Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › [OFFICIAL] FX-8320/FX-8350 Vishera Owners Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[OFFICIAL] FX-8320/FX-8350 Vishera Owners Club - Page 6232

post #62311 of 68053
Quote:
Originally Posted by Benjiw View Post

If you have EZ sensors enabled with hwinfo while playing steam games, you'll have nothing but problems.

i have ec sensors enabled and have no problems whatsoever lol
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
post #62312 of 68053
I have the same problem.

When i enable the EC sensor in HWINFO64 i get system lag and some games don't run smooth, this sensor tin to behave like this. It seems okay when i use it in AL suite 3 though.

On another note, i recall that someone was playing Crysis 3 recently in this thread. I installed it again today because i was bored. I forgot how amazing this game looks and sadly how poorly optimized it is.. That made me search on the net if there is a fix for this.

I installed the updates and later i found this forum: http://120hz.net/showthread.php?1514-Crysis-3-30-FPS-Boost-FPS-Cap-Removal!-(1080p-cam-video)&p=21396

I did what this guy did and indeed the FPS went up a lot and my CPU usage was almost 100% in some scenes! I monitored this using the Logitech ARC software which is installed on my smartphone, pretty need little gadget to be honest and it works surprisingly well.
hurricane
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD RYZEN 1600 Asus Crosshair hero 6 MSI GTX 970 gaming 4G G.Skill F4-3200C14D-16GFX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 950 pro, 256 GB Alphacool Eisbaer 360 Windows 10 Pro Asus VG248Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Cooler Master V850 Phanteks Enthoo Luxe tempered glass Logitech G900 
Audio
logitech Z-2300 
  hide details  
Reply
hurricane
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD RYZEN 1600 Asus Crosshair hero 6 MSI GTX 970 gaming 4G G.Skill F4-3200C14D-16GFX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 950 pro, 256 GB Alphacool Eisbaer 360 Windows 10 Pro Asus VG248Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Cooler Master V850 Phanteks Enthoo Luxe tempered glass Logitech G900 
Audio
logitech Z-2300 
  hide details  
Reply
post #62313 of 68053
Quote:
Originally Posted by hurricane28 View Post

I have the same problem.

When i enable the EC sensor in HWINFO64 i get system lag and some games don't run smooth, this sensor tin to behave like this. It seems okay when i use it in AL suite 3 though.

On another note, i recall that someone was playing Crysis 3 recently in this thread. I installed it again today because i was bored. I forgot how amazing this game looks and sadly how poorly optimized it is.. That made me search on the net if there is a fix for this.

I installed the updates and later i found this forum: http://120hz.net/showthread.php?1514-Crysis-3-30-FPS-Boost-FPS-Cap-Removal!-(1080p-cam-video)&p=21396

I did what this guy did and indeed the FPS went up a lot and my CPU usage was almost 100% in some scenes! I monitored this using the Logitech ARC software which is installed on my smartphone, pretty need little gadget to be honest and it works surprisingly well.

all you guys having problems with ec sensors lol, i just dont see it and ive had it enabled since i got my sabertooth, no system lag or anything

are you all sure its the ec sensors?
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
post #62314 of 68053
Quote:
Originally Posted by gertruude View Post

all you guys having problems with ec sensors lol, i just dont see it and ive had it enabled since i got my sabertooth, no system lag or anything

are you all sure its the ec sensors?

Yes, the EC sensor slows down the system a lot and it feels laggy when its enabled. Martin Malic who made HWINFO64 knows this but there is no fix for it as its hardware related.

https://www.hwinfo.com/forum/Thread-Embedded-Controller-Sensor

When i had the sensor enabled in HWINFO64 i even got an warning in event viewer ACPI event ID 15 which means that the sensor returned data when non was requested. I am not sure what it actually means but it has to do with the EC sensor lol

I disabled it and all is well. If you still want to use it, you might try to disable monitoring of items under this sensor which you don't need. That should reduce the performance impact, but will not resolve it completely.
hurricane
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD RYZEN 1600 Asus Crosshair hero 6 MSI GTX 970 gaming 4G G.Skill F4-3200C14D-16GFX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 950 pro, 256 GB Alphacool Eisbaer 360 Windows 10 Pro Asus VG248Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Cooler Master V850 Phanteks Enthoo Luxe tempered glass Logitech G900 
Audio
logitech Z-2300 
  hide details  
Reply
hurricane
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD RYZEN 1600 Asus Crosshair hero 6 MSI GTX 970 gaming 4G G.Skill F4-3200C14D-16GFX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 950 pro, 256 GB Alphacool Eisbaer 360 Windows 10 Pro Asus VG248Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Cooler Master V850 Phanteks Enthoo Luxe tempered glass Logitech G900 
Audio
logitech Z-2300 
  hide details  
Reply
post #62315 of 68053
Quote:
Originally Posted by hurricane28 View Post

Yes, the EC sensor slows down the system a lot and it feels laggy when its enabled. Martin Malic who made HWINFO64 knows this but there is no fix for it as its hardware related.

https://www.hwinfo.com/forum/Thread-Embedded-Controller-Sensor

When i had the sensor enabled in HWINFO64 i even got an warning in event viewer ACPI event ID 15 which means that the sensor returned data when non was requested. I am not sure what it actually means but it has to do with the EC sensor lol

I disabled it and all is well. If you still want to use it, you might try to disable monitoring of items under this sensor which you don't need. That should reduce the performance impact, but will not resolve it completely.

dude didnt you read i DONT have problems lol and i have all ec sensors on....theres no performance issuses all my games run as they should, if it was a software problem everyone would have it but i dont lol

in his last post he talks about higher cpu usage@idle and thats why the warnings come up, and again my cpu usage at idle is very minimal lol and those posts are from 2015
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
post #62316 of 68053
Quote:
Originally Posted by gertruude View Post

dude didnt you read i DONT have problems lol and i have all ec sensors on....theres no performance issuses all my games run as they should, if it was a software problem everyone would have it but i dont lol

in his last post he talks about higher cpu usage@idle and thats why the warnings come up, and again my cpu usage at idle is very minimal lol and those posts are from 2015

I know you don't have problem with it, i just summed up what problem i got, that's all. Maybe someone who HAS the same problem like others can take its advantage with it.
Did you actually ran applications with this sensor enabled and than disabled? Or do you just enable it because you don't feel that your system is lagging? Just curious as to why not all people have the same problem.

It doesn't matter how old these posts are, i seen posts on the HWINFO64 forum dated from 2013 so the problem is quite old.

Cool that you don't have problem with it though.
hurricane
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD RYZEN 1600 Asus Crosshair hero 6 MSI GTX 970 gaming 4G G.Skill F4-3200C14D-16GFX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 950 pro, 256 GB Alphacool Eisbaer 360 Windows 10 Pro Asus VG248Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Cooler Master V850 Phanteks Enthoo Luxe tempered glass Logitech G900 
Audio
logitech Z-2300 
  hide details  
Reply
hurricane
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD RYZEN 1600 Asus Crosshair hero 6 MSI GTX 970 gaming 4G G.Skill F4-3200C14D-16GFX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 950 pro, 256 GB Alphacool Eisbaer 360 Windows 10 Pro Asus VG248Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Cooler Master V850 Phanteks Enthoo Luxe tempered glass Logitech G900 
Audio
logitech Z-2300 
  hide details  
Reply
post #62317 of 68053
Quote:
Originally Posted by hurricane28 View Post

I know you don't have problem with it, i just summed up what problem i got, that's all. Maybe someone who HAS the same problem like others can take its advantage with it.
Did you actually ran applications with this sensor enabled and than disabled? Or do you just enable it because you don't feel that your system is lagging? Just curious as to why not all people have the same problem.

It doesn't matter how old these posts are, i seen posts on the HWINFO64 forum dated from 2013 so the problem is quite old.

Cool that you don't have problem with it though.

ok heres what ill do over next few days

ill play some games, run ibt do some compressing of large folders do some realbench with sensors on and off and ill post my results....if theres a huge difference ill eat my hat lol
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
My Rig
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8370 asus sabertooth 990fx R9 290 DC2 kingston hyper x beast 1866 
CoolingOSMonitorKeyboard
fractal design kelvin s36 windows 10 pro Acer G245HQ Saitek Cyborg V5 
PowerCaseMouse
EVGA SuperNOVA 1000 G2 Corsair Graphite series 780T corsair m90 
  hide details  
Reply
post #62318 of 68053
Quote:
Originally Posted by gertruude View Post

ok heres what ill do over next few days

ill play some games, run ibt do some compressing of large folders do some realbench with sensors on and off and ill post my results....if theres a huge difference ill eat my hat lol

That would be lovely.
Its not that its an huge difference but i am very sensitive to system response and i just feel every lag how small.

I do recall that i did some 3dmark firestrike runs with and without this sensor and my scores were much higher with this sensor disabled. And if i am correct, i posted these results in this thread some time ago but if i find them i will post them again.
hurricane
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD RYZEN 1600 Asus Crosshair hero 6 MSI GTX 970 gaming 4G G.Skill F4-3200C14D-16GFX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 950 pro, 256 GB Alphacool Eisbaer 360 Windows 10 Pro Asus VG248Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Cooler Master V850 Phanteks Enthoo Luxe tempered glass Logitech G900 
Audio
logitech Z-2300 
  hide details  
Reply
hurricane
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD RYZEN 1600 Asus Crosshair hero 6 MSI GTX 970 gaming 4G G.Skill F4-3200C14D-16GFX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 950 pro, 256 GB Alphacool Eisbaer 360 Windows 10 Pro Asus VG248Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G910 Cooler Master V850 Phanteks Enthoo Luxe tempered glass Logitech G900 
Audio
logitech Z-2300 
  hide details  
Reply
post #62319 of 68053
Quote:
Originally Posted by hurricane28 View Post

That would be lovely.
Its not that its an huge difference but i am very sensitive to system response and i just feel every lag how small.

