Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club - Page 236

post #2351 of 6919
Quote:
Originally Posted by id_mew View Post

After flashing the latest bios 1504, I can't seem to get my X.M.P settings to stick.
I was successfully running on 4100 mhz for my CPU and 1600 mhz for my Ram using X.M.P but now my ram is running at 1300mhz and my CPU at 3700mhz.
Is anybody else experiencing this after updating to the latest Bios?
Thanks.
I know this is not an answer as to why but the solution is change xmp to manual and set your mem frequency and dram voltage to run as you want. Also set your cpu multi back to 41 if that is what you wish to run at.. example of multi setting in pic


example of manual setting


Edited by Hanoverfist - 8/23/12 at 8:31am
post #2352 of 6919
Thanks Hanoverfist for the pics!
did you have to change the Cpu voltage to get it to 4.5? or did you just change the ratio?
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i73770k  Sabertooth z77 MSI GTX 680 4gig DDR3 Kingston HyperX 1600mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 80gig ssd  WD 1tb black  Noctua NH-D14 Windows 8 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
CATLEAP Q270 LED Logitech Illuminated Keyboard 850W XFX CoolerMaster HAF 922 
MouseAudio
Razer DeathAdder X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i73770k  Sabertooth z77 MSI GTX 680 4gig DDR3 Kingston HyperX 1600mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 80gig ssd  WD 1tb black  Noctua NH-D14 Windows 8 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
CATLEAP Q270 LED Logitech Illuminated Keyboard 850W XFX CoolerMaster HAF 922 
MouseAudio
Razer DeathAdder X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
post #2353 of 6919
Quote:
Originally Posted by id_mew View Post

Thanks Hanoverfist for the pics!
did you have to change the Cpu voltage to get it to 4.5? or did you just change the ratio?
Yeah ,,I spent a couple of days trying to find the right cpu offset to use at 45 to be stable + .035 for me equals twelve hour prime stable
post #2354 of 6919
Errr, nothing big but this is annoying. I can't seem to get my NH-D14 fans adjust according to temperature. It's always spinning at 1200+ RPM (max), nothing I do in BIOS fan setting or Thermal Radar affects that.

Not sure if using a Y splitter to connect two fans from the NH-D14 causes this.
post #2355 of 6919
Slightly blurry and during my build. I really need to get a modular psu. smile.gif

MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
post #2356 of 6919
Quote:
Originally Posted by Elenion View Post

Errr, nothing big but this is annoying. I can't seem to get my NH-D14 fans adjust according to temperature. It's always spinning at 1200+ RPM (max), nothing I do in BIOS fan setting or Thermal Radar affects that.
Not sure if using a Y splitter to connect two fans from the NH-D14 causes this.
Using two fans that each have rpm sensor connected thru a single Y splitter will often confuse the inputs rpm sensing ability. I dont use the feature of the board ..but i have 3 fans into one input on my fancontroller and the display goes crazy ..not knowing what to output to the display until i cut the rpm inputs of two of the fans.

my guess is the board doesnt have a clue as to what the rpm is..try disconnecting one fan for a test on rpm ramping.. tongue.gif
post #2357 of 6919
Ok, so I got everything running. The motherboard accepted the ram at 1600 upong first boot, so I decided to enabled XMP #1. This has been working so far, with the memory set to 2401. No issues during Windows install, nor any issues so far.

Yet, there are some items in my device manager which don't seem to have drivers, even after installing every driver obtained from ASUS:

PCI Simple Communications Controller
Universal Serial Bus (USB) Controller
Unknown Device

The unknown device used to be labled as another USB controller, but when I "installed" the Intel USB drivers, it changed to unknown device.

I installed the drivers for my hard drives during installation, and I've installed the chipset drivers, audio drivers and network drivers. So I have no idea what to install for those items listed above.
post #2358 of 6919
Quote:
Originally Posted by Xander001 View Post

Ok, so I got everything running. The motherboard accepted the ram at 1600 upong first boot, so I decided to enabled XMP #1. This has been working so far, with the memory set to 2401. No issues during Windows install, nor any issues so far.
Yet, there are some items in my device manager which don't seem to have drivers, even after installing every driver obtained from ASUS:
PCI Simple Communications Controller
Universal Serial Bus (USB) Controller
Unknown Device
The unknown device used to be labled as another USB controller, but when I "installed" the Intel USB drivers, it changed to unknown device.
I installed the drivers for my hard drives during installation, and I've installed the chipset drivers, audio drivers and network drivers. So I have no idea what to install for those items listed above.

Most likely the ASMedia controllers.

If not that, the intel MEI drivers.
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
post #2359 of 6919
Quote:
Originally Posted by motherfo View Post

Most likely the ASMedia controllers.
If not that, the intel MEI drivers.

Yep, those were the drivers I needed, just found them on the CD. =)
post #2360 of 6919
Quote:
Originally Posted by Xander001 View Post

Yep, those were the drivers I needed, just found them on the CD. =)

Rep it up smile.gif Should also be here under usb and Sata: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/SABERTOOTH_Z77/#download thumb.gif
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club