Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Slow or unresponsive connection every minute, it's my d-link router...
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Slow or unresponsive connection every minute, it's my d-link router...

post #1 of 20
Thread Starter 
Hey folks.

Thanks for taking a look at my thread ahead of time. Recently I upgraded to a new D-Link N-601 which is there bottom barrel N router. However, I've had a few instances with this router already, include QOS limiting my upload speeds (took me forever to figure that one out).

But now, I'm running into the problem where when I'm browsing, I'll click a link on a website, and just about every minute or so it just sit there trying to connect to it. Sometimes it'll stall for 10 seconds, or even a minute, and obviously it can be aggrivating. Now of course while that still says connecting... I'll click the link in a new tab or something and bam, it instantly comes up. I know it's the router, as I've never had issues with my connection, and have tested it on my old router multiple times and I have had any issues.

I'm not crazy familiar with routers or networking, but not an idiot either. Any help? Suggestions? Thanks again! -Jeff
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
post #2 of 20
If you do a looping ping to an external site, does the latency go up or packets drop when this happens?

Sounds more like a missing or delayed DNS response.
Is it mitigated to any effect if you use 8.8.8.8 as a DNS server instead of what you have now?
Waiting on X399
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II B57 @ X4 3.9 Gigabyte 790FXTA-UD5 Sapphire Radeon 290 8 GB G.Skill 2133 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
250 GB 840 EVO Noctua NH-D14 Windows 10 Logitech K350 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic x750 Corsair 600T Logitech G100s Razer Goliathus Speed 
Audio
Plantronics Gamecom 788 
  hide details  
Reply
Waiting on X399
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II B57 @ X4 3.9 Gigabyte 790FXTA-UD5 Sapphire Radeon 290 8 GB G.Skill 2133 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
250 GB 840 EVO Noctua NH-D14 Windows 10 Logitech K350 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic x750 Corsair 600T Logitech G100s Razer Goliathus Speed 
Audio
Plantronics Gamecom 788 
  hide details  
Reply
post #3 of 20
Thread Starter 
Okay, maybe I am a networking idiot. Not sure how to look a ping... Did a quick google and didn't find anything concrete, help?

Thanks Beers. -Jeff
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
post #4 of 20
command prompt
ping 8.8.8.8 -t

Whenever the page hangs, see if the reply "ms" value deviates from the norm.
Waiting on X399
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II B57 @ X4 3.9 Gigabyte 790FXTA-UD5 Sapphire Radeon 290 8 GB G.Skill 2133 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
250 GB 840 EVO Noctua NH-D14 Windows 10 Logitech K350 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic x750 Corsair 600T Logitech G100s Razer Goliathus Speed 
Audio
Plantronics Gamecom 788 
  hide details  
Reply
Waiting on X399
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II B57 @ X4 3.9 Gigabyte 790FXTA-UD5 Sapphire Radeon 290 8 GB G.Skill 2133 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
250 GB 840 EVO Noctua NH-D14 Windows 10 Logitech K350 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic x750 Corsair 600T Logitech G100s Razer Goliathus Speed 
Audio
Plantronics Gamecom 788 
  hide details  
Reply
post #5 of 20
Thread Starter 
Ran the ping in the cmd prompt as you suggested.

Every now and then, it would hit 150+ ms, but nothing really beyond that. And it didn't seem to apply to the web pages i tried to reach. Again, I'll try to reach a web page, and it'll just hang. From 50-60 seconds. Funny thing is, as soon as I try to open that website in a separate tab, both load right away. But the ms in the ping didn't seem to be affected.

