Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › My stable OC is now gone? ME4/2600K (double boot or freez on windows logo)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

My stable OC is now gone? ME4/2600K (double boot or freez on windows logo)

post #1 of 9
Thread Starter 
Hello guys, it has been like 6 months from when i last played with my oc settings. What bother me now is that my 95% stable oc suddenly turn out to be non-stable? i passed 6 hours prime 95 Blend custom with 90% ram, and 1344/1792 FFT both 30 min tests.

What is the issue now? my pc randomly double boot on cold boot, and either bootup into windows after the double boot, or just freez on windows logo. I'm using the 1850 BIOS, which at the time was good for most of the users, and it was working fine for me.

Here are my settings.


VCCSA Voltage: Auto
VCCIO Voltage: 1.1
CPU PLL Voltage: 1.7
Auto PLL Overvoltage: Enabled
PCH Voltage: Auto
VRM Switching frequency: 350
Vcore PWM/Duty Control: Extreme
Vcore Phase Control: Extreme
Vcore Over-current protection : 140%
CPU Multi - 50 by all cores
CPU BCLK: 100
CPU voltage/vcore: 1.435v
DDR Voltage: stock volts 1.5
CPU Spread Spectrum: Enabled
LLC: Ultra High

So do you guys recommend some newer (more stable BIOS) and what settings could i change? thanks!
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @4.7ghz(1.39v) 24/7 +D14 Asus P8Z77-V Sapphire R9 290 Tri X @1160/1600 8GB HyperX @2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue EZEX 1TB & Samsung 840 Pro 256GB (OS) Asus Nocuta NH D14 WIN 7 64 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC 2490wuxi (rev 1) Logitech Wave Cooler Master Vanguard 850W Cooler Master HAF 932 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Cooler Master Xonar STX+ HD595 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @4.7ghz(1.39v) 24/7 +D14 Asus P8Z77-V Sapphire R9 290 Tri X @1160/1600 8GB HyperX @2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue EZEX 1TB & Samsung 840 Pro 256GB (OS) Asus Nocuta NH D14 WIN 7 64 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC 2490wuxi (rev 1) Logitech Wave Cooler Master Vanguard 850W Cooler Master HAF 932 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Cooler Master Xonar STX+ HD595 
  hide details  
Reply
post #2 of 9
Try disabling CPU Spread Spectrum.
Silent Killer
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4770K MAXIMUS VII HERO NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Samsung  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Samsung 840 HGST Deskstar 4TB Western Digital Blue 6TB 
CoolingOSMonitorMonitor
Corsair H115i Windows 10 Pro (x64) Acer XB270HU Crossover 27Q-LED 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Corsair RM1000 Phanteks Enthoo Evolv TG - Satin Black Logitech G900 
AudioAudioAudioAudio
Asus Xonar Essence STX - LME49860NA x3 M-Audio BX5 Carbon Black JBL LSR310S V-Moda Crossfade M100 
  hide details  
Reply
Silent Killer
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4770K MAXIMUS VII HERO NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti Samsung  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Samsung 840 HGST Deskstar 4TB Western Digital Blue 6TB 
CoolingOSMonitorMonitor
Corsair H115i Windows 10 Pro (x64) Acer XB270HU Crossover 27Q-LED 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Corsair RM1000 Phanteks Enthoo Evolv TG - Satin Black Logitech G900 
