Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Asus Z9PE-D8 Owner's thread
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Asus Z9PE-D8 Owner's thread - Page 20

post #191 of 2450
Quote:
Originally Posted by TheBlademaster01 View Post

I have the board but only a Corsair TX750. Can you power the board with a single EPS connector and the 4 pin molex or do you need to power the second EPS as well (what is the function of the 4pin plug actually?). Also are there molex to EPS cables?
Pretty sure that's to power multiple GPU setups. If it's anything like their other motherboards, that's what it is. I don't have it plugged in on mine. You HAVE to have both EPS connectors plugged in to even have this board boot with one CPU. I think your only option, aside from buying a new PSU, is to use a Molex/PCI-e to EPS adapter.
post #192 of 2450
Thread Starter 
Yeah was looking into that, I just noticed how no one ever mentioned anything about the 4pin molex on the board lol. Then there were some YT video reviews on the board with dudes spreading misinformation and he told you could "replace" the second EPS plug with the 4pin if the PSU didn't have it (he had a british accent).

Thanks though, +REP
Pernod
(28 items)
 
Oleo
(14 items)
 
The Sidewinder
(18 items)
 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-4650 Intel Xeon E5-4650 Asus Z9PE-D8 WS GeForce GTX 780 Ti 
RAMRAMHard DriveHard Drive
4 x 4GB Corsair Dominator Platinum 4 x 4GB Corsair Dominator Platinum Samsung Spinpoint F3 2TB Sandisk Ultra 64GB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
mushkin Triactor 240GB EK Supremacy Nickel/Plexi EK Supremacy Nickel/Plexi TFC XChanger 360 
CoolingCoolingCoolingOS
Koolance RP452X2 Swiftech MCP-655 Corsair SP120 "QE" Windows 10 Enterprise x64 
OSMonitorMonitorMonitor
openSUSE Leap 42.1 x64 Dell U2412M Dell U2412M Acer P241W-d 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky 1008 w/ Cherry MX Blue Coolermaster Silent Pro M2 1.5kW Silverstone Raven RV01B-W Microsoft Sidewinder X5 
AudioAudioAudioOther
Asus Xonar DX Beyerdynamic DT 880 Premium AudioEngine A2 (2.0) Wacom Intuos Pen & Touch 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K @5.2  MSI MPower Z77 GeForce GTX 470 Corsair Vengeance 2000MHz C10 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung Spinpoint F1 XSPC Raystorm EK Spin Bay Res Clear mcp-350 (ddc1) 
CoolingCoolingOSOS
XSPC EX120 XSPC EX240 openSUSE 12.3 x64 elementaryOS 0.3 (Freya) x64 
PowerCase
Corsair TX750 750W Lian Li A05NB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2Q Q9550 Asus P5G41C-M LX GeForce GTX 470 Corsair XMS2 DDR2 800 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Seagate LP 500GB Crucial M4 128GB WD Red 2TB WD Red 4TB 
CoolingOSMonitorPower
Scythe Big Shuriken w/ Silverstone Suscool 121 Windows 10 Home x64 Sony Bravia KDL-37EX500 Antec TP650 New 
CaseOther
Lian Li V351B Silverstone Suscool 121 120mm case fans 
  hide details  
Reply
Pernod
(28 items)
 
Oleo
(14 items)
 
The Sidewinder
(18 items)
 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-4650 Intel Xeon E5-4650 Asus Z9PE-D8 WS GeForce GTX 780 Ti 
RAMRAMHard DriveHard Drive
4 x 4GB Corsair Dominator Platinum 4 x 4GB Corsair Dominator Platinum Samsung Spinpoint F3 2TB Sandisk Ultra 64GB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
mushkin Triactor 240GB EK Supremacy Nickel/Plexi EK Supremacy Nickel/Plexi TFC XChanger 360 
CoolingCoolingCoolingOS
Koolance RP452X2 Swiftech MCP-655 Corsair SP120 "QE" Windows 10 Enterprise x64 
OSMonitorMonitorMonitor
openSUSE Leap 42.1 x64 Dell U2412M Dell U2412M Acer P241W-d 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky 1008 w/ Cherry MX Blue Coolermaster Silent Pro M2 1.5kW Silverstone Raven RV01B-W Microsoft Sidewinder X5 
AudioAudioAudioOther
Asus Xonar DX Beyerdynamic DT 880 Premium AudioEngine A2 (2.0) Wacom Intuos Pen & Touch 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K @5.2  MSI MPower Z77 GeForce GTX 470 Corsair Vengeance 2000MHz C10 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung Spinpoint F1 XSPC Raystorm EK Spin Bay Res Clear mcp-350 (ddc1) 
CoolingCoolingOSOS
XSPC EX120 XSPC EX240 openSUSE 12.3 x64 elementaryOS 0.3 (Freya) x64 
PowerCase
Corsair TX750 750W Lian Li A05NB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2Q Q9550 Asus P5G41C-M LX GeForce GTX 470 Corsair XMS2 DDR2 800 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Seagate LP 500GB Crucial M4 128GB WD Red 2TB WD Red 4TB 
CoolingOSMonitorPower
Scythe Big Shuriken w/ Silverstone Suscool 121 Windows 10 Home x64 Sony Bravia KDL-37EX500 Antec TP650 New 
CaseOther
Lian Li V351B Silverstone Suscool 121 120mm case fans 
  hide details  
Reply
post #193 of 2450
Even the ASUS tech I spoke with didn't know what that connector was really for. The manual of course has about 3 words about it and it's very unclear. I've always had it plugged in, but would like to know what it's for and what the difference would be.

