Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club - Page 37

post #361 of 6915
Hey guys,

got this board just recently and I'm planning to install a push/pull configuration with the h60. I'm sorry if this is an obvious question but does 1 fan header go to the CPU_FAN and the other goes to CPU_OPT? and does it matter which fan in the push/pull is connected to CPU_FAN or CPU_OPT? I'm a complete noob when it comes to pc building and I'm just wondering if that's how it works.
post #362 of 6915
Main fan that goes on the radiator connects to the CPU_FAN, the other would go into the optional. You should be fine either way.

If anything, you can always get a splitter and stick it in the CPU_FAN.


Other thoughts:
Stable, but temps were too high.

Z77 Sabertooth Asus

Bclk: 100
Ratio: 47
PLL: Enabled
DRAM ratio: 100:133
Memory Frequency: 1600mhz
EPU Power saving: disabled

Ram timings: 9-9-9-24 2T
CPU Ratio: 47(same as above)
Speedstep: disabled

CPU Load-line calibration: extreme
CPU Voltage Frequency: Manual
Set at 350kHZ (someone said this is good for IB)
CPU Power Phase Control: Extreme
CPU Power Duty Control: Extreme
CPU Current Capability: 140%
CPU Power Thermal Control: 130
CPU Power Response Control: Ultra Fast
Dram Current Capability: 100%
Dram Voltage Frequency: Auto
Dram Power Phase Control: Extreme
Dram Power Thermal Control: 110

CPU Voltage: 1.35v
DRAM Voltage: 1.5v (memory spec)
VCCSA Voltage: Auto (shows as 0.925v)
CPU PLL Voltage: Auto (Shows as 1.816v)
PCH Voltage: Auto (Shows as 1.072v)
Other DRAM Settings set to auto (CHA/CTRl REF for CHA and CHB)

CPU Spread spectrum: disabled
BCLK recovery: Disabled

Cpu configuration
Intel Adaptive Thermal Monitor: Enabled
HT: Enabled
Active Processor Cores: All
Limit CPUID Max: Disabled
Execute Disable bit: Enabled
Intel Virtualization Technology: Disabled
Hardware Prefetcher: enabled
Adjacent Cache Line prefetch: enabled

CPU Power Management
CPU ratio: 47 (as mentioned above)
Speedstep technology: Disabled
CPU C1E: Disabled
CPU C3 Report: Disabled
CPU C6 Report: Disabled
Package C state Support: Disabled


I think that about covers it. Any recommendations to get something stable without the vcore being so high?
 
Lester the Tester
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k @4.4ghz - 1.18v Maximus V Formula EVGA GTX 1080 FTW Crucial Ballistix 2x8gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial 256gb SSD + RAID 5 3x2TB plextor DVD/CD+/-RW Corsair H100 W10 Pro - 64Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 34UM69-G G15 AX850 Thermaltake P5 
MouseAudioOther
Logitech G5 Max V Formula Gentle Typhoon AP-45 x7 
CPUMotherboardGraphicsRAM
e7400 @3.8ghz (Air) asus p5q se EVGA GTX 280 G.Skill HyperX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate  hyper212 evo W7 Ultimate-64Bit Samsung PX2370 
KeyboardPowerCaseMouse
k800 CM 550W Random thermaltake G5 
  hide details  
Reply
 
Lester the Tester
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k @4.4ghz - 1.18v Maximus V Formula EVGA GTX 1080 FTW Crucial Ballistix 2x8gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial 256gb SSD + RAID 5 3x2TB plextor DVD/CD+/-RW Corsair H100 W10 Pro - 64Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 34UM69-G G15 AX850 Thermaltake P5 
MouseAudioOther
Logitech G5 Max V Formula Gentle Typhoon AP-45 x7 
CPUMotherboardGraphicsRAM
e7400 @3.8ghz (Air) asus p5q se EVGA GTX 280 G.Skill HyperX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate  hyper212 evo W7 Ultimate-64Bit Samsung PX2370 
KeyboardPowerCaseMouse
k800 CM 550W Random thermaltake G5 
  hide details  
Reply
post #363 of 6915
Quote:
Originally Posted by Outcasst View Post

Hi guys, I have a problem with this board.
My computer won't shut down!
After I click shutdown from Windows, the screen turns off but the PC does not. Everything is still running. I have tried 4 fresh installs of Windows and all of them do the same thing.
This has nothing to do with the fan overtime setting since all fans are connected to the PSU. It is set to disabled anyway.
Edit: Problem was caused by the 301.34 graphics drivers. Rolling back to 301.25 fixed the issue.