AudioAudioAudioAudio
Asus Xonar Essence STX - LME49860NA x3 M-Audio BX5 Carbon Black JBL LSR310S V-Moda Crossfade M100 
  hide details  
Reply
post #3 of 9
Thread Starter 
I bumped up the voltage from 1.435 to 1.445 and didn't change anything else for now, if i get the issue again i will disable spread spectrum, regarding BIOS version, do you know some better version then 1850? thanks!
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @4.7ghz(1.39v) 24/7 +D14 Asus P8Z77-V Sapphire R9 290 Tri X @1160/1600 8GB HyperX @2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue EZEX 1TB & Samsung 840 Pro 256GB (OS) Asus Nocuta NH D14 WIN 7 64 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC 2490wuxi (rev 1) Logitech Wave Cooler Master Vanguard 850W Cooler Master HAF 932 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Cooler Master Xonar STX+ HD595 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @4.7ghz(1.39v) 24/7 +D14 Asus P8Z77-V Sapphire R9 290 Tri X @1160/1600 8GB HyperX @2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue EZEX 1TB & Samsung 840 Pro 256GB (OS) Asus Nocuta NH D14 WIN 7 64 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC 2490wuxi (rev 1) Logitech Wave Cooler Master Vanguard 850W Cooler Master HAF 932 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Cooler Master Xonar STX+ HD595 
  hide details  
Reply
post #4 of 9
Maybe your chip has degraded frown.gif
Have any BSOD's and codes?
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1800X ASRock Taichi X370 MSI GTX 1070 ARMOR OC  G.SKILL Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
(Corsair Force LS SSD 120GB) (2 WD 2TB) ASUS DVD-RW  DEEPCOOL GAMMAXX GT  Windows 10 Home 
MonitorKeyboardPowerCase
(Monitor: Samsung SM 2333T) (TV: LG 49UH6030) Logitech K520 SeaSonic SSR-650RM  Cooler Master HAF XB EVO 
MouseMouse Pad
Logitech M510 Cloth Pad 
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i7 4790k 4.5GHz ASUS Z97 PRO GAMER G.SKILL Ripjaws X 16GB DDR3 2133MHz (Corsair Force LS SSD 120GB) (WD 2TB)  
Optical DriveOSPowerCase
ASUS DVD-RW  Windows 10 Home Corsair RM650 Black NZXT Source 210  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k ASUS P8P67 WS Revolution  EVGA GTX 680 4GB w/Backplate G.SKILL Ripjaws X 8GB DDR3 1600MHz 
Hard DriveOSPowerCase
(Micro Center SSD 60GB) (WD 1TB) Windows 10 Thermaltake Toughpower 750w Rosewill CHALLENGER  
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1800X ASRock Taichi X370 MSI GTX 1070 ARMOR OC  G.SKILL Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
(Corsair Force LS SSD 120GB) (2 WD 2TB) ASUS DVD-RW  DEEPCOOL GAMMAXX GT  Windows 10 Home 
MonitorKeyboardPowerCase
(Monitor: Samsung SM 2333T) (TV: LG 49UH6030) Logitech K520 SeaSonic SSR-650RM  Cooler Master HAF XB EVO 
MouseMouse Pad
Logitech M510 Cloth Pad 
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i7 4790k 4.5GHz ASUS Z97 PRO GAMER G.SKILL Ripjaws X 16GB DDR3 2133MHz (Corsair Force LS SSD 120GB) (WD 2TB)  
Optical DriveOSPowerCase
ASUS DVD-RW  Windows 10 Home Corsair RM650 Black NZXT Source 210  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k ASUS P8P67 WS Revolution  EVGA GTX 680 4GB w/Backplate G.SKILL Ripjaws X 8GB DDR3 1600MHz 
Hard DriveOSPowerCase
(Micro Center SSD 60GB) (WD 1TB) Windows 10 Thermaltake Toughpower 750w Rosewill CHALLENGER  
  hide details  
Reply
post #5 of 9
Quote:
Originally Posted by psyside View Post

