Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › MSI Z77 Mpower owners club / All things MPower
New Posts  All Forums:Forum Nav:

MSI Z77 Mpower owners club / All things MPower - Page 69

post #681 of 3634
Quote:
Originally Posted by CL3P20 View Post

**First pic = C1E is set to DISABLED !!  Please enable.. then CPU multi should drop in OS



Same as above... make sure C1E is set to enable

I truly apologize, I uploaded the wrong screenshots, those I took them right after resetting the CMOS and of course C1E is disabled.

I've been playing with the settings and I found the reason why the CPU wont downclock to 1600 Mhz. First I want to mention that High performance setting was enabled inside Windows under Power Options in Control Panel, Makes sense? yes right? that was the reason why the cpu was always clocking to 3800 MHz even with C1E enabled and CStates on auto. If you want to see your processor at 1600 MHz, choose Power Saver. However I found something very strange.

Right after resetting the CMOS and enabling C1E, the system boots and clocks to 1600 MHz as long as Power Saver Option is chosen under Power Settings in Control Panel, but if you reboot your system, that setting will not work anymore and goes back to 3800 Mhz even with C1E enabled and CStates on auto. I want to mention that no other option was changed in BIOS, it was just a simple reboot, and there is NO WAY to make it go down to 1600 MHz unless you clear your CMOS again and reset C1E to enabled and CStates to auto. but for what? It will only work as long as you dont reboot your system.

I will upload a video to show the whole process from the moment I reset the CMOS, change C1E, Reboot and everything.
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel® Core™ i7-5960X @ 4.5 GHz Asus Rampage V Extreme Asus GTX 1080 Strix Asus GTX 1080 Strix 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB Dominator Platinum 3000 DDR4 Samsung 950 Pro NVM Express Seagate Barracuda XT 3TB 6.0Gb/s Intel 750 Series 1.2 Tb PCIE SSD 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop EKWB  Windows 10 Home ASUS PB287Q UHD 4K Razer Black Widow Chroma 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200i  Thermaltake Core W100 Razer Deathadder Chroma Corsair MM200 
AudioOther
Logitech Z323 2.1 Sound System Headphones Razer Kraken Pro White 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel® Core™ i7-5960X @ 4.5 GHz Asus Rampage V Extreme Asus GTX 1080 Strix Asus GTX 1080 Strix 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB Dominator Platinum 3000 DDR4 Samsung 950 Pro NVM Express Seagate Barracuda XT 3TB 6.0Gb/s Intel 750 Series 1.2 Tb PCIE SSD 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop EKWB  Windows 10 Home ASUS PB287Q UHD 4K Razer Black Widow Chroma 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200i  Thermaltake Core W100 Razer Deathadder Chroma Corsair MM200 
AudioOther
Logitech Z323 2.1 Sound System Headphones Razer Kraken Pro White 
  hide details  
Reply
post #682 of 3634
Quote:
Originally Posted by Scorpion49 View Post

Can anyone point me at some USB 3.0 drivers that are compatible with Windows 8? I think that is the only thing I have left that needs a driver and I can't seem to find one.

Intel: http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=21129
NEC/Renesas: http://www.station-drivers.com/telechargement/nec/divers/renesas_usb3_2.1.39.0-allos(www.station-drivers.com).exe
post #683 of 3634
Can anybody tell me if I am missing something

I have thought that "CPU Features" was below the MEMORY Z but look at my screen shot its not there

Any ideas?

Y can see my bios version above as well.

msBS0001.jpg





Thanks in advance people.
post #684 of 3634
Quote:
Originally Posted by Tyreman View Post

Can anybody tell me if I am missing something
I have thought that "CPU Features" was below the MEMORY Z but look at my screen shot its not there
Any ideas?
Y can see my bios version above as well.
msBS0001.jpg
Thanks in advance people.

