Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Should be Gigabit but running as 10/100....
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Should be Gigabit but running as 10/100....

post #1 of 17
Thread Starter 
Hey all.

I have an Alienware Laptop that I'm doing an ISO backup of on a network hard drive. Basically, here's what's going on:

Alienware --> Cat5e --> Netgear WNDR 3700 router --> Cat5e --> Desktop Computer ("Frankenstein") --> 500gb SATA HDD

  • The motherboard in frankenstein is in my sig, but has gigabit Ethernet
  • The Alienware Device manager lists the LAN as a "Gigabit" controller
  • The WNDR 3700 is listed as a gigabit router....

So what gives? I'm getting pretty poor transfer speed, and my Alienware's WIndows Task Manager shows the transfer happening at 10/100 speed with 90+% network utilization.
Heisenberg
(10 items)
 
Redemption
(18 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core 2 Extreme @ 2.8GHz (upgrade) Intel GMA 950 2 x 2 DDR2 667MHz (upgrade) 120GB Mushkin ECO2 
Optical DriveOSMonitorPower
Replaced with 42 W/hr aux battery Mint 17.3 1280x800 Dell 65w Dell Adapter 
CaseOther
Latitude D630 Chassis Intel 7260-802.11ac 2x2 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Not telling AsRock something Pixel Pusher 2 x 8 GB AMD Radeon RAM @ 1600mhz (All the VM's) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 128GB (8 second boot) Western Digital RE4 1TB Western Digital RE4 2TB Pioneer Blu-Ray Reader/Writer 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Hyper 212 Evo Windows 8.1 Pro x64 Dell U2713HM IBM Model M (CLICKY!!) 
PowerCaseMouseAudio
Antec HCG-900 NZXT Source 210 (it was cheap) Logitech G502 Schiit Modi 
AudioAudio
Sennheiser HD 598 M-Audio AV40's 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4200U Microsoft BGA1168 Intel HD 4400 8 GB LPDDR3 Dual Channel @ 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SK Hynix 256GB SSD Windows 8.1 Professional 1920 x 1080p IPS Display Microsoft Touch Cover 2 
Power
48w PSU 
  hide details  
Reply
Heisenberg
(10 items)
 
