Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › GPU only running at x8
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GPU only running at x8

post #1 of 12
Thread Starter 
I recently swapped fans on my H70. In the process I took a few components out of the case and gave the computer a good cleaning. After this, 3 times upon start up the computer did not POST. This was fixed with flipping the switch on the back of the PSU off and back on. Everything worked fine again afterwards i didnt pay too much attention to it.

The issue came up again a few min ago upon a cold boot. No POST. Flipped the switch off and on, except this time i went into my bios to check things out. This is what I found.



only running at x8 speeds?

Check out GPUz once i got into windows and the same.



Ive tried re-seating the card with no avail. Is my card beginning keel over? Or is it the board? Could it be a corrupt BIOS maybe? Are there some settings I'm maybe missing? Someone please help

Next step I'm about to take is a re-install of drivers.
Edited by mwl5apv - 11/29/12 at 5:29pm
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 8350 Asus Crosshair V Formula EVGA GTX 770 SC ACX 8Gb Corsair Vengeance Pro 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor M5S 128Gb(OS) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Western Digital Cavair Green 2Tb 
Optical DriveCoolingOSMonitor
ASUS 24x DVD RW Corsair H80i Windows 7 64-bit LG 24MP56HQ-P IPS 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster B2230 Corsair K70 Corsair TX650 V2 Cooler Master CM Storm Trooper 
MouseAudio
Razer DeathAdder 3.5G Panasonic 500w stereo 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 8350 Asus Crosshair V Formula EVGA GTX 770 SC ACX 8Gb Corsair Vengeance Pro 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor M5S 128Gb(OS) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Western Digital Cavair Green 2Tb 
Optical DriveCoolingOSMonitor
ASUS 24x DVD RW Corsair H80i Windows 7 64-bit LG 24MP56HQ-P IPS 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster B2230 Corsair K70 Corsair TX650 V2 Cooler Master CM Storm Trooper 
MouseAudio
Razer DeathAdder 3.5G Panasonic 500w stereo 
  hide details  
Reply
post #2 of 12
try a different slot, let us know thumb.gif
Poison
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3820 @ 4.7 Sabertooth x79 Powercolor 6870x2 G Skill 2133 8gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial m4 Noctua DH14 win7 64 ultimate HP 2511x 
KeyboardPowerMouseMouse Pad
microsoft Sidewinder Enermax Modu 87+ 900 Asus GX800 none 
Audio
Yamaha RX-V955, B&W bookshelves and Infinity PS-8 
  hide details  
Reply
Poison
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3820 @ 4.7 Sabertooth x79 Powercolor 6870x2 G Skill 2133 8gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial m4 Noctua DH14 win7 64 ultimate HP 2511x 
KeyboardPowerMouseMouse Pad
microsoft Sidewinder Enermax Modu 87+ 900 Asus GX800 none 
Audio
Yamaha RX-V955, B&W bookshelves and Infinity PS-8 
  hide details  
Reply
post #3 of 12
power saving features im guessing.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 6600k ASUS Maximus viii hero gtx 1070 16 gb Crucial Ballistix Sport 
Hard DriveCoolingOSMonitor
3 240 gb ssds + 2 2tb hdd for storage Corsair h100i Windows 10 64 bit 42" led lcd 
KeyboardPowerCase
logitech Corsair 850w DiyPC D480-BK 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 6600k ASUS Maximus viii hero gtx 1070 16 gb Crucial Ballistix Sport 
Hard DriveCoolingOSMonitor
3 240 gb ssds + 2 2tb hdd for storage Corsair h100i Windows 10 64 bit 42" led lcd 
KeyboardPowerCase
logitech Corsair 850w DiyPC D480-BK 
  hide details  
Reply
post #4 of 12
Try to do CLEAR CMOS first let all run at default and see how it looks like smile.gif also check your H70 installation on procie, is it tight enough?
If still exist this issue, I suppose TS mainboard starting to defect like exactly myfriend had with his ASUS P8P67pro, no matter he done it still read as PCIE X8 and so he RMA'ed it and got new one & have no issue again smile.gif
Edited by neoroy - 11/29/12 at 5:50pm
SkynetX
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 4.5GHz 1.26V MSI X79 Bigbang Xpower II BIOS V2.8 Inno3D GTX980Ti Ichill Black Hybrid  Patriot Viper Extreme Division4 4x4G 1866MHz DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate Barracuda HDD 1TB SATA3 SAMSUNG Bluray Combo SH-B123L Cooler Master Hyper 212X Turbo Windows 10 Pro 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
DELL U2713HMT Thermaltake Poseidon Z CoolerMaster Silent Pro M2 1000W Silver Acrylic Benchtable 
MouseMouse PadAudio
Razer Death Adder Blue 3.5G Razer Goliathus Extended [Control] Creative Inspire T3030 
  hide details  
Reply
SkynetX
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 4.5GHz 1.26V MSI X79 Bigbang Xpower II BIOS V2.8 Inno3D GTX980Ti Ichill Black Hybrid  Patriot Viper Extreme Division4 4x4G 1866MHz DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate Barracuda HDD 1TB SATA3 SAMSUNG Bluray Combo SH-B123L Cooler Master Hyper 212X Turbo Windows 10 Pro 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
DELL U2713HMT Thermaltake Poseidon Z CoolerMaster Silent Pro M2 1000W Silver Acrylic Benchtable 
MouseMouse PadAudio
Razer Death Adder Blue 3.5G Razer Goliathus Extended [Control] Creative Inspire T3030 
  hide details  
Reply
post #5 of 12
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by trulsrohk View Post