Mine does the same and it does my head in.

I can press the power switch and it just hibernates/sleeps.

Or I can click start and shutdown and it just hibernates/sleeps.

In order to shut it down properly I have to hold the power button; but then when I start the PC it says my PC wasn't shut down properly and recommends to boot in safe mode.

I have Windows 7 Home Premium SP1.

I even went to advanced settings in power control, scroll down to and click "Power buttons and lid". Click power button action and click "shut down" in the drop down box.

This didn't fix it. What are these graphics drivers you've mentioned?
post #364 of 6915
Put some ram coolers over the samsung greens today

DSCN2160.jpg
DSCN2161.jpg
post #365 of 6915
Ha! looks interesting. I don't really touch the ram for much, so no need to worry about the temps.
 
Lester the Tester
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k @4.4ghz - 1.18v Maximus V Formula EVGA GTX 1080 FTW Crucial Ballistix 2x8gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial 256gb SSD + RAID 5 3x2TB plextor DVD/CD+/-RW Corsair H100 W10 Pro - 64Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 34UM69-G G15 AX850 Thermaltake P5 
MouseAudioOther
Logitech G5 Max V Formula Gentle Typhoon AP-45 x7 
CPUMotherboardGraphicsRAM
e7400 @3.8ghz (Air) asus p5q se EVGA GTX 280 G.Skill HyperX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate  hyper212 evo W7 Ultimate-64Bit Samsung PX2370 
KeyboardPowerCaseMouse
k800 CM 550W Random thermaltake G5 
  hide details  
Reply
 
Lester the Tester
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k @4.4ghz - 1.18v Maximus V Formula EVGA GTX 1080 FTW Crucial Ballistix 2x8gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial 256gb SSD + RAID 5 3x2TB plextor DVD/CD+/-RW Corsair H100 W10 Pro - 64Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 34UM69-G G15 AX850 Thermaltake P5 
MouseAudioOther
Logitech G5 Max V Formula Gentle Typhoon AP-45 x7 
CPUMotherboardGraphicsRAM
e7400 @3.8ghz (Air) asus p5q se EVGA GTX 280 G.Skill HyperX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate  hyper212 evo W7 Ultimate-64Bit Samsung PX2370 
KeyboardPowerCaseMouse
k800 CM 550W Random thermaltake G5 
  hide details  
Reply
post #366 of 6915
I can't find in the UEFI how to turn down the RPM's for the onboard mini-fans. I went to the area that shows chasis fans 1-4 and the two others should be the on board fans but they did nothing by turning those down.

Anyone know where I should look?
     
  hide details  
Reply
     
  hide details  
Reply
post #367 of 6915
Quote:
Originally Posted by Arizonian View Post

I can't find in the UEFI how to turn down the RPM's for the onboard mini-fans. I went to the area that shows chasis fans 1-4 and the two others should be the on board fans but they did nothing by turning those down.
Anyone know where I should look?

I think you can manually set those, no?

I got the 3770k at a good OC, 4.4 @ 1.16v
621
 
Lester the Tester
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k @4.4ghz - 1.18v Maximus V Formula EVGA GTX 1080 FTW Crucial Ballistix 2x8gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial 256gb SSD + RAID 5 3x2TB plextor DVD/CD+/-RW Corsair H100 W10 Pro - 64Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 34UM69-G G15 AX850 Thermaltake P5 
MouseAudioOther
Logitech G5 Max V Formula Gentle Typhoon AP-45 x7 
CPUMotherboardGraphicsRAM
e7400 @3.8ghz (Air) asus p5q se EVGA GTX 280 G.Skill HyperX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate  hyper212 evo W7 Ultimate-64Bit Samsung PX2370 
KeyboardPowerCaseMouse
k800 CM 550W Random thermaltake G5 
  hide details  
Reply
 
