Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Computer wont see SSD in ACHI mode, only in ide mode.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Computer wont see SSD in ACHI mode, only in ide mode.

post #1 of 41
Thread Starter 
Just got a vertex 4 64gb ssd for my wifes pc: GA-880-GM-D2H Bios F6.
Installed the SSD all by its seld on sata_0, no other drives other than rom.

Booted and set bios to achi, load installation of windows 7 64bit- windows wont use drive and says a setting in bios needs changed.

switched to ide mode it see's the drive just fine and even installs window.

after install i fix the registry for achi mode, reboot, change bios to achi- missing boot disk. seems like the board wont use the achi mode, i even updated the sata drivers to the lastest from gigbyte.

Im stumped, anyone lead the way??
post #2 of 41
Quote:
Originally Posted by CasperGS View Post

Just got a vertex 4 64gb ssd for my wifes pc: GA-880-GM-D2H Bios F6.
Installed the SSD all by its seld on sata_0, no other drives other than rom.
Booted and set bios to achi, load installation of windows 7 64bit- windows wont use drive and says a setting in bios needs changed.
switched to ide mode it see's the drive just fine and even installs window.
after install i fix the registry for achi mode, reboot, change bios to achi- missing boot disk. seems like the board wont use the achi mode, i even updated the sata drivers to the lastest from gigbyte.
Im stumped, anyone lead the way??

I'd almost say "Reformat" but it sounds like that probably won't fix the issue.. Is the BIOS updated to the latest one?
 
Seven Seven Five
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Convertible i5 3570k (De-Lidded) Gigabyte Z77x-D3H XFX R9 290 With Koolance Block (1179/1450) 16GB G-Skill Ares 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 840 Evo Seagate Barracuda 2TB Western Digital Green 2TB Samsung Spinpoint 1TB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital Green 640GB 2x OEM DVD Drives Heatkiller Rev 3.0 XSPC RX360 
CoolingCoolingCoolingOS
Laing D5 + XSPC Res Primochill Bloodshed Red Tubing Koolance Fullcover R9 290x Block Windows 10 Pro x64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Asus VEH228H Asus VE228H Aavara TS742 Dual Monitor Stand Ducky Shine II Cherry Blue RED Backlit Mechanic... 
PowerCaseMouseMouse Pad
Silverstone Strider 850W HAF 932 Logitech G400 Gigabyte Ghost 
AudioOther
Microlab Solo6c Logitech C100 Webcam 
  hide details  
Reply
 
Seven Seven Five
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Convertible i5 3570k (De-Lidded) Gigabyte Z77x-D3H XFX R9 290 With Koolance Block (1179/1450) 16GB G-Skill Ares 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 840 Evo Seagate Barracuda 2TB Western Digital Green 2TB Samsung Spinpoint 1TB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital Green 640GB 2x OEM DVD Drives Heatkiller Rev 3.0 XSPC RX360 
CoolingCoolingCoolingOS
Laing D5 + XSPC Res Primochill Bloodshed Red Tubing Koolance Fullcover R9 290x Block Windows 10 Pro x64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Asus VEH228H Asus VE228H Aavara TS742 Dual Monitor Stand Ducky Shine II Cherry Blue RED Backlit Mechanic... 
PowerCaseMouseMouse Pad
Silverstone Strider 850W HAF 932 Logitech G400 Gigabyte Ghost 
AudioOther
Microlab Solo6c Logitech C100 Webcam 
  hide details  
Reply
post #3 of 41
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Matt-Matt View Post

I'd almost say "Reformat" but it sounds like that probably won't fix the issue.. Is the BIOS updated to the latest one?

Yes, on post in ide mode, i can see the ssd and boots to windows, if i change it to achi you cant see it in the post and says boot disk missing
post #4 of 41
Black Edition
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon X4 870K @ 4.50 ASUS A68HM-Plus FM2+ EVGA GeForce GTX 760 Crucial Ballistix Sports (8GB.) (DDR3-1600) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
SanDisk SSD Plus 240GB. Toshiba (500GB.) Hitachi Deskstar (500GB.) WD Ultra Passport 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung DVD Burner 24X SH-224DB/BEBE Cooler Master Hyper T4 Windows 10 Pro x64 Samsung S23A350H 23" 1080p 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G105 Gaming Keyboard CORSAIR CX series CX600M 600W Thermaltake V3 Black Edition Logitech G300s Gaming Mouse 
Audio
ASUS DG 5.1 DD 
  hide details  
Reply
Black Edition
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon X4 870K @ 4.50 ASUS A68HM-Plus FM2+ EVGA GeForce GTX 760 Crucial Ballistix Sports (8GB.) (DDR3-1600) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
SanDisk SSD Plus 240GB. Toshiba (500GB.) Hitachi Deskstar (500GB.) WD Ultra Passport 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung DVD Burner 24X SH-224DB/BEBE Cooler Master Hyper T4 Windows 10 Pro x64 Samsung S23A350H 23" 1080p 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G105 Gaming Keyboard CORSAIR CX series CX600M 600W Thermaltake V3 Black Edition Logitech G300s Gaming Mouse 
Audio
ASUS DG 5.1 DD 
  hide details  
Reply
post #5 of 41
Quote:
Originally Posted by CasperGS View Post

Yes, on post in ide mode, i can see the ssd and boots to windows, if i change it to achi you cant see it in the post and says boot disk missing

Ah I see you have the latest BIOS... Try a different SATA port? There could be an incompatibility with the SATA controllers added on ports. (There are usually built in Intel ones and third party ports on a board)
Usually in two different colors, so try the other ones that are a different color to what you're using.