is that the very bottom of the screen? did you try to scroll down a little more, dont use the slider with the mouse, use the up and down arrows in the keyboard to scroll down, the highlighted option is DDR_VREF_CA_A, TRY TO, again use the up and down arrows to scroll. report back.
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel® Core™ i7-5960X @ 4.5 GHz Asus Rampage V Extreme Asus GTX 1080 Strix Asus GTX 1080 Strix 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB Dominator Platinum 3000 DDR4 Samsung 950 Pro NVM Express Seagate Barracuda XT 3TB 6.0Gb/s Intel 750 Series 1.2 Tb PCIE SSD 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop EKWB  Windows 10 Home ASUS PB287Q UHD 4K Razer Black Widow Chroma 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200i  Thermaltake Core W100 Razer Deathadder Chroma Corsair MM200 
AudioOther
Logitech Z323 2.1 Sound System Headphones Razer Kraken Pro White 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel® Core™ i7-5960X @ 4.5 GHz Asus Rampage V Extreme Asus GTX 1080 Strix Asus GTX 1080 Strix 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB Dominator Platinum 3000 DDR4 Samsung 950 Pro NVM Express Seagate Barracuda XT 3TB 6.0Gb/s Intel 750 Series 1.2 Tb PCIE SSD 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop EKWB  Windows 10 Home ASUS PB287Q UHD 4K Razer Black Widow Chroma 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200i  Thermaltake Core W100 Razer Deathadder Chroma Corsair MM200 
AudioOther
Logitech Z323 2.1 Sound System Headphones Razer Kraken Pro White 
  hide details  
Reply
post #685 of 3634
Ah Ha........... exactly what i was doing wrong scrolling with the mouse

What a fool was I getting to comfortable

Thank you so much !!!!
post #686 of 3634
no problem. also your BIOS version shows in the screenshot E7751IMS V 17.4 just below the system date.thumb.gif
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel® Core™ i7-5960X @ 4.5 GHz Asus Rampage V Extreme Asus GTX 1080 Strix Asus GTX 1080 Strix 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB Dominator Platinum 3000 DDR4 Samsung 950 Pro NVM Express Seagate Barracuda XT 3TB 6.0Gb/s Intel 750 Series 1.2 Tb PCIE SSD 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop EKWB  Windows 10 Home ASUS PB287Q UHD 4K Razer Black Widow Chroma 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200i  Thermaltake Core W100 Razer Deathadder Chroma Corsair MM200 
AudioOther
Logitech Z323 2.1 Sound System Headphones Razer Kraken Pro White 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel® Core™ i7-5960X @ 4.5 GHz Asus Rampage V Extreme Asus GTX 1080 Strix Asus GTX 1080 Strix 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB Dominator Platinum 3000 DDR4 Samsung 950 Pro NVM Express Seagate Barracuda XT 3TB 6.0Gb/s Intel 750 Series 1.2 Tb PCIE SSD 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop EKWB  Windows 10 Home ASUS PB287Q UHD 4K Razer Black Widow Chroma 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200i  Thermaltake Core W100 Razer Deathadder Chroma Corsair MM200 
AudioOther
Logitech Z323 2.1 Sound System Headphones Razer Kraken Pro White 
  hide details  
Reply
post #687 of 3634
How do I configure my Turbo Boost to boost up to 4.8GHz? I set the core limit in CPU features to 48 already but it will always stay at my 4.4GHz frown.gif

Edit: Max TDP for my cooler is 300W
post #688 of 3634
Have a question for you guys. The Intel Smart Connect crap, is there any way to install it but make it shut up? If I don't install it, I get an unknown device in my device manager. If I do install it, it flashes the icon every second trying to get my attention. I don't think I need Intel to hold my hand and guide me to updating *insert internet feeds here* at 2 AM to be honest, but I also don't want the annoying unknown device. mad.gif
post #689 of 3634
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by ride1226 View Post

Not sure if this was meant for me, or the guy above who just took the advice and went to run it.
Just now I set XMP to enabled, and DRAM Frequency to AUTO. It automatically set it to 2000mhz and 9-10-9-27 at 1.65v. Instant BSOD during boot.
Reset everything to defaults in BIOS to start fresh. Memory defaulted to 1066. Ran prime95 and cpuz and realtemp. Turned on the small ffts test and after 30 minutes at 3.8ghz from the stock turbo my temps on the stock cooler were max 86-91-90-87.
That was for you - set the 9-11-11-28 in linked memory at 2000 with timings set manually (vertical down) and set memory voltage to 1.68v-1.7v ~ and move the memory to the closest socket to the cpu and the other "sister socket" two spaces away. while you are at it set the cpu voltage to 1.07v for the time being as the auto tends to overdo it a bit. try that and see how it does

I will say - helping to troubleshoot over text is hard when it comes to OC as there are so many variables, configurations, subtleties, and even behavior that I am used to in person after how many years and god knows how many parts. So this definitely is made into a challenge when done over the internet so I appoligize if I ask so much or it takes a while - as even one digit can throw off the OC.
Quote:
Originally Posted by mfranco702 View Post

