Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL) - Page 100

post #991 of 6656
These crashing/freezes/other issues some people seem to be having with UD5H are starting to worry me. I hope it's just BIOS issues that can be fixed soon.
DarKbox One
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700K MSI Z170A Gaming M7 MSI GTX 980 Ti Gaming 6G G.Skill Ripjaws V DDR4 3000 CL15 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung SM951 M.2 PCIe 3.0 x4 AHCI 256 GB Samsung 850 Pro Noctua NH-U12S Windows 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Asus VG248QE CM Storm QuickFire Rapid (Red) Corsair AX750 Fractal Design Define R4 Blackout Silent 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G402 Steelseries QcK+ RME Babyface JBL LSR305 
AudioOther
Audio-Technica ATH-M50s ASUS RT-N66U Wireless-N900 
  hide details  
Reply
DarKbox One
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700K MSI Z170A Gaming M7 MSI GTX 980 Ti Gaming 6G G.Skill Ripjaws V DDR4 3000 CL15 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung SM951 M.2 PCIe 3.0 x4 AHCI 256 GB Samsung 850 Pro Noctua NH-U12S Windows 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Asus VG248QE CM Storm QuickFire Rapid (Red) Corsair AX750 Fractal Design Define R4 Blackout Silent 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G402 Steelseries QcK+ RME Babyface JBL LSR305 
AudioOther
Audio-Technica ATH-M50s ASUS RT-N66U Wireless-N900 
  hide details  
Reply
post #992 of 6656
I just upgraded my system from an ASUS M2N SLI Deluxe (w/Amd Athlon 64x2 Core2 Duo) to this Gigabyte mobo with i5 Ivybridge 3.3 ghz. Is there anything I can show you guys that would give you some idea of why this could be happening?

My SteelSeries Sensei's driver the SteelSeries Engine made it freeze within 5 mins or so. When I use a plug n play mouse I have about 30 mins to the whole night before it freezes. Last night I was able to play skyrim, LoL, watch hulu/netflix, download things... (with plug n' play mouse). Before that I was freezing every five minutes because I had the steelseries mouse plugged in so I really thought I had figured out the problem. Now I have about 30 mins before my computer freezes with my crap mouse, and upon restarting it will freeze again within 5 minutes.

So it isn't any mouse I'm using, it seems like cpu usage or ram? I don't think it's voltage because I'm running a Nvdia 470, CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600, Core i5-3550 Ivy Bridge 3.3GHz, Z77X-UD5H, one 500gb hd, minor peripherals, etc all on a PCP&C 610w EPS12v PSU... I should have plenty of power for these right?

Forgive my brevity, this post used to be very clean and refined and coherent but this is my 5th time writing it since i only now have access to a laptop (before I was trying to post from my main pc which kept freezing).

Please tell me what info I can give you in order to put an end to the freezing issue. What little knowledge I have isn't good enough to even use the great bios to my benefit. I'm pretty out of my league here but I am not giving up, this is how we learn, right?

It will also freeze in safemode if I'm doing too much in it (i.e. scanning for malware).

I have nonetheless completed a malware scan and I seem to be okay. I must also mention that this transition was from an old mobo to this new one while still keeping my hd mostly in tact. I only reformatted the windows partition. That seemed to be fine though. I've played skyrim for an entire evening without a freeze (max settings but without using the steelseries mouse).

Any help will be amazing, thanks in adv.

(Even directing me to a point where the issue has already been resolved on someone else's thread would be most apprecated!)
post #993 of 6656
Quote:
Originally Posted by Kristof View Post

319
Here is my z77x-ud3h with 4x4gb Samsung 30nm memory and i5 3570k
I dont know about you guys but I am using F8 bios.
Although i should have updated my bios first, before installing the Intel usb 3.0 drivers and the VIA usb 3.0 drivers. I read a review that someone needed the f8 bios first in order to have to the usb 3.0 working.
Anyway, I dont know if they are working correctly or not, but I cant charge my iphone 4. Ive tried everything, and I couldnt charge it on my EP45-UD3R either. I was able to charge it before, but since a long time ago the charging via computer usb magically disappeared(when i was using my Ep45). So, im thinking its either the firmware on the iphone itself or maybe it was the time when i put a new power supply in?? I cant remember.

