Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Problem with XP-Lubuntu dual boot, GRUB error
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Problem with XP-Lubuntu dual boot, GRUB error - Page 2

post #11 of 38
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by chemicalfan View Post

Yeah, that's write for the bootloader.
Why does it talk about /dev/mapper? What's the config of the physical discs on this system? I'd assumed this was a simple 1 HDD/SSD system?
Oops, that's a sample image from Google, sorry tongue.gif But yeah, my system only have 1 HDD
Old One
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3000+ Gigabyte GA-K8N51 Sapphire Radeon HD5670 1.85GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital WD5000AADS Samsung Super WriteMaster DVD Stock heatsink 2x Arctic F12, 1x Papst 120mm @ 5V 
OSMonitorKeyboardPower
Windows Vista Viewsonic 19" 1680x1050 Generic EnLight 350W 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Elite 335 Microsoft SideWinder X5 Cloth Pad Creative Soundblaster VX 5.1 
  hide details  
Reply
Old One
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3000+ Gigabyte GA-K8N51 Sapphire Radeon HD5670 1.85GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital WD5000AADS Samsung Super WriteMaster DVD Stock heatsink 2x Arctic F12, 1x Papst 120mm @ 5V 
OSMonitorKeyboardPower
Windows Vista Viewsonic 19" 1680x1050 Generic EnLight 350W 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Elite 335 Microsoft SideWinder X5 Cloth Pad Creative Soundblaster VX 5.1 
  hide details  
Reply
post #12 of 38
So how did re-partitioning go? Same problem?

Try a test install of 2 partitions - one for swap (only a couple of gig for this one), and one for /. Does it still fail?

Oh, by the way, Lubuntu 12.10 is due out in the next few days, might be worth holding out till then....
Little Beast
(12 items)
 
Black 'n' blue II
(15 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-4710MQ Nvidia Geforce GTX860M 2GB 16GB Kingston DDR3 1600MHz 240Gb Silicon Power S55/S60 SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
1Tb Toshiba HDD 5400rpm Windows 8.1 Linux Mint 18 17.3" LED 1920x1080 
CaseMouseMouse PadAudio
PCSpecialist Optimus V ST17-860 Logitech MX518 Steelseries QcK Creative HS800 Fatal1ty 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 860 @ 1.25V MSI P55-GD65 Xpertvision Radeon HD4850 4GB G.Skill Ripjaw 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
150Gb Velociraptor & 1Tb WD Caviar Black Opticon Lightscribe DVD-RW DL Noctua NH-U12P SE2 Vista Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hyundai BlueH H224W 22" LCD Saitek Eclipse II Thermaltake Purepower RX 550 Galaxy III 
Mouse
Patuoxun optical gaming mouse 3200dpi 
  hide details  
Reply
Little Beast
(12 items)
 
Black 'n' blue II
(15 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-4710MQ Nvidia Geforce GTX860M 2GB 16GB Kingston DDR3 1600MHz 240Gb Silicon Power S55/S60 SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
1Tb Toshiba HDD 5400rpm Windows 8.1 Linux Mint 18 17.3" LED 1920x1080 
CaseMouseMouse PadAudio
PCSpecialist Optimus V ST17-860 Logitech MX518 Steelseries QcK Creative HS800 Fatal1ty 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 860 @ 1.25V MSI P55-GD65 Xpertvision Radeon HD4850 4GB G.Skill Ripjaw 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
150Gb Velociraptor & 1Tb WD Caviar Black Opticon Lightscribe DVD-RW DL Noctua NH-U12P SE2 Vista Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hyundai BlueH H224W 22" LCD Saitek Eclipse II Thermaltake Purepower RX 550 Galaxy III 
Mouse
Patuoxun optical gaming mouse 3200dpi 
  hide details  
Reply
post #13 of 38
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by chemicalfan View Post

So how did re-partitioning go? Same problem?
Try a test install of 2 partitions - one for swap (only a couple of gig for this one), and one for /. Does it still fail?
Oh, by the way, Lubuntu 12.10 is due out in the next few days, might be worth holding out till then....
Just tried installing it with only / and swap, still no go... Then I get a old Ubuntu CD (11.04) and install it to see if it's Lubuntu problem or not, but the same thing happen again frown.gif