And yes, you do need both 8pins even with one CPU. I've tried, it doesn't get very far wink.gif


ALSO there is a jumper in between the PCI slots, something like TESLA_SM_BUS or something. It says it changes something from PCH to BCM. Any ideas what that is for??? confused.gif

BTW the bios update also did not fix the "card sometimes undetected" issue either, it does nothing. Disappointed frown.gif
Edited by lloyd mcclendon - 5/14/13 at 6:50pm
stable again
(25 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
E5-2687W E5-2687W ASUS Z9PED8-WS EVGA GTX 570 (Linux host) 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 970 FTW (win7 guest) 64GB G.SKILL 2133 2x Crucial M4 256GB raid1 4x 3TB raid 10 
CoolingCoolingCoolingCooling
2x Apogee HD  2x RX 480 2x MCP 655 RP-452x2 rev2 (new) 
CoolingCoolingOSOS
16x Cougar Turbine CFT12SB4 (new) EK FC 580 Gentoo (host) Gentoo (x23 guests) 
OSMonitorMonitorPower
windows 7 (guest w/ vfio-pci) Viewsonic 23" 1080P Viewsonic 19" Antec HCP Platinum 1000 (new) 
CaseOtherOther
Case Labs TH10 (still the best ever) 2x Lamptron FC-5 IOGEAR 2 way DVI KVM Switch 
  hide details  
Reply
stable again
(25 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
E5-2687W E5-2687W ASUS Z9PED8-WS EVGA GTX 570 (Linux host) 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 970 FTW (win7 guest) 64GB G.SKILL 2133 2x Crucial M4 256GB raid1 4x 3TB raid 10 
CoolingCoolingCoolingCooling
2x Apogee HD  2x RX 480 2x MCP 655 RP-452x2 rev2 (new) 
CoolingCoolingOSOS
16x Cougar Turbine CFT12SB4 (new) EK FC 580 Gentoo (host) Gentoo (x23 guests) 
OSMonitorMonitorPower
windows 7 (guest w/ vfio-pci) Viewsonic 23" 1080P Viewsonic 19" Antec HCP Platinum 1000 (new) 
CaseOtherOther
Case Labs TH10 (still the best ever) 2x Lamptron FC-5 IOGEAR 2 way DVI KVM Switch 
  hide details  
Reply
post #194 of 2450
Currently I'm running an Asus Z9pe-d8 ws.

And seams only 1 SLOT detects GPUs, the SLOT 3.

All other PCI-E slots doesn't detect the GPU, even tried crossfire and was like it was not there.

Tried two different HD 7950 (Asus and HIS).

All updated to latest firmware of BIOS.

Should I do RMA of the Board?

Or this a question of AMD model, and should try another model.
Edited by nhcoohrh - 5/18/13 at 10:12am
post #195 of 2450
I found this thread and thought my questions are best suited for this thread since it likely attracts Z9PE-D8/WS owners.

1. Does anyone know of any fan speed monitoring software that works with an ASUS Z9PE-D8 WS workstation dual mobo with C602 chipset? I've tried most of the more popular monitoring software, but none seem to have the capability to monitor (vs. control) the speeds of the CPU and chassis fans connected to mobo headers.

2. For those who have the ASUS Z9PE-D8 dual board (or one with a C602 chipset), how do you monitor your fan speeds while in Windows mode?

3. Does anyone have any insights into whether ASUS integrated an "embedded" fan controller on mobo, which cannot be accessed by developers of third-party "fan monitoring software?" ASUS tech support seems to avoid addressing this question.

Help will be appreciated!
Home-made
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon E5-2687W ASUS Z9PE-D8 WS nVidia GTX-TITAN - 6GB GDDR3 128GB DDR3 - 1600MHz Quad channel 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Intel series-520 240GB SSD Pano SJ220 BluRay Burner Dynatron R-17s Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
2ea - 24" Gateway FHD2400 1920x1200 Full + Num Pad Corsair Gold AX-1200 (watts) Lian-Li Cube 
MouseAudio
Microsoft ARC Realtek (onboard) & Logitech Z5500 Speakers 
  hide details  
Reply
Home-made
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon E5-2687W ASUS Z9PE-D8 WS nVidia GTX-TITAN - 6GB GDDR3 128GB DDR3 - 1600MHz Quad channel 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Intel series-520 240GB SSD Pano SJ220 BluRay Burner Dynatron R-17s Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
2ea - 24" Gateway FHD2400 1920x1200 Full + Num Pad Corsair Gold AX-1200 (watts) Lian-Li Cube 
MouseAudio
Microsoft ARC Realtek (onboard) & Logitech Z5500 Speakers 
  hide details  
Reply
post #196 of 2450
This is probably the wrong place to post this, but any photoshop users experience a trial reset of their adobe software? There seems to be an issue with this for x64 windows users but having reformatted several times on my machine with a barebone win 7 install + drivers, I can't figure out what is causing the adobe licensing to be reset. I've installed CS6 on several other x64 machines with same components (sans motherboard) and haven't run into licensing issue with CS6 suite.

This is a stretch but is there any possibility that this motherboard driver's can be causing some issues with the OS thats affecting CS6? This is really an anomaly for me since I haven't been able to replicate this behavior in any other machine.

adobe thread for the issue with no solutions
http://forums.adobe.com/thread/1114727?start=520&tstart=0

Sorry for the off topic post.
post #197 of 2450
Quote:
Originally Posted by motogplvr View Post

sorry my link didn't work...

http://www.ebay.com/itm/290910828818

This auction states they have tested these with the Z9PE-D16/2L and .cap bios 3401 (see pictures in the auction). I sent them a message and they verified this is the case, so it seems that these B0 QA8X ES cpus will work with the .cap bios.

I bought two and a Z9PE-D16/2L so hopefully everything goes smoothly.


Well I just got back from a work trip and started assembling the system. This sucks I can't get the board to POST with these B0 stepping CPUs installed! This is a brand new D16/2L and the CPUs I linked in the thread. I have both EPS12v connectors and the 24 pin connected, tried only ram in the A1 slot (as the manual says), took out CPU2 and only have CPU1 installed now. I have tried an add-in PCIE card and also tried the onboard video. Nothing works! The onboard LED readout just stays at 00 and never changes and the board cycles power to itself in a loop every 6 seconds or so...

THIS SUCKS! I think my days of messing with ES CPUs is over after this and another attempted 1356 dual CPU ES build.

Anyone have any ideas?
post #198 of 2450
Thread Starter 
It could also be the board. I know someone who had to RMA the D16/2L 4 times...
Pernod
(28 items)
 
Oleo
(14 items)
 
The Sidewinder
(18 items)
 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-4650 Intel Xeon E5-4650 Asus Z9PE-D8 WS GeForce GTX 780 Ti 
RAMRAMHard DriveHard Drive
4 x 4GB Corsair Dominator Platinum 4 x 4GB Corsair Dominator Platinum Samsung Spinpoint F3 2TB Sandisk Ultra 64GB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
mushkin Triactor 240GB EK Supremacy Nickel/Plexi EK Supremacy Nickel/Plexi TFC XChanger 360 
CoolingCoolingCoolingOS
Koolance RP452X2 Swiftech MCP-655 Corsair SP120 "QE" Windows 10 Enterprise x64 
OSMonitorMonitorMonitor
openSUSE Leap 42.1 x64 Dell U2412M Dell U2412M Acer P241W-d 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky 1008 w/ Cherry MX Blue Coolermaster Silent Pro M2 1.5kW Silverstone Raven RV01B-W Microsoft Sidewinder X5 
AudioAudioAudioOther
Asus Xonar DX Beyerdynamic DT 880 Premium AudioEngine A2 (2.0) Wacom Intuos Pen & Touch 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K @5.2  MSI MPower Z77 GeForce GTX 470 Corsair Vengeance 2000MHz C10 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung Spinpoint F1 XSPC Raystorm EK Spin Bay Res Clear mcp-350 (ddc1) 
CoolingCoolingOSOS
XSPC EX120 XSPC EX240 openSUSE 12.3 x64 elementaryOS 0.3 (Freya) x64 
PowerCase
Corsair TX750 750W Lian Li A05NB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2Q Q9550 Asus P5G41C-M LX GeForce GTX 470 Corsair XMS2 DDR2 800 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Seagate LP 500GB Crucial M4 128GB WD Red 2TB WD Red 4TB 
CoolingOSMonitorPower
Scythe Big Shuriken w/ Silverstone Suscool 121 Windows 10 Home x64 Sony Bravia KDL-37EX500 Antec TP650 New 
CaseOther
Lian Li V351B Silverstone Suscool 121 120mm case fans 
  hide details  
Reply
Pernod
(28 items)
 
