Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › ASUS / ASRock / MSI / GIGABYTE BIOS's with updated RAID OROM
New Posts  All Forums:Forum Nav:

ASUS / ASRock / MSI / GIGABYTE BIOS's with updated RAID OROM - Page 149

post #1481 of 3917
Quote:
Originally Posted by DigitalDJ View Post

Is there any more insight on Z68 booting with EFI?

I have an ASUS P8Z68 Deluxe with a BIOS I modded myself (v3603). I replaced the modded RST 12.0 OPROM and inserted the RST 12.0 SataDriver EFI module.

When I enter the BIOS, if I keep pressing the Right Arrow in Advanced Mode, eventually I get to the Intel RST RAID EFI menu, so it seems SataDriver is active to some extent?

I have my BIOS set to prefer EFI over Legacy ROM but I still end up seeing the RST OPROM during POST.

When I boot to Windows 8 using EFI, trimchecker-0.4 fails, even after a reboot.

Does the RAID array need to be recreated from scratch after updating the OPROM/EFI module?

@garikfox

That's weird, I thought the SataDriver is not present in ASUS Z68 boards?
post #1482 of 3917
Ok guys, been doing some testings...i see no trim support for the raid0 using 12.5.0.1066 OROM and IRST 12.5.0.1066 drivers (Z77 chipset, Gene V).

Tested with the trimcheck 0.4 utility.

1)Results (about 10 minutes later), Win7 in the single ssd (C: Single Samsung, D: 2xVertex3 RAID0):


2)Results (about 10 minutes later), Win7 in the raid0 (C: 2xVertex3 RAID0, D: Single Samsung):


Anyone alese can confirm?

Anyone knows whats the orom of the original 1707 bios for Asus Maximus Gene V and if the trim actually works in raid0?

Thanks in advance...
post #1483 of 3917
Quote:
Originally Posted by kevindd992002 View Post

@garikfox

That's weird, I thought the SataDriver is not present in ASUS Z68 boards?

I inserted the SataDriver myself using MMTool and it seems to be recognised in the BIOS menu.
post #1484 of 3917
Quote:
Originally Posted by fommof View Post

Ok guys, been doing some testings...i see no trim support for the raid0 using 12.5.0.1066 OROM and IRST 12.5.0.1066 drivers (Z77 chipset, Gene V).

Anyone alese can confirm?

Yeah I see this too, I went back to 12.0.x RST (driver) and now it's working (so the OROM [satadriver] is fine for me at least). I also asked the question earlier as this seems little odd.
Just a 'puter
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700K ASUS Maximus VIII Hero iGPU thanks to Nvidia 970 3.5GB Corsair Vengeance LPX CMK8GX4M2B3200C16 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 950 PRO 512GB Crucial M4 256GB RX360 V3 Koolance CPU-380I 
CoolingCoolingOSMonitor
Koolance RP-452X2 Reservoir Koolance PMP-450 12V Variable Speed Pump Windows 10 Pro x64 benq XL2411Z 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G510 Seasonic X-760 Corsair 800D Mionix Castor 
AudioAudio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD DT 990 Premium 250Ohm 
  hide details  
Reply
Just a 'puter
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700K ASUS Maximus VIII Hero iGPU thanks to Nvidia 970 3.5GB Corsair Vengeance LPX CMK8GX4M2B3200C16 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 950 PRO 512GB Crucial M4 256GB RX360 V3 Koolance CPU-380I 
CoolingCoolingOSMonitor
Koolance RP-452X2 Reservoir Koolance PMP-450 12V Variable Speed Pump Windows 10 Pro x64 benq XL2411Z 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G510 Seasonic X-760 Corsair 800D Mionix Castor 
AudioAudio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD DT 990 Premium 250Ohm 
  hide details  
Reply
post #1485 of 3917
Quote:
Originally Posted by error-id10t View Post

Yeah I see this too, I went back to 12.0.x RST (driver) and now it's working (so the OROM [satadriver] is fine for me at least). I also asked the question earlier as this seems little odd.

Oh man...ok, i'll leave the orom as it is and give a try with the Intel RST 12.0.0.1083 drivers...i'll post back, thanks man... wink.gif
post #1486 of 3917
@error-id10t, CONFIRMED!!!!thumb.gif

With the 12.5.0.1066 OROM and the Intel RST 12.0.0.1083 drivers trimcheck 0.4 utility gives me positive results and very fast (a few seconds after)...

+rep to you sir!!!thumb.gif
post #1487 of 3917
I have seen better numbers but what the heck (12.5.0.1066 OROM/Intel RST 12.0.0.1083, 2xVertex3 Raid0, Gene V Z77 mobo)








BTW, I disabled the Link Power Management, firsrt time i saw this option at the rst panel ...
post #1488 of 3917
Would you advice updating to 12.5 orom (from 12.0) if I am using a raid 0 of 3 Hard Disks?
I see you have issues with SSD (especially with TRIM), what about Hard Drives?
post #1489 of 3917
If you ask me, i only use HDDs for data backups (my main pc has only ssds) so i can't answer...
post #1490 of 3917
Quote:
Originally Posted by DigitalDJ View Post

I inserted the SataDriver myself using MMTool and it seems to be recognised in the BIOS menu.

Yeah but the original BIOS has to have a EFI SataDriver already in it so that you can replace it with the newer one supplied by Fernando 1, right?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › ASUS / ASRock / MSI / GIGABYTE BIOS's with updated RAID OROM