BTW I m installing it without Internet connection, could this be the cause of the problem? I didn't activate Internet connection because the update is too slow. Although theoretically my connection should be fast enough to finish update within 30+ min.
Old One
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3000+ Gigabyte GA-K8N51 Sapphire Radeon HD5670 1.85GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital WD5000AADS Samsung Super WriteMaster DVD Stock heatsink 2x Arctic F12, 1x Papst 120mm @ 5V 
OSMonitorKeyboardPower
Windows Vista Viewsonic 19" 1680x1050 Generic EnLight 350W 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Elite 335 Microsoft SideWinder X5 Cloth Pad Creative Soundblaster VX 5.1 
  hide details  
Reply
Old One
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3000+ Gigabyte GA-K8N51 Sapphire Radeon HD5670 1.85GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital WD5000AADS Samsung Super WriteMaster DVD Stock heatsink 2x Arctic F12, 1x Papst 120mm @ 5V 
OSMonitorKeyboardPower
Windows Vista Viewsonic 19" 1680x1050 Generic EnLight 350W 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Elite 335 Microsoft SideWinder X5 Cloth Pad Creative Soundblaster VX 5.1 
  hide details  
Reply
post #14 of 38
Nope, you shouldn't need an internet connection. I'm concerned that the problem appears to be around partitioning, as the error related to a partition being larger than the disc. But as this is repeatable, it suggests that it wasn't a one-off glitch.

Try re-installing again, but leave say, 10mb of unallocated space at the end of the drive. You shouldn't have to, but there's something weird going on
Little Beast
(12 items)
 
Black 'n' blue II
(15 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-4710MQ Nvidia Geforce GTX860M 2GB 16GB Kingston DDR3 1600MHz 240Gb Silicon Power S55/S60 SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
1Tb Toshiba HDD 5400rpm Windows 8.1 Linux Mint 18 17.3" LED 1920x1080 
CaseMouseMouse PadAudio
PCSpecialist Optimus V ST17-860 Logitech MX518 Steelseries QcK Creative HS800 Fatal1ty 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 860 @ 1.25V MSI P55-GD65 Xpertvision Radeon HD4850 4GB G.Skill Ripjaw 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
150Gb Velociraptor & 1Tb WD Caviar Black Opticon Lightscribe DVD-RW DL Noctua NH-U12P SE2 Vista Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hyundai BlueH H224W 22" LCD Saitek Eclipse II Thermaltake Purepower RX 550 Galaxy III 
Mouse
Patuoxun optical gaming mouse 3200dpi 
  hide details  
Reply
Little Beast
(12 items)
 
Black 'n' blue II
(15 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-4710MQ Nvidia Geforce GTX860M 2GB 16GB Kingston DDR3 1600MHz 240Gb Silicon Power S55/S60 SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
1Tb Toshiba HDD 5400rpm Windows 8.1 Linux Mint 18 17.3" LED 1920x1080 
CaseMouseMouse PadAudio
PCSpecialist Optimus V ST17-860 Logitech MX518 Steelseries QcK Creative HS800 Fatal1ty 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 860 @ 1.25V MSI P55-GD65 Xpertvision Radeon HD4850 4GB G.Skill Ripjaw 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
150Gb Velociraptor & 1Tb WD Caviar Black Opticon Lightscribe DVD-RW DL Noctua NH-U12P SE2 Vista Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hyundai BlueH H224W 22" LCD Saitek Eclipse II Thermaltake Purepower RX 550 Galaxy III 
Mouse
Patuoxun optical gaming mouse 3200dpi 
  hide details  
Reply
post #15 of 38
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by chemicalfan View Post