Redemption
(18 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core 2 Extreme @ 2.8GHz (upgrade) Intel GMA 950 2 x 2 DDR2 667MHz (upgrade) 120GB Mushkin ECO2 
Optical DriveOSMonitorPower
Replaced with 42 W/hr aux battery Mint 17.3 1280x800 Dell 65w Dell Adapter 
CaseOther
Latitude D630 Chassis Intel 7260-802.11ac 2x2 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Not telling AsRock something Pixel Pusher 2 x 8 GB AMD Radeon RAM @ 1600mhz (All the VM's) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 128GB (8 second boot) Western Digital RE4 1TB Western Digital RE4 2TB Pioneer Blu-Ray Reader/Writer 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Hyper 212 Evo Windows 8.1 Pro x64 Dell U2713HM IBM Model M (CLICKY!!) 
PowerCaseMouseAudio
Antec HCG-900 NZXT Source 210 (it was cheap) Logitech G502 Schiit Modi 
AudioAudio
Sennheiser HD 598 M-Audio AV40's 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4200U Microsoft BGA1168 Intel HD 4400 8 GB LPDDR3 Dual Channel @ 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SK Hynix 256GB SSD Windows 8.1 Professional 1920 x 1080p IPS Display Microsoft Touch Cover 2 
Power
48w PSU 
  hide details  
Reply
post #2 of 17
start with update drivers/firmware on the router/alienware and make sure no settings are set to auto, manually force gigabit. i have had major problems with that netgear router, i actually got rid of it
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2500k @ 4.9Ghz Asus p8z68-v/gen3 EVGA 780TI Classified @ 1400Mhz EVGA 780TI Classified @ 1400Mhz 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8GB Gskill RipjawsX DDR3 @ 1866 4x 500GB WD + 128GB Crucial M4 1x DVD-RW Swiftech H320 
OSMonitorKeyboardPower
Win 8.1 64bit Crossover 27Q-P+ +(2)Dell P2211H + (2) 24" 1200... Razer BlackWidow Ultimate Corsair AX1200 
CaseMouseMouse PadAudio
Black NZXT Switch 810 SteelSeries Sensei  Ripper XXL FIIO E5 + Vmoda M100's with BLU Yeti on ISO Mount 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2500k @ 4.9Ghz Asus p8z68-v/gen3 EVGA 780TI Classified @ 1400Mhz EVGA 780TI Classified @ 1400Mhz 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8GB Gskill RipjawsX DDR3 @ 1866 4x 500GB WD + 128GB Crucial M4 1x DVD-RW Swiftech H320 
OSMonitorKeyboardPower
Win 8.1 64bit Crossover 27Q-P+ +(2)Dell P2211H + (2) 24" 1200... Razer BlackWidow Ultimate Corsair AX1200 
CaseMouseMouse PadAudio
Black NZXT Switch 810 SteelSeries Sensei  Ripper XXL FIIO E5 + Vmoda M100's with BLU Yeti on ISO Mount 
  hide details  
Reply
post #3 of 17
AFAIK Cat 6=Gigabit
Cat 5=10/100
Cat 5e=350
Edited by Ghooble - 3/5/12 at 7:32pm
It's a computer
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2500k 4.5ghz @1.35v Asrock Extreme 3 Gen 3 Asus GTX 470 725/1694 @1.025v EVGA GTS 450 900/1804 (PhysX) 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8gb Gskill 1600mhz 640gb, Seagate 1tb Spinpoint F3, Kingston 60gb SSD LG Combo Thermaltake SpinQ 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64bit Ultimate Acer X203H 1600x900 CM Storm Quickfire w/ Blues PC Power and Cooling 750watt Silencer MKII 
CaseMouseMouse Pad
Silverstone Raven RV02 Microsoft 1.1A Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
It's a computer
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2500k 4.5ghz @1.35v Asrock Extreme 3 Gen 3 Asus GTX 470 725/1694 @1.025v EVGA GTS 450 900/1804 (PhysX) 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8gb Gskill 1600mhz 640gb, Seagate 1tb Spinpoint F3, Kingston 60gb SSD LG Combo Thermaltake SpinQ 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64bit Ultimate Acer X203H 1600x900 CM Storm Quickfire w/ Blues PC Power and Cooling 750watt Silencer MKII 
CaseMouseMouse Pad
Silverstone Raven RV02 Microsoft 1.1A Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #4 of 17
Quote:
Originally Posted by Ghooble View Post

AFAIK Cat 6=Gigabit
Cat 5=10/100

Cat5e will run at Gbe and i have even a nice cat 5 cable that shows as Gbe. Some cat 5 can.

Anyway OP update drivers and firmware and see how that goes thumb.gif
Going to be chaep
(16 items)
 
Wife's Rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770k Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH MSI GTX460 G.Skill TridentX 2400 2 x 4GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M5p 128GB 2 x WD 500GB Blues LG Prolimatech Megahalems Rev C 
CoolingOSMonitorPower
Arctic F12 CO PWM x 2 Push/Pull Windows 7 64 bit Ultimate LG IPS235V Corsair AX850 
Case
Coolermaster HAF 912 advanced (Asia version) 
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-3570K Gigabyte Z68X-UD3H-B3 Inno3D Ichill GTX660 8GB G.Skill RipjawsX 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 830 128GB WD black 500GB Liteon Coolermaster Hyper 212+ EVO 
OSMonitorPowerCase
Win 7 ultimate Samsung Syncmaster 932gwe+ OCZ ZT series 550W Coolermaster 410 
CPUMotherboardRAMHard Drive
1.67Ghz Atom stock 1GB DDR2 2 x 500GB Western Digital Cavier Blacks [RAID 1] 
CoolingOSPowerCase
stock DSM3.2 [built on linux] stock stock 
OtherOther
Synology DX510 Expansion unit 5 x 1TB WD Cavier Blacks in a RAID 6 
  hide details  
Reply
Going to be chaep
(16 items)
 
