Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL) - Page 444

post #4431 of 6656
It's very possible that your BIOS has recognized the new boot order when you plugged the new drive in. You may have to go back into BIOS setup to restore the original boot (drive) order. It happens to me regularly when I leave SATA caddies plugged in on reboot.
post #4432 of 6656
Aaah, the boot order nonsense. First, I have reliably gotten the boot order I want by:

1. Unplug everything but the boot drive
2. Power up the system
3. That drive should now be recognized as "primary" or what not, hopefully!
4. Plug the rest of the drives in

If you have earlier BIOS, like F8, upgrading to F14 or F15 should probably solve the problem as well.

Worst case scenario, unplug everything, take out the CMOS battery and short the socket to drain the capacitors and reset everything. Then plug the primary drive in, etc.

Hope that helps!
Soyokaze
(17 items)
 
Server
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k 4.8GHz Gigabyte GA-Z77X-UD5H Asus GTX 660 OC 16GB Samsung 30nm DDR3 1866 CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial M4 SSD WDC WD5000ABYS-01TNA0  Corsair Neutron GTX 240 Prolimatech Genesis w/2 TY-141 
OSOSMonitorMonitor
Mac OSX 10.8.3 Windows 7 Defective Korean POS 2560x1440 IPS Asus VE276Q 1920x1080 TN 27" 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine II with MX Clear switches XFX PRO550W Lian Li PC-100 Razer Diamondback 
Other
CyberPower CP850PFCLCD UPS 
CPUMotherboardHard DriveHard Drive
Intel Atom D525 Gigabyte GA-525TUD WD Caviar Black 1TB WD Caviar Black 1TB 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
Western Digitial 320GB IDE Maxtor 200GB IDE Hitachi 120GB 2.5" Boot Drive Mac OSX 10.7.5 
PowerCaseOther
SeaSonic SS-300ES 300W 80+ Bronze Active PFC PowerMac G4 "Gigabit Ethernet" SYBA SY-PCI40010 
  hide details  
Reply
Soyokaze
(17 items)
 
Server
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k 4.8GHz Gigabyte GA-Z77X-UD5H Asus GTX 660 OC 16GB Samsung 30nm DDR3 1866 CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial M4 SSD WDC WD5000ABYS-01TNA0  Corsair Neutron GTX 240 Prolimatech Genesis w/2 TY-141 
OSOSMonitorMonitor
Mac OSX 10.8.3 Windows 7 Defective Korean POS 2560x1440 IPS Asus VE276Q 1920x1080 TN 27" 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine II with MX Clear switches XFX PRO550W Lian Li PC-100 Razer Diamondback 
Other
CyberPower CP850PFCLCD UPS 
CPUMotherboardHard DriveHard Drive
Intel Atom D525 Gigabyte GA-525TUD WD Caviar Black 1TB WD Caviar Black 1TB 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
Western Digitial 320GB IDE Maxtor 200GB IDE Hitachi 120GB 2.5" Boot Drive Mac OSX 10.7.5 
PowerCaseOther
SeaSonic SS-300ES 300W 80+ Bronze Active PFC PowerMac G4 "Gigabit Ethernet" SYBA SY-PCI40010 
  hide details  
Reply
post #4433 of 6656
I think I'm using F7 or F8, something around there. What is considered the best current BIOS? I'll try either updating the bios or unplugging everything but the system drive, thanks guys.

I don't feel like experimenting with a beta bios right now, guess I'll give F14 a try.

I had F8a on my USB drive so that's probably what I have currently.
Edited by Snakes - 1/2/13 at 11:19am
Main rig
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k Gigabyte Z77X-UD5H EVGA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 1024MB G.Skill Ares DDR3 1866MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel SSD 320 Series (120GB, 2.5in SATA 3Gb/s, ... Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS 1.5TB 72... Western Digital WD20EARS-00MVWB0 Caviar Green 2... Western Digital My Passport external drive USB 3.0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Samsung SH-B123L BD combo drive Cooler Master Hyper 212 Evo Antec Tri Cool 120mm fan w Blue LED Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound 4g 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Premium Dell U2412M Logitech Wave Y-UV90 Antec Earthwatts EA-650 650W Continuous Power S... 
CaseMouseAudio
Corsair Obsidian 650D Logitech Gaming Mouse (G500) Creative Labs GigaWorks T20 2.0 Multimedia Spea... 
  hide details  
Reply
Main rig
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k Gigabyte Z77X-UD5H EVGA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 1024MB G.Skill Ares DDR3 1866MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel SSD 320 Series (120GB, 2.5in SATA 3Gb/s, ... Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS 1.5TB 72... Western Digital WD20EARS-00MVWB0 Caviar Green 2... Western Digital My Passport external drive USB 3.0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Samsung SH-B123L BD combo drive Cooler Master Hyper 212 Evo Antec Tri Cool 120mm fan w Blue LED Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound 4g 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Premium Dell U2412M Logitech Wave Y-UV90 Antec Earthwatts EA-650 650W Continuous Power S... 
CaseMouseAudio
Corsair Obsidian 650D Logitech Gaming Mouse (G500) Creative Labs GigaWorks T20 2.0 Multimedia Spea... 
  hide details  
Reply
post #4434 of 6656
Quote:
Originally Posted by Snakes View Post