try a different slot, let us know thumb.gif

Trying that next.

Quote:
Originally Posted by Deegan View Post

power saving features im guessing.

which features and settings are we talking here?

Quote:
Originally Posted by neoroy View Post

Try to do CLEAR CMOS first let all run at default and see how it looks like smile.gif also check your H70 installation on procie, is it tight enough?
If still exist this issue, I suppose TS mainboard starting to defect like exactly myfriend had with his ASUS P8P67pro, no matter he done it still read as PCIE X8 and so he RMA'ed it and got new one & have no issue again smile.gif

I surely hope not. This CrosshairV has only seen about 6 months. Also what do you mean check the tightness of the H70 pump? how would this correlate towards the GPU?



EDIT: On a side note, When i was cleaning the TIM off my CPU, I was a dunce and forgot the lay the computer flat when taking out the processor and instead left it standing up. When i unlocked the cpu from the socket it kinda stumbled out and 2 pins on the corner bent. I managed to bend them back straight, but do you think this may have anything to do with it?
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 8350 Asus Crosshair V Formula EVGA GTX 770 SC ACX 8Gb Corsair Vengeance Pro 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor M5S 128Gb(OS) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Western Digital Cavair Green 2Tb 
Optical DriveCoolingOSMonitor
ASUS 24x DVD RW Corsair H80i Windows 7 64-bit LG 24MP56HQ-P IPS 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster B2230 Corsair K70 Corsair TX650 V2 Cooler Master CM Storm Trooper 
MouseAudio
Razer DeathAdder 3.5G Panasonic 500w stereo 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 8350 Asus Crosshair V Formula EVGA GTX 770 SC ACX 8Gb Corsair Vengeance Pro 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor M5S 128Gb(OS) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Western Digital Cavair Green 2Tb 
Optical DriveCoolingOSMonitor
ASUS 24x DVD RW Corsair H80i Windows 7 64-bit LG 24MP56HQ-P IPS 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster B2230 Corsair K70 Corsair TX650 V2 Cooler Master CM Storm Trooper 
MouseAudio
Razer DeathAdder 3.5G Panasonic 500w stereo 
  hide details  
Reply
post #6 of 12
Thread Starter 
Tried the card in the 2nd x16 slot in the board and it was recognized at x16 speeds. Then for $hits and giggles i stuck it back into the top x16 slot and the card is running at x16 speeds. Could it have really been a bad seating of the card? Do you think my top slot s going? Would corrupt BIOS possibly be the culprit here? or the fact that i bent 2 pins on the cpu(even though i bent them back)?