Wife's Rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770k Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH MSI GTX460 G.Skill TridentX 2400 2 x 4GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M5p 128GB 2 x WD 500GB Blues LG Prolimatech Megahalems Rev C 
CoolingOSMonitorPower
Arctic F12 CO PWM x 2 Push/Pull Windows 7 64 bit Ultimate LG IPS235V Corsair AX850 
Case
Coolermaster HAF 912 advanced (Asia version) 
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-3570K Gigabyte Z68X-UD3H-B3 Inno3D Ichill GTX660 8GB G.Skill RipjawsX 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 830 128GB WD black 500GB Liteon Coolermaster Hyper 212+ EVO 
OSMonitorPowerCase
Win 7 ultimate Samsung Syncmaster 932gwe+ OCZ ZT series 550W Coolermaster 410 
CPUMotherboardRAMHard Drive
1.67Ghz Atom stock 1GB DDR2 2 x 500GB Western Digital Cavier Blacks [RAID 1] 
CoolingOSPowerCase
stock DSM3.2 [built on linux] stock stock 
OtherOther
Synology DX510 Expansion unit 5 x 1TB WD Cavier Blacks in a RAID 6 
  hide details  
Reply
post #5 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Ghooble View Post

AFAIK Cat 6=Gigabit
Cat 5=10/100
Cat 5e=350

It could be a cable issue? thinking.gif I didn't think it mattered...

@ other guy: Yeah, i'll do some updating. *sigh* But I don't wanna screw with it now that my backup's half done. Thanks for the help.
Heisenberg
(10 items)
 
Redemption
(18 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core 2 Extreme @ 2.8GHz (upgrade) Intel GMA 950 2 x 2 DDR2 667MHz (upgrade) 120GB Mushkin ECO2 
Optical DriveOSMonitorPower
Replaced with 42 W/hr aux battery Mint 17.3 1280x800 Dell 65w Dell Adapter 
CaseOther
Latitude D630 Chassis Intel 7260-802.11ac 2x2 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Not telling AsRock something Pixel Pusher 2 x 8 GB AMD Radeon RAM @ 1600mhz (All the VM's) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 128GB (8 second boot) Western Digital RE4 1TB Western Digital RE4 2TB Pioneer Blu-Ray Reader/Writer 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Hyper 212 Evo Windows 8.1 Pro x64 Dell U2713HM IBM Model M (CLICKY!!) 
PowerCaseMouseAudio
Antec HCG-900 NZXT Source 210 (it was cheap) Logitech G502 Schiit Modi 
AudioAudio
Sennheiser HD 598 M-Audio AV40's 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4200U Microsoft BGA1168 Intel HD 4400 8 GB LPDDR3 Dual Channel @ 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SK Hynix 256GB SSD Windows 8.1 Professional 1920 x 1080p IPS Display Microsoft Touch Cover 2 
Power
48w PSU 
  hide details  
Reply
Heisenberg
(10 items)
 
Redemption
(18 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core 2 Extreme @ 2.8GHz (upgrade) Intel GMA 950 2 x 2 DDR2 667MHz (upgrade) 120GB Mushkin ECO2 
Optical DriveOSMonitorPower
Replaced with 42 W/hr aux battery Mint 17.3 1280x800 Dell 65w Dell Adapter 
CaseOther
Latitude D630 Chassis Intel 7260-802.11ac 2x2 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Not telling AsRock something Pixel Pusher 2 x 8 GB AMD Radeon RAM @ 1600mhz (All the VM's) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 128GB (8 second boot) Western Digital RE4 1TB Western Digital RE4 2TB Pioneer Blu-Ray Reader/Writer 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Hyper 212 Evo Windows 8.1 Pro x64 Dell U2713HM IBM Model M (CLICKY!!) 
PowerCaseMouseAudio
Antec HCG-900 NZXT Source 210 (it was cheap) Logitech G502 Schiit Modi 
AudioAudio
Sennheiser HD 598 M-Audio AV40's 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4200U Microsoft BGA1168 Intel HD 4400 8 GB LPDDR3 Dual Channel @ 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SK Hynix 256GB SSD Windows 8.1 Professional 1920 x 1080p IPS Display Microsoft Touch Cover 2 
Power
48w PSU 
  hide details  
Reply
post #6 of 17
Cat5e will run GigE no problem, chances are something is set at 10/100 somewhere, could be in the driver, or in the router. Also I had issues with a Netgear WNDR3700 and running GigE so I dunno if maybe you having the same issue I was. I never got it fixed persay, i just swiched to an E3000 and problem was solved.
Maxi
(11 items)
 
  
Reply
Maxi
(11 items)
 
  
Reply
post #7 of 17
You can check on the Router Status:
http://192.168.1.1
Username: admin
Password: password

Under Router Status
>Scroll to the Bottom of the Page
>Show Statistics
>You can see each interface and what they connected at and how many packets are going through.
203

And yes i'm using Windows 8 Consumer Preview smile.gif
ESXi Home Box
(6 items)
 
The Workstation.
(16 items)
 
 
CPURAMHard DriveOS
Dual L5630 72GB DDR3 RECC 120GB VERTEX 4 + 6TB RAID5 ESXi 6.0 U2 
Other
Dell PowedgeR710  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 2.4GHZ Intel Iris Pro 16GB DDR3 256GB PCI-e x2 
OSKeyboardMouse
OSX 10.11 + Win 10 Apple Wireless Keyboard Apple Magic Trackpad 
  hide details  
Reply
ESXi Home Box
(6 items)
 
The Workstation.
(16 items)
 
 
CPURAMHard DriveOS
Dual L5630 72GB DDR3 RECC 120GB VERTEX 4 + 6TB RAID5 ESXi 6.0 U2 
Other
Dell PowedgeR710  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 2.4GHZ Intel Iris Pro 16GB DDR3 256GB PCI-e x2 
OSKeyboardMouse
OSX 10.11 + Win 10 Apple Wireless Keyboard Apple Magic Trackpad 
  hide details  
Reply
post #8 of 17
Quote:
Originally Posted by Ghooble View Post

AFAIK Cat 6=Gigabit
Cat 5=10/100
Cat 5e=350

I'd be interested to hear where you are pulling this 350 number from, aside from somewhere unspeakable.. Perhaps you mean MHz?
Cat5e has no problem running gigabit.

But yes, cables/EMI are likely the best place to start.
Waiting on X399
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II B57 @ X4 3.9 Gigabyte 790FXTA-UD5 Sapphire Radeon 290 8 GB G.Skill 2133 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
250 GB 840 EVO Noctua NH-D14 Windows 10 Logitech K350 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic x750 Corsair 600T Logitech G100s Razer Goliathus Speed 
Audio
Plantronics Gamecom 788 
  hide details  
Reply
Waiting on X399
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II B57 @ X4 3.9 Gigabyte 790FXTA-UD5 Sapphire Radeon 290 8 GB G.Skill 2133 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
250 GB 840 EVO Noctua NH-D14 Windows 10 Logitech K350 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic x750 Corsair 600T Logitech G100s Razer Goliathus Speed 
Audio
Plantronics Gamecom 788 
  hide details  
Reply
post #9 of 17
@OP

Check your Cat 5e cable, I'll bet it says "2 pair" or something similar. I've recently run into this issue with a cheap Cat 5e cable which came with and O2 Wireless Box IV router; the rest of my infrastructure is GigE.
Ryzen
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700 Gigabyte GA-AB350M Gaming 3 Palit GT-430 Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO AMD Wraith Spire Linux Mint 18.x Dell UltraSharp U2414H 
KeyboardPowerCaseMouse
Apple Basic Keyboard Thermaltake ToughPower 850W Lian-Li PC-A04B Logitech Trackman Wheel 
  hide details  
Reply
Ryzen
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700 Gigabyte GA-AB350M Gaming 3 Palit GT-430 Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO AMD Wraith Spire Linux Mint 18.x Dell UltraSharp U2414H 
KeyboardPowerCaseMouse
Apple Basic Keyboard Thermaltake ToughPower 850W Lian-Li PC-A04B Logitech Trackman Wheel 
  hide details  
Reply
post #10 of 17
Quote:
Originally Posted by Ghooble View Post

AFAIK Cat 6=Gigabit
Cat 5=10/100
Cat 5e=350

cat 5 will run gigabit, cat6 can do 10GigE
Server
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Intel H67DE PNY Verto 9600GT (Thanks to ihasfip!) 16GB G.Skill Ripjaws 1333Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
(3) Seagate 7200K 1TB (2) Hitachi 7200K.12 1TB Proxmox Samsung 17" Corsair GS600 
Case
Chenbro tower 
  hide details  
Reply
Server
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Intel H67DE PNY Verto 9600GT (Thanks to ihasfip!) 16GB G.Skill Ripjaws 1333Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
(3) Seagate 7200K 1TB (2) Hitachi 7200K.12 1TB Proxmox Samsung 17" Corsair GS600 
Case
Chenbro tower 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Networking & Security
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Should be Gigabit but running as 10/100....