Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club - Page 545

post #5441 of 6915
Quote:
Originally Posted by MotherFo View Post

F10 and enter shouldn't have any effect for the bios. It could be resetting because it's not working properly.

I don't know how you expect people to give you keystroke instructions when the bios is by default...uefi basic mode. Why won't you try what I suggested above? It is certainly easier.
Using the shortcuts (F3) it shouldn't be hard (they get you directly to the place you want to go in "Advanced Mode"). Also F7 goes into Advanced Mode.

I'll give you the full rundown of my situation. I don't have a graphics card, I use my i5-3570K's HD 4000. My build is still a WIP.
I think I changed the GPU setting to PCI by accident when looking at what was available. So I need to change it back.
A CMOS reset didn't do it (I used both the jumper and the battery tricks, no luck). I don't have any graphics card I could use just to get into the BIOS, so I can't do much.
I know I can get into the BIOS because as I said hitting F10 ("Save and Reset" shortcut) and then Return (to say "Yes" to the pop-up) makes the motherboard reset.

I did reseat my CPU... twice (no bent pins) and exchanged the PSU, but nothing did it.
So if you have any other ideas, I'll gladly listen, but I think changing the setting manually will be the best thing to do.
Also I have the stock 1805 BIOS, so I hear there are issues with saving, so I could flash 1708 in case that would help.

All the Fx keys I'm referring to might not be correct because I haven't gotten into the BIOS for 4 days, and could remember incorrectly.
I'm pretty sure about most of them though!
Thanks!
post #5442 of 6915
I'm going to assume you already tried F5 (in BIOS) to load optimized default?!

Try this:-
  1. Enter BIOS
  2. Press F7 & then press Enter to enter Advanced Mode
  3. Press right arrow key twice. It should go to Advanced tab
  4. Press down arrow key three time & press Enter. This should enter the "System Agent Configuration" section
  5. Press down arrow key one time & press Enter. This should enter the "Graphics Configuration" section
  6. Press Enter because you're now at "Primary Display" setting. Assuming you previously set it to "PCIE" then press up arrow key two time & press Enter. This should select "Auto"
  7. Pray first & press F10 to save & exit.

DO NOT move mouse while doing this. Try this at your own risk but I can't think any setting in the BIOS that you can accidentally change that can cause catastrophic problem. Anyway, standard T&C apply, "try at your own risk" basically to save my a$$ from any implication. tongue.gif
Edited by kizwan - 3/29/13 at 9:40am
Superhero Effect
(26 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-3820 @4.7GHz Asus P9X79 PRO 2 x Sapphire R9 290 4GB GDDR5 Corsair Vengeance CMZ16GX3M4X1600C9 (16GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD WD6400AAVS 640GB 8MB SATA-II Caviar Green 2 x Plextor PX-M5S 128GB (RAID0) Liteon 12x Blu-ray Drive COMBO 2 x (EK-FC R9-290X - Acetal, EK-FC R9-290X Back... 
CoolingCoolingCoolingCooling
Koolance Ball Valve VLV-BL1X2 XSPC D5 Dual Bay Reservoir/Pump Combo Hardware Labs Black Ice GT Stealth 360mm Hardware Labs Black Ice SR-1 120 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC EX240 2x120mm radiator 5 x Corsair SP120 High Performance 2 x Corsair SP120 PWM High Performance XSPC Raystorm 
CoolingCoolingOSMonitor
NZXT Sentry 2 fan controller PrimoFlex Advanced LRT 10ft Tubing - 7/16in. ID... Windows 10 Home 64-bit Samsung SyncMaster B2330H 23" 
MonitorKeyboardPowerCase
Philips 236G3DHSB 3D LCD LED 23" Razer BlackWidow Ultimate Seasonic X-1050 1050W Corsair Vengeance C70 Mid-Tower Gaming Case Gun... 
MouseAudio
Razer Imperator 2012 Realtek ALC898 8-Channel High Definition Audio ... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 720QM Dell Studio 1557 Intel PM55 ATI Mobility Radeon HD 4500/5100 Series Samsung 2GB DDR3-1333 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 2GB DDR3-1333 Seagate ST9320325AS HL-DT-ST_DVD+-RW_GA11N Fan + Copper + Aluminum + Shin-Etsu G751 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Premium 64-bit 15.6" LCD (WXGA) InnoLux BT156GW01 Dell Studio 1557 Keyboard Dell 90W AC Adapter 
Audio
IDT High Definition Audio CODEC 
  hide details  
Reply
Superhero Effect
(26 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-3820 @4.7GHz Asus P9X79 PRO 2 x Sapphire R9 290 4GB GDDR5 Corsair Vengeance CMZ16GX3M4X1600C9 (16GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD WD6400AAVS 640GB 8MB SATA-II Caviar Green 2 x Plextor PX-M5S 128GB (RAID0) Liteon 12x Blu-ray Drive COMBO 2 x (EK-FC R9-290X - Acetal, EK-FC R9-290X Back... 
CoolingCoolingCoolingCooling
Koolance Ball Valve VLV-BL1X2 XSPC D5 Dual Bay Reservoir/Pump Combo Hardware Labs Black Ice GT Stealth 360mm Hardware Labs Black Ice SR-1 120 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC EX240 2x120mm radiator 5 x Corsair SP120 High Performance 2 x Corsair SP120 PWM High Performance XSPC Raystorm 
CoolingCoolingOSMonitor
NZXT Sentry 2 fan controller PrimoFlex Advanced LRT 10ft Tubing - 7/16in. ID... Windows 10 Home 64-bit Samsung SyncMaster B2330H 23" 
MonitorKeyboardPowerCase
Philips 236G3DHSB 3D LCD LED 23" Razer BlackWidow Ultimate Seasonic X-1050 1050W Corsair Vengeance C70 Mid-Tower Gaming Case Gun... 
MouseAudio
Razer Imperator 2012 Realtek ALC898 8-Channel High Definition Audio ... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 720QM Dell Studio 1557 Intel PM55 ATI Mobility Radeon HD 4500/5100 Series Samsung 2GB DDR3-1333 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 2GB DDR3-1333 Seagate ST9320325AS HL-DT-ST_DVD+-RW_GA11N Fan + Copper + Aluminum + Shin-Etsu G751 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Premium 64-bit 15.6" LCD (WXGA) InnoLux BT156GW01 Dell Studio 1557 Keyboard Dell 90W AC Adapter 
Audio
IDT High Definition Audio CODEC 
  hide details  
Reply
post #5443 of 6915
Ok so I am having trouble with my internet connection after windows loads. I have too troubleshoot or wait for a while to connect(I can still see the networks) I am about 98 perecent sure it has to do with the Intel 82579V Gigabyte Ethernet PHY Network Connection before LAN update. Anyway I did try that before I installed the LAN drivers but it asked me to go to command prompt and execute "8257VSKUW64e" in command prompt with administrative privilages. But no matter how I type it and execute it, it tells me its not recognized as a internal/external command or operable program or batch file.