Something is up I just can't figure it out. if I click on 10 websites in a minute, 1 of those will hang.
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
post #6 of 20
Do you have an other clients if so how many.
Assuming your older Router was working fine what Router did you have?
Do you have QoS or any other CPU / Memory intensive things running on your PC?
ESXi Home Box
(6 items)
 
The Workstation.
(16 items)
 
 
CPURAMHard DriveOS
Dual L5630 72GB DDR3 RECC 120GB VERTEX 4 + 6TB RAID5 ESXi 6.0 U2 
Other
Dell PowedgeR710  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 2.4GHZ Intel Iris Pro 16GB DDR3 256GB PCI-e x2 
OSKeyboardMouse
OSX 10.11 + Win 10 Apple Wireless Keyboard Apple Magic Trackpad 
  hide details  
Reply
ESXi Home Box
(6 items)
 
The Workstation.
(16 items)
 
 
CPURAMHard DriveOS
Dual L5630 72GB DDR3 RECC 120GB VERTEX 4 + 6TB RAID5 ESXi 6.0 U2 
Other
Dell PowedgeR710  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 2.4GHZ Intel Iris Pro 16GB DDR3 256GB PCI-e x2 
OSKeyboardMouse
OSX 10.11 + Win 10 Apple Wireless Keyboard Apple Magic Trackpad 
  hide details  
Reply
post #7 of 20
Thread Starter 
Clients? Additional computers attached to the router?

I had a Netgear WGR614, which ran flawless except that it limits my download speeds to 25 mbps as it's a G router.

I do have QoS enabled on the new router itself, but I haven't tried to turn that off. I'll give that a shot and see if that helps. I don't have anything intensive running on my computer, and it ran perfect with the Netgear router previously. I recently altered the QoS limits as it was limiting my upload speed to 1 mbps, but I had the connection problems before I messed with that. I'll try disabling QoS and see what that results.
Edited by Punker1234 - 4/1/12 at 3:34pm
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
post #8 of 20
Thread Starter 
Bump.

Tried removing QOS altogether and that hasn't seemed to curb the problem. Other ideas floating around?
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
post #9 of 20
Thread Starter 
Bump once again. Just FYI, it does this on 2 additional computers that I have. Any thoughts? I'm almost ready to just purchase another router, although I'm not hoping to do so.
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.5  Asus Rampage III Formula Galaxy GTX 670 OC Corsair Dom 6 Gig 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung Evo 840 SSD and 1 TB WD Asus DVD-RW Corsair H50 Windows 7 64 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 24" Corsair 850 Mod Azza Solano 1000R Old school Microsoft 5 button 
  hide details  
Reply
post #10 of 20
The one thing if you are putting too many connections on the Router then it will reset since it can't handle the # number of concurrent connections.

Now is there any torrenting or anything pulling alot of connections on the network?

But, more significantly, the 615 could reliably sustain only 32 connections in the maximum simultaneous connections test. Ubicom questioned these results when they first posted in the charts and said its tests (also done with IxChariot) produced results more like the 625's. D-Link had no comment on the results.

I have my WNDR3700v2 and it supports a total of 4096 concurrent connections while on my WRT400N logs I take 1000 concurrent connections on my own.

Like if the Netgear is still stable i'd say try that and put the D-Link after your Netgear Router to find out when it actually goes down.
Edited by linkinparkfan007 - 4/4/12 at 11:43am
ESXi Home Box
(6 items)
 
The Workstation.
(16 items)
 
 
CPURAMHard DriveOS
Dual L5630 72GB DDR3 RECC 120GB VERTEX 4 + 6TB RAID5 ESXi 6.0 U2 
Other
Dell PowedgeR710  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 2.4GHZ Intel Iris Pro 16GB DDR3 256GB PCI-e x2 
OSKeyboardMouse
OSX 10.11 + Win 10 Apple Wireless Keyboard Apple Magic Trackpad 
  hide details  
Reply
ESXi Home Box
(6 items)
 
The Workstation.
(16 items)
 
 
CPURAMHard DriveOS
Dual L5630 72GB DDR3 RECC 120GB VERTEX 4 + 6TB RAID5 ESXi 6.0 U2 
Other
Dell PowedgeR710  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 2.4GHZ Intel Iris Pro 16GB DDR3 256GB PCI-e x2 
OSKeyboardMouse
OSX 10.11 + Win 10 Apple Wireless Keyboard Apple Magic Trackpad 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Networking & Security
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Slow or unresponsive connection every minute, it's my d-link router...