Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Crashing in games- help please
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Crashing in games- help please

post #1 of 17
Thread Starter 
Okay heres the deal. Ever since yesterday when I play any game, after about one minute the pc crashes and on the screen there are vertical lines about a centimeter apart. I've tried 3 different games with the same results.
Heres what i've tried:
1. I reset my cpu overclock
2. I reset gpu overclock
3. I reinstalled my nvidia drivers (91.47)

Any suggestions?
Thanks for your time!
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #2 of 17
What are your temps like? My comp used to crash with fairly high temps
Smallville
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 3570k Asus Sabertooth Z77 Asus HD7950 DirectCU II Asus HD7950 DirectCU II 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8GB DDR3 Corsair Vengeance 1600Mhz 128GB Corsair Force Pro, 2 x 2TB HDD, 500GB Ext... LG Blu-Ray, DVD/CD RW drive Corsair H60 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro 64-bit Genuine 27" Crossover 27Q S-IPS 1440p Cyborg V7 Corsair HX1000 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Phantom White Microsoft Sidewinder X8 Wireless Steelseries QcK Sennheiser eH250 
  hide details  
Reply
Smallville
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 3570k Asus Sabertooth Z77 Asus HD7950 DirectCU II Asus HD7950 DirectCU II 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8GB DDR3 Corsair Vengeance 1600Mhz 128GB Corsair Force Pro, 2 x 2TB HDD, 500GB Ext... LG Blu-Ray, DVD/CD RW drive Corsair H60 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro 64-bit Genuine 27" Crossover 27Q S-IPS 1440p Cyborg V7 Corsair HX1000 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Phantom White Microsoft Sidewinder X8 Wireless Steelseries QcK Sennheiser eH250 
  hide details  
Reply
post #3 of 17
Quote:
Originally Posted by pandapimp
Okay heres the deal. Ever since yesterday when I play any game, after about one minute the pc crashes and on the screen there are vertical lines about a centimeter apart. I've tried 3 different games with the same results.
Heres what i've tried:
1. I reset my cpu overclock
2. I reset gpu overclock
3. I reinstalled my nvidia drivers (91.47)

Any suggestions?
Thanks for your time!
Exactly how did you re-install the drivers?

It could be bad RAM on the video card. Did you try turning off the monitor and back on to see if the monitor is the problem? What kind of monitor? If it's LCD, what's the scan rate set to in the nvidia control panel?
TITAN-6
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K @ 4GHZ ASRock Extreme 3 Gen 3 Gigabyte Nvidia GTX 570 8GB G.skill Sniper DDR3 1866 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 CT128M4SSD2 2.5" 128GB SATA III MATSHITA BD-CMB UJ160 Blu Ray DVD writer Cooler Master Hyper 212+ Windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Sceptre 24" LCD BENQ 3D 24" LCD Logitech G510 Corsair 750W HX professional single rail 
CaseMouseMouse PadAudio
CM Storm Sniper Razer Naga left-handed version None Onboard 
  hide details  
Reply
TITAN-6
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K @ 4GHZ ASRock Extreme 3 Gen 3 Gigabyte Nvidia GTX 570 8GB G.skill Sniper DDR3 1866 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 CT128M4SSD2 2.5" 128GB SATA III MATSHITA BD-CMB UJ160 Blu Ray DVD writer Cooler Master Hyper 212+ Windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Sceptre 24" LCD BENQ 3D 24" LCD Logitech G510 Corsair 750W HX professional single rail 
CaseMouseMouse PadAudio
CM Storm Sniper Razer Naga left-handed version None Onboard 
  hide details  
Reply
post #4 of 17
Thread Starter 
Temps should be fine. I get about 35C while playing a game and my gpu is about 55C. CSS seems to be working fine. Thanks for the suggestion.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #5 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by FrankenPC
Exactly how did you re-install the drivers?

It could be bad RAM on the video card. Did you try turning off the monitor and back on to see if the monitor is the problem? What kind of monitor? If it's LCD, what's the scan rate set to in the nvidia control panel?
I redownloaded the 91.47 drivers. Then I uninstalled nvidia drivers from control panel (display only). Then I rebooted into safe mode and ran driver cleaner pro and cleaned nvidia. After that I rebooted into windows and installed the display drivers.

My ram on the card has ramsinks on it so it shouldnt be a problem. Its a 20" LCD at 1600x1200 and by scan rate I think you mean refresh rate so its 60 HZ.

Thanks

EDIT: sorry for double post
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #6 of 17
Quote:
Originally Posted by pandapimp
I redownloaded the 91.47 drivers. Then I uninstalled nvidia drivers from control panel (display only). Then I rebooted into safe mode and ran driver cleaner pro and cleaned nvidia. After that I rebooted into windows and installed the display drivers.

My ram on the card has ramsinks on it so it shouldnt be a problem. Its a 20" LCD at 1600x1200 and by scan rate I think you mean refresh rate so its 60 HZ.

Thanks

EDIT: sorry for double post

How long have you had the video card? Could also be the RAMDAC. Yeah, I meant refresh rate BTW. Try downshifting the resolution to 1280 and see if the problem persists.
TITAN-6
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K @ 4GHZ ASRock Extreme 3 Gen 3 Gigabyte Nvidia GTX 570 8GB G.skill Sniper DDR3 1866 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 CT128M4SSD2 2.5" 128GB SATA III MATSHITA BD-CMB UJ160 Blu Ray DVD writer Cooler Master Hyper 212+ Windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Sceptre 24" LCD BENQ 3D 24" LCD Logitech G510 Corsair 750W HX professional single rail 
CaseMouseMouse PadAudio
CM Storm Sniper Razer Naga left-handed version None Onboard 
  hide details  
Reply
TITAN-6
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K @ 4GHZ ASRock Extreme 3 Gen 3 Gigabyte Nvidia GTX 570 8GB G.skill Sniper DDR3 1866 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 CT128M4SSD2 2.5" 128GB SATA III MATSHITA BD-CMB UJ160 Blu Ray DVD writer Cooler Master Hyper 212+ Windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Sceptre 24" LCD BENQ 3D 24" LCD Logitech G510 Corsair 750W HX professional single rail 
CaseMouseMouse PadAudio
CM Storm Sniper Razer Naga left-handed version None Onboard 
  hide details  
Reply
post #7 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by FrankenPC
How long have you had the video card? Could also be the RAMDAC. Yeah, I meant refresh rate BTW. Try downshifting the resolution to 1280 and see if the problem persists.
Had the video card for almost a year. I dont know what RAMDAC is lol. Ill try the resolution right now but the weird thing is CSS is running perfect. Thanks again
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #8 of 17
Quote:
Originally Posted by pandapimp
Had the video card for almost a year. I dont know what RAMDAC is lol. Ill try the resolution right now but the weird thing is CSS is running perfect. Thanks again

The RAMDAC is the converter which takes the digital signal from the GPU and converts it to a scan-line analog signal. If it goes out, you will start seeing black lines across your screen.
TITAN-6
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K @ 4GHZ ASRock Extreme 3 Gen 3 Gigabyte Nvidia GTX 570 8GB G.skill Sniper DDR3 1866 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 CT128M4SSD2 2.5" 128GB SATA III MATSHITA BD-CMB UJ160 Blu Ray DVD writer Cooler Master Hyper 212+ Windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Sceptre 24" LCD BENQ 3D 24" LCD Logitech G510 Corsair 750W HX professional single rail 
CaseMouseMouse PadAudio
CM Storm Sniper Razer Naga left-handed version None Onboard 
  hide details  
Reply
TITAN-6
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K @ 4GHZ ASRock Extreme 3 Gen 3 Gigabyte Nvidia GTX 570 8GB G.skill Sniper DDR3 1866 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 CT128M4SSD2 2.5" 128GB SATA III MATSHITA BD-CMB UJ160 Blu Ray DVD writer Cooler Master Hyper 212+ Windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Sceptre 24" LCD BENQ 3D 24" LCD Logitech G510 Corsair 750W HX professional single rail 
CaseMouseMouse PadAudio
CM Storm Sniper Razer Naga left-handed version None Onboard 
  hide details  
Reply
post #9 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by FrankenPC
The RAMDAC is the converter which takes the digital signal from the GPU and converts it to a scan-line analog signal. If it goes out, you will start seeing black lines across your screen.
Thanks, I didnt know that. So I tried 1280 resolution but still no good news.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
Athlon 64 3800+ X2 DFI LANPARTY UT NF4 SLI-D Windows XP Pro 20.1'' Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse OCZ Powerstream 600W ATOP XBlade Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #10 of 17
Run drivercleaner and wipe all gpu drivers, then try and install some different drivers.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX8320 Asus M5A78L-M/USB3 XFX AMD Radeon HD 7950 Graphics Card 3GB Corsair CMX8GX3M2A1333C9 XMS3 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung F3 1TB Hard Drive Crucial CT128M4SSD2 128GB SSD Coolermaster Hyper 212 EVO Windows 7 Professional  
MonitorMonitorPowerCase
Samsung SyncMaster BX2431 1080p PCBank PB2700 1440p IPS Be Quiet! Dark Power Pro 550W PSU  Xigmatek Giggas 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX8320 Asus M5A78L-M/USB3 XFX AMD Radeon HD 7950 Graphics Card 3GB Corsair CMX8GX3M2A1333C9 XMS3 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung F3 1TB Hard Drive Crucial CT128M4SSD2 128GB SSD Coolermaster Hyper 212 EVO Windows 7 Professional  
MonitorMonitorPowerCase
Samsung SyncMaster BX2431 1080p PCBank PB2700 1440p IPS Be Quiet! Dark Power Pro 550W PSU  Xigmatek Giggas 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Crashing in games- help please