Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › 1055t on Asrock Extreme 3 970 Boot failure?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

1055t on Asrock Extreme 3 970 Boot failure?

post #1 of 3
Thread Starter 
Ok so im trying to overclock my cpu (specs in sig), ive overclocked it to 3.8ghz, with a 1.4vcore, ran a 4 hours prime 95 test and it was fine, can also play battlefield on Ultra without topping 50c.

The problem is, although the overclock seems completely stable, my PC has troubles starting, when i go to turn it on, it powers on, but doesnt beep, and i get no signal to my monitor. I have to restart the PC about 3-4 times before it finally loads something like..

The computer has failed to start several times, please press del to enter set up or wait to boot from the eufu (i think).


When it does boot, i check my CPU and its at its overclock, and runs flawlessly, no problems at all.

But when i get that message and let it boot, it will boot up and work fine, but will return my CPU to stock.

I dont know whats goin on, anyone got any ideas?
Dragunov
(15 items)
 
Girlfriends Rig
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4670k @ 4.3ghz 1.2v ASUS Z87M-PLUS MOBO Zotac GTX 760 2gb G.Skill Ripjaws-x 8gb 1600 (2x4) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1tb Seagate Barracuda 7200rpm None (its all gone digitalz!) Hyper 212 Evo Windows 7 Ultimate 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer H226HQLBMID 22" IPS Novatech Dragunov Novatech Black Edition 600w Fractal Core 1000 
MouseMouse PadAudio
Dragon Army Dragunov ( i miss my microsoft 4000... Dragon War (lol) Onboard Dolby Digital Home Theatre Sound/ Wherf... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 4100 @ 4.5ghz  Asrock £40 Low Budget ATI 5670 2x2gb DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
250gb Samsung  DVD-RW Stock with AS5 /52c max IBT @1.45v Windows 7 Ultimate 64 Bit 
MonitorPowerCase
Alba 19" LCD TV Via VGA 400w Novatech Powerstation Novatech Prowler 
  hide details  
Reply
Dragunov
(15 items)
 
Girlfriends Rig
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4670k @ 4.3ghz 1.2v ASUS Z87M-PLUS MOBO Zotac GTX 760 2gb G.Skill Ripjaws-x 8gb 1600 (2x4) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1tb Seagate Barracuda 7200rpm None (its all gone digitalz!) Hyper 212 Evo Windows 7 Ultimate 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer H226HQLBMID 22" IPS Novatech Dragunov Novatech Black Edition 600w Fractal Core 1000 
MouseMouse PadAudio
Dragon Army Dragunov ( i miss my microsoft 4000... Dragon War (lol) Onboard Dolby Digital Home Theatre Sound/ Wherf... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 4100 @ 4.5ghz  Asrock £40 Low Budget ATI 5670 2x2gb DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
250gb Samsung  DVD-RW Stock with AS5 /52c max IBT @1.45v Windows 7 Ultimate 64 Bit 
MonitorPowerCase
Alba 19" LCD TV Via VGA 400w Novatech Powerstation Novatech Prowler 
  hide details  
Reply
post #2 of 3
Double check your OC settings, then reset your BIOS. Re-do the OC. I've accidentally changed random settings in the past which result in situations like the one you're describing. In your case, it's not worth trying to debug it when you can just reset + overclock again.
HAL9000
(18 items)
 
"Not Quite White"
(11 items)
 
Skynet
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7-4790k MSI Z87 MPower Max AC EVGA GTX 780 Superclocked ACX EVGA GTX 780 Superclocked ACX 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Plextor M5 Extreme Wester Digital Blue 500GB ARCTIC Freezer 13 Limited Edition Windows 10 Home 
MonitorKeyboardPowerCase
QNIX QX2710 Evolution II 1440p CM Storm Quickfire TK - Cherry MX Red Seasonic X650 650 Watt Gold Modular Antec P-100 
MouseAudioAudioAudio
Logitech G700 Schiit Modi DAC Schiit Magni II Uber Headphone Amp / Pre-Amp SMSL SA-50 Amp 
AudioAudio
Micca MB42x Bookshelf Speakers Beyerdynamic DT770 Pro 80 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500K ASRock Extreme Gen3 P67 XFX Radeon HD 6950 2gb 16GB Corsair XMS3 1600MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Corsair Force GT 120gb Samsung 200gb 7200RPM SATA II ASUS 24X CD DVD RW XSPC Rasa RS240 with Primochill Tubing 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Sceptre 21.5" 1080p Microsoft Sidewinder x4 Raidmax RX-850AE 850 Watt GOLD Modular 
CaseMouseAudio
Cooler Master 690II Advanced Logitech MX-315 Logitech Z-623 200 Watt 2.1 
  hide details  
Reply
HAL9000
(18 items)
 