I think I'm using F7 or F8, something around there. What is considered the best current BIOS? I'll try either updating the bios or unplugging everything but the system drive, thanks guys.
I don't feel like experimenting with a beta bios right now, guess I'll give F14 a try.
I had F8a on my USB drive so that's probably what I have currently.

f14 is the way to go;; I have it and no issues since i got the mobo.
post #4435 of 6656
Well, I updated to F14 BIOS and nothing has changed. I can boot from my SSD into windows if I hit F12 at boot up and then select the SSD from the boot menu, but if I don't do that it gives me the message "Reboot and select proper boot device or insert boot media"

I have redone the boot order in the BIOS many times, selecting just the SSD as number one priority or my dvd first and then SSD as I had done in the past, but it doesn't work unless I use the F12 menu or "override boot order" in the BIOS. I don't understand.

I checked whether any partitions in my system are marked Active, but they aren't.
Edited by Snakes - 1/2/13 at 5:44pm
Main rig
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k Gigabyte Z77X-UD5H EVGA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 1024MB G.Skill Ares DDR3 1866MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel SSD 320 Series (120GB, 2.5in SATA 3Gb/s, ... Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS 1.5TB 72... Western Digital WD20EARS-00MVWB0 Caviar Green 2... Western Digital My Passport external drive USB 3.0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Samsung SH-B123L BD combo drive Cooler Master Hyper 212 Evo Antec Tri Cool 120mm fan w Blue LED Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound 4g 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Premium Dell U2412M Logitech Wave Y-UV90 Antec Earthwatts EA-650 650W Continuous Power S... 
CaseMouseAudio
Corsair Obsidian 650D Logitech Gaming Mouse (G500) Creative Labs GigaWorks T20 2.0 Multimedia Spea... 
  hide details  
Reply
Main rig
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k Gigabyte Z77X-UD5H EVGA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 1024MB G.Skill Ares DDR3 1866MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel SSD 320 Series (120GB, 2.5in SATA 3Gb/s, ... Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS 1.5TB 72... Western Digital WD20EARS-00MVWB0 Caviar Green 2... Western Digital My Passport external drive USB 3.0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Samsung SH-B123L BD combo drive Cooler Master Hyper 212 Evo Antec Tri Cool 120mm fan w Blue LED Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound 4g 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Premium Dell U2412M Logitech Wave Y-UV90 Antec Earthwatts EA-650 650W Continuous Power S... 
CaseMouseAudio
Corsair Obsidian 650D Logitech Gaming Mouse (G500) Creative Labs GigaWorks T20 2.0 Multimedia Spea... 
  hide details  
Reply
post #4436 of 6656

So I'm right in the middle of my build and this special nut in the middle of the retention bracket for my Evo is adjustable, but my manual says nothing about it. Should I tighten it all the way or just leave it at default?

Am I mounting the back plate correctly on my Z77-D3H?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5-3470 GIGABYTE Z77-D3H EVGA 780 Ti w/ H80i (richie's bracket) Samsung 30nm 2x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Intel 520 240GB Seagate Barracuda 1TB CM Hyper 212 Evo 2x Fractal R2 140mm 
CoolingCoolingOSMonitor
2x Phanteks PH-F140HP_WT 1x Phanteks PH-F140SP Windows 10 Home 64-bit AOC G2460PG (GSYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
CM Storm Quickfire TK (Browns) w/ 40A-R O-Rings... Antec TPC-650 Fractal R4 Zowie FK2 2016 
Mouse PadAudioAudioAudio
Intel Promo *free* Logitech Z-5 Klipsch R6i ASUS Xonar DGX 
AudioAudio
Philips SHP9500 Creative Aurvana Live! 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5-3470 GIGABYTE Z77-D3H EVGA 780 Ti w/ H80i (richie's bracket) Samsung 30nm 2x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Intel 520 240GB Seagate Barracuda 1TB CM Hyper 212 Evo 2x Fractal R2 140mm 
CoolingCoolingOSMonitor
2x Phanteks PH-F140HP_WT 1x Phanteks PH-F140SP Windows 10 Home 64-bit AOC G2460PG (GSYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
CM Storm Quickfire TK (Browns) w/ 40A-R O-Rings... Antec TPC-650 Fractal R4 Zowie FK2 2016 
Mouse PadAudioAudioAudio
Intel Promo *free* Logitech Z-5 Klipsch R6i ASUS Xonar DGX 
AudioAudio
Philips SHP9500 Creative Aurvana Live! 
  hide details  
Reply
post #4437 of 6656
Ok I have everything installed and everything is working except for my HDD. I plugged it into SATA 1 port above SATA 0 (where my SSD is) and it doesn't show up.