Lester the Tester
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k @4.4ghz - 1.18v Maximus V Formula EVGA GTX 1080 FTW Crucial Ballistix 2x8gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial 256gb SSD + RAID 5 3x2TB plextor DVD/CD+/-RW Corsair H100 W10 Pro - 64Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 34UM69-G G15 AX850 Thermaltake P5 
MouseAudioOther
Logitech G5 Max V Formula Gentle Typhoon AP-45 x7 
CPUMotherboardGraphicsRAM
e7400 @3.8ghz (Air) asus p5q se EVGA GTX 280 G.Skill HyperX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate  hyper212 evo W7 Ultimate-64Bit Samsung PX2370 
KeyboardPowerCaseMouse
k800 CM 550W Random thermaltake G5 
  hide details  
Reply
post #368 of 6915
Quote:
Originally Posted by Arizonian View Post

I can't find in the UEFI how to turn down the RPM's for the onboard mini-fans. I went to the area that shows chasis fans 1-4 and the two others should be the on board fans but they did nothing by turning those down.
Anyone know where I should look?

Why do you need it in the UEFI? Just use thermal armor or fan xpert 2.
Skylake
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700k ASRock Z170 Extreme 6+ MSI GTX970 Gaming 4G G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3200MHz 16-16-16 DDR4 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB WD Green 4TB Swiftech H240-X Windows 10 Pro N 
MonitorPowerCaseMouse
PCBank 2560x1440 Corsair HX850 Corsair 750D Razer Adder 
  hide details  
Reply
Skylake
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700k ASRock Z170 Extreme 6+ MSI GTX970 Gaming 4G G.Skill Ripjaws V 2x8GB 3200MHz 16-16-16 DDR4 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB WD Green 4TB Swiftech H240-X Windows 10 Pro N 
MonitorPowerCaseMouse
PCBank 2560x1440 Corsair HX850 Corsair 750D Razer Adder 
  hide details  
Reply
post #369 of 6915
I have a big problem, I just installed a Western digital 1tb hard drive as my storage drive, but I don't see it anywhere.
I just see my C:/ drive witch is my SSD.
I can see it in the bios, and when I right click my computer go to manage than disk management I see it there too.
Can somebody please help me?

Here's a screenshot:

338
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i73770k  Sabertooth z77 MSI GTX 680 4gig DDR3 Kingston HyperX 1600mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 80gig ssd  WD 1tb black  Noctua NH-D14 Windows 8 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
CATLEAP Q270 LED Logitech Illuminated Keyboard 850W XFX CoolerMaster HAF 922 
MouseAudio
Razer DeathAdder X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i73770k  Sabertooth z77 MSI GTX 680 4gig DDR3 Kingston HyperX 1600mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 80gig ssd  WD 1tb black  Noctua NH-D14 Windows 8 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
CATLEAP Q270 LED Logitech Illuminated Keyboard 850W XFX CoolerMaster HAF 922 
MouseAudio
Razer DeathAdder X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
post #370 of 6915
Quote:
Originally Posted by id_mew View Post

I have a big problem, I just installed a Western digital 1tb hard drive as my storage drive, but I don't see it anywhere.
I just see my C:/ drive witch is my SSD.
I can see it in the bios, and when I right click my computer go to manage than disk management I see it there too.
Can somebody please help me?
Here's a screenshot:
338

this happen to me. you need to update drivers for intel sata

otherwise, plug it into the brown sata port. then it will show up.
Red Saber
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570k @ stock Sabertooh z77 GTX 680 SC+ 8gb G.Skill Ripjaw 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
128gb Crucial M4 1 TB Western Digital Black Corsair H80 4x 200mm fans + 6x 120mm fans 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 24 CMStorm Quickfire Corsair 1050 
CaseMouseMouse Pad
Azza Hurrican 2000 Corsair M60 Razor Goliath 
  hide details  
Reply
Red Saber
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570k @ stock Sabertooh z77 GTX 680 SC+ 8gb G.Skill Ripjaw 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
128gb Crucial M4 1 TB Western Digital Black Corsair H80 4x 200mm fans + 6x 120mm fans 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 24 CMStorm Quickfire Corsair 1050 
CaseMouseMouse Pad
Azza Hurrican 2000 Corsair M60 Razor Goliath 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club