Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Overclock Stability Issue
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Overclock Stability Issue

post #1 of 10
Thread Starter 
To begin, a screenshot just to let everyone know what we're working with: Hidden Screenshot (Click to show)
338

I've got the system OC'ed to around 4.0GHz where I was hoping it would be stable. Unfortunately, when I run Prime95, I keep losing the 4th worker in 10 minutes or so. I've tried fiddling with the voltage, multiplier, and HT, and while this prevented the system from outright crashing, I still lose the 4th worker. For the life of me, I can't figure out why.

What am I doing wrong?
post #2 of 10
Have you tinkered with NB clock/voltage at all? These chips can get pretty hungry for it some times.
Eclipse
(20 items)
 
Sager NP8652
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II 980 @ 3.9ghz ASUS M2N-SLI Deluxe MSI GTX 560 Ti 448 Twin Frozr @ 850mhz EVGA GT 620 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
8GB OCZ DDR2 1066 Crucial M500 480GB 2x Western Digital 640GB Sony Optiarc AD-7241S-0B 
CoolingOSMonitorMonitor
Xigmatek Dark Knight - push/pull w/ tape mod Windows 7 Pro x64 AOC i2353 23.5" Element ELEFW408 40" 
KeyboardPowerCaseMouse
Sentey Cobalt Pro Corsair 750TX Cooler Master Centurion Razer Mamba (3.5G) 
Mouse PadAudioAudioAudio
SteelSeries QCK Mini Creative X-Fi XtremeGamer Steelseries Siberia V2 Logitech X540 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4720HQ P65_P67SG Nvidia GTX 980M 16GB DDR3 1600mhz 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
Crucial MX100 512GB 500GB HDD Windows 7 x64 Home AOC Q3277FQE 
KeyboardMouseMouse PadAudio
Sentey Cobalt Pro Mionix Naos 7000 Steelseries QK Mini Steelseries Arctis 3 
  hide details  
Reply
Eclipse
(20 items)
 
Sager NP8652
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II 980 @ 3.9ghz ASUS M2N-SLI Deluxe MSI GTX 560 Ti 448 Twin Frozr @ 850mhz EVGA GT 620 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
8GB OCZ DDR2 1066 Crucial M500 480GB 2x Western Digital 640GB Sony Optiarc AD-7241S-0B 
CoolingOSMonitorMonitor
Xigmatek Dark Knight - push/pull w/ tape mod Windows 7 Pro x64 AOC i2353 23.5" Element ELEFW408 40" 
KeyboardPowerCaseMouse
Sentey Cobalt Pro Corsair 750TX Cooler Master Centurion Razer Mamba (3.5G) 
Mouse PadAudioAudioAudio
SteelSeries QCK Mini Creative X-Fi XtremeGamer Steelseries Siberia V2 Logitech X540 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4720HQ P65_P67SG Nvidia GTX 980M 16GB DDR3 1600mhz 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
Crucial MX100 512GB 500GB HDD Windows 7 x64 Home AOC Q3277FQE 
KeyboardMouseMouse PadAudio
Sentey Cobalt Pro Mionix Naos 7000 Steelseries QK Mini Steelseries Arctis 3 
  hide details  
Reply
post #3 of 10
Thread Starter 
I did it only a little, I didn't realize that they were closely tied.
post #4 of 10
You might need more voltage. almost 4.1Ghz at 1.43 might not be stable. Try a freq closer to 4.0 than 4.1 if you want to keep the voltage low.
i7 thing
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4770K 4.4Ghz @ 1.275v Asus Z87 PRO GTX 780 SLI 16GB DDR3 
Hard DriveCoolingPowerCase
128GB SX900 Adata SSD H105 Corsair TX750v2 NZXT Phantom 410 
  hide details  
Reply
i7 thing
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4770K 4.4Ghz @ 1.275v Asus Z87 PRO GTX 780 SLI 16GB DDR3 
Hard DriveCoolingPowerCase
128GB SX900 Adata SSD H105 Corsair TX750v2 NZXT Phantom 410 
  hide details  
Reply
post #5 of 10
Increase vcore a little bit and loosen the TRCD timing in Memory to 10.
Are you using Small FFT or Blend to torture in Prime95 ? Have you tested RAM in MemTest ?