Should I update my BIOS to F18? I have F16. I heard it's potentially risky, how risky?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5-3470 GIGABYTE Z77-D3H EVGA 780 Ti w/ H80i (richie's bracket) Samsung 30nm 2x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Intel 520 240GB Seagate Barracuda 1TB CM Hyper 212 Evo 2x Fractal R2 140mm 
CoolingCoolingOSMonitor
2x Phanteks PH-F140HP_WT 1x Phanteks PH-F140SP Windows 10 Home 64-bit AOC G2460PG (GSYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
CM Storm Quickfire TK (Browns) w/ 40A-R O-Rings... Antec TPC-650 Fractal R4 Zowie FK2 2016 
Mouse PadAudioAudioAudio
Intel Promo *free* Logitech Z-5 Klipsch R6i ASUS Xonar DGX 
AudioAudio
Philips SHP9500 Creative Aurvana Live! 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5-3470 GIGABYTE Z77-D3H EVGA 780 Ti w/ H80i (richie's bracket) Samsung 30nm 2x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Intel 520 240GB Seagate Barracuda 1TB CM Hyper 212 Evo 2x Fractal R2 140mm 
CoolingCoolingOSMonitor
2x Phanteks PH-F140HP_WT 1x Phanteks PH-F140SP Windows 10 Home 64-bit AOC G2460PG (GSYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
CM Storm Quickfire TK (Browns) w/ 40A-R O-Rings... Antec TPC-650 Fractal R4 Zowie FK2 2016 
Mouse PadAudioAudioAudio
Intel Promo *free* Logitech Z-5 Klipsch R6i ASUS Xonar DGX 
AudioAudio
Philips SHP9500 Creative Aurvana Live! 
  hide details  
Reply
post #4438 of 6656
Re: UEFI Windows 7 installation error msg "Windows cannot be installed to this disk."

As it turns out, this is a known W7 uefi install issue (see below). One can ignore the message, click next, and installation will proceed. All is good, thanks.



http://support.microsoft.com/kb/2481490


"SYMPTOMS
When installing Windows 7 or Windows Vista 64-bit on a SATA hard disk in Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) mode, Windows installer may display a warning message “Windows cannot be installed to this disk”.

RESOLUTION
This is a known issue. On Windows 7 systems, users can click ‘Next” button to continue the installation..."

"On Vista systems, the "Next" button is disabled so users have to create a GPT partition to continue... "
My first system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X2 555 unlocked to X4 955 Gigabyte 870A-UD3 probably 8gb Mushkin Ridgeback 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD1001FALS LG GH22NS50 22x Black W7 Ultimate Dell 2408 WFP 
PowerCase
Corsair TX750 Antec 300 
  hide details  
Reply
My first system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X2 555 unlocked to X4 955 Gigabyte 870A-UD3 probably 8gb Mushkin Ridgeback 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD1001FALS LG GH22NS50 22x Black W7 Ultimate Dell 2408 WFP 
PowerCase
Corsair TX750 Antec 300 
  hide details  
Reply
post #4439 of 6656
Quote:
Originally Posted by Snakes View Post

Well, I updated to F14 BIOS and nothing has changed. I can boot from my SSD into windows if I hit F12 at boot up and then select the SSD from the boot menu, but if I don't do that it gives me the message "Reboot and select proper boot device or insert boot media"
I have redone the boot order in the BIOS many times, selecting just the SSD as number one priority or my dvd first and then SSD as I had done in the past, but it doesn't work unless I use the F12 menu or "override boot order" in the BIOS. I don't understand.
I checked whether any partitions in my system are marked Active, but they aren't.

This is sounding more like a problem with the UEFI partitions. I'd load a copy of GPARTED (the Gnu partitioner) onto a thumb drive, boot into it, and try to see what's going on.