I do recall that i did some 3dmark firestrike runs with and without this sensor and my scores were much higher with this sensor disabled. And if i am correct, i posted these results in this thread some time ago but if i find them i will post them again.
i have the same issues with ec sensors...its a problem that seems random from what i can tell...mine i get massive frame drops and it even causes ibt to be erratic and even gal on a stable overclock...whatever the issue is its definately hardware related by that i mean the board and is polling of those sensors...
Edited by mfknjadagr8 - 9/25/16 at 4:33pm
NEWBIE
(23 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD 8320e Asus Sabertooth R2.0 xfx r9 290 xfx r9 290 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G.Skill rip jaws  Samsung 840 Pro WD BLUE 64MB Cache Ocz vertex 3 
CoolingCoolingCoolingCooling
Swiftech h220x  alphacool nexxos st30 280mm radiator alphacool coolplex pro LT10 100mm reservoir Swiftech h220 rad only 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64 Bit ENTERPRISE edition Acer 23" 1080p  asus 19" Dell Media Center  
PowerCaseMouseMouse Pad
Rosewill Photon 1200W Phanteks Enthoo Pro Logitech G5 or Steel Series MW2 edition Generic Cheapy 
AudioAudioAudio
GEMINI HSR-1000 Logitech 5.1 surround ZALMAN clip on mic 
  hide details  
Reply
NEWBIE
(23 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD 8320e Asus Sabertooth R2.0 xfx r9 290 xfx r9 290 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G.Skill rip jaws  Samsung 840 Pro WD BLUE 64MB Cache Ocz vertex 3 
CoolingCoolingCoolingCooling
Swiftech h220x  alphacool nexxos st30 280mm radiator alphacool coolplex pro LT10 100mm reservoir Swiftech h220 rad only 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64 Bit ENTERPRISE edition Acer 23" 1080p  asus 19" Dell Media Center  
PowerCaseMouseMouse Pad
Rosewill Photon 1200W Phanteks Enthoo Pro Logitech G5 or Steel Series MW2 edition Generic Cheapy 
AudioAudioAudio
GEMINI HSR-1000 Logitech 5.1 surround ZALMAN clip on mic 
  hide details  
Reply
post #62320 of 68053
What I said was that I had no problems until this Win x 1607 installed.

Yes I have the EC sensors running just like always. AI Suite is the real problem. With that installed I had mouse lag on the desktop and general troubles everywhere. But just having the EC sensors running has not been a problem for nearly 2 years now and I am in the habit of having HWINFO64 on all the time.

Yes Steam is a buggy mess. Last January when I bought the Bioshock series it took a month to get BS1 and BS2 running because of Steam. It conflicted with Fraps and Rivatuner in Afterburner. I had no other troubles until this issue reared its ugly head. It convinced me to not buy anymore games from Steam. I bought the Witcher series from GOG and they run just fine. I can run HWINFO64 with those games and besides, the GOG versions run better than the Steam versions do.

Frack Steam.
Junkyard Dog
(17 items)
 
Blackie
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1700 Biostar X370 GT7 Sapphire Nitro Fury G. Skill Ripjaws ddr4 3200 16 GB 4x4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 500gb SSD Western Digital 500gb  Memorex Lightscribe dvd Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme 
OSMonitorKeyboardPower
Win 10 64bit Pixio 27" 1440P yes Seasonic 850 watt  
CaseMouseMouse PadAudio
Silverstone Redline RL05 Evoluent vertical mouse yes Creative X-FI  
Other
Sennheiser headphones HD 599 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX8370 @ 5 ghz ASUS Sabertooth Sapphire Fury G Skill F3-14900CL9Q-16GBXL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Samsung 850 EVO Memorex Lightscribe dvd Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme 
OSMonitorKeyboardPower
Win X 64 bit Pixio 27" 1440P  yes Seasonic SS-850KM Active PFC F3 
CaseMouseMouse PadAudio
Silverstone Redline RL02b Evoluent VM4 yes Creative Soundblaster Z  
Audio
Sennheiser 428 headphones 
  hide details  
Reply
Junkyard Dog
(17 items)
 
Blackie
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1700 Biostar X370 GT7 Sapphire Nitro Fury G. Skill Ripjaws ddr4 3200 16 GB 4x4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 500gb SSD Western Digital 500gb  Memorex Lightscribe dvd Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme 
OSMonitorKeyboardPower
Win 10 64bit Pixio 27" 1440P yes Seasonic 850 watt  
CaseMouseMouse PadAudio
Silverstone Redline RL05 Evoluent vertical mouse yes Creative X-FI  
Other
Sennheiser headphones HD 599 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX8370 @ 5 ghz ASUS Sabertooth Sapphire Fury G Skill F3-14900CL9Q-16GBXL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Samsung 850 EVO Memorex Lightscribe dvd Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme 
OSMonitorKeyboardPower
Win X 64 bit Pixio 27" 1440P  yes Seasonic SS-850KM Active PFC F3 
CaseMouseMouse PadAudio
Silverstone Redline RL02b Evoluent VM4 yes Creative Soundblaster Z  
Audio
Sennheiser 428 headphones 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › [OFFICIAL] FX-8320/FX-8350 Vishera Owners Club