Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club - Page 337

post #3361 of 6919
Quote:
Originally Posted by PCWargamer View Post

Yep. Denzo is correct. Delidding makes an IB into the chip it ought to have always been. No more temp issues - but still have vcore limits. There is a OCN club link on my sig for good info on how to do it correctly if you are interested.
I have bought a new sabertooth Z77 - The install went real smooth and I'm checking out the board's abilities. Warning: Spoiler! (Click to show)

One issues I am working through - I am failing memtest with all 16GB (4x4GB) populating all the slots, yet I can get each stick to run in each slot without any errors. (Crucial Ballistic Tactical 1866 9-9-9-27 2T )
Also 8GB works in either A1/A2 or B1/B2. Only have mem errors with all slots full. All 16GB still work fine in other Asus P8Z68-V/Gen3 board. I have also tried a 3570K and a 3770K to verify it's not the IMC.
Any issues like this encounterd with this board? I really hope I do not need to RMA it, so maybe someone here has ideas on BIOS adjustments or other ideas?

I have had no issues at all with that... i did need to RMA one board due to a missing CPU pin! but other than that, its good... ive got 4x4gb Corsair Dominator Platinum in it right now with XMP activated running at 2400... dont remeber the CAS of the top of my head but i have not done any modifications to the setup other than enabling XMP
post #3362 of 6919
Quote:
Originally Posted by Jakusonfire View Post

95C on stock settings?
The testing I have seen produced results nothing like that in before and after.
Are you seriously suggesting you got a 45 degree drop in core temperatures?
I find that very hard to believe.

I was shocked myself. After battlefielding for a solid hour or two, exited back into windows and the Asus Suite temp warning popped up saying "CPU at 71c"... knowing the TJM on IB is 105 i thought that warning was uneccesary, so i let it cool down, loaded realtemp and HWMonitor, went back into BF3 and had more fun... 1 hour later, exited, temp warning popped up at 71c, jumped into HWM and RT and they both showed max temps at 91 - 95C! at stock settings on stock cooler and stock TIM...

Then it was de-lid, liquid pro and Gelid Xtreme TIM on stock cooler just to check and after 1 hour of BF3 the max temps was in the mid 40`s range...
post #3363 of 6919
Quote:
Originally Posted by Denzo View Post

I was shocked myself. After battlefielding for a solid hour or two, exited back into windows and the Asus Suite temp warning popped up saying "CPU at 71c"... knowing the TJM on IB is 105 i thought that warning was uneccesary, so i let it cool down, loaded realtemp and HWMonitor, went back into BF3 and had more fun... 1 hour later, exited, temp warning popped up at 71c, jumped into HWM and RT and they both showed max temps at 91 - 95C! at stock settings on stock cooler and stock TIM...
Then it was de-lid, liquid pro and Gelid Xtreme TIM on stock cooler just to check and after 1 hour of BF3 the max temps was in the mid 40`s range...

just a few things my man:
1. don't trust aisuiteII for temp readings.
I got 127c on my motherboard, and over 80c for CPU (both being wrong readings)

2. the MOTHERBOARD temps are different from your core/real temp levels.
One is telling you the temp on your motherboard, the other is telling you the temp on your chip.
That's why 45c vs 90c is hard to believe.
I think your getting the 45c from your motherboard readings (as they are cooler) and the 90c readings from core temp.

To get real readings, open real temp or core temp, run p95 for 30mins, then let us know the temps with screenshots.

BF3 doesn't make my pc hot at all - max 55-60c.
P95 on the other hand 92c tongue.gif
post #3364 of 6919
Quote:
Originally Posted by Totally Dubbed View Post

just a few things my man:
1. don't trust aisuiteII for temp readings.
I got 127c on my motherboard, and over 80c for CPU (both being wrong readings)
2. the MOTHERBOARD temps are different from your core/real temp levels.
One is telling you the temp on your motherboard, the other is telling you the temp on your chip.
That's why 45c vs 90c is hard to believe.
I think your getting the 45c from your motherboard readings (as they are cooler) and the 90c readings from core temp.
To get real readings, open real temp or core temp, run p95 for 30mins, then let us know the temps with screenshots.
BF3 doesn't make my pc hot at all - max 55-60c.
P95 on the other hand 92c tongue.gif

I know AISuite shows wrong, i just said that. The only thing it made me do was un install it and use realtemp and HWmonitor. As i said, AI Suite gave me a warning stating 71C when at the same time RT and HWN showed 91-95...

Im doing load testing right now with water cooling and a 47x multiplier and my hottest core is on 43C through HWMonitor
post #3365 of 6919
Quote:
Originally Posted by Totally Dubbed View Post

just a few things my man:
1. don't trust aisuiteII for temp readings.
I got 127c on my motherboard, and over 80c for CPU (both being wrong readings)
2. the MOTHERBOARD temps are different from your core/real temp levels.
One is telling you the temp on your motherboard, the other is telling you the temp on your chip.
That's why 45c vs 90c is hard to believe.
I think your getting the 45c from your motherboard readings (as they are cooler) and the 90c readings from core temp.
To get real readings, open real temp or core temp, run p95 for 30mins, then let us know the temps with screenshots.
BF3 doesn't make my pc hot at all - max 55-60c.
P95 on the other hand 92c tongue.gif


post #3366 of 6919
Quote:
Originally Posted by Denzo View Post

]

this is on full load? Whilst p95 is running?
Regardless, as long as you're happy with it, that's all that matters - I was just curious as de-lidding doesn't help with 45c differences...tongue.gif
post #3367 of 6919
Quote:
Originally Posted by Totally Dubbed View Post

this is on full load? Whilst p95 is running?
Regardless, as long as you're happy with it, that's all that matters - I was just curious as de-lidding doesn't help with 45c differences...tongue.gif