Good luck!
Soyokaze
(17 items)
 
Server
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k 4.8GHz Gigabyte GA-Z77X-UD5H Asus GTX 660 OC 16GB Samsung 30nm DDR3 1866 CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial M4 SSD WDC WD5000ABYS-01TNA0  Corsair Neutron GTX 240 Prolimatech Genesis w/2 TY-141 
OSOSMonitorMonitor
Mac OSX 10.8.3 Windows 7 Defective Korean POS 2560x1440 IPS Asus VE276Q 1920x1080 TN 27" 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine II with MX Clear switches XFX PRO550W Lian Li PC-100 Razer Diamondback 
Other
CyberPower CP850PFCLCD UPS 
CPUMotherboardHard DriveHard Drive
Intel Atom D525 Gigabyte GA-525TUD WD Caviar Black 1TB WD Caviar Black 1TB 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
Western Digitial 320GB IDE Maxtor 200GB IDE Hitachi 120GB 2.5" Boot Drive Mac OSX 10.7.5 
PowerCaseOther
SeaSonic SS-300ES 300W 80+ Bronze Active PFC PowerMac G4 "Gigabit Ethernet" SYBA SY-PCI40010 
  hide details  
Reply
Soyokaze
(17 items)
 
Server
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k 4.8GHz Gigabyte GA-Z77X-UD5H Asus GTX 660 OC 16GB Samsung 30nm DDR3 1866 CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial M4 SSD WDC WD5000ABYS-01TNA0  Corsair Neutron GTX 240 Prolimatech Genesis w/2 TY-141 
OSOSMonitorMonitor
Mac OSX 10.8.3 Windows 7 Defective Korean POS 2560x1440 IPS Asus VE276Q 1920x1080 TN 27" 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine II with MX Clear switches XFX PRO550W Lian Li PC-100 Razer Diamondback 
Other
CyberPower CP850PFCLCD UPS 
CPUMotherboardHard DriveHard Drive
Intel Atom D525 Gigabyte GA-525TUD WD Caviar Black 1TB WD Caviar Black 1TB 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
Western Digitial 320GB IDE Maxtor 200GB IDE Hitachi 120GB 2.5" Boot Drive Mac OSX 10.7.5 
PowerCaseOther
SeaSonic SS-300ES 300W 80+ Bronze Active PFC PowerMac G4 "Gigabit Ethernet" SYBA SY-PCI40010 
  hide details  
Reply
post #4440 of 6656
I was looking back through this thread and realized that I had this same exact error when I first bought the board and was trying to set up Windows for the first time. I had been using this trick where you could supposedly reset your old Windows installation to "out of box experience" and pop it into a new PC. When I ran into the "Reboot and select proper boot device" I assumed that this trick just didn't work, and reinstalled Windows from scratch, which worked fine. Real puzzling. I still haven't tried booting with all SATA devices unplugged but the system drive, I should have tried that before but was hoping to avoid it.
Main rig
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k Gigabyte Z77X-UD5H EVGA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 1024MB G.Skill Ares DDR3 1866MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel SSD 320 Series (120GB, 2.5in SATA 3Gb/s, ... Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS 1.5TB 72... Western Digital WD20EARS-00MVWB0 Caviar Green 2... Western Digital My Passport external drive USB 3.0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Samsung SH-B123L BD combo drive Cooler Master Hyper 212 Evo Antec Tri Cool 120mm fan w Blue LED Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound 4g 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Premium Dell U2412M Logitech Wave Y-UV90 Antec Earthwatts EA-650 650W Continuous Power S... 
CaseMouseAudio
Corsair Obsidian 650D Logitech Gaming Mouse (G500) Creative Labs GigaWorks T20 2.0 Multimedia Spea... 
  hide details  
Reply
Main rig
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k Gigabyte Z77X-UD5H EVGA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 1024MB G.Skill Ares DDR3 1866MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel SSD 320 Series (120GB, 2.5in SATA 3Gb/s, ... Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS 1.5TB 72... Western Digital WD20EARS-00MVWB0 Caviar Green 2... Western Digital My Passport external drive USB 3.0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Samsung SH-B123L BD combo drive Cooler Master Hyper 212 Evo Antec Tri Cool 120mm fan w Blue LED Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound 4g 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Premium Dell U2412M Logitech Wave Y-UV90 Antec Earthwatts EA-650 650W Continuous Power S... 
CaseMouseAudio
Corsair Obsidian 650D Logitech Gaming Mouse (G500) Creative Labs GigaWorks T20 2.0 Multimedia Spea... 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL)