Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Strange Issue with Asus Z77-V Pro... 16 GB DDR3 installed, Showing 8 GB.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Strange Issue with Asus Z77-V Pro... 16 GB DDR3 installed, Showing 8 GB.

post #1 of 2
Thread Starter 
Hi all,

So i've come to oc.net to see if anyone here can think of suggestions for my dilemma.

Build my new system last Monday, Asus Z77-V Pro + i7 3770k + 16 GB (4x4) Corsair LP DDR 1600.

So for the last week everything has been great and showing all 16 GB.

This morning I woke up and the PC only showed 8 GB in system settings.

I down clocked it to 1333 from 1600 and re-booted... still 8 GB.

Manually tried each ram stick separate in each DIMM slot. All dimms and slots fine.

Did a Bios update (which I had missed).

Went fine, still showing 8 GB...

I downloaded CPU-Z and it shows all 16 gb connected to the MB... Even ASUS Utilities Tool shows 16 GB, but the BIOS and therefor the OS only show 8 GB.

I also did a CMOS reset with Asus over the phone.

Not sure where to go.

Cheers.

Gear mentioned in this thread:

post #2 of 2
reseat the CPU.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i9 7980XE X299E-ITX/ac GTX 1080 Ti FE G.Skill 3800MHz 4x8GB Quad Channel SO-DIMM Kit 
Hard DriveCoolingOSMonitor
512GB 960 Pro Bitspower AIO/ITX Full Cover Block Win 10 4K 37" 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i9 7980XE X299E-ITX/ac GTX 1080 Ti FE G.Skill 3800MHz 4x8GB Quad Channel SO-DIMM Kit 
Hard DriveCoolingOSMonitor
512GB 960 Pro Bitspower AIO/ITX Full Cover Block Win 10 4K 37" 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards

Gear mentioned in this thread:

Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Strange Issue with Asus Z77-V Pro... 16 GB DDR3 installed, Showing 8 GB.