Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Games wont load after installing additional 4gb rams!help!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Games wont load after installing additional 4gb rams!help!

post #1 of 7
Thread Starter 
Hello ocn.i just recently installed a 2x2gb kinston value ram..which is the same model as my currently using rams.so its now 8gigs...i also upgraded my psu from cm 460w to superflower 550w...after installing them, everything seems normal.loads to desktop and all..but when i tried to open ANY game, like borderlands 2 , it say its not responding...i have no idea whats wrong with my rig..i checked cpu-z and the ram seems to be working fine..i even underclocked my cpu back to 3ghz but still its not responding...please help thank you! ah yes 1 more thing, i also recently upgraded to kingston 3k ssd..all games load normally before i install the ram
Low End Rig
(10 items)
 
Current rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
amd phenom ii x4 b45 @ 3.64ghz 1.5v Asus M4A77TD Pro Powercolor HD 5850 1GB GDDR5 Kingston ddr3 2x2gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
hitachi 320 Cooler master hyper Tx3 Windows 7 64bit Ultimate Acer S231HL 
PowerCase
cooler master extreme 460 elite 335 
  hide details  
Reply
Low End Rig
(10 items)
 
Current rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
amd phenom ii x4 b45 @ 3.64ghz 1.5v Asus M4A77TD Pro Powercolor HD 5850 1GB GDDR5 Kingston ddr3 2x2gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
hitachi 320 Cooler master hyper Tx3 Windows 7 64bit Ultimate Acer S231HL 
PowerCase
cooler master extreme 460 elite 335 
  hide details  
Reply
post #2 of 7
Thread Starter 
ok guys i found the problem..it seems msi afterburner is the cause ...why is this so? i need it to control my fan speed so my card wont get hot..i tried reinstalling it .the problem still occurs
Edited by amin7ty - 11/4/12 at 1:25am
Low End Rig
(10 items)
 
Current rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
amd phenom ii x4 b45 @ 3.64ghz 1.5v Asus M4A77TD Pro Powercolor HD 5850 1GB GDDR5 Kingston ddr3 2x2gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
hitachi 320 Cooler master hyper Tx3 Windows 7 64bit Ultimate Acer S231HL 
PowerCase
cooler master extreme 460 elite 335 
  hide details  
Reply
Low End Rig
(10 items)
 
Current rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
amd phenom ii x4 b45 @ 3.64ghz 1.5v Asus M4A77TD Pro Powercolor HD 5850 1GB GDDR5 Kingston ddr3 2x2gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
hitachi 320 Cooler master hyper Tx3 Windows 7 64bit Ultimate Acer S231HL 
PowerCase
cooler master extreme 460 elite 335 
  hide details  
Reply
post #3 of 7
Maybe try to to completely uninstall everything having to do with your graphics drivers, and reinstall once again. Sometimes things get left behind that doesn't need to be left behind.. I'm really lost on what else to do with this specific situation.. I don't really see what Afterburner would be doing to your RAM. Hope someone else has a little better info for you.
post #4 of 7
Just to confirm Ram vs Afterburner, have you tried removing the new Ram going back to the original Ram you had installed?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-2500k 4.8Ghz @ 1.38v Z68X-UD4-B3 PNY 480 8GB Dominator 1600's 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 510 + 300GB Velociraptor LG DVD RW Server 2012 HP 25" + HP 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Deck Legend TX850W XClio Coolbox Mamba 
Mouse PadAudio
Dolica HD550's 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-2500k 4.8Ghz @ 1.38v Z68X-UD4-B3 PNY 480 8GB Dominator 1600's 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 510 + 300GB Velociraptor LG DVD RW Server 2012 HP 25" + HP 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Deck Legend TX850W XClio Coolbox Mamba 
Mouse PadAudio
Dolica HD550's 
  hide details  
Reply
post #5 of 7

ValueRAM DDR3-1333 (CL9?) is generic memory. The ICs on your new set may not be the same as on your old (generic = you really don't have to set any IC binning standards and there is a risk of receiving low end ICs). Your new 2x2GB kit may not be capable of maintaining the same settings as your original, which seems plausible given that you have a bus clock OC.

post #6 of 7
Why not try underclocking the RAM as a test? Just make sure the timings aren't automatically adjusted for the lower frequency.
 
