Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL) - Page 161

post #1601 of 6656
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by crimsonspark View Post

btw, are the bios updates of both ud3h and ud5h compatible with each other or do they use separate bios updates?
no every board has its own BIOS.
Quote:
Originally Posted by tazmania View Post

So after building my pc i found out that my 1600 ram is set to 1333 by default in the BIOS. All i did was go into the BIOS and the change the memory multiplier to 16 (1600). Is that enough or should i play around with the XMP settings? The timing is correct for my sticks: 9-9-9-24. I'm using corsair 8gb vengeance (2x4GB) in slots DDR3_1 and DDR3_2.
Also, i'm a little annoyed by the PWM control for system fans in the BIOS as well. I changed the setting to manual and set it to 2.xx (can't remember) but it doesn't seem to be working properly. I have 3 system fans connected
Other than that, the Z77X-UD3H has been great smile.gif
For the PWm control you can try easytune6 under smart fan control.
Quote:
Originally Posted by ChrisB17 View Post

When I enable LUCID MVP Hyperformance in BF3. The grass all is green and looks weird. Is there something I can do to fix this issue? Or is it a board/software issue?
yea that is Lucid's issues, slightly something a bit messed up when using hyperformance.
Quote:
Originally Posted by Cruxer View Post

Quick questions, can somebody tell me if the UD5H supports ATA passwords?
Also, the UD5H manual enables you to set an "administrator password" which you have to enter during boot. Is this an ATA password?
I want to use a encrypted SSD in combination with the board.
no idea man.
Quote:
Originally Posted by -Ste- View Post

been having alot of problems with f8d bios for ud5h
the main problem is that the when i go into bios it locks up after 10 seconds or so i have cleared cmos and tried to load defaults but the problem is still there
currently on backup bios at the moment
Are you overclocked in F8D? When you flash to F8d was your CPU OCed? You should goto the backup like you have and hit alt+f10 on POST until the board tries o flash the backup BIOS with the main. by switching the switch you effectively made the BIOS you are currently on the main, and the other BIOS the backup.
Quote:
Originally Posted by ZealotKi11er View Post

I have same problem with F6 and F7. I have to restart the PC a couple of time to get the mouse working.
what Mouse?

Quote:
Originally Posted by homestyle View Post

hwinfo it8728f sensor was causing the spikes and latency. uncheck the sensor monitoring and the spikes go away for me.
more like easytune was causing the spikes with its DPC latency issues. If you turn off easytune the DPC spikes go away, or other gigabyte programs, or other programs.
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #1602 of 6656
Another question (Z77X-UD3H):
I have a case with 3 fans. The fans came with 3-pin to molex converters but i removed them and connected the 3-pin from the fans to the 4-pin connectors (SYS_FAN1/2/3) on the motherboard. The manual says that SYS_FAN1/2/3 have 4 pins for GND, 12V/Speed Control, Sense, Reserve. What is reserve? Also, am i better off connecting the 3-pin directly to the 4-pin or should i use the converter that the case gave me? I'd rather have the motherboard control the speed instead of blasting the fans full speed at all times with the molex connection. The reserve pin (that is connected to nothing) is throwing me off and i'm not sure if the fans are actually being controlled properly rather than running at a set speed.

The manual also says that SYS_FAN4 doesn't have Speed Control on pin 2 which is odd.
post #1603 of 6656
Quote:
Originally Posted by Sin0822 View Post


more like easytune was causing the spikes with its DPC latency issues. If you turn off easytune the DPC spikes go away, or other gigabyte programs, or other programs.

i don't have easytune installed.
Silent But Deadly
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k @4.4 Gigabyte Z77X-UD3H Powercolor AMD 470 8GB Samsung 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Cricual M4 64 / WD6400AAKS Silver Arrow SB-E Arctic Cooling 7970 7 64 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
BenQ XL2410T Corsair AX650 Fractal Define R4 Logitech G5 
  hide details  
Reply
Silent But Deadly
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k @4.4 Gigabyte Z77X-UD3H Powercolor AMD 470 8GB Samsung 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Cricual M4 64 / WD6400AAKS Silver Arrow SB-E Arctic Cooling 7970 7 64 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
BenQ XL2410T Corsair AX650 Fractal Define R4 Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #1604 of 6656
Quote:
.
Are you overclocked in F8D? When you flash to F8d was your CPU OCed? You should goto the backup like you have and hit alt+f10 on POST until the board tries o flash the backup BIOS with the main. by switching the switch you effectively made the BIOS you are currently on the main, and the other BIOS the backup.
.
just done a re-flash of my main bios seems everything is running fine again

