Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Mobo reports "New CPU Installed" after lapping...
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Mobo reports "New CPU Installed" after lapping...

post #1 of 5
Thread Starter 
I had already lapped this 2600k several months ago. Today, for various reasons, I decided to re-seat my 212. I flipped the power switch off on the P/S and began dissambling. When I took the 212 off, there was evidence that the CPU needed a tad bit more leveling, so I took it out and gave it and the 212 a once-over. Several minutes later, it was back together. Flipped the switch, powered it on, and it double-posted. Second post gave me this screen...

450

I nearly **** myself! But everything is running even better than before, I'm sure because of the much better temps I'm getting now.

So does this ASUS Maximus IV keep track of CPUs being removed with the CMOS battery? Or did I alter something on the cpu while fiddling? Or did the cpu settle into the PGA differently?

My point is how does the board know I took the cpu out at all??!! It was completely powered down!
My PC
(16 items)
 
Living Room
(3 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3770K @ 4.5 x 4 or 4.6 x 3, 1.26v, de-lid... MAXIMUS V GENE Radeon HD 7970 GHz @ 1080/1525 2 x 4GB G.Skill @ 2200MHz, 9-10-10-29-2t, 1.60v 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 840 250GB 2 x 3TB Seagate ST3000VX000 LG Blu-Ray Burner Cooler Master Hyper 212 Evo Lapped 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8 64-bit ASUS VG236HE 23" 2ms 120Hz Logitech 920-000914 Black 106 Normal Keys USB W... Kingwin 550W Platinum 
CaseMouseMouse PadAudio
Fractal Design Define R4 Logitech G9x Rocketfish Sound Blaster ZxR 
MotherboardRAMOS
TZ68A+ Mushkin  Windows 7 Home Premium 64-bit 
  hide details  
Reply
My PC
(16 items)
 
Living Room
(3 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3770K @ 4.5 x 4 or 4.6 x 3, 1.26v, de-lid... MAXIMUS V GENE Radeon HD 7970 GHz @ 1080/1525 2 x 4GB G.Skill @ 2200MHz, 9-10-10-29-2t, 1.60v 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 840 250GB 2 x 3TB Seagate ST3000VX000 LG Blu-Ray Burner Cooler Master Hyper 212 Evo Lapped 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8 64-bit ASUS VG236HE 23" 2ms 120Hz Logitech 920-000914 Black 106 Normal Keys USB W... Kingwin 550W Platinum 
CaseMouseMouse PadAudio
Fractal Design Define R4 Logitech G9x Rocketfish Sound Blaster ZxR 
MotherboardRAMOS
TZ68A+ Mushkin  Windows 7 Home Premium 64-bit 
  hide details  
Reply
post #2 of 5
this is normal.

if it happens when you don't remove your cpu then there's a problem.
test your cmos battery if this comes up often.
More Fans
(9 items)
 
x100e (RIP)
(7 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Athlon Neo MV-40 ATI Radeon HD3200 4GB Patriot DDR2 OCZ Vertex 3 Slim 120GB 
OSMonitorMouse
Crunchbang LG Green Screen Trackpoint 
  hide details  
Reply
More Fans
(9 items)
 
x100e (RIP)
(7 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Athlon Neo MV-40 ATI Radeon HD3200 4GB Patriot DDR2 OCZ Vertex 3 Slim 120GB 
OSMonitorMouse
Crunchbang LG Green Screen Trackpoint 
  hide details  
Reply
post #3 of 5
I've seen this before when I removed my cpu and reinstalled it. Not sure why it does this, but I think it's normal.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
8700k Apex X TITAN X (Pascal)  Trident Z 4400MHz 
Hard DriveCoolingCoolingOS
750 NVMe 1.2TB EK HF/rx360/rx120 EK FC/GTs/mcp655 Windows 10 Pro  
MonitorPowerCaseAudio
BL3200PT 1600 T2 800d Pro Audio 2.1 + DragonFly Red 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
8700k Apex X TITAN X (Pascal)  Trident Z 4400MHz 
Hard DriveCoolingCoolingOS
750 NVMe 1.2TB EK HF/rx360/rx120 EK FC/GTs/mcp655 Windows 10 Pro  
MonitorPowerCaseAudio
BL3200PT 1600 T2 800d Pro Audio 2.1 + DragonFly Red 
  hide details  
Reply
post #4 of 5
yupp same thing happens to me when I re install nbd it seems normal on asus motherboards
post #5 of 5
It "knows" because the board is not completely powered down, it still has the CMOS battery in it.
Makes me happy!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1800x Gigabyte GA-AX370-Gaming K7 Palit GTX 1080 Gamerock Corsair Vengeance 3200mhz ddr4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 512GB WD Blue 1TB Lite-On IHAS124-19 v.B Corsair H110i 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 Pro x64 Philips Brilliance 27" 144MHz G-Sync 272G5DYEB Acer ZeroFrame 27" 60MHz K272HLE Rosewill RK-800G 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic 750w Prime Titanium Fractal Design Define R5 Blackout Edition Func MS-3 Epicgear Hybrid Pad 
Other
Thrustmaster T-Flight Hotas X 
  hide details  
Reply
Makes me happy!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1800x Gigabyte GA-AX370-Gaming K7 Palit GTX 1080 Gamerock Corsair Vengeance 3200mhz ddr4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 512GB WD Blue 1TB Lite-On IHAS124-19 v.B Corsair H110i 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 Pro x64 Philips Brilliance 27" 144MHz G-Sync 272G5DYEB Acer ZeroFrame 27" 60MHz K272HLE Rosewill RK-800G 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic 750w Prime Titanium Fractal Design Define R5 Blackout Edition Func MS-3 Epicgear Hybrid Pad 
Other
Thrustmaster T-Flight Hotas X 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Mobo reports "New CPU Installed" after lapping...