Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › crashing when using cfx on new Z77 ivybridge build
New Posts  All Forums:Forum Nav:

crashing when using cfx on new Z77 ivybridge build

post #1 of 2
Thread Starter 
I recently upgraded my motherboard and CPU from my phenom II X4 945 to an IvyBridge based system. Now either my system hard locks and loses display, or shuts down, or just spits out the following blue screen:
Quote:
Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Locale ID: 1033

Additional information about the problem:
BCCode: 116
BCP1: FFFFFA8007443240
BCP2: FFFFF88004D44768
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000002
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1

Files that help describe the problem:
C:\Windows\Minidump\043012-6193-01.dmp
C:\Users\...\AppData\Local\Temp\WER-9219-0.sysdata.xml

Read our privacy statement online:
http://go.microsoft.com/fwlink/?link...8&clcid=0x0409

If the online privacy statement is not available, please read our privacy statement offline:
C:\Windows\system32\en-US\erofflps.txt

I even re-installed windows for the new system, I also have tried 12.3 drivers and 12.4 drivers. If I disable CFX then I can run anything 3d related, otherwise the above problems.

i5 3570k (at stock)
AsRock Z77 Extreme 4 (using latest drivers/bios)

Anybody have any ideas?

Also, the system appears to be stable as I left it overnight folding and as previously said, I can bench without a problem with CFX disabled. Currently using latest official 12.4 drivers.

This is what I've troubleshot so far:

I'll recheck the power connectors and make sure the cards are seated properly. When you say 1 at a time, do you mean 1 card physically installed at a time or is that some option in Kombuster while the cards are setup with CFX disabled?

I know the cards are good since they were working fine in CFX on my AMD rig. Could also be a faulty secondary PCI-E port too I guess.

Changing the PCI-E from Auto to Gen 1 (i think it was Gen 1, or Gen something) didn't do anything.

Edit: I verified everything was properly seated and checked all the power connectors, also tried a second CF bridge. Sometimes even GPU-Z will hang the system and BSOD it.

Not sure what is going on, possible conflict with this motherboard/chipset and cfx with these 7870 cfx cards or perhaps there is some setting in the BIOS i need to change.

I also tried installing each of them on their own in both slots and they both run fine. Me thinks it's some sort of issue with this brand spanking new Z77 chipset based motherboard.

On a positive side, my system is purring away @ 4.4ghz with 1.20v and 67C max temp while folding@home

For the moment I'm just running 1 card as cfx is BSOD'ng me or crashing me.

Thanks for any help! redface.gif
Big Bertha Jr.
(12 items)
 
Big Bertha
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k @ 4 GHz Asrock Z77 Extreme4 Sapphire HD 7870 OC CrossFireX 8GB DDR3 1600MHz G.SKILL Ripjaws X 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 250GB SSD Seagate 2TB HDD Asus BC-12B1ST BD-ROM TRUE Black push w/ Rosewill 120mm 
PowerCaseAudio
Seasonic X750 Rosewill Gear X3 X-Fi XtremeMusic + Audio-Technica M50S headphone 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core2Duo E8400 Gigabyte P35-DS3L PowerColor HD 5450 4GB DDR2 G.SKILL 
CoolingMonitorPowerCase
Ximgatech Dark Knight 19" Spectre LCD Enermax 431W Inwin Q800 
  hide details  
Reply
Big Bertha Jr.
(12 items)
 
Big Bertha
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k @ 4 GHz Asrock Z77 Extreme4 Sapphire HD 7870 OC CrossFireX 8GB DDR3 1600MHz G.SKILL Ripjaws X 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 250GB SSD Seagate 2TB HDD Asus BC-12B1ST BD-ROM TRUE Black push w/ Rosewill 120mm 
PowerCaseAudio
Seasonic X750 Rosewill Gear X3 X-Fi XtremeMusic + Audio-Technica M50S headphone 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core2Duo E8400 Gigabyte P35-DS3L PowerColor HD 5450 4GB DDR2 G.SKILL 
CoolingMonitorPowerCase
Ximgatech Dark Knight 19" Spectre LCD Enermax 431W Inwin Q800 
  hide details  
Reply
post #2 of 2
Thread Starter 
Nobody has any ideas or suggestions? doh.gif

I already contacted Asrock tech support, awaiting their response.

Edit: There has been a revelation, it appears to be something software based with DirectX being the main issue, I'll copy and paste my findings from another forum:
Quote:
Thanks for the suggestions and assistance. I tried what you suggested and instant BSOD when trying to run 3dmark 11, also gpu-z just hangs and crashes with a popup.

Now as you hinted, it appears to be something DirectX as I just ran the MSI Kombuster app that comes with the latest MSI Afterburner and it renders in OpenGL and it completed without a problem. Also the game Rage worked for me, and it uses OpenGL. MSI Kombuster even spit out this score for me:

SCORE: 27126 points, Avg FPS: 452 (60000 ms)

Now what else can I test. I can upload the new crash dump or do you want me to try a few more apps. I have 3dmark vantage installed as well as Unigine Heaven 3.0

Edit: confirmed, just did a full run of Heaven 3.0 but in OpenGL mode and it completed (albeit choppy and slow since it doesn't have an optimized AP for the OpenGL version of Heaven) and both cards were being stressed properly.

Edit 2: Ok, more info. I was able to complete runs in Heaven 3.0 in OpenGL mode, DX9 mode and DX10 mode. DX11 BSOD's. Also tried 3dmark Vantage which is DX10 I believe and it also BSOD. Here are the 3 BSOD's from 3dmark 11, Heaven 3.0 DX11, and 3dmark Vantage.


So it's some problem with maybe cfx optimizations or something with dx11 or I don't know. frown.gif
Edited by Swiftdeathz - 5/1/12 at 3:22pm
Big Bertha Jr.
(12 items)
 
Big Bertha
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k @ 4 GHz Asrock Z77 Extreme4 Sapphire HD 7870 OC CrossFireX 8GB DDR3 1600MHz G.SKILL Ripjaws X 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 250GB SSD Seagate 2TB HDD Asus BC-12B1ST BD-ROM TRUE Black push w/ Rosewill 120mm 
PowerCaseAudio
Seasonic X750 Rosewill Gear X3 X-Fi XtremeMusic + Audio-Technica M50S headphone 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core2Duo E8400 Gigabyte P35-DS3L PowerColor HD 5450 4GB DDR2 G.SKILL 
CoolingMonitorPowerCase
Ximgatech Dark Knight 19" Spectre LCD Enermax 431W Inwin Q800 
  hide details  
Reply
Big Bertha Jr.
(12 items)
 
Big Bertha
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k @ 4 GHz Asrock Z77 Extreme4 Sapphire HD 7870 OC CrossFireX 8GB DDR3 1600MHz G.SKILL Ripjaws X 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 250GB SSD Seagate 2TB HDD Asus BC-12B1ST BD-ROM TRUE Black push w/ Rosewill 120mm 
PowerCaseAudio
Seasonic X750 Rosewill Gear X3 X-Fi XtremeMusic + Audio-Technica M50S headphone 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core2Duo E8400 Gigabyte P35-DS3L PowerColor HD 5450 4GB DDR2 G.SKILL 
CoolingMonitorPowerCase
Ximgatech Dark Knight 19" Spectre LCD Enermax 431W Inwin Q800 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › crashing when using cfx on new Z77 ivybridge build