Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Sounds keep randomly disappearing
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Sounds keep randomly disappearing

post #1 of 11
Thread Starter 
Hey guys,

So a few weeks back I was watching a tv show online and sound just disappeared and then 20 seconds later came back on, I thought it was just streaming issue.

But then it began happening while playing games, watching youtube and movies. What happens is:

- Sound randomly goes quite or fully silent for a random amount of time (4 seconds - 2 minutes)
- Happens when playing Games, listening to music, watching movies, streaming online content
- While sound is gone, windows 7 still registers sound(visual feedback)

- While sound is gone even if plug the audio cable from sound to motherboard sound port nothing changes.


Any ideas what could be the problem???
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
Thread Starter 
Can anyone help me??? This is driving me mad
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
It could be your headphones? Try using another pair of headphones that you know work for awhile.

Do you use your mobos sound chip? It could be failing.
Old Buddy Old Pal
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 810 RS780 Asus ENGTX460 768mb DirectCu Samsung  
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Western Digital 1TB Caviar Green Windows 7 64 bit Gateway HX-2000 Razer Blackwidow 
PowerCaseMouseMouse Pad
Rocketfish RF-500WPS2 500-Watt  NZXT H230 Black Razer Deathadder Razer Goliathus Speed Edition 
AudioAudio
beyerdynamic DT770 Pro-80 Asus XONAR DG 
  hide details  
Reply
Old Buddy Old Pal
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 810 RS780 Asus ENGTX460 768mb DirectCu Samsung  
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Western Digital 1TB Caviar Green Windows 7 64 bit Gateway HX-2000 Razer Blackwidow 
PowerCaseMouseMouse Pad
Rocketfish RF-500WPS2 500-Watt  NZXT H230 Black Razer Deathadder Razer Goliathus Speed Edition 
AudioAudio
beyerdynamic DT770 Pro-80 Asus XONAR DG 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by General Crumples View Post

It could be your headphones? Try using another pair of headphones that you know work for awhile.
Do you use your mobos sound chip? It could be failing.

I got a sound card so i don't use the on-board sound. Once the sound disappears I have tried to plug in the audio jack into the on-board sound chip plug and then back in the sound card both gave same effect. My conclusion is that it's not sound cards or motherboards fault as they couldn't both causing issues at the same time. I assume it's software issue that causes both sound chips to behave like this.

My further observation is that sound does not completely disappear but I would say become 80% - 90% some quite thus if the speaker is turned up more i can still hear the audio, so what happens is that output volume gets turned down.
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Quote:
Originally Posted by Mariusmsj View Post

I got a sound card so i don't use the on-board sound.

Go into bios/UEFI and disable on-board sound.

Try re-installing drivers for your sound card.

Unless it's a secret, I recommend you tell us the name of the sound card.
Edited by Partol - 11/5/12 at 8:28am
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 750k Asus F2A85-V MSI GTX 750 Ti Team 2x2GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Kingston SSD V300 120GB Zalman CNPS5X performa + Arctic MX-4 Windows 7 64-bit Asus VW222 22" LCD 1680x1050 
PowerCase
FSP 460W Foxconn TSAA-426 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium G3258 @ 4.4 GHz ~1.38Vcore ~1.9Vccin Ri... MSI H81M-P33 Asus GTX 750 Ti OC + Thermalright HR-11 backsid... Transcend 2x2GB @ 1400MHz (5-7-5-18) ~1.62V 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Intel SSD 330 240GB ZM CNPS5X (not performa) + 120mm fan (push) Windows 7 64bit Acer GD245HQ - 1920x1080 120Hz - Nvidia 3D Vision 
PowerCaseAudio
FSP 500W Enermax Phoenix Neo + 220mm Globefan (side) Creative Titanium HD + Beyer DT 880 - 250 ohm 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 750k Asus F2A85-V MSI GTX 750 Ti Team 2x2GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Kingston SSD V300 120GB Zalman CNPS5X performa + Arctic MX-4 Windows 7 64-bit Asus VW222 22" LCD 1680x1050 
PowerCase
FSP 460W Foxconn TSAA-426 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium G3258 @ 4.4 GHz ~1.38Vcore ~1.9Vccin Ri... MSI H81M-P33 Asus GTX 750 Ti OC + Thermalright HR-11 backsid... Transcend 2x2GB @ 1400MHz (5-7-5-18) ~1.62V 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Intel SSD 330 240GB ZM CNPS5X (not performa) + 120mm fan (push) Windows 7 64bit Acer GD245HQ - 1920x1080 120Hz - Nvidia 3D Vision 
PowerCaseAudio
FSP 500W Enermax Phoenix Neo + 220mm Globefan (side) Creative Titanium HD + Beyer DT 880 - 250 ohm 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Thread Starter 
OK I disabled the on-board sound card.