Oleo
(14 items)
 
The Sidewinder
(18 items)
 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-4650 Intel Xeon E5-4650 Asus Z9PE-D8 WS GeForce GTX 780 Ti 
RAMRAMHard DriveHard Drive
4 x 4GB Corsair Dominator Platinum 4 x 4GB Corsair Dominator Platinum Samsung Spinpoint F3 2TB Sandisk Ultra 64GB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
mushkin Triactor 240GB EK Supremacy Nickel/Plexi EK Supremacy Nickel/Plexi TFC XChanger 360 
CoolingCoolingCoolingOS
Koolance RP452X2 Swiftech MCP-655 Corsair SP120 "QE" Windows 10 Enterprise x64 
OSMonitorMonitorMonitor
openSUSE Leap 42.1 x64 Dell U2412M Dell U2412M Acer P241W-d 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky 1008 w/ Cherry MX Blue Coolermaster Silent Pro M2 1.5kW Silverstone Raven RV01B-W Microsoft Sidewinder X5 
AudioAudioAudioOther
Asus Xonar DX Beyerdynamic DT 880 Premium AudioEngine A2 (2.0) Wacom Intuos Pen & Touch 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K @5.2  MSI MPower Z77 GeForce GTX 470 Corsair Vengeance 2000MHz C10 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung Spinpoint F1 XSPC Raystorm EK Spin Bay Res Clear mcp-350 (ddc1) 
CoolingCoolingOSOS
XSPC EX120 XSPC EX240 openSUSE 12.3 x64 elementaryOS 0.3 (Freya) x64 
PowerCase
Corsair TX750 750W Lian Li A05NB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2Q Q9550 Asus P5G41C-M LX GeForce GTX 470 Corsair XMS2 DDR2 800 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Seagate LP 500GB Crucial M4 128GB WD Red 2TB WD Red 4TB 
CoolingOSMonitorPower
Scythe Big Shuriken w/ Silverstone Suscool 121 Windows 10 Home x64 Sony Bravia KDL-37EX500 Antec TP650 New 
CaseOther
Lian Li V351B Silverstone Suscool 121 120mm case fans 
  hide details  
Reply
post #199 of 2450
Hello -
my coworker and i are trying to build a system with this Z9PE-D8 and it will not POST, no Q-code visible. The power LED and reset LED come on. When we hit power, the CPU fan spins for 1 second then stops
2 X Xeon E5-2630
4 x 8GB CORSAIR 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1333
PSU: CORSAIR HX Series HX750 750W

ASUS suggested RMA to our vendor but we already returned one for the exact same problem and it feels like it's not the board. At this point we believe the PS may be insufficient, we used an EPS/ATX 4+4 to connect the 2nd 8-port CPU power.
We have it on the bench with a single CPU and single stick of RAM and the symptoms are always the same - no POST, brief fan spin, no Q-code. No sound from the (questionable?) little speaker we hooked up.
Questions: Should it POST with no cooler attached to the CPU?
There is a VGA video connector on the board and a cable it came with that we attached, should that work? (ASUS support claimed there's no onboard video)
We weren't planning to use GPU boost. Will a cheap PCI-e video card work?

Thank you very much in advance, really looking forward to seeing the bios someday.
cheers,
Joe
Edited by joetesta - 5/24/13 at 2:01pm
post #200 of 2450
Quote:
Originally Posted by joetesta View Post

Hello -
my coworker and i are trying to build a system with this Z9PE-D8 and it will not POST, no Q-code visible. The power LED and reset LED come on. When we hit power, the CPU fan spins for 1 second then stops
2 X Xeon E5-2630
4 x 8GB CORSAIR 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1333
PSU: CORSAIR HX Series HX750 750W

ASUS suggested RMA to our vendor but we already returned one for the exact same problem and it feels like it's not the board. At this point we believe the PS may be insufficient, we used an EPS/ATX 4+4 to connect the 2nd 8-port CPU power.
We have it on the bench with a single CPU and single stick of RAM and the symptoms are always the same - no POST, brief fan spin, no Q-code. No sound from the (questionable?) little speaker we hooked up.
Questions: Should it POST with no cooler attached to the CPU?
There is a VGA video connector on the board and a cable it came with that we attached, should that work? (ASUS support claimed there's no onboard video)
We weren't planning to use GPU boost. Will a cheap PCI-e video card work?

Thank you very much in advance, really looking forward to seeing the bios someday.
cheers,
Joe
First off... Don't ever try to boot a system without a heatsink... You'll burn up a processor really fast that way. Have you been running the processors without them? I sure hope not...

That power supply is fine.
A low end PCI-e video card works fine. That's what's in mine.

I had the same issue with mine. No QCodes, brief fan spin up. I had to RMA the board. Has been working great since then
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Asus Z9PE-D8 Owner's thread