There could also be a second "ACHI" setting in your BIOS, I saw a board just today that has that. It's so you can make the controllers ports IDE and the native Intel ones ACHI if that makes sense.
Quote:
Originally Posted by AMOCO View Post

Do #1 in this guide before you go change it in the BIOS:
http://thessdreview.com/ssd-guides/optimization-guides/the-ssd-optimization-guide-2/2/

He's done that, it's a really good trick to know though! Again I fixed someones computer today with it thumb.gif
 
Seven Seven Five
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Convertible i5 3570k (De-Lidded) Gigabyte Z77x-D3H XFX R9 290 With Koolance Block (1179/1450) 16GB G-Skill Ares 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 840 Evo Seagate Barracuda 2TB Western Digital Green 2TB Samsung Spinpoint 1TB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital Green 640GB 2x OEM DVD Drives Heatkiller Rev 3.0 XSPC RX360 
CoolingCoolingCoolingOS
Laing D5 + XSPC Res Primochill Bloodshed Red Tubing Koolance Fullcover R9 290x Block Windows 10 Pro x64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Asus VEH228H Asus VE228H Aavara TS742 Dual Monitor Stand Ducky Shine II Cherry Blue RED Backlit Mechanic... 
PowerCaseMouseMouse Pad
Silverstone Strider 850W HAF 932 Logitech G400 Gigabyte Ghost 
AudioOther
Microlab Solo6c Logitech C100 Webcam 
  hide details  
Reply
 
Seven Seven Five
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Convertible i5 3570k (De-Lidded) Gigabyte Z77x-D3H XFX R9 290 With Koolance Block (1179/1450) 16GB G-Skill Ares 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 840 Evo Seagate Barracuda 2TB Western Digital Green 2TB Samsung Spinpoint 1TB 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Western Digital Green 640GB 2x OEM DVD Drives Heatkiller Rev 3.0 XSPC RX360 
CoolingCoolingCoolingOS
Laing D5 + XSPC Res Primochill Bloodshed Red Tubing Koolance Fullcover R9 290x Block Windows 10 Pro x64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Asus VEH228H Asus VE228H Aavara TS742 Dual Monitor Stand Ducky Shine II Cherry Blue RED Backlit Mechanic... 
PowerCaseMouseMouse Pad
Silverstone Strider 850W HAF 932 Logitech G400 Gigabyte Ghost 
AudioOther
Microlab Solo6c Logitech C100 Webcam 
  hide details  
Reply
post #6 of 41
AMD sucks eh? devil.gif

Try another SATA port.
post #7 of 41
Quote:
Originally Posted by Sean Webster View Post

AMD sucks eh? devil.gif
NNNNNNOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I have an AMD rig!!!! rolleyes.gif
HTPC
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD A-3870K AsRock A75 Pro (FM1) HyperX DDR3 1866 8 GB SAMSUNG 830 256gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
SAMSUNG EcoGreen F4 2TB Plextor Black Blu-ray Burner Phenom II X4 stock Cooler Windows 10 
MonitorPowerCase
LG M2762D-PM Glossy Black 27" 5ms (1920x1080) Antec HG 900 Gerenic ATX Case 
  hide details  
Reply
HTPC
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD A-3870K AsRock A75 Pro (FM1) HyperX DDR3 1866 8 GB SAMSUNG 830 256gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
SAMSUNG EcoGreen F4 2TB Plextor Black Blu-ray Burner Phenom II X4 stock Cooler Windows 10 
MonitorPowerCase
LG M2762D-PM Glossy Black 27" 5ms (1920x1080) Antec HG 900 Gerenic ATX Case 
  hide details  
Reply
post #8 of 41
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Sean Webster View Post

AMD sucks eh? devil.gif
Try another SATA port.

I tried it on sata_0 and sata_2 ports.
post #9 of 41
Quote:
Originally Posted by dixson01974 View Post

Quote:
Originally Posted by Sean Webster View Post

AMD sucks eh? devil.gif
NNNNNNOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I have an AMD rig!!!! rolleyes.gif
I've seen this particular issue happen to quite a few AMD owners...barely any if any at all Intel systems. tongue.gif
Quote:
Originally Posted by CasperGS View Post

Quote:
Originally Posted by Sean Webster View Post

AMD sucks eh? devil.gif
Try another SATA port.

I tried it on sata_0 and sata_2 ports.
Maybe a reset cmos? I think I have a link on how someone fixed it for them somewhere, but I'll have to look for it later as I have class in a few minutes and need to go going. it could just be that the controller and the SSD are incompatible.
post #10 of 41
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Sean Webster View Post

I've seen this particular issue happen to quite a few AMD owners...barely any if any at all Intel systems. tongue.gif
Maybe a reset cmos? I think I have a link on how someone fixed it for them somewhere, but I'll have to look for it later as I have class in a few minutes and need to go going. it could just be that the controller and the SSD are incompatible.

That would really suck, I have reset the bios to default, failsafe and optimal
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Computer wont see SSD in ACHI mode, only in ide mode.