There may also be some problem with your power supply !
Your voltages doesn't seem enough as it should be....may be that's why you are facing problem with overclocking.
I've read somewhere about PSU guide that All Anode (+) voltage values must not exceed +/- 6% of their of original values,
for example +3.3v must be maximum +3.498v (+6% of 3.3v) to minimum 3.102v. (-6% of 3.3v).
But hardware monitor's reading on your post is showing, 2.82v in +3.3v (which is bad for optimal performance)
Similarly,
+12v must be between 11.28v to 12.72v. But HwMonitor says 4.80v which may be a indication of Bad PSU.
Haswell i3
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i3-4150 @ 3.5 GHz Asus B85M-G Rev 1.01, Bios: 2501 Integrated Intel HD 4400 2x 4GB DDR3 1600 MHz CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 750 EVO 250GB Seagate Barracuda 1TB 7200.14 Seagate 500 GB 2.5" Samsung DVD/RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H70 Windows 10 64 bit Samsung A300N 20" 1600 x 900 60Hz 5ms 19Watt PS/2 Microsoft Wired Keyboard 500 
PowerCaseMouse
Corsair TX850 V2 CoolerMaster Elite 430 Black Logitech M170 
  hide details  
Reply
Haswell i3
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i3-4150 @ 3.5 GHz Asus B85M-G Rev 1.01, Bios: 2501 Integrated Intel HD 4400 2x 4GB DDR3 1600 MHz CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 750 EVO 250GB Seagate Barracuda 1TB 7200.14 Seagate 500 GB 2.5" Samsung DVD/RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H70 Windows 10 64 bit Samsung A300N 20" 1600 x 900 60Hz 5ms 19Watt PS/2 Microsoft Wired Keyboard 500 
PowerCaseMouse
Corsair TX850 V2 CoolerMaster Elite 430 Black Logitech M170 
  hide details  
Reply
post #6 of 10
Thread Starter 
I'm not sure how I can test my power-supply. It's a Corsair GS700, and I'm under warranty. But I don't have any voltage testers here. Overdrive says that it's hitting all the targets, but I can't test the reliability of the rail.

I do know that if I set the clock to 215/18 then it's stable. (At least it ran Prime95 for 2hrs.)

I am running Prime95 on Blend. I have done memtest lately and it made 11 passes with no errors. I trust it.
post #7 of 10
Quote:
Originally Posted by sumitlian View Post

Increase vcore a little bit and loosen the TRCD timing in Memory to 10.
Are you using Small FFT or Blend to torture in Prime95 ? Have you tested RAM in MemTest ?
There may also be some problem with your power supply !
Your voltages doesn't seem enough as it should be....may be that's why you are facing problem with overclocking.
I've read somewhere about PSU guide that All Anode (+) voltage values must not exceed +/- 6% of their of original values,
for example +3.3v must be maximum +3.498v (+6% of 3.3v) to minimum 3.102v. (-6% of 3.3v).
But hardware monitor's reading on your post is showing, 2.82v in +3.3v (which is bad for optimal performance)
Similarly,
+12v must be between 11.28v to 12.72v. But HwMonitor says 4.80v which may be a indication of Bad PSU.

Hardware monitor just sucks. It doesn't show the right voltages for me either. I'm willing to bet his BIOS shows the correct readings.
Eclipse
(20 items)
 
Sager NP8652
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II 980 @ 3.9ghz ASUS M2N-SLI Deluxe MSI GTX 560 Ti 448 Twin Frozr @ 850mhz EVGA GT 620 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
8GB OCZ DDR2 1066 Crucial M500 480GB 2x Western Digital 640GB Sony Optiarc AD-7241S-0B 
CoolingOSMonitorMonitor
Xigmatek Dark Knight - push/pull w/ tape mod Windows 7 Pro x64 AOC i2353 23.5" Element ELEFW408 40" 
KeyboardPowerCaseMouse
Sentey Cobalt Pro Corsair 750TX Cooler Master Centurion Razer Mamba (3.5G) 
Mouse PadAudioAudioAudio
SteelSeries QCK Mini Creative X-Fi XtremeGamer Steelseries Siberia V2 Logitech X540 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4720HQ P65_P67SG Nvidia GTX 980M 16GB DDR3 1600mhz 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
Crucial MX100 512GB 500GB HDD Windows 7 x64 Home AOC Q3277FQE 
KeyboardMouseMouse PadAudio
Sentey Cobalt Pro Mionix Naos 7000 Steelseries QK Mini Steelseries Arctis 3 
  hide details  
Reply
Eclipse
(20 items)
 
Sager NP8652
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II 980 @ 3.9ghz ASUS M2N-SLI Deluxe MSI GTX 560 Ti 448 Twin Frozr @ 850mhz EVGA GT 620 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
8GB OCZ DDR2 1066 Crucial M500 480GB 2x Western Digital 640GB Sony Optiarc AD-7241S-0B 
CoolingOSMonitorMonitor
Xigmatek Dark Knight - push/pull w/ tape mod Windows 7 Pro x64 AOC i2353 23.5" Element ELEFW408 40" 
KeyboardPowerCaseMouse
Sentey Cobalt Pro Corsair 750TX Cooler Master Centurion Razer Mamba (3.5G) 
Mouse PadAudioAudioAudio
SteelSeries QCK Mini Creative X-Fi XtremeGamer Steelseries Siberia V2 Logitech X540 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4720HQ P65_P67SG Nvidia GTX 980M 16GB DDR3 1600mhz 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
Crucial MX100 512GB 500GB HDD Windows 7 x64 Home AOC Q3277FQE 
KeyboardMouseMouse PadAudio
Sentey Cobalt Pro Mionix Naos 7000 Steelseries QK Mini Steelseries Arctis 3 
  hide details  
Reply
post #8 of 10
Quote:
Originally Posted by Fossil View Post

Hardware monitor just sucks. It doesn't show the right voltages for me either. I'm willing to bet his BIOS shows the correct readings.

yes I might be wrong. But Hwmonitor does show safe readings with my configuration thats why I thought about it. Anyway if its stable at 3.87ghz then this must not be a PSU problem.
Haswell i3
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i3-4150 @ 3.5 GHz Asus B85M-G Rev 1.01, Bios: 2501 Integrated Intel HD 4400 2x 4GB DDR3 1600 MHz CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 750 EVO 250GB Seagate Barracuda 1TB 7200.14 Seagate 500 GB 2.5" Samsung DVD/RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H70 Windows 10 64 bit Samsung A300N 20" 1600 x 900 60Hz 5ms 19Watt PS/2 Microsoft Wired Keyboard 500 
PowerCaseMouse
Corsair TX850 V2 CoolerMaster Elite 430 Black Logitech M170 
  hide details  
Reply
Haswell i3
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i3-4150 @ 3.5 GHz Asus B85M-G Rev 1.01, Bios: 2501 Integrated Intel HD 4400 2x 4GB DDR3 1600 MHz CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 750 EVO 250GB Seagate Barracuda 1TB 7200.14 Seagate 500 GB 2.5" Samsung DVD/RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H70 Windows 10 64 bit Samsung A300N 20" 1600 x 900 60Hz 5ms 19Watt PS/2 Microsoft Wired Keyboard 500 
PowerCaseMouse
Corsair TX850 V2 CoolerMaster Elite 430 Black Logitech M170 
  hide details  
Reply
post #9 of 10
Thread Starter 
BIOS is showing proper voltages for the PSU. I've fiddled with increasing the NB, but I can only clock it up to 2.6GHz before it no longer POSTs. That's annoying. Boosting the HT past 217 makes the system ustable and BSOD just kicks out a general "hardware error", so that's not helping either.

But something has changed: now when I OC to 3.9GHz with 1.4v the 4th worker stops.
post #10 of 10
When running Prime95 and you have a "Worker Has Stopped" error this is usually a lack of either Dram voltage or CPU/NB voltage.
Ryzen Build
(20 items)
 
 
Bruce
(14 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1800x Crosshair VI Hero Diamond 7970 GSkill FlareX F4-3200C14D-16GFX  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 EVO NVMe Samsung 840 SSD Corsair GT SSD WD 2TB Black 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
WD 4TB Red EK-FB Asus C6H Monoblock XSPC GPU Razor WB XSPC RX 360 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC RS 360 XSPC EX140 D5 Vario Gentle Typhoon AP-15 1850 rpm 
OSMonitorPowerCase
Win 10 Pro Asus VE248H x2 EVGA 850 G2 Xigmatek Elysium 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 6350 Asus M5A99FX Pro R2.0 GTX220 G.Skill Ripjaws X F3-17000CL9D-8GBXLD 9-11-9-28... 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 840 Pro WD20EFRX 64M Red x4 raid 10 WD5001AALS Blk Asus DRW-24B1ST 
CoolingOSMonitorKeyboard
Hyper 212 Evo R2 Windows Server 2008 R2 Standard Asus  Logitech MK300 
PowerCase
Corsair HX500 Corsair 330R Titainium 
  hide details  
Reply
Ryzen Build
(20 items)
 
 
Bruce
(14 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1800x Crosshair VI Hero Diamond 7970 GSkill FlareX F4-3200C14D-16GFX  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 EVO NVMe Samsung 840 SSD Corsair GT SSD WD 2TB Black 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
WD 4TB Red EK-FB Asus C6H Monoblock XSPC GPU Razor WB XSPC RX 360 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC RS 360 XSPC EX140 D5 Vario Gentle Typhoon AP-15 1850 rpm 
OSMonitorPowerCase
Win 10 Pro Asus VE248H x2 EVGA 850 G2 Xigmatek Elysium 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 6350 Asus M5A99FX Pro R2.0 GTX220 G.Skill Ripjaws X F3-17000CL9D-8GBXLD 9-11-9-28... 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 840 Pro WD20EFRX 64M Red x4 raid 10 WD5001AALS Blk Asus DRW-24B1ST 
CoolingOSMonitorKeyboard
Hyper 212 Evo R2 Windows Server 2008 R2 Standard Asus  Logitech MK300 
PowerCase
Corsair HX500 Corsair 330R Titainium 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Overclock Stability Issue