HTPC
(14 items)
 
File server
(22 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Pentium G3258 @ 4.6GHz/1.281v (rock-solid stable) MSI Z97 PC Mate [media & productivity] Intel HD graphics [games] Diamond Radeon HD5870 1GB 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
4x4GB Corsair Vengance DDR3 @ 1800MHz 1.504v Crucial M500 480GB SSD RamDisk - adaptive 10GB volatile scratch LG Blu-ray drive 
CoolingCoolingCoolingOS
Cooler Master X6 Elite with stock fan removed CPU fan: 120mm Arctic F12 PWM @ ~300rpm PSU fan: 120mm Kingwin case fan via PSU fan plug Windows 7 Ultimate - 64bit SP1 
MonitorKeyboardPowerMouse
E772p CRT (Trinitron) @ 79-94hz 1152x864/1280x720 PS/2 Microsoft Internet Keyboard (replaced cord) Antec EA-380D (380w) with stock fan removed Logitech MX510 (blue) with replaced USB cord 
AudioAudioAudioAudio
White Monoprice 9963 IEM headphones [Left ear] LostEarBuds medium single-flange tip [Right ear] Unknown medium single-flange tip Asus Xonar DS 
AudioAudioAudio
Dual SOIC LME49990 DIP8 op amp [music] Foobar2000 + Xonar ASIO driver [games & movies] Razer Synapse 7.1ch to binaural 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo (Penryn) T8300 @ 2.4GHz Dell Studio 1535 Intel 965GMA 2GB 667MHz Samsung DDR2 
RAMHard DriveOSMonitor
1GB 667MHz Samsung DDR2 60GB Corsair Force 3 SSD Windows 7 64bit SP1 Toshiba 39L1350U HDTV 
KeyboardPowerMouseMouse Pad
Some USB wireless Logitech keyboard Rocketfish universial power adapter (my cousin's) Some USB wireless Logitech mouse couch 
AudioAudio
HDMI audio-out to HDTV HDTV optical-out to Denon AVR-200 reciever 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 3 @ 667MHz Some Intel mobo ATI Rage 128 AGP 32MB 2x256MB DDR1 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1GB Sandisk CF card - boot drive Western Digital Caviar SE - 320GB IDE Maxtor - 200GB IDE RamDisk - adaptive 64MB viotle scratch 
CoolingOSMonitorPower
Athlon XP 2000+ Palomino stock heatsink w/ copp... Windows 2000 Pro SP4 None - VNC is used instead Bestec ATX-250-12Z 
CaseOtherOther
Some super-basic beige case Intel PCI ethernet card Linksys PCI ethernet card 
  hide details  
Reply
 
HTPC
(14 items)
 
File server
(22 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Pentium G3258 @ 4.6GHz/1.281v (rock-solid stable) MSI Z97 PC Mate [media & productivity] Intel HD graphics [games] Diamond Radeon HD5870 1GB 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
4x4GB Corsair Vengance DDR3 @ 1800MHz 1.504v Crucial M500 480GB SSD RamDisk - adaptive 10GB volatile scratch LG Blu-ray drive 
CoolingCoolingCoolingOS
Cooler Master X6 Elite with stock fan removed CPU fan: 120mm Arctic F12 PWM @ ~300rpm PSU fan: 120mm Kingwin case fan via PSU fan plug Windows 7 Ultimate - 64bit SP1 
MonitorKeyboardPowerMouse
E772p CRT (Trinitron) @ 79-94hz 1152x864/1280x720 PS/2 Microsoft Internet Keyboard (replaced cord) Antec EA-380D (380w) with stock fan removed Logitech MX510 (blue) with replaced USB cord 
AudioAudioAudioAudio
White Monoprice 9963 IEM headphones [Left ear] LostEarBuds medium single-flange tip [Right ear] Unknown medium single-flange tip Asus Xonar DS 
AudioAudioAudio
Dual SOIC LME49990 DIP8 op amp [music] Foobar2000 + Xonar ASIO driver [games & movies] Razer Synapse 7.1ch to binaural 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo (Penryn) T8300 @ 2.4GHz Dell Studio 1535 Intel 965GMA 2GB 667MHz Samsung DDR2 
RAMHard DriveOSMonitor
1GB 667MHz Samsung DDR2 60GB Corsair Force 3 SSD Windows 7 64bit SP1 Toshiba 39L1350U HDTV 
KeyboardPowerMouseMouse Pad
Some USB wireless Logitech keyboard Rocketfish universial power adapter (my cousin's) Some USB wireless Logitech mouse couch 
AudioAudio
HDMI audio-out to HDTV HDTV optical-out to Denon AVR-200 reciever 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 3 @ 667MHz Some Intel mobo ATI Rage 128 AGP 32MB 2x256MB DDR1 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1GB Sandisk CF card - boot drive Western Digital Caviar SE - 320GB IDE Maxtor - 200GB IDE RamDisk - adaptive 64MB viotle scratch 
CoolingOSMonitorPower
Athlon XP 2000+ Palomino stock heatsink w/ copp... Windows 2000 Pro SP4 None - VNC is used instead Bestec ATX-250-12Z 
CaseOtherOther
Some super-basic beige case Intel PCI ethernet card Linksys PCI ethernet card 
  hide details  
Reply
post #7 of 7
Quote:
Originally Posted by Nintendo Maniac 64 View Post

Why not try underclocking the RAM as a test? Just make sure the timings aren't automatically adjusted for the lower frequency.

This is a great idea. If the ram isn't capable of running that the higher speeds that your old ram was, then the easiest way to determine if that truely is the problem is to remove it from the equation. Just lower the memory divider and see if the problem persists.

Good luck smile.gif.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Games wont load after installing additional 4gb rams!help!