Can someone with windows 8 64bit help me please? It's not a so terrible but it's VERY annoying as my ssd boots up freaking fast but then I have this agonizing wait to connect(I can see this being stupidly long with Steam) . Anyway, I installed the LAN Driver anyway and predictably this happened. Any help is appreciated!

EDIT
It doesnt seem to be a problem now strangely. I'm not sure what happened but it connects much quicker.
Edited by MjKll - 3/28/13 at 12:34pm
post #5444 of 6915
Quote:
Originally Posted by AerieAngel View Post

You don't absolutely need the Smart Connect. LucidLogic VirtuMVP is actually quite helpful. I wouldn't worry about issues. You can always disable it in the system tray at any time.

thanks for the info again!
post #5445 of 6915
Okay so now that the internet connection issue seems to have fixed itself, I have a new annoying problem. I installed windows and the drivers with only my 840 Pro connected. Now I have my WD Black 500gb hard drive connected and it isn't appearing in Computer. It only shows the ssd and my dvd drive but not the hdd. However when I go to Device Manager, it clearly shows the WD model and it says the latest drivers are installed. I am confused and this is an even bigger annoyance than the online connection issue before.

I really need this hdd showing so I can actually get to storing a few things. I desperately need assistance again
post #5446 of 6915
Quote:
Originally Posted by MjKll View Post

Okay so now that the internet connection issue seems to have fixed itself, I have a new annoying problem. I installed windows and the drivers with only my 840 Pro connected. Now I have my WD Black 500gb hard drive connected and it isn't appearing in Computer. It only shows the ssd and my dvd drive but not the hdd. However when I go to Device Manager, it clearly shows the WD model and it says the latest drivers are installed. I am confused and this is an even bigger annoyance than the online connection issue before.

I really need this hdd showing so I can actually get to storing a few things. I desperately need assistance again

Open Disk Management and initialize the disk or give it a drive letter.
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
post #5447 of 6915
Quote:
Originally Posted by MotherFo View Post

Open Disk Management and initialize the disk or give it a drive letter.

Worked excellent!

But.....

The internet issue has popped up again(on my hp right now) This time it looks like it connects but it says "google can't find www. blah blah"
It shows google and searches but cant access them. And sometimes I have to manually connect to my network. I believe this all ties to the "Intel 82579V Gigabyte Ethernet PHY Network Connection NVM Update" IE won't work either. The problem is I don't know how to use the NVM Gigabyte update utility on the command prompt. I tried different variations and such but nada. Anyone with windows 8 on this board care to help please? I've done exactly as the readme file says but still says "not recognized as a internal/external command or operable program or batch file"
post #5448 of 6915
Quote:
Originally Posted by MotherFo View Post


Are you running multiple monitoring programs? Latest version of AI suite?