First of all,be sure that you have inserted (plugged) any device in USB3 ports,then you can install VIA driver or reflash BIOS.
Gigabyte
(17 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
Core i7-4790K @ 4.9 GHz Core i7-4770K @ 4.7 GHz GA-Z170X-SOCF /GA-Z97X-SOCF/ GA-Z87X-UD3H  Evga GTS 450 SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG @ 3100 (12-15-14-35-... 2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar ... LG 62N SATA XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)  
OSMonitorPowerCase
Win 7 SP1,Win 8.1,Win 10 (x64) LG 1960TR Gigabyte Superb 720W NZXT Phantom 630 Ultra Tower  
  hide details  
Reply
Gigabyte
(17 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
Core i7-4790K @ 4.9 GHz Core i7-4770K @ 4.7 GHz GA-Z170X-SOCF /GA-Z97X-SOCF/ GA-Z87X-UD3H  Evga GTS 450 SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG @ 3100 (12-15-14-35-... 2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar ... LG 62N SATA XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)  
OSMonitorPowerCase
Win 7 SP1,Win 8.1,Win 10 (x64) LG 1960TR Gigabyte Superb 720W NZXT Phantom 630 Ultra Tower  
  hide details  
Reply
post #994 of 6656
Additionally, I will be trying the new bios released for it. I must note that my Steelseries mouse in the 3D Bios menu would only wiggle vertically whereas my crappy plug and play mouse worked fine... I don't get what's up with that but this mouse is new so it's all highly distressing. I've reinstalled and repaired that steelseries engine garbage like 4 times...
post #995 of 6656
Quote:
Originally Posted by DBEAU View Post

How are you trying to flash your BIOS? You should be using Qflash from within the BIOS.

Yeah i figured that out after a min or two lol but my Q-Flash is not working only thing it will let me do is exit the Q-flash any ideas ?
First Build
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K 3.3ghz (3.7ghz turbo) Gigiabyte GA-Z77X-UD5H Radeon HD 5700 series G-Skill 8gb (4x2 4g) 1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Ocz 120 ssd Operating system drive  samsung 320g  samsung 320g DVD rw out of a old HP  
CoolingOSPowerCase
Cooler Master Hyper 212 EVO Win 7 Rosewill 650 mod  Cooler Master 922 HAF 
  hide details  
Reply
First Build
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K 3.3ghz (3.7ghz turbo) Gigiabyte GA-Z77X-UD5H Radeon HD 5700 series G-Skill 8gb (4x2 4g) 1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Ocz 120 ssd Operating system drive  samsung 320g  samsung 320g DVD rw out of a old HP  
CoolingOSPowerCase
Cooler Master Hyper 212 EVO Win 7 Rosewill 650 mod  Cooler Master 922 HAF 
  hide details  
Reply
post #996 of 6656
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Resilga View Post

I just upgraded my system from an ASUS M2N SLI Deluxe (w/Amd Athlon 64x2 Core2 Duo) to this Gigabyte mobo with i5 Ivybridge 3.3 ghz. Is there anything I can show you guys that would give you some idea of why this could be happening?
My SteelSeries Sensei's driver the SteelSeries Engine made it freeze within 5 mins or so. When I use a plug n play mouse I have about 30 mins to the whole night before it freezes. Last night I was able to play skyrim, LoL, watch hulu/netflix, download things... (with plug n' play mouse). Before that I was freezing every five minutes because I had the steelseries mouse plugged in so I really thought I had figured out the problem. Now I have about 30 mins before my computer freezes with my crap mouse, and upon restarting it will freeze again within 5 minutes.
So it isn't any mouse I'm using, it seems like cpu usage or ram? I don't think it's voltage because I'm running a Nvdia 470, CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600, Core i5-3550 Ivy Bridge 3.3GHz, Z77X-UD5H, one 500gb hd, minor peripherals, etc all on a PCP&C 610w EPS12v PSU... I should have plenty of power for these right?
Forgive my brevity, this post used to be very clean and refined and coherent but this is my 5th time writing it since i only now have access to a laptop (before I was trying to post from my main pc which kept freezing).
Please tell me what info I can give you in order to put an end to the freezing issue. What little knowledge I have isn't good enough to even use the great bios to my benefit. I'm pretty out of my league here but I am not giving up, this is how we learn, right?
It will also freeze in safemode if I'm doing too much in it (i.e. scanning for malware).
I have nonetheless completed a malware scan and I seem to be okay. I must also mention that this transition was from an old mobo to this new one while still keeping my hd mostly in tact. I only reformatted the windows partition. That seemed to be fine though. I've played skyrim for an entire evening without a freeze (max settings but without using the steelseries mouse).
Any help will be amazing, thanks in adv.
(Even directing me to a point where the issue has already been resolved on someone else's thread would be most apprecated!)

