Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › BSOD or Video cards not detected on startup in SLI
New Posts  All Forums:Forum Nav:

BSOD or Video cards not detected on startup in SLI

post #1 of 9
Thread Starter 
Ok I having heck with my computer lately. I just got my first BSOD and half the time when I boot up my computer it doesn't detect my graphics cards and it runs them without a driver. I have tried rolling back my Realtek driver, but I am still having the issue. The only way to make it detect the cards is to disable and re-enable the cards. I am running the latest Nvidia driver now, but it was happening on 290 as well.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #2 of 9
have you tried a clean install (uninstall/delete nvidia folders/run driversweeper or similar/reinstall)?

other things you can try:

swap cards in their slots
install only one card and see if you still have issues
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
phenom ii x6 1100t gigabyte ga990fxa ud5 gigabyte 480gtx gigabyte 480gtx 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
evga 480gtx corsair vengence ddr3 1600 ocz agility 3 sdd ocz agility 3 sdd 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
maxtor hdd asus blu-ray reader/burner xspc ex360 rad (x2)  swiftec mcp655 pump w/bitspower pump kit and v2... 
CoolingCoolingCoolingCooling
laing d5 pump w/bitspower pump kit and v2 pump top heatkiller cpu block koolance nv480gtx full vga blocks ek northbridge block 
CoolingCoolingOSMonitor
lamptron fc5 bitspower 150 black ice reservoir vista ultimate 64 bit asus s248h-p hdmi led 
MonitorMonitorKeyboardPower
acer x183h acer x183h corsair k60 mechanical silverstone strider 1000 silver 
CaseMouseMouse PadAudio
corsair 500r corsair m60 func 1030 archetype creative x-fi xtreme gamer 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
phenom ii x6 1100t gigabyte ga990fxa ud5 gigabyte 480gtx gigabyte 480gtx 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
evga 480gtx corsair vengence ddr3 1600 ocz agility 3 sdd ocz agility 3 sdd 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
maxtor hdd asus blu-ray reader/burner xspc ex360 rad (x2)  swiftec mcp655 pump w/bitspower pump kit and v2... 
CoolingCoolingCoolingCooling
laing d5 pump w/bitspower pump kit and v2 pump top heatkiller cpu block koolance nv480gtx full vga blocks ek northbridge block 
CoolingCoolingOSMonitor
lamptron fc5 bitspower 150 black ice reservoir vista ultimate 64 bit asus s248h-p hdmi led 
MonitorMonitorKeyboardPower
acer x183h acer x183h corsair k60 mechanical silverstone strider 1000 silver 
CaseMouseMouse PadAudio
corsair 500r corsair m60 func 1030 archetype creative x-fi xtreme gamer 
  hide details  
Reply
post #3 of 9
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by sli_shroom View Post

have you tried a clean install (uninstall/delete nvidia folders/run driversweeper or similar/reinstall)?
other things you can try:
swap cards in their slots
install only one card and see if you still have issues

It is definitely an SLI issue. I have no problems when SLI is not enabled. I have tried a clean install. I haven't tried swapping their slots. I might try that tomorrow.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #4 of 9
this may be a long shot but I had a friend who was having all sorts of weird SLI issues and after getting on the phone with his motherboard manufacturer he found that the motherboard he bought was in fact not SLI capable and was advertised incorrectly on the site he purchased it from. Like I said I think its a long shot but it couldn't hurt to get the maker of your board and possibly graphics card maker on the phone to see what they have to say.
post #5 of 9
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Mysterioustoker View Post

this may be a long shot but I had a friend who was having all sorts of weird SLI issues and after getting on the phone with his motherboard manufacturer he found that the motherboard he bought was in fact not SLI capable and was advertised incorrectly on the site he purchased it from. Like I said I think its a long shot but it couldn't hurt to get the maker of your board and possibly graphics card maker on the phone to see what they have to say.

It is definitely an SLI board. I have been running SLI for months now and I made sure it had SLI when I bought it. It also shows SLI on the Asus website.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #6 of 9
If you have a spare SLI cable give it a shot, or reseat / flip your current bridge
post #7 of 9
Thread Starter 
Ok I tried switching slots with the graphics cards and no luck. The cards are still not being recognized after every reboot! *pulls hair out*
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #8 of 9
Thread Starter 
Ok I just figured it out! Although I am not very pleased with the fix. frown.gif My Silverstone PCIe USB3 Header apparently was conflicting with it. As soon as I took that out everything went back to normal. So I had to get out a USB3 to USB2 header adapter and just make my front ports USB 2.0 ports. I am glad I got my SLI working correctly again, but I am not happy I had to give up my USB 3.0 front ports to do it. mad.gif
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770k Asrock Z97 Extreme6 EVGA GTX 1080 FTW 16GB DDR3 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro 256GB SSD / 3TB Seagate / 1TB ... Windows 10 Pro 64-bit Asus PG279Q Das Prime 13 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM850 CM Storm Stryker Logitech G900 Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #9 of 9
is a different driver available for the usb 3.0?
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
phenom ii x6 1100t gigabyte ga990fxa ud5 gigabyte 480gtx gigabyte 480gtx 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
evga 480gtx corsair vengence ddr3 1600 ocz agility 3 sdd ocz agility 3 sdd 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
maxtor hdd asus blu-ray reader/burner xspc ex360 rad (x2)  swiftec mcp655 pump w/bitspower pump kit and v2... 
CoolingCoolingCoolingCooling
laing d5 pump w/bitspower pump kit and v2 pump top heatkiller cpu block koolance nv480gtx full vga blocks ek northbridge block 
CoolingCoolingOSMonitor
lamptron fc5 bitspower 150 black ice reservoir vista ultimate 64 bit asus s248h-p hdmi led 
MonitorMonitorKeyboardPower
acer x183h acer x183h corsair k60 mechanical silverstone strider 1000 silver 
CaseMouseMouse PadAudio
corsair 500r corsair m60 func 1030 archetype creative x-fi xtreme gamer 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
phenom ii x6 1100t gigabyte ga990fxa ud5 gigabyte 480gtx gigabyte 480gtx 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
evga 480gtx corsair vengence ddr3 1600 ocz agility 3 sdd ocz agility 3 sdd 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
maxtor hdd asus blu-ray reader/burner xspc ex360 rad (x2)  swiftec mcp655 pump w/bitspower pump kit and v2... 
CoolingCoolingCoolingCooling
laing d5 pump w/bitspower pump kit and v2 pump top heatkiller cpu block koolance nv480gtx full vga blocks ek northbridge block 
CoolingCoolingOSMonitor
lamptron fc5 bitspower 150 black ice reservoir vista ultimate 64 bit asus s248h-p hdmi led 
MonitorMonitorKeyboardPower
acer x183h acer x183h corsair k60 mechanical silverstone strider 1000 silver 
CaseMouseMouse PadAudio
corsair 500r corsair m60 func 1030 archetype creative x-fi xtreme gamer 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › BSOD or Video cards not detected on startup in SLI