"Not Quite White"
(11 items)
 
Skynet
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7-4790k MSI Z87 MPower Max AC EVGA GTX 780 Superclocked ACX EVGA GTX 780 Superclocked ACX 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Plextor M5 Extreme Wester Digital Blue 500GB ARCTIC Freezer 13 Limited Edition Windows 10 Home 
MonitorKeyboardPowerCase
QNIX QX2710 Evolution II 1440p CM Storm Quickfire TK - Cherry MX Red Seasonic X650 650 Watt Gold Modular Antec P-100 
MouseAudioAudioAudio
Logitech G700 Schiit Modi DAC Schiit Magni II Uber Headphone Amp / Pre-Amp SMSL SA-50 Amp 
AudioAudio
Micca MB42x Bookshelf Speakers Beyerdynamic DT770 Pro 80 Ohm 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500K ASRock Extreme Gen3 P67 XFX Radeon HD 6950 2gb 16GB Corsair XMS3 1600MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Corsair Force GT 120gb Samsung 200gb 7200RPM SATA II ASUS 24X CD DVD RW XSPC Rasa RS240 with Primochill Tubing 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Sceptre 21.5" 1080p Microsoft Sidewinder x4 Raidmax RX-850AE 850 Watt GOLD Modular 
CaseMouseAudio
Cooler Master 690II Advanced Logitech MX-315 Logitech Z-623 200 Watt 2.1 
  hide details  
Reply
post #3 of 3
Thread Starter 
Just in case anyones following this thread, my problem was solved my bumping my RAM voltage up from 1.5 to 1.55, my ram is 1600mhz speed but by default my mobo set it to 1333mhz, with 1.5v as default, so where my overclock changed my RAM to higher speeds i had to manually set the voltage a bit above stock.
Dragunov
(15 items)
 
Girlfriends Rig
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4670k @ 4.3ghz 1.2v ASUS Z87M-PLUS MOBO Zotac GTX 760 2gb G.Skill Ripjaws-x 8gb 1600 (2x4) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1tb Seagate Barracuda 7200rpm None (its all gone digitalz!) Hyper 212 Evo Windows 7 Ultimate 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer H226HQLBMID 22" IPS Novatech Dragunov Novatech Black Edition 600w Fractal Core 1000 
MouseMouse PadAudio
Dragon Army Dragunov ( i miss my microsoft 4000... Dragon War (lol) Onboard Dolby Digital Home Theatre Sound/ Wherf... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 4100 @ 4.5ghz  Asrock £40 Low Budget ATI 5670 2x2gb DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
250gb Samsung  DVD-RW Stock with AS5 /52c max IBT @1.45v Windows 7 Ultimate 64 Bit 
MonitorPowerCase
Alba 19" LCD TV Via VGA 400w Novatech Powerstation Novatech Prowler 
  hide details  
Reply
Dragunov
(15 items)
 
Girlfriends Rig
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4670k @ 4.3ghz 1.2v ASUS Z87M-PLUS MOBO Zotac GTX 760 2gb G.Skill Ripjaws-x 8gb 1600 (2x4) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1tb Seagate Barracuda 7200rpm None (its all gone digitalz!) Hyper 212 Evo Windows 7 Ultimate 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer H226HQLBMID 22" IPS Novatech Dragunov Novatech Black Edition 600w Fractal Core 1000 
MouseMouse PadAudio
Dragon Army Dragunov ( i miss my microsoft 4000... Dragon War (lol) Onboard Dolby Digital Home Theatre Sound/ Wherf... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 4100 @ 4.5ghz  Asrock £40 Low Budget ATI 5670 2x2gb DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
250gb Samsung  DVD-RW Stock with AS5 /52c max IBT @1.45v Windows 7 Ultimate 64 Bit 
MonitorPowerCase
Alba 19" LCD TV Via VGA 400w Novatech Powerstation Novatech Prowler 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › 1055t on Asrock Extreme 3 970 Boot failure?