set your vcore to 1.22v
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #997 of 6656
Quote:
Originally Posted by Sin0822 View Post

set your vcore to 1.22v
That's a pretty big change, can you explain why going that far as opposed to Vcore at 1.1?
post #998 of 6656
Here’s what I did to get my UD5H and 3770K stable after I experienced crashing. I made all these changes to my system...but some people are only recommending #1 increasing the CPU Vcore.
(1) Raise your CPU Vcore to 1.100
(2) Increase your IMC to within .005 of your Cpu Vtt, for example IMC 1.050 and CPU Vtt to 1.055
(3) Increase your CPU/PCIe base clock from 100.00MHZ to 100.01MHZ which seems to work for me (some have reported success on 100.10 and 101)

Here’s also the link to the latest beta bios http://forums.tweaktown.com/gigabyte/28441-gigabyte-latest-beta-bios.html

PS: if you haven’t already, update your drivers with those from the Gigabyte website. Good luck
___________________________

All these changes are well within safe limits
Edited by Greg4422 - 5/10/12 at 6:46pm
New Build
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3770K GIGABYTE GA-Z77X-UD5H LGA 1155 Intel Z77 HDMI S... EVGA GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Expr... CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) 240-Pin DDR3 S... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Caviar Black 1TB 7200 RPM 64MB ... Intel 313 Series Hawley Creek mSATA 20GB SATA ... LG WH12LS39 Blu Ray Drive stock ): 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Home x64 Dell '24 1080 LCD Monitor CORSAIR Professional Series HX650 CM Storm Trooper 
  hide details  
Reply
New Build
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3770K GIGABYTE GA-Z77X-UD5H LGA 1155 Intel Z77 HDMI S... EVGA GeForce GTX 680 2GB 256-bit GDDR5 PCI Expr... CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) 240-Pin DDR3 S... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Caviar Black 1TB 7200 RPM 64MB ... Intel 313 Series Hawley Creek mSATA 20GB SATA ... LG WH12LS39 Blu Ray Drive stock ): 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Home x64 Dell '24 1080 LCD Monitor CORSAIR Professional Series HX650 CM Storm Trooper 
  hide details  
Reply
post #999 of 6656
Quote:
Originally Posted by Greg4422 View Post

Here’s what I did to get my UD5H and 3770K stable after I experienced crashing. I made all these changes to my system...but some people are only recommending #1 increasing the CPU Vcore.
(1) Raise your CPU Vcore to 1.100
(2) Increase your IMC to within .005 of your Cpu Vtt, for example IMC 1.050 and CPU Vtt to 1.055
(3) Increase your CPU/PCIe base clock from 100.00MHZ to 100.01MHZ which seems to work for me (some have reported success on 100.10 and 101)
Here’s also the link to the latest beta bios http://forums.tweaktown.com/gigabyte/28441-gigabyte-latest-beta-bios.html
PS: if you haven’t already update your drivers with those from the Gigabyte website. Good luck
___________________________
All these changes are well within safe limits

I'm looking at my Vcore settings right now and it's at 1.100v (auto) by default... was no one else's?
post #1000 of 6656
I think i'll stick with F6 for now unless I develop problems down the line.

My i5 3570K is running stable @ 4.5GHz - 1.125V in the bios. Don't wanna mess with that.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GIGABYTE Z77X Owners/Discussion/Information/Support Thread and Club (UD5H, UD3H, D3H, and ALL)