EDIT: Put my brothers GTS450 into my rig and it was recognized at x16 in the top slot no problem.

EDIT Again: Stuck my card back into the top slot and its recognized and running at x16.

I guess it must have been a seating issue.

However, if anyone has any insight to my last post and possibilites, please feel free to comment
Edited by mwl5apv - 11/29/12 at 8:15pm
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 8350 Asus Crosshair V Formula EVGA GTX 770 SC ACX 8Gb Corsair Vengeance Pro 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor M5S 128Gb(OS) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Western Digital Cavair Green 2Tb 
Optical DriveCoolingOSMonitor
ASUS 24x DVD RW Corsair H80i Windows 7 64-bit LG 24MP56HQ-P IPS 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster B2230 Corsair K70 Corsair TX650 V2 Cooler Master CM Storm Trooper 
MouseAudio
Razer DeathAdder 3.5G Panasonic 500w stereo 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 8350 Asus Crosshair V Formula EVGA GTX 770 SC ACX 8Gb Corsair Vengeance Pro 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor M5S 128Gb(OS) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Western Digital Cavair Green 2Tb 
Optical DriveCoolingOSMonitor
ASUS 24x DVD RW Corsair H80i Windows 7 64-bit LG 24MP56HQ-P IPS 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster B2230 Corsair K70 Corsair TX650 V2 Cooler Master CM Storm Trooper 
MouseAudio
Razer DeathAdder 3.5G Panasonic 500w stereo 
  hide details  
Reply
post #7 of 12
Glad you managed to solve it mate smile.gif
I'm abit worry about that 2pins ... could be the source of issue on your board. If CPU got an error because of physical damage it will cause trouble to motherboard... in this case your PCIE line. But I hope it's only issue of re-seating the card.
SkynetX
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 4.5GHz 1.26V MSI X79 Bigbang Xpower II BIOS V2.8 Inno3D GTX980Ti Ichill Black Hybrid  Patriot Viper Extreme Division4 4x4G 1866MHz DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate Barracuda HDD 1TB SATA3 SAMSUNG Bluray Combo SH-B123L Cooler Master Hyper 212X Turbo Windows 10 Pro 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
DELL U2713HMT Thermaltake Poseidon Z CoolerMaster Silent Pro M2 1000W Silver Acrylic Benchtable 
MouseMouse PadAudio
Razer Death Adder Blue 3.5G Razer Goliathus Extended [Control] Creative Inspire T3030 
  hide details  
Reply
SkynetX
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 4.5GHz 1.26V MSI X79 Bigbang Xpower II BIOS V2.8 Inno3D GTX980Ti Ichill Black Hybrid  Patriot Viper Extreme Division4 4x4G 1866MHz DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate Barracuda HDD 1TB SATA3 SAMSUNG Bluray Combo SH-B123L Cooler Master Hyper 212X Turbo Windows 10 Pro 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
DELL U2713HMT Thermaltake Poseidon Z CoolerMaster Silent Pro M2 1000W Silver Acrylic Benchtable 
MouseMouse PadAudio
Razer Death Adder Blue 3.5G Razer Goliathus Extended [Control] Creative Inspire T3030 
  hide details  
Reply
post #8 of 12
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by neoroy View Post

Glad you managed to solve it mate smile.gif
I'm abit worry about that 2pins ... could be the source of issue on your board. If CPU got an error because of physical damage it will cause trouble to motherboard... in this case your PCIE line. But I hope it's only issue of re-seating the card.