Hello guys, it has been like 6 months from when i last played with my oc settings. What bother me now is that my 95% stable oc suddenly turn out to be non-stable? i passed 6 hours prime 95 Blend custom with 90% ram, and 1344/1792 FFT both 30 min tests.
What is the issue now? my pc randomly double boot on cold boot, and either bootup into windows after the double boot, or just freez on windows logo. I'm using the 1850 BIOS, which at the time was good for most of the users, and it was working fine for me.
Here are my settings.
VCCSA Voltage: Auto
VCCIO Voltage: 1.1
CPU PLL Voltage: 1.7
Auto PLL Overvoltage: Enabled
PCH Voltage: Auto
VRM Switching frequency: 350
Vcore PWM/Duty Control: Extreme
Vcore Phase Control: Extreme
Vcore Over-current protection : 140%
CPU Multi - 50 by all cores
CPU BCLK: 100
CPU voltage/vcore: 1.435v
DDR Voltage: stock volts 1.5
CPU Spread Spectrum: Enabled
LLC: Ultra High
So do you guys recommend some newer (more stable BIOS) and what settings could i change? thanks!

Tell ya what. Try upping the Vcore a notch and see if it loads into windows. If so the things I highlighted might be the culprit. Short of checking the voltage at the read points on that mobo you are probably putting 1.5v on load if not more into that chip which has over time degraded it. Now it will require more voltage to run stable and degrade at a more rapid pace. Only other option is to lower the overclock. What were the loaded temps like? At any rate you can try another bios but if the problem still exists it is probably the above reason.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
4930k EVGA X79 Dark EVGA GTX 980 Hydrocopper GSKILL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
6 x 300 GB Western Digital Velociraptors Raid 0 Western Digital Velociratpr 10k LG Custom Water Cooled 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 AOC - 27" Widescreen Flat-Panel IPS Razer  EVGA 1300w G2 
CaseMouseAudio
Danger Den Torture Rack Razer Creative Sound Blaster X-FI Titanium HD 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
4930k EVGA X79 Dark EVGA GTX 980 Hydrocopper GSKILL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
6 x 300 GB Western Digital Velociraptors Raid 0 Western Digital Velociratpr 10k LG Custom Water Cooled 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 AOC - 27" Widescreen Flat-Panel IPS Razer  EVGA 1300w G2 
CaseMouseAudio
Danger Den Torture Rack Razer Creative Sound Blaster X-FI Titanium HD 
  hide details  
Reply
post #6 of 9
Thread Starter 
Thanks guys.

What do you mean by 1.5 on load? my voltage is quite stable even on load, its always around 1.435/1.440 fluctate around this numbers.

Load temps are around 69-75 as max. (Prime 95 1344 FTT)

No BSOD'S for now.
Edited by psyside - 3/28/12 at 9:56am
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @4.7ghz(1.39v) 24/7 +D14 Asus P8Z77-V Sapphire R9 290 Tri X @1160/1600 8GB HyperX @2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue EZEX 1TB & Samsung 840 Pro 256GB (OS) Asus Nocuta NH D14 WIN 7 64 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC 2490wuxi (rev 1) Logitech Wave Cooler Master Vanguard 850W Cooler Master HAF 932 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Cooler Master Xonar STX+ HD595 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @4.7ghz(1.39v) 24/7 +D14 Asus P8Z77-V Sapphire R9 290 Tri X @1160/1600 8GB HyperX @2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue EZEX 1TB & Samsung 840 Pro 256GB (OS) Asus Nocuta NH D14 WIN 7 64 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC 2490wuxi (rev 1) Logitech Wave Cooler Master Vanguard 850W Cooler Master HAF 932 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Cooler Master Xonar STX+ HD595 
  hide details  
Reply
post #7 of 9
I meant that what let's say CPU-Z reports and what is actually going on are 2 different things. Also with LLC on ultra high those boards often increase the voltage past what is set in bios when under load. It is easy enough to check. Just borrow a volt meter. You can check the real voltage that way. They are located (the read points) just under (or to the right) of the on board power switch.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
4930k EVGA X79 Dark EVGA GTX 980 Hydrocopper GSKILL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
6 x 300 GB Western Digital Velociraptors Raid 0 Western Digital Velociratpr 10k LG Custom Water Cooled 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 AOC - 27" Widescreen Flat-Panel IPS Razer  EVGA 1300w G2 
CaseMouseAudio
Danger Den Torture Rack Razer Creative Sound Blaster X-FI Titanium HD 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
4930k EVGA X79 Dark EVGA GTX 980 Hydrocopper GSKILL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
6 x 300 GB Western Digital Velociraptors Raid 0 Western Digital Velociratpr 10k LG Custom Water Cooled 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 AOC - 27" Widescreen Flat-Panel IPS Razer  EVGA 1300w G2 
CaseMouseAudio
Danger Den Torture Rack Razer Creative Sound Blaster X-FI Titanium HD 
  hide details  
Reply
post #8 of 9
Thread Starter 
Ah ok tought you mean about hardware level acces, but wasnt sure.
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @4.7ghz(1.39v) 24/7 +D14 Asus P8Z77-V Sapphire R9 290 Tri X @1160/1600 8GB HyperX @2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue EZEX 1TB & Samsung 840 Pro 256GB (OS) Asus Nocuta NH D14 WIN 7 64 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC 2490wuxi (rev 1) Logitech Wave Cooler Master Vanguard 850W Cooler Master HAF 932 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Cooler Master Xonar STX+ HD595 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @4.7ghz(1.39v) 24/7 +D14 Asus P8Z77-V Sapphire R9 290 Tri X @1160/1600 8GB HyperX @2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue EZEX 1TB & Samsung 840 Pro 256GB (OS) Asus Nocuta NH D14 WIN 7 64 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC 2490wuxi (rev 1) Logitech Wave Cooler Master Vanguard 850W Cooler Master HAF 932 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Cooler Master Xonar STX+ HD595 
  hide details  
Reply
post #9 of 9
try disabling PLL overvoltage first,then if windows still can boot,it should b left turned off,only turn on this function once u cannot boot windows,
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › My stable OC is now gone? ME4/2600K (double boot or freez on windows logo)