Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › [Solved] BSoD - IRQL NOT LESS OR EQUAL on shutdown - xp
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Solved] BSoD - IRQL NOT LESS OR EQUAL on shutdown - xp

post #1 of 8
Thread Starter 
cpu AMD x4 965 @ 3.6 1.275 v
mobo - Asus M4A79XTD EVO
Ram - corsair vengeance 8gb 2x4gb @ stock
gpu 9800gt




running XP, most of the times i get this bsod when i shutdown the pc

is it memory related? memtest passed no errors
Edited by supra_rz - 4/3/12 at 3:31am
post #2 of 8
What are your timing set at? Did you manually set them or just let bios select them for you?
Nasty Girl
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-760  Evga P55 FTW200 2 x Evga GTX 570 SC GSkill Eco 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Gkill Phoenix Pro SSD Samsung Spinpoint F3 LG Super-multi BDROM Cooler Master V8 
CoolingOSMonitorKeyboard
3 Enermax Magmas + Scythe Kaze Master Controller Windows 7 Professional LG Flatron 2241 LED 22" Razer BWU 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Antec Sonata Solo ||  Razer Deathadder Mionix Propus 360 
Audio
Creative X-Fi Titanium 
  hide details  
Reply
Nasty Girl
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-760  Evga P55 FTW200 2 x Evga GTX 570 SC GSkill Eco 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Gkill Phoenix Pro SSD Samsung Spinpoint F3 LG Super-multi BDROM Cooler Master V8 
CoolingOSMonitorKeyboard
3 Enermax Magmas + Scythe Kaze Master Controller Windows 7 Professional LG Flatron 2241 LED 22" Razer BWU 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Antec Sonata Solo ||  Razer Deathadder Mionix Propus 360 
Audio
Creative X-Fi Titanium 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Hatfieco View Post

What are your timing set at? Did you manually set them or just let bios select them for you?

the bios set them, i dont really remember if i checked whats the ram settings right now wha-smiley.png

could that be the problem?

weird thing i never got a blue screen when the pc was ON
Edited by supra_rz - 4/2/12 at 1:40am
post #4 of 8
I would check the timings and manually set them. Bios doesnt always get them right. Have you tried running chkdsk?
Nasty Girl
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-760  Evga P55 FTW200 2 x Evga GTX 570 SC GSkill Eco 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Gkill Phoenix Pro SSD Samsung Spinpoint F3 LG Super-multi BDROM Cooler Master V8 
CoolingOSMonitorKeyboard
3 Enermax Magmas + Scythe Kaze Master Controller Windows 7 Professional LG Flatron 2241 LED 22" Razer BWU 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Antec Sonata Solo ||  Razer Deathadder Mionix Propus 360 
Audio
Creative X-Fi Titanium 
  hide details  
Reply
Nasty Girl
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-760  Evga P55 FTW200 2 x Evga GTX 570 SC GSkill Eco 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Gkill Phoenix Pro SSD Samsung Spinpoint F3 LG Super-multi BDROM Cooler Master V8 
CoolingOSMonitorKeyboard
3 Enermax Magmas + Scythe Kaze Master Controller Windows 7 Professional LG Flatron 2241 LED 22" Razer BWU 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Antec Sonata Solo ||  Razer Deathadder Mionix Propus 360 
Audio
Creative X-Fi Titanium 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
Hello! smile.gif

After following Hatfieco's memory timings advise, can you please navigate to C:/Windows/Minidump and zip / rar up your latest dump files? Once you've done that, please attach the zip / rar to your post by clicking the paperclip icon in the reply / post box.

If there are no files there, you may have it set to writing Kernel Memory Dumps rather than Small. If so, the DMP will be located in C:/Windows itself and named MEMORY.DMP.
post #6 of 8
Thread Starter 
wow i checked the bios and the ram was set to 1600mhz 8-8-8-24 @ 1.65V mad.gif .I have changed them manually to 1600mhz 9-9-9-24 @ 1.5V and the problem seem to be resolved !!!! thanks guys for the help thumb.gif +rep
post #7 of 8
Quote:
Originally Posted by supra_rz View Post

wow i checked the bios and the ram was set to 1600mhz 8-8-8-24 @ 1.65V mad.gif .I have changed them manually to 1600mhz 9-9-9-24 @ 1.5V and the problem seem to be resolved !!!! thanks guys for the help thumb.gif +rep

I learned along time ago not to trust a MB's Auto settings. Especially ROG boards. They always way overshoot for stability.
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1800X ASRock Taichi X370 MSI GTX 1070 ARMOR OC  G.SKILL Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
(Corsair Force LS SSD 120GB) (2 WD 2TB) ASUS DVD-RW  DEEPCOOL GAMMAXX GT  Windows 10 Home 
MonitorKeyboardPowerCase
(Monitor: Samsung SM 2333T) (TV: LG 49UH6030) Logitech K520 SeaSonic SSR-650RM  Cooler Master HAF XB EVO 
MouseMouse Pad
Logitech M510 Cloth Pad 
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i7 4790k 4.5GHz ASUS Z97 PRO GAMER G.SKILL Ripjaws X 16GB DDR3 2133MHz (Corsair Force LS SSD 120GB) (WD 2TB)  
Optical DriveOSPowerCase
ASUS DVD-RW  Windows 10 Home Corsair RM650 Black NZXT Source 210  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k ASUS P8P67 WS Revolution  EVGA GTX 680 4GB w/Backplate G.SKILL Ripjaws X 8GB DDR3 1600MHz 
Hard DriveOSPowerCase
(Micro Center SSD 60GB) (WD 1TB) Windows 10 Thermaltake Toughpower 750w Rosewill CHALLENGER  
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1800X ASRock Taichi X370 MSI GTX 1070 ARMOR OC  G.SKILL Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
(Corsair Force LS SSD 120GB) (2 WD 2TB) ASUS DVD-RW  DEEPCOOL GAMMAXX GT  Windows 10 Home 
MonitorKeyboardPowerCase
(Monitor: Samsung SM 2333T) (TV: LG 49UH6030) Logitech K520 SeaSonic SSR-650RM  Cooler Master HAF XB EVO 
MouseMouse Pad
Logitech M510 Cloth Pad 
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i7 4790k 4.5GHz ASUS Z97 PRO GAMER G.SKILL Ripjaws X 16GB DDR3 2133MHz (Corsair Force LS SSD 120GB) (WD 2TB)  
Optical DriveOSPowerCase
ASUS DVD-RW  Windows 10 Home Corsair RM650 Black NZXT Source 210  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k ASUS P8P67 WS Revolution  EVGA GTX 680 4GB w/Backplate G.SKILL Ripjaws X 8GB DDR3 1600MHz 
Hard DriveOSPowerCase
(Micro Center SSD 60GB) (WD 1TB) Windows 10 Thermaltake Toughpower 750w Rosewill CHALLENGER  
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Quote:
Originally Posted by supra_rz View Post

wow i checked the bios and the ram was set to 1600mhz 8-8-8-24 @ 1.65V mad.gif .I have changed them manually to 1600mhz 9-9-9-24 @ 1.5V and the problem seem to be resolved !!!! thanks guys for the help thumb.gif +rep

Ah, good spotting! Let us know if you have any issues from here on out smile.gif
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Windows
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › [Solved] BSoD - IRQL NOT LESS OR EQUAL on shutdown - xp