Nope, you shouldn't need an internet connection. I'm concerned that the problem appears to be around partitioning, as the error related to a partition being larger than the disc. But as this is repeatable, it suggests that it wasn't a one-off glitch.
Try re-installing again, but leave say, 10mb of unallocated space at the end of the drive. You shouldn't have to, but there's something weird going on
Tried that just now, around 500MB free space behind, still got the "unknown filesystem" error after reboot mad.gif I'm kinda puzzled now, I used to be able to install Linux (any) on the 2nd hard drive on this computer, now Linux just refuse to run with XP alongside on 1 single drive headscratch.gif
Old One
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3000+ Gigabyte GA-K8N51 Sapphire Radeon HD5670 1.85GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital WD5000AADS Samsung Super WriteMaster DVD Stock heatsink 2x Arctic F12, 1x Papst 120mm @ 5V 
OSMonitorKeyboardPower
Windows Vista Viewsonic 19" 1680x1050 Generic EnLight 350W 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Elite 335 Microsoft SideWinder X5 Cloth Pad Creative Soundblaster VX 5.1 
  hide details  
Reply
Old One
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3000+ Gigabyte GA-K8N51 Sapphire Radeon HD5670 1.85GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital WD5000AADS Samsung Super WriteMaster DVD Stock heatsink 2x Arctic F12, 1x Papst 120mm @ 5V 
OSMonitorKeyboardPower
Windows Vista Viewsonic 19" 1680x1050 Generic EnLight 350W 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Elite 335 Microsoft SideWinder X5 Cloth Pad Creative Soundblaster VX 5.1 
  hide details  
Reply
post #16 of 38
If your windows is borked, it would be easiest to fix the windows boot loader (fixmbr or whatever). Get XP booting, then use a liveCD to install grub to the root drive (sdX) and everything should be fine. I just know you always have to fix the windows boot process first, then fix linux, as things get mucky if you fix windows last.

[edit] After reading the partition problems... You should format the disc to two primaries, install XP, then linux. ALWAYS install XP first, or at least make sure you have a working, bootable, XP system. If you have it working now and still have partition problems, delete all partitions you can in windows. Make sure it's unpartitioned space and that windows boots. You can install w/o internet, that should get you a working system. I would suggest the latest *buntu variant too but that's me.

[edit2] Oh, and I forgot to add, journalling space should be created automatically. it sounds as if you have a grub/initrid problem. Unknown filesystem makes me think you either used something that can't boot (fs) or your initrid/grub setup isn't seeing your root fs properly and trying to mount the wrong partition?
Edited by mushroomboy - 10/17/12 at 12:36pm
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
post #17 of 38
Yeah, I did wonder whether grub is trying to use the initrd to boot the XP partition (haven't had my cup of tea yet though!) That's why I said about the re-install of Ubuntu, to give it another chance to generate a new GRUB
Little Beast
(12 items)
 
Black 'n' blue II
(15 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-4710MQ Nvidia Geforce GTX860M 2GB 16GB Kingston DDR3 1600MHz 240Gb Silicon Power S55/S60 SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
1Tb Toshiba HDD 5400rpm Windows 8.1 Linux Mint 18 17.3" LED 1920x1080 
CaseMouseMouse PadAudio
PCSpecialist Optimus V ST17-860 Logitech MX518 Steelseries QcK Creative HS800 Fatal1ty 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 860 @ 1.25V MSI P55-GD65 Xpertvision Radeon HD4850 4GB G.Skill Ripjaw 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
150Gb Velociraptor & 1Tb WD Caviar Black Opticon Lightscribe DVD-RW DL Noctua NH-U12P SE2 Vista Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hyundai BlueH H224W 22" LCD Saitek Eclipse II Thermaltake Purepower RX 550 Galaxy III 
Mouse
Patuoxun optical gaming mouse 3200dpi 
  hide details  
Reply
Little Beast
(12 items)
 
Black 'n' blue II
(15 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-4710MQ Nvidia Geforce GTX860M 2GB 16GB Kingston DDR3 1600MHz 240Gb Silicon Power S55/S60 SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
1Tb Toshiba HDD 5400rpm Windows 8.1 Linux Mint 18 17.3" LED 1920x1080 
CaseMouseMouse PadAudio
PCSpecialist Optimus V ST17-860 Logitech MX518 Steelseries QcK Creative HS800 Fatal1ty 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 860 @ 1.25V MSI P55-GD65 Xpertvision Radeon HD4850 4GB G.Skill Ripjaw 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
150Gb Velociraptor & 1Tb WD Caviar Black Opticon Lightscribe DVD-RW DL Noctua NH-U12P SE2 Vista Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hyundai BlueH H224W 22" LCD Saitek Eclipse II Thermaltake Purepower RX 550 Galaxy III 
Mouse
Patuoxun optical gaming mouse 3200dpi 
  hide details  
Reply
post #18 of 38
Thread Starter 
@mushroomboy
XP is my current primary OS, when I install Lubuntu I partition disk into / (primary), /home (logical) and swap (logical). I format the Linux partition into free space everytime after the fail installation.

I've try to install Lubuntu a lot ever since the problem arise, what if grub is trying to boot the XP? what should I do instead?

The following is my planned partition when I try to install *buntu, anything wrong?

{Windows - 232GB primary} {Lubuntu / - 25GB ext4 primary}{/home 200+GB ext4 logical}{4GB swap ext4 logical}

Thanks
Old One
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3000+ Gigabyte GA-K8N51 Sapphire Radeon HD5670 1.85GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital WD5000AADS Samsung Super WriteMaster DVD Stock heatsink 2x Arctic F12, 1x Papst 120mm @ 5V 
OSMonitorKeyboardPower
Windows Vista Viewsonic 19" 1680x1050 Generic EnLight 350W 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Elite 335 Microsoft SideWinder X5 Cloth Pad Creative Soundblaster VX 5.1 
  hide details  
Reply
Old One
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3000+ Gigabyte GA-K8N51 Sapphire Radeon HD5670 1.85GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital WD5000AADS Samsung Super WriteMaster DVD Stock heatsink 2x Arctic F12, 1x Papst 120mm @ 5V 
OSMonitorKeyboardPower
Windows Vista Viewsonic 19" 1680x1050 Generic EnLight 350W 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Elite 335 Microsoft SideWinder X5 Cloth Pad Creative Soundblaster VX 5.1 
  hide details  
Reply
post #19 of 38
You need to delete that partitions, not just format the free space (I think the problem lies with the partition table, not the filesystems). Be VERY careful not to delete the whole partition table though, or you'll wipe your XP install! Resizing them might work if you can't delete them, as it should cause the partitioner to rewrite them (again, leave the XP partition well alone)
Little Beast
(12 items)
 
Black 'n' blue II
(15 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-4710MQ Nvidia Geforce GTX860M 2GB 16GB Kingston DDR3 1600MHz 240Gb Silicon Power S55/S60 SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
1Tb Toshiba HDD 5400rpm Windows 8.1 Linux Mint 18 17.3" LED 1920x1080 
CaseMouseMouse PadAudio
PCSpecialist Optimus V ST17-860 Logitech MX518 Steelseries QcK Creative HS800 Fatal1ty 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 860 @ 1.25V MSI P55-GD65 Xpertvision Radeon HD4850 4GB G.Skill Ripjaw 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
150Gb Velociraptor & 1Tb WD Caviar Black Opticon Lightscribe DVD-RW DL Noctua NH-U12P SE2 Vista Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hyundai BlueH H224W 22" LCD Saitek Eclipse II Thermaltake Purepower RX 550 Galaxy III 
Mouse
Patuoxun optical gaming mouse 3200dpi 
  hide details  
Reply
Little Beast
(12 items)
 
Black 'n' blue II
(15 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-4710MQ Nvidia Geforce GTX860M 2GB 16GB Kingston DDR3 1600MHz 240Gb Silicon Power S55/S60 SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
1Tb Toshiba HDD 5400rpm Windows 8.1 Linux Mint 18 17.3" LED 1920x1080 
CaseMouseMouse PadAudio
PCSpecialist Optimus V ST17-860 Logitech MX518 Steelseries QcK Creative HS800 Fatal1ty 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 860 @ 1.25V MSI P55-GD65 Xpertvision Radeon HD4850 4GB G.Skill Ripjaw 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
150Gb Velociraptor & 1Tb WD Caviar Black Opticon Lightscribe DVD-RW DL Noctua NH-U12P SE2 Vista Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hyundai BlueH H224W 22" LCD Saitek Eclipse II Thermaltake Purepower RX 550 Galaxy III 
Mouse
Patuoxun optical gaming mouse 3200dpi 
  hide details  
Reply
post #20 of 38
Quote:
Originally Posted by chemicalfan View Post

You need to delete that partitions, not just format the free space (I think the problem lies with the partition table, not the filesystems). Be VERY careful not to delete the whole partition table though, or you'll wipe your XP install! Resizing them might work if you can't delete them, as it should cause the partitioner to rewrite them (again, leave the XP partition well alone)

This might fix things, if that's true though he might need to format the whole drive and start from scratch. From what I see, nothing should be giving an error out. Bad install medium? Idk, seems very weird as I've done similar. I've set it up both with XP at the front/back of a drive in close to the same layout as this.
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Linux, Unix
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Problem with XP-Lubuntu dual boot, GRUB error