I truly apologize, I uploaded the wrong screenshots, those I took them right after resetting the CMOS and of course C1E is disabled.
I've been playing with the settings and I found the reason why the CPU wont downclock to 1600 Mhz. First I want to mention that High performance setting was enabled inside Windows under Power Options in Control Panel, Makes sense? yes right? that was the reason why the cpu was always clocking to 3800 MHz even with C1E enabled and CStates on auto. If you want to see your processor at 1600 MHz, choose Power Saver. However I found something very strange.
Right after resetting the CMOS and enabling C1E, the system boots and clocks to 1600 MHz as long as Power Saver Option is chosen under Power Settings in Control Panel, but if you reboot your system, that setting will not work anymore and goes back to 3800 Mhz even with C1E enabled and CStates on auto. I want to mention that no other option was changed in BIOS, it was just a simple reboot, and there is NO WAY to make it go down to 1600 MHz unless you clear your CMOS again and reset C1E to enabled and CStates to auto. but for what? It will only work as long as you dont reboot your system.
I will upload a video to show the whole process from the moment I reset the CMOS, change C1E, Reboot and everything.
Yes Power Technology Has to be on CUSTOM or you are going to have a bad time. This was the first thing I figured out while testing pre-release. You can't OC with another setting so when I was seeing what you wrote I was expecting other issue. This is a simple setting that will interfere with ability - user selection issue not a board issue.
Quote:
Originally Posted by thehammer007 View Post

How do I configure my Turbo Boost to boost up to 4.8GHz? I set the core limit in CPU features to 48 already but it will always stay at my 4.4GHz frown.gif
Edit: Max TDP for my cooler is 300W
for anything that high you are not going to do turbo boost with it. you will need to manually set up the OC, what is your system specs?
Quote:
Originally Posted by Scorpion49 View Post

Have a question for you guys. The Intel Smart Connect crap, is there any way to install it but make it shut up? If I don't install it, I get an unknown device in my device manager. If I do install it, it flashes the icon every second trying to get my attention. I don't think I need Intel to hold my hand and guide me to updating *insert internet feeds here* at 2 AM to be honest, but I also don't want the annoying unknown device. mad.gif
What are you using it for - I don't use any driver / utility that I don't need as it tends to just bulk up the system and create more running processes. If you want to use it on a PRN basis - get CCleaner>install> tools> startup> disable the items to speed boot and stop from auto launching ... Or just unistall with REVO and install if needed,
Review / Test Rig
(18 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel - 4670K ES, 4790K ES, 4790K AMD - A10 7800  Various MSI R9 290X Lightning 
RAMHard DriveCoolingCooling
DDR3/4 kits / modules  Mushkin Chronos 240 GB SATA 6.0 Gb-s 2.5-Inch S... Thermaltake Water 3.0 Extreme DICE / LN2 / cascade 
CoolingCoolingOSMonitor
Cooler Master TPC 812 Cooler Master Hyper 212 Evo Win7 Ultimate 64-bit HP ZR2740w 27" WQHD LED-backlit IPS Monitor wit... 
KeyboardPowerCaseMouse
MSI GK-601 mechanical / backlit Cooler Master V1200 Platinum Custom MSI Benchtable Lots of them - I have a problem! 
AudioOther
Fiio E17 Alpen DAC w/ Fiio E09K AMP & HiFiMAN ... Samson mic 
  hide details  
Reply
Review / Test Rig
(18 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel - 4670K ES, 4790K ES, 4790K AMD - A10 7800  Various MSI R9 290X Lightning 
RAMHard DriveCoolingCooling
DDR3/4 kits / modules  Mushkin Chronos 240 GB SATA 6.0 Gb-s 2.5-Inch S... Thermaltake Water 3.0 Extreme DICE / LN2 / cascade 
CoolingCoolingOSMonitor
Cooler Master TPC 812 Cooler Master Hyper 212 Evo Win7 Ultimate 64-bit HP ZR2740w 27" WQHD LED-backlit IPS Monitor wit... 
KeyboardPowerCaseMouse
MSI GK-601 mechanical / backlit Cooler Master V1200 Platinum Custom MSI Benchtable Lots of them - I have a problem! 
AudioOther
Fiio E17 Alpen DAC w/ Fiio E09K AMP & HiFiMAN ... Samson mic 
  hide details  
Reply
post #690 of 3634
Quote:
Originally Posted by TheGoat Eater View Post


What are you using it for - I don't use any driver / utility that I don't need as it tends to just bulk up the system and create more running processes. If you want to use it on a PRN basis - get CCleaner>install> tools> startup> disable the items to speed boot and stop from auto launching ... Or just unistall with REVO and install if needed,

I'm not using it at all, I just don't want an unknown device. The software apparently carries a driver for something on this board. Oh well, I'm done with the MPower anyways now that MSI said they can't add offset, because since I upgraded to 17.4 BIOS I can no longer run at 4.6ghz with auto voltage. I guess I'll move on to gigabyte.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › MSI Z77 Mpower owners club / All things MPower