Also I use Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio PCI Express
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Thread Starter 
Disabling on board sound card did not help, I'm quite sure it's software issue
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Some ideas to try:
1. Download windows 7 sound drivers for your sound card from creative's site. Go into Device Manager in windows. right click on your sound card and choose uninstall. then, re-install sound drivers.

2. If that does not help, then try this sound driver.
http://danielkawakami.blogspot.com/search?q=XtremeAudio
http://forums.creative.com/showthread.php?t=698937
http://forums.creative.com/showthread.php?t=587995

3. Try a different pci-e x1 or pci-e x16 slot.

4. reinstall windows and sound card driver.

I'm out of ideas.
Edited by Partol - 11/6/12 at 12:38am
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 750k Asus F2A85-V MSI GTX 750 Ti Team 2x2GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Kingston SSD V300 120GB Zalman CNPS5X performa + Arctic MX-4 Windows 7 64-bit Asus VW222 22" LCD 1680x1050 
PowerCase
FSP 460W Foxconn TSAA-426 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium G3258 @ 4.4 GHz ~1.38Vcore ~1.9Vccin Ri... MSI H81M-P33 Asus GTX 750 Ti OC + Thermalright HR-11 backsid... Transcend 2x2GB @ 1400MHz (5-7-5-18) ~1.62V 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Intel SSD 330 240GB ZM CNPS5X (not performa) + 120mm fan (push) Windows 7 64bit Acer GD245HQ - 1920x1080 120Hz - Nvidia 3D Vision 
PowerCaseAudio
FSP 500W Enermax Phoenix Neo + 220mm Globefan (side) Creative Titanium HD + Beyer DT 880 - 250 ohm 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 750k Asus F2A85-V MSI GTX 750 Ti Team 2x2GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Kingston SSD V300 120GB Zalman CNPS5X performa + Arctic MX-4 Windows 7 64-bit Asus VW222 22" LCD 1680x1050 
PowerCase
FSP 460W Foxconn TSAA-426 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium G3258 @ 4.4 GHz ~1.38Vcore ~1.9Vccin Ri... MSI H81M-P33 Asus GTX 750 Ti OC + Thermalright HR-11 backsid... Transcend 2x2GB @ 1400MHz (5-7-5-18) ~1.62V 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Intel SSD 330 240GB ZM CNPS5X (not performa) + 120mm fan (push) Windows 7 64bit Acer GD245HQ - 1920x1080 120Hz - Nvidia 3D Vision 
PowerCaseAudio
FSP 500W Enermax Phoenix Neo + 220mm Globefan (side) Creative Titanium HD + Beyer DT 880 - 250 ohm 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Thread Starter 
I've removed the old drivers and new ones but still no luck.

I'm yet to try other PCIe slots, If i plug the sound card into 8X pci-e slot won't it make my GPU to change from 16X to 8X?
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
I actually starting to think it would be my speakers, any way i could test it???

Whenever there is a sound speakers start making a hissing noise, like (ssssssssssssssssssssssssssssss) and stop if there is no more sound.

Going between folders where you have folder change sound speakers give out a click noise.

I noticed that after setting the system sound to 25% changing volume on the speaker controls does not have much effect, and basically has loud or super silent, linear sound change does not work any more :s
Edited by Mariusmsj - 11/26/12 at 12:54pm
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
My New PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0Ghz Gigabyte P67A-UD4-B3 GIGABYTE GTX 680 WindForce 3X OC Kingston HyperX Fury Black 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung S840 Prolimatech Megahalems rev. B Windows 8.1 Ultimate 64 LG E2360 LED 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 3D 2363D Corsair K70 (cherry my red) Corsair AX850W PRO GOLD NZXT Phantom [custom] 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Sounds keep randomly disappearing