when i first flashed it ,at the 100% mark instead of giving me the option to 'power off' or 'power off and reboot' it just turned off but with this second flash i have just done it gave me the option

i guess a bad flash with q flash frown.gif
Number 3
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i5 2500K Z77X-UD5H NVIDIA GeForce GTX 560 Ti  Intel HD Graphics 2000 (GT2) 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
corsair vengeance 16gb 1600mhz OCZ Agility 3 120gb Samsung dvdrw Antec kuhler 620 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 pro Samsung 206bw logitech g510 corsair 650 
CaseMouse
Antec 300 moded logitech g9x 
  hide details  
Reply
Number 3
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i5 2500K Z77X-UD5H NVIDIA GeForce GTX 560 Ti  Intel HD Graphics 2000 (GT2) 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
corsair vengeance 16gb 1600mhz OCZ Agility 3 120gb Samsung dvdrw Antec kuhler 620 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 pro Samsung 206bw logitech g510 corsair 650 
CaseMouse
Antec 300 moded logitech g9x 
  hide details  
Reply
post #1605 of 6656
Quote:
Originally Posted by homestyle View Post

Quote:
Originally Posted by Sin0822 View Post


more like easytune was causing the spikes with its DPC latency issues. If you turn off easytune the DPC spikes go away, or other gigabyte programs, or other programs.

i don't have easytune installed.

Easytune was causing mine.

That was easy, thanks Sin.
COMPUTER
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K Gigabyte GA-Z77X-UD3H Gigabyte GTX 670 Windforce OC 2GB Samsung 30nm 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Caviar Blue WD Caviar Black NZXT Havik 140 Windows 7 64bit 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8 64bit ASUS GD235HZ (GD245HQ) 120Hz Dell OCZ GameXStream 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Carbide 300R Logitech G9 naked Allsop Black Cloth (low profile) Logitech G35 Surround 
  hide details  
Reply
COMPUTER
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K Gigabyte GA-Z77X-UD3H Gigabyte GTX 670 Windforce OC 2GB Samsung 30nm 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Caviar Blue WD Caviar Black NZXT Havik 140 Windows 7 64bit 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8 64bit ASUS GD235HZ (GD245HQ) 120Hz Dell OCZ GameXStream 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Carbide 300R Logitech G9 naked Allsop Black Cloth (low profile) Logitech G35 Surround 
  hide details  
Reply
post #1606 of 6656
easytune uses too much vcore

easytune 4.5ghz = 1.380
my oc 4.5 = 1.260
pote reload
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel 3570k@4.4@1.25 gigabyte z77z-ud3h gigabyte gtx460 768mb oc 850/2100 8gb ddr3 1600 corair vengeance blue 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
samsung 500gb hd502hj, 2x crucial m4 64gb raid 0 sony optiarc 24x hyper 212+ win8 x64 
MonitorPowerCaseMouse
envision lcd wide 19 + lg tv lcds 32" 32ld330 1... corsair vx 550w cheapo steelseries ikari laser 
  hide details  
Reply
pote reload
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel 3570k@4.4@1.25 gigabyte z77z-ud3h gigabyte gtx460 768mb oc 850/2100 8gb ddr3 1600 corair vengeance blue 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
samsung 500gb hd502hj, 2x crucial m4 64gb raid 0 sony optiarc 24x hyper 212+ win8 x64 
MonitorPowerCaseMouse
envision lcd wide 19 + lg tv lcds 32" 32ld330 1... corsair vx 550w cheapo steelseries ikari laser 
  hide details  
Reply
post #1607 of 6656
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by tazmania View Post