if the cpu is the culprit because of the 2 pins, can it damage the board though? or will i be fine running this thing for another few months before i get my fx 8350/20
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 8350 Asus Crosshair V Formula EVGA GTX 770 SC ACX 8Gb Corsair Vengeance Pro 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor M5S 128Gb(OS) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Western Digital Cavair Green 2Tb 
Optical DriveCoolingOSMonitor
ASUS 24x DVD RW Corsair H80i Windows 7 64-bit LG 24MP56HQ-P IPS 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster B2230 Corsair K70 Corsair TX650 V2 Cooler Master CM Storm Trooper 
MouseAudio
Razer DeathAdder 3.5G Panasonic 500w stereo 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 8350 Asus Crosshair V Formula EVGA GTX 770 SC ACX 8Gb Corsair Vengeance Pro 1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor M5S 128Gb(OS) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Plextor M5S 256Gb(RAID0) Western Digital Cavair Green 2Tb 
Optical DriveCoolingOSMonitor
ASUS 24x DVD RW Corsair H80i Windows 7 64-bit LG 24MP56HQ-P IPS 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster B2230 Corsair K70 Corsair TX650 V2 Cooler Master CM Storm Trooper 
MouseAudio
Razer DeathAdder 3.5G Panasonic 500w stereo 
  hide details  
Reply
post #9 of 12
Stuff is really good at protecting itself nowadays, as long as you don't see any issues in day-to-day use then don't worry about it
Poison
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3820 @ 4.7 Sabertooth x79 Powercolor 6870x2 G Skill 2133 8gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial m4 Noctua DH14 win7 64 ultimate HP 2511x 
KeyboardPowerMouseMouse Pad
microsoft Sidewinder Enermax Modu 87+ 900 Asus GX800 none 
Audio
Yamaha RX-V955, B&W bookshelves and Infinity PS-8 
  hide details  
Reply
Poison
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3820 @ 4.7 Sabertooth x79 Powercolor 6870x2 G Skill 2133 8gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial m4 Noctua DH14 win7 64 ultimate HP 2511x 
KeyboardPowerMouseMouse Pad
microsoft Sidewinder Enermax Modu 87+ 900 Asus GX800 none 
Audio
Yamaha RX-V955, B&W bookshelves and Infinity PS-8 
  hide details  
Reply
post #10 of 12
Quote:
Originally Posted by mwl5apv View Post

if the cpu is the culprit because of the 2 pins, can it damage the board though? or will i be fine running this thing for another few months before i get my fx 8350/20

It doesn't make any damage to mainboard, I think it might read with error to hardwares installed on mainboard... I am not to sure how bad it will goes with bending pin damage or maybe there is no effect as long as it doesn't break? You're lucky those 2pins didn't broken, myfriend had broken it only 1pin and cause instability issue like BSOD many times.
SkynetX
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 4.5GHz 1.26V MSI X79 Bigbang Xpower II BIOS V2.8 Inno3D GTX980Ti Ichill Black Hybrid  Patriot Viper Extreme Division4 4x4G 1866MHz DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate Barracuda HDD 1TB SATA3 SAMSUNG Bluray Combo SH-B123L Cooler Master Hyper 212X Turbo Windows 10 Pro 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
DELL U2713HMT Thermaltake Poseidon Z CoolerMaster Silent Pro M2 1000W Silver Acrylic Benchtable 
MouseMouse PadAudio
Razer Death Adder Blue 3.5G Razer Goliathus Extended [Control] Creative Inspire T3030 
  hide details  
Reply
SkynetX
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 4.5GHz 1.26V MSI X79 Bigbang Xpower II BIOS V2.8 Inno3D GTX980Ti Ichill Black Hybrid  Patriot Viper Extreme Division4 4x4G 1866MHz DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate Barracuda HDD 1TB SATA3 SAMSUNG Bluray Combo SH-B123L Cooler Master Hyper 212X Turbo Windows 10 Pro 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
DELL U2713HMT Thermaltake Poseidon Z CoolerMaster Silent Pro M2 1000W Silver Acrylic Benchtable 
MouseMouse PadAudio
Razer Death Adder Blue 3.5G Razer Goliathus Extended [Control] Creative Inspire T3030 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › GPU only running at x8