Yeah I'm running the latest version of AI Suite although that is the only program I am using to monitor motherboard temps.
post #5449 of 6915
Quote:
Originally Posted by MjKll View Post

Worked excellent!

But.....

The internet issue has popped up again(on my hp right now) This time it looks like it connects but it says "google can't find www. blah blah"
It shows google and searches but cant access them. And sometimes I have to manually connect to my network. I believe this all ties to the "Intel 82579V Gigabyte Ethernet PHY Network Connection NVM Update" IE won't work either. The problem is I don't know how to use the NVM Gigabyte update utility on the command prompt. I tried different variations and such but nada. Anyone with windows 8 on this board care to help please? I've done exactly as the readme file says but still says "not recognized as a internal/external command or operable program or batch file"

Should just put the Win64e folder on the root of your C drive.

run cmd as administrator search cmd right click and run as administrator

type: cd .. (hit enter)

type: cd .. (hit enter)

Then you should see C:\>_

type: cd Win64e (hit enter)

type: 82579VSKUW64e.exe -nosilent (hit enter)


That should do it. If it doesn't I'm not really sure. Please excuse my command line. I've never been too good with it.
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
MotherFo-PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-3770k Asus Sabertooth Z77 EVGA GTX 460 1GB Corsair Vengence 16gb Gold/Olive colored 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 Asus 16x DVDRW Corsair H100 Windows 7x64 Pro 
MonitorPowerCaseMouse
Sharp 32" LCD TV Seasonic x850 Corsair C70 Olive Drab Logitech mx518 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Creative Fatal1ty Pro Sound card Altec Lansing 5.1 
  hide details  
Reply
post #5450 of 6915
Quote:
Originally Posted by CODELESS View Post

i would not modify any waterblock unless you really know what you doing and have the right equipment, rather play it safe.

Yup, agreed...I've modified blocks before, soldered new voltage regulators on a board, etc, but this was a little more than I wanted to try and handle. The block would have had to been highly modified to work. So in the end the 7870 XT is going back and being exchanged for a 7950 as is the waterblock for its equivalent...will delay the build, but oh well, don't want to just keep the 7870 XT on air or use a GPU cooler only.

Quote:
Originally Posted by MotherFo View Post

My sp120 quiets turned down with a fan controller are basically silent. Sickleflows are still noticeably louder than the sp120s as low speeds. They are an okay budget fan.

I'd highly recommend the corsair fans.

I don't know if you are going for silence. http://anandtech.com/show/6391/120mm-radiator-fan-roundup-part-2-fan-harder This article was super handy for me. Rosewill Hyperboreas are nice too, but they are 4-pin wink.gif.
Are you running multiple monitoring programs? Latest version of AI suite?

Yeah, I only have one at the back of the case, so we'll see how it goes. I want to keep a good positive pressure in the case, so I'll be running the 2 exhaust fans at a lower speed...5x intake fans, 2 exhaust, should be able to keep them all at lower speeds and still have good air flow. Those Corsair's are nice though. I looked at them when I was ordering for the build. I'm going to confess that I got the sickleflow more for the look of the fan through the side window while lit up *bows head in shame*

Anyone want to buy the waterblock and backplate while I'm thinking about it? It's brand new never used biggrin.gif

Anyways, here are a few pics of the system with everything minus the graphics cards, tubing, and some aesthetic elements.







Mr. Hyde
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-3770K ASUS SABERTOOTH Z77 MSI R7950 Twin Frozr 3GD5/OC Radeon HD 7950 3GB... G.SKILL Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3 2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos Deluxe 240GB SATA III ... ASUS Black Blu-ray Burner SATA BW-12B1ST Custom Loop Windows 7 Ultimate 
MonitorPowerCase
ASUS VE258Q Black 25" x3 (tri-monitor) CORSAIR HX Series HX750 Antec Eleven Hundred 
  hide details  
Reply
Mr. Hyde
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-3770K ASUS SABERTOOTH Z77 MSI R7950 Twin Frozr 3GD5/OC Radeon HD 7950 3GB... G.SKILL Ripjaws X Series 16GB (4 x 4GB) DDR3 2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos Deluxe 240GB SATA III ... ASUS Black Blu-ray Burner SATA BW-12B1ST Custom Loop Windows 7 Ultimate 
MonitorPowerCase
ASUS VE258Q Black 25" x3 (tri-monitor) CORSAIR HX Series HX750 Antec Eleven Hundred 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [Official] ASUS SABERTOOTH Z77 Owners Thread/Club