Another question (Z77X-UD3H):
I have a case with 3 fans. The fans came with 3-pin to molex converters but i removed them and connected the 3-pin from the fans to the 4-pin connectors (SYS_FAN1/2/3) on the motherboard. The manual says that SYS_FAN1/2/3 have 4 pins for GND, 12V/Speed Control, Sense, Reserve. What is reserve? Also, am i better off connecting the 3-pin directly to the 4-pin or should i use the converter that the case gave me? I'd rather have the motherboard control the speed instead of blasting the fans full speed at all times with the molex connection. The reserve pin (that is connected to nothing) is throwing me off and i'm not sure if the fans are actually being controlled properly rather than running at a set speed.
The manual also says that SYS_FAN4 doesn't have Speed Control on pin 2 which is odd.

reserve is for the 4-pin fans. To have the motherboard control the fan you should change the mode to voltage instead of PWM under CPu fan control mode.
Quote:
Originally Posted by homestyle View Post

i don't have easytune installed.
See if you have any other program that will poll the fan speeds, voltages, or something else. That polling to the hardware can cause DPC latency spikes. with easytune you can increase the polling rate of the fan and voltages and then the DPC latency spikes are in sync with the rate lol.

Other programs could be speedfan or somthing else that polls the fan monitoring.
Quote:
Originally Posted by -Ste- View Post

just done a re-flash of my main bios seems everything is running fine again
when i first flashed it ,at the 100% mark instead of giving me the option to 'power off' or 'power off and reboot' it just turned off but with this second flash i have just done it gave me the option
i guess a bad flash with q flash frown.gif
good to hear it worked, yes updating your BIOS isn't a 100% sure thing, that is why it isn't recommended to update unless you have issues. Glad to hear it worked out well.

BTW please after a flash always load optimized defaults, save and restart.

Quote:
Originally Posted by sixor View Post

easytune uses too much vcore
easytune 4.5ghz = 1.380
my oc 4.5 = 1.260
yes software OCing isn't ever that good.
Quote:
Originally Posted by samwiches View Post

Easytune was causing mine.
That was easy, thanks Sin.

no problem.
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #1608 of 6656
so this might be a random question (especially regarding that this is an oc forum) but if i plan on using stock clock (3.5 + 3.9 turbo is fine for me) should I leave everything on auto? Or should i change the settings. I read a few posts where those who oc should change llc and vcore, dvid and what not to stabilize voltage so that the auto settings wont send the voltage super high, but wondered if that also happens on stock settings. I literally need super stability as some of the vid encodes I do take days (3-8 days on extreme runs)
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k Gigabyte z77x-ud5h Gigabyte 670gtx (not yet installed) 4x4GB Samsung 30nm DDr3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256GB Super Mega + push/pull AP-15s Windows 7 Pro sp1 3xDell u2412m 
PowerCaseAudio
Corsair 850hx Silverstone FT-02bw KRK Rokit 6 G2 
  hide details  
Reply
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k Gigabyte z77x-ud5h Gigabyte 670gtx (not yet installed) 4x4GB Samsung 30nm DDr3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256GB Super Mega + push/pull AP-15s Windows 7 Pro sp1 3xDell u2412m 
PowerCaseAudio
Corsair 850hx Silverstone FT-02bw KRK Rokit 6 G2 
  hide details  
Reply
post #1609 of 6656
Thread Starter 
just load optimized defaults and restart, if you have issues post back, and I will provide you a profile you can load. Leaving everything on auto is preferred.
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #1610 of 6656
1.17, 1.05, 0.91, 1.79, 1.34, 0.66, 1.03

I measured my volts with a multimeter. I need help with the last 2 readings. I'm not sure what volts its reading.
Silent But Deadly
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k @4.4 Gigabyte Z77X-UD3H Powercolor AMD 470 8GB Samsung 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Cricual M4 64 / WD6400AAKS Silver Arrow SB-E Arctic Cooling 7970 7 64 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
BenQ XL2410T Corsair AX650 Fractal Define R4 Logitech G5 
  hide details  
Reply
Silent But Deadly
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k @4.4 Gigabyte Z77X-UD3H Powercolor AMD 470 8GB Samsung 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Cricual M4 64 / WD6400AAKS Silver Arrow SB-E Arctic Cooling 7970 7 64 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
BenQ XL2410T Corsair AX650 Fractal Define R4 Logitech G5 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL)