Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › [OFFICIAL] FX-8320/FX-8350 Vishera Owners Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[OFFICIAL] FX-8320/FX-8350 Vishera Owners Club - Page 1545

post #15441 of 67337
Magicdave - running mismatched ram can cause lots of different problems but the first thing I noticed is that you are running the different spec ram in the same channel. I believe you should match slot 1 and 3 and 2 and 4.

If you still have problems, try running it in DOCP mode in the Ai overclock tuner tab in bios. Then select the mem speed you want , followed by the timings in mem profiles.
Set voltages to auto except for DRAM voltage, set it manually 1.65.
The motherboard may drop the ht link speed or NB speed automatically to what it needs for stability while running in this mode, don't get freaked out by it.

If it doesn't work, try setting the dram timings all to auto while retaining the other settings. If that fails - try manually inputing the timings listed in the jedec 2132 for the dimm you have in slot #3 try 1T at first. If that still doesn't work , curse cssorkinman for wasting your time tongue.gif
Good luck
Ryzen Shine!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 1800X @ 4125mhz 1.432 Volts MSI X370 Titanium   Fury  G.SKILL TridentZ Series 32GB (4 x 8GB) 288-Pin... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 850 pro Hp 1260 I liquid unobtanium Koolance 480mm radiator, 39... Win 7 HP/Winspy 10 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
24" hp @ 1900x1200 Logitech G19 PC power and cooling 910 watt silencer Thermaltake P5 
MouseMouse Pad
Logitech MX 518 fUnc industries 
  hide details  
Reply
Ryzen Shine!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 1800X @ 4125mhz 1.432 Volts MSI X370 Titanium   Fury  G.SKILL TridentZ Series 32GB (4 x 8GB) 288-Pin... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 850 pro Hp 1260 I liquid unobtanium Koolance 480mm radiator, 39... Win 7 HP/Winspy 10 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
24" hp @ 1900x1200 Logitech G19 PC power and cooling 910 watt silencer Thermaltake P5 
MouseMouse Pad
Logitech MX 518 fUnc industries 
  hide details  
Reply
post #15442 of 67337
do you think this formula for stress testing is ok?

1. get prime95 FULL BLEND stable 1- 2hour + (this can be done with whatever volts/settings needed)
2. practice timings/ram speeds - memtest for as long as possible
3. use SMALL FFTs to test stability for lowering volts and tweaking cpunb etc
post #15443 of 67337
Quote:
Originally Posted by cssorkinman View Post

Magicdave - running mismatched ram can cause lots of different problems but the first thing I noticed is that you are running the different spec ram in the same channel. I believe you should match slot 1 and 3 and 2 and 4.

If you still have problems, try running it in DOCP mode in the Ai overclock tuner tab in bios. Then select the mem speed you want , followed by the timings in mem profiles.
Set voltages to auto except for DRAM voltage, set it manually 1.65.
The motherboard may drop the ht link speed or NB speed automatically to what it needs for stability while running in this mode, don't get freaked out by it.

If it doesn't work, try setting the dram timings all to auto while retaining the other settings. If that fails - try manually inputing the timings listed in the jedec 2132 for the dimm you have in slot #3 try 1T at first. If that still doesn't work , curse cssorkinman for wasting your time tongue.gif
Good luck

haha, thanks for that, I didn't realise I had different spec in the same channel, I had it in my head that the channels were matched by the colour of the slots, I have black/red black/red - I put the same spec RAM into the same colour slots, 2x2GB is in black and 2x4GB in red which does match up as 1/3 and 2/4

I`ll happily try the DOCP mode, I've just bumped the DRAM voltage to 1.625 with VDDR @ 1.5v and Im getting as many errors now as I did before changing the VDDR

The RAM is only rated for 1.6v, will 1.65v be ok for it even though its not OCd as such, just running at its max rated speed ?

Appreciate the help, determined to stablize this eventually


EDIT - Ok, running memtest using DOCP 2133, I've noticed though, even setting it manually, it sets the RAM to 2140 instead of 2133



EDIT - More errors using DOCP than before

Removed the 2x4GB modules, testing 2x2GB @ 2133


EDIT - Memtest with 2x2GB passed with flying colours @ 2133 - so we know the CPU / board is not the problem

Going to try to get the RAM out and test the 2x4GB on their own
Edited by magicdave26 - 6/3/13 at 6:25am
post #15444 of 67337
I've another question for the owners club. Does anyone else have the problem of their Package temp just bouncing between 20 & 50 degrees C while monitoring? I'm just surfing OCN and the temperature isn't consistent.... I'm sure my temps are fine as my CPU & Mainboard temps are only 30ish degrees C but I thought that the Package temp was the true core temp.
The Beast (7820x)
(16 items)
 
Wifes Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
7820x ASRock X299 Gaming Professional I9 Zotec 1080 TI Amp Extreme Corsair 32gb LPX 3600mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 960 M.2 512gb Noctua D15 TY 143 TY 143 
CoolingCoolingOSMonitor
Noctua NF-120 200mm Kryonaut TIM Windows 10 Professional QNIX 2710 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black widow Chroma Seasonic 850 Titanium Core X9 Razer Mamba TE 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3570k Asus P8Z77-V EVGA GTX 480 Mushkin 993991 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital 320GB Vertex 4 128gb Samsung 16x DVD Reader Noctua D14 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Edition Dell 2412 Logitech G510 Antec 650w Green 
CaseMouseMouse Pad
R4 Silent Razer Naga Rocketfish Mousepad 
  hide details  
Reply
The Beast (7820x)
(16 items)
 
Wifes Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
7820x ASRock X299 Gaming Professional I9 Zotec 1080 TI Amp Extreme Corsair 32gb LPX 3600mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 960 M.2 512gb Noctua D15 TY 143 TY 143 
CoolingCoolingOSMonitor
Noctua NF-120 200mm Kryonaut TIM Windows 10 Professional QNIX 2710 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black widow Chroma Seasonic 850 Titanium Core X9 Razer Mamba TE 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3570k Asus P8Z77-V EVGA GTX 480 Mushkin 993991 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital 320GB Vertex 4 128gb Samsung 16x DVD Reader Noctua D14 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Home Edition Dell 2412 Logitech G510 Antec 650w Green 
CaseMouseMouse Pad
R4 Silent Razer Naga Rocketfish Mousepad 
  hide details  
Reply
post #15445 of 67337
Quote:
Originally Posted by magicdave26 View Post

haha, thanks for that, I didn't realise I had different spec in the same channel, I had it in my head that the channels were matched by the colour of the slots, I have black/red black/red - I put the same spec RAM into the same colour slots, 2x2GB is in black and 2x4GB in red which does match up as 1/3 and 2/4

I`ll happily try the DOCP mode, I've just bumped the DRAM voltage to 1.625 with VDDR @ 1.5v and Im getting as many errors now as I did before changing the VDDR

The RAM is only rated for 1.6v, will 1.65v be ok for it even though its not OCd as such, just running at its max rated speed ?

Appreciate the help, determined to stablize this eventually


EDIT - Ok, running memtest using DOCP 2133, I've noticed though, even setting it manually, it sets the RAM to 2140 instead of 2133



EDIT - More errors using DOCP than before

Removed the 2x4GB modules, testing 2x2GB @ 2133


EDIT - Memtest with 2x2GB passed with flying colours @ 2133 - so we know the CPU / board is not the problem

Going to try to get the RAM out and test the 2x4GB on their own

I've always gotten away with bumping 1.6v ram up to 1.65 without any issues, this is just for testing. Later , maybe you can back it off to 1.6.
Can I ask what timings you were running the 2x2 at?
Ryzen Shine!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 1800X @ 4125mhz 1.432 Volts MSI X370 Titanium   Fury  G.SKILL TridentZ Series 32GB (4 x 8GB) 288-Pin... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 850 pro Hp 1260 I liquid unobtanium Koolance 480mm radiator, 39... Win 7 HP/Winspy 10 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
24" hp @ 1900x1200 Logitech G19 PC power and cooling 910 watt silencer Thermaltake P5 
MouseMouse Pad
Logitech MX 518 fUnc industries 
  hide details  
Reply
Ryzen Shine!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 1800X @ 4125mhz 1.432 Volts MSI X370 Titanium   Fury  G.SKILL TridentZ Series 32GB (4 x 8GB) 288-Pin... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 850 pro Hp 1260 I liquid unobtanium Koolance 480mm radiator, 39... Win 7 HP/Winspy 10 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
24" hp @ 1900x1200 Logitech G19 PC power and cooling 910 watt silencer Thermaltake P5 
MouseMouse Pad
Logitech MX 518 fUnc industries 
  hide details  
Reply
post #15446 of 67337
Quote:
Originally Posted by cssorkinman View Post

I've always gotten away with bumping 1.6v ram up to 1.65 without any issues, this is just for testing. Later , maybe you can back it off to 1.6.
Can I ask what timings you were running the 2x2 at?

Ah ok, if it fails @ 1.6 I`ll try 1.65v next

I left the timings on auto for the 2x2GB which defaulted to 9-11-9-28 iirc, I also had it at 2T command rate just for now, I`ll tighten things back up once I know hardware is not the problem

Luckily I am just able to remove the RAM under the cooler, I think I have 1mm spare once I've unscrewed the fan so its a bit fiddly but possible


EDIT - Ok, 2x4GB have just passed @ 2133 using 11-11-11-31 2T

So looks like all my RAM is fine, but mixing them is causing problems, unsure why if Im setting them all to the 2x4GB timings which are the slackest

Bit unsure on which slots belong to which channel now, I definitely had them in alternate slots matching slot colours with RAM pairs

No matter which slots I put them in, Memtest tells me they are always in slot 0 and 1

I`ll try putting 2x2GB into black and red this time

EDIT - Now memtest is reporting 1/3 for 2x2GB and 2/4 for 2x4GB

Colours of the slots are mixed per channel it seems if they are now in the correct places,

2GB - Black
2GB - Red
4GB - Black
4GB - Red
Edited by magicdave26 - 6/3/13 at 7:12am
post #15447 of 67337
Quote:
Originally Posted by magicdave26 View Post

Warning: Spoiler! (Click to show)
Ah ok, if it fails @ 1.6 I`ll try 1.65v next

I left the timings on auto for the 2x2GB which defaulted to 9-11-9-28 iirc, I also had it at 2T command rate just for now, I`ll tighten things back up once I know hardware is not the problem

Luckily I am just able to remove the RAM under the cooler, I think I have 1mm spare once I've unscrewed the fan so its a bit fiddly but possible


EDIT - Ok, 2x4GB have just passed @ 2133 using 11-11-11-31 2T

So looks like all my RAM is fine, but mixing them is causing problems, unsure why if Im setting them all to the 2x4GB timings which are the slackest

Bit unsure on which slots belong to which channel now, I definitely had them in alternate slots matching slot colours with RAM pairs

No matter which slots I put them in, Memtest tells me they are always in slot 0 and 1

I`ll try putting 2x2GB into black and red this time

EDIT - Now memtest is reporting 1/3 for 2x2GB and 2/4 for 2x4GB

Colours of the slots are mixed per channel it seems if they are now in the correct places,

2GB - Black
2GB - Red
4GB - Black
4GB - Red

Sorry Dave i didnt read your original post right, i must stop flicking through posts lol

I thought u were using either set and not both together doh.gif

Glad you got it sorted though

You can blame Star Trek online wink.gif
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
post #15448 of 67337
Quote:
Originally Posted by gertruude View Post

Sorry Dave i didnt read your original post right, i must stop flicking through posts lol

I thought u were using either set and not both together doh.gif

Glad you got it sorted though

You can blame Star Trek online wink.gif

lol no problem, not out of the woods yet, but im on 73% of memtest test 8 with all 12GB installed and no errors at all yet

11-11-11-31 2T @ 1.6v

It looks like it might have been having the different rated RAM in the same channels, weird that they would colour different channels the same colour

If this passes, i`ll go for 1T command rate, 87% test 8 passed so far smile.gif

Really appreciate all the help from everyone




EDIT - PASSED!

All 12GB running @ 2133, 11-11-11-31 2T @ 1.6v 100% stable

I tried dropping the command rate to 1T but Memtest wouldn't even run

Thanks to everyone for your help, my RAM problem is no longer a problem smile.gif
Edited by magicdave26 - 6/3/13 at 8:10am
post #15449 of 67337
^^^^ I got the same ram ripjawsx 2133mhz 2x4gb

I can get quite good timings down to something like 9-10-10-29 @1.62v memtested.

but I cant get my cpu stable at any speeds above 4.4 with this ram?!!!!!

on my 1600s I could get up to 4.8 full blend stable but now I cant get anything remotely like that!
post #15450 of 67337
Quote:
Originally Posted by magicdave26 View Post

lol no problem, not out of the woods yet, but im on 73% of memtest test 8 with all 12GB installed and no errors at all yet

11-11-11-31 2T @ 1.6v

It looks like it might have been having the different rated RAM in the same channels, weird that they would colour different channels the same colour

If this passes, i`ll go for 1T command rate, 87% test 8 passed so far smile.gif

Really appreciate all the help from everyone




EDIT - PASSED!

All 12GB running @ 2133, 11-11-11-31 2T @ 1.6v 100% stable

I tried dropping the command rate to 1T but Memtest wouldn't even run

Thanks to everyone for your help, my RAM problem is no longer a problem smile.gif

Now u can try if 9-9-9-27 timings get u the same stability smile.gif with just a minor volt increase smile.gif
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › [OFFICIAL] FX-8320/FX-8350 Vishera Owners Club