
Asus Xonar Essence STX Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Asus Maximus IV Gene-Z AMD Radeon HD 5970 G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Vertex 3 60GB RAID 0 VelociRaptor 300GB XSPC EX240 Rad Black Ice GT 92MM Rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Black Ice GT 120MM Rad EK Supreme HF CPU Block EK 5970 Block XSPC 450 Pump/Res Combo 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436vw Razer Black Widow Ultimate BF3 Edition Rosewill 750W HIVE 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Vulcan Razer Imperator BF3 Edition Razer Scarab BF3 Edition ASUS Xonar Essence STX 
Audio
Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Thread Starter 
Tried with NOTHING but processor and 1 stick of ram. Still hangs in the same place. frown.gif

The testing continues. Glad I have two PC's in the same room!
post #9 of 11
Quote:
Originally Posted by Stu-Crossfire View Post

Tried with NOTHING but processor and 1 stick of ram. Still hangs in the same place. frown.gif
The testing continues. Glad I have two PC's in the same room!

Try the new BIOS and also try using the defaults with nothing connected. If that doesn't work you might have some funky hardware...
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 5.0 ASUS Maximus IV Extreme Sapphire/Powercolor 7950 CF G.Skill Ripjaws X 4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex 3 60GB's RAID 0 VelociRaptor 300GB EK Maximus IV Block EK FC-7950 Block x2 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Block D5 w/ BP Dress-up Kit XSPC EX240 Black Ice SR1 360 
CoolingCoolingOSMonitor
Primochill PrimoFlex 1/2" ID Black 14 NZXT Fans Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Ultimate BF3 Edition Corsair HX1000 NZXT Switch 810 Black Razer Imperator BF3 Edition 
AudioAudio
Asus Xonar Essence STX Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Asus Maximus IV Gene-Z AMD Radeon HD 5970 G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Vertex 3 60GB RAID 0 VelociRaptor 300GB XSPC EX240 Rad Black Ice GT 92MM Rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Black Ice GT 120MM Rad EK Supreme HF CPU Block EK 5970 Block XSPC 450 Pump/Res Combo 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436vw Razer Black Widow Ultimate BF3 Edition Rosewill 750W HIVE 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Vulcan Razer Imperator BF3 Edition Razer Scarab BF3 Edition ASUS Xonar Essence STX 
Audio
Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 5.0 ASUS Maximus IV Extreme Sapphire/Powercolor 7950 CF G.Skill Ripjaws X 4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
OCZ Vertex 3 60GB's RAID 0 VelociRaptor 300GB EK Maximus IV Block EK FC-7950 Block x2 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Block D5 w/ BP Dress-up Kit XSPC EX240 Black Ice SR1 360 
CoolingCoolingOSMonitor
Primochill PrimoFlex 1/2" ID Black 14 NZXT Fans Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Ultimate BF3 Edition Corsair HX1000 NZXT Switch 810 Black Razer Imperator BF3 Edition 
AudioAudio
Asus Xonar Essence STX Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Asus Maximus IV Gene-Z AMD Radeon HD 5970 G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Vertex 3 60GB RAID 0 VelociRaptor 300GB XSPC EX240 Rad Black Ice GT 92MM Rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Black Ice GT 120MM Rad EK Supreme HF CPU Block EK 5970 Block XSPC 450 Pump/Res Combo 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 3x AOC 2436vw Razer Black Widow Ultimate BF3 Edition Rosewill 750W HIVE 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Vulcan Razer Imperator BF3 Edition Razer Scarab BF3 Edition ASUS Xonar Essence STX 
Audio
Beyerdynamic DT770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
Ok... the update.
Was up until 3am messing around with this damned machine.

Tried as follows.

  • Various bios boot and speed settings.
  • Nothing connected but processor and 1 stick of ram.
  • Reset Bios With power off (Clr Jumper) so bios back to default.
  • Flash in new bios 3101
  • Strip Mobo of ram, CPU and Power connections to ensure connection integrity.

All failed. frown.gif
As a last resort, I took the battery out of the mobo for 20mins even though the clrclk had been resetting the bios settings to default as expected.

Result = FIXED! Go figure? For whatever reason, the clrclk jumper was obviously NOT resetting the whole firmware and I must have had some form of corruption somewhere.

phew. thumb.gif
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › P8Z68-VPro/Gen 3 Problem. Hangs at POST for about 4 minutes.