No worries. Im not making this stuff up, but i dont have pics from before de-lid either so you will either just take my word for it or not tongue.gif

This is not P95, its only chicken Aida 64 load testing for now... i know its not the uber software for stress testing and im just trying to see how far i can go on it... after reaching my max on Aida i will revert to around 43x and work my way up on p95.

btw, have you heard anyone had their chip broken on p95? i saw the Newegg video with the asus guy telling people NOT to test on p95 or IBT on the IB chip due to incompatability with various instruction sets and so on? i did run p95 and IBT at 43x just fine with low temps and not to much vCore, but im reluctant to try it on higher clocks until i know more about the so called issues...
post #3368 of 6919
Quote:
Originally Posted by Denzo View Post

No worries. Im not making this stuff up, but i dont have pics from before de-lid either so you will either just take my word for it or not tongue.gif
This is not P95, its only chicken Aida 64 load testing for now... i know its not the uber software for stress testing and im just trying to see how far i can go on it... after reaching my max on Aida i will revert to around 43x and work my way up on p95.
btw, have you heard anyone had their chip broken on p95? i saw the Newegg video with the asus guy telling people NOT to test on p95 or IBT on the IB chip due to incompatability with various instruction sets and so on? i did run p95 and IBT at 43x just fine with low temps and not to much vCore, but im reluctant to try it on higher clocks until i know more about the so called issues...

never heard of that.
Although I've read of people breaking their chips by de-lidding and also trying insane OC's and burning their chips tongue.gif
post #3369 of 6919
hey guys, I just installed my new corsair vengeance RAM (CMZ8GX3M2A1866C9R) and what bother me is my AI Suite II shows me that my RAM's max region is only 667MHz? not 1866MHz?



one more thing, instead of 8.00gb, my System shows me that my installed memory is 7.95gb.. Its supposed to be 8.00gb right?



I'm kinda new with this computer thingy so I need help from you guys. Thanks!
Edited by WivZ - 11/17/12 at 10:14am
post #3370 of 6919
Quote:
Originally Posted by Totally Dubbed View Post


As for pcwargamers question:
Have you tried relaxing the timings and increasing the voltage for the ram?
It shouldn't be failing memtest.
Also are you sure your ram isn't faulty?
God forbid that it's your imc...

Thanks for your sugestions Totally Dubbed.

1) I will try relaxing the timings, but I don't want to have to do that as I'd hoped to do so only when I OC the Ram. They should work at normal timings, and these do work at XMP timings good at 8GB (A1/A2 or B1/B2) on this board - and all 16GB at regular timings on other board. I just ran the 8GB tests again last night (A's then B's) for 6hrs each and they passed, and then put all 16GB back again this morning and one error so far in less than an hour.

2) Ram is good - except as 16GB on this one board. Ram tests good as single sticks and 8GB pairs on this board, and all 16GB in another board.

3) Can't be IMC as the same IMC was on the other board (moved cpu) and I have also tried using both a 3570K and a 3770K on this board and the other board.

4) I have tried three different BIOS's too - 1206, 1616, and 1708 - after flashing it last night and retesting (hoping so much that that would be the fix!)

So, I'm guessing I may have to return it or RMA it which is a big bummer. Further suggestions are welcome! (...if there is anything else I can do that I have missed....)
3770K Gaming Sys
(18 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770K 4.5GHz Asus Sabertooth Z77 EVGA Gtx560ti 448 FTW (2x SLI) 16GB Crucial Ballistic Tactical 1866 9-9-9-24 1T 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
120GB SanDisk Extreme SSD  1TB WD Black Caviar  2TB Seagate Barracuda TSSTcorp cd/dvd/bd 
CoolingOSMonitorKeyboard
Coursair H80 Win7 64 Acer 27" Wide LCD HD Logitech Black Illuminated 
PowerCaseMouseMouse Pad
Coursair AX850 Cooler Master HAF 922  Kensington Yep! w/wristpad! 
AudioAudio
Xonar DX 7.1 PCIe Logitech Z906 5.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 4.5GHZ 24/7 Ausu P8Z68-M Pro ATI 5770 Kingston Blue 1333 16GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Sandisk Extream 120GB SSD 750GB HDD CD/DVD Cooler Master 212 EVO 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64bit 22" Flat Screen (non-wide) Yes! Corsair GS600 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master 912 Of course! nope intergrated & inexpensive speakers... 
  hide details  
Reply
3770K Gaming Sys
(18 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770K 4.5GHz Asus Sabertooth Z77 EVGA Gtx560ti 448 FTW (2x SLI) 16GB Crucial Ballistic Tactical 1866 9-9-9-24 1T 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
120GB SanDisk Extreme SSD  1TB WD Black Caviar  2TB Seagate Barracuda TSSTcorp cd/dvd/bd 
CoolingOSMonitorKeyboard
Coursair H80 Win7 64 Acer 27" Wide LCD HD Logitech Black Illuminated 
PowerCaseMouseMouse Pad
Coursair AX850 Cooler Master HAF 922  Kensington Yep! w/wristpad! 
AudioAudio
Xonar DX 7.1 PCIe Logitech Z906 5.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 4.5GHZ 24/7 Ausu P8Z68-M Pro ATI 5770 Kingston Blue 1333 16GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Sandisk Extream 120GB SSD 750GB HDD CD/DVD Cooler Master 212 EVO 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64bit 22" Flat Screen (non-wide) Yes! Corsair GS600 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master 912 Of course! nope intergrated & inexpensive speakers... 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club