Overclock.net › Forums › Components › Memory › Issue with 2GB usable memory out of 4GB after pc clean.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Issue with 2GB usable memory out of 4GB after pc clean.

post #1 of 3
Thread Starter 
Hello,
well after spending 8hrs yesterday cleaning my pc (there was a lot of dust), I put the pc back together, it booted, and it seemed slower than normal; thinking it was to do with the reconfiguration of my hdds, I disregarded it, until I checked today.

I checked resource manager and CPU-Z to find I had 4GB in total while resource manager told me I had MB of ram hardware reserved (before the clean it was about 8MB and all 4gb was being utilized (64bit os)) and then I decided to check my ram sticks, I booted into bios to find I have 2048MB being detected and after numerous attempts booting with single sticks, one stick, no matter in which slot wouldn't let the pc boot.

I then went back into windows with both sticks installed to again find 4GB detected while 2057MB was hardware reserved.

Is there a way to fix this and if not, would you agree the stick is dead?

Cheers : )
Edited by donthaveacow - 3/20/12 at 6:38am
Shironeko
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 EVGA P55 SLI EVGA GTX 460 EE 16GB Corsair Vengence CL9 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1xWD 320GB, 2xWD 1TB raid 0, 2x WD 2TB Sata DVD burner Prolimatech Megahalem Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Aoc 2217v 10000:1 5ms G15 V2 Corsair TX750 Lian Li V1000 plus (modded) 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Lachesis V2 Razer Ironclad Razer Orca Headphones Asus Xonar Essence ST (to be modded) 
Audio
Corsair SP2500 2.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 duo SL9400 @1.6ghz 1v Lenovo x200T Intel GMA4500x 4GB Samsung 7-7-7-20 1066mhz DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Hitachi 160GB stock Windows 7 Ultimate x86 Resistive Tablet LCD Screen 
PowerCaseMouse
65w Lenovo Power Adapter Lenovo x200T Trackpoint 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Dual 2.8Ghz Socket 603/604 Xeons ATI Rage XL 8MB 4GB DDR 266Mhz 6x 36gb 10k rpm SCSI 
CoolingCase
Stock Poweredge 2600 case 
  hide details  
Reply
Shironeko
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 EVGA P55 SLI EVGA GTX 460 EE 16GB Corsair Vengence CL9 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1xWD 320GB, 2xWD 1TB raid 0, 2x WD 2TB Sata DVD burner Prolimatech Megahalem Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Aoc 2217v 10000:1 5ms G15 V2 Corsair TX750 Lian Li V1000 plus (modded) 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Lachesis V2 Razer Ironclad Razer Orca Headphones Asus Xonar Essence ST (to be modded) 
Audio
Corsair SP2500 2.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 duo SL9400 @1.6ghz 1v Lenovo x200T Intel GMA4500x 4GB Samsung 7-7-7-20 1066mhz DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Hitachi 160GB stock Windows 7 Ultimate x86 Resistive Tablet LCD Screen 
PowerCaseMouse
65w Lenovo Power Adapter Lenovo x200T Trackpoint 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Dual 2.8Ghz Socket 603/604 Xeons ATI Rage XL 8MB 4GB DDR 266Mhz 6x 36gb 10k rpm SCSI 
CoolingCase
Stock Poweredge 2600 case 
  hide details  
Reply
post #2 of 3
try cleaning the contacts of the memory with a pencil erasrer.
post #3 of 3
Thread Starter 
Well I fixed the issue, I ended up doing a few updates, the key one being the Bios update, only then was the 4gb completely usable. (read a similar fix but slightly different on a lga 775 board)
only issue is that was that my boot beeps went from 3 to 5 ( means its ok, not sure what the new one means)
Shironeko
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 EVGA P55 SLI EVGA GTX 460 EE 16GB Corsair Vengence CL9 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1xWD 320GB, 2xWD 1TB raid 0, 2x WD 2TB Sata DVD burner Prolimatech Megahalem Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Aoc 2217v 10000:1 5ms G15 V2 Corsair TX750 Lian Li V1000 plus (modded) 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Lachesis V2 Razer Ironclad Razer Orca Headphones Asus Xonar Essence ST (to be modded) 
Audio
Corsair SP2500 2.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 duo SL9400 @1.6ghz 1v Lenovo x200T Intel GMA4500x 4GB Samsung 7-7-7-20 1066mhz DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Hitachi 160GB stock Windows 7 Ultimate x86 Resistive Tablet LCD Screen 
PowerCaseMouse
65w Lenovo Power Adapter Lenovo x200T Trackpoint 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Dual 2.8Ghz Socket 603/604 Xeons ATI Rage XL 8MB 4GB DDR 266Mhz 6x 36gb 10k rpm SCSI 
CoolingCase
Stock Poweredge 2600 case 
  hide details  
Reply
Shironeko
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 EVGA P55 SLI EVGA GTX 460 EE 16GB Corsair Vengence CL9 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1xWD 320GB, 2xWD 1TB raid 0, 2x WD 2TB Sata DVD burner Prolimatech Megahalem Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Aoc 2217v 10000:1 5ms G15 V2 Corsair TX750 Lian Li V1000 plus (modded) 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Lachesis V2 Razer Ironclad Razer Orca Headphones Asus Xonar Essence ST (to be modded) 
Audio
Corsair SP2500 2.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 duo SL9400 @1.6ghz 1v Lenovo x200T Intel GMA4500x 4GB Samsung 7-7-7-20 1066mhz DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Hitachi 160GB stock Windows 7 Ultimate x86 Resistive Tablet LCD Screen 
PowerCaseMouse
65w Lenovo Power Adapter Lenovo x200T Trackpoint 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Dual 2.8Ghz Socket 603/604 Xeons ATI Rage XL 8MB 4GB DDR 266Mhz 6x 36gb 10k rpm SCSI 
CoolingCase
Stock Poweredge 2600 case 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › Issue with 2GB usable memory out of 4GB after pc clean.