Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › very very slow SSD on new Windows 7 Installation.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

very very slow SSD on new Windows 7 Installation.

post #1 of 7
Thread Starter 
Got new motherboard GA-Z77X-UD5H
ACHI is enabled
Installed fresh Win7 64bit on my samsung 830 (worked perfectly on my previous machine)
SSD Aligned
Intel RST driver (iaStor)
Latest SSD firmware
SATA 6Gb/s connectors (SATA3 0)

Windows boot slow, sluggish to load, Spinning wheel just clicking around.
Here is my AS SSD benchmark setting, its very low! Worst than a spinning HD.
Gave up on benchmark after 20minutes of running. (it was that slow!)




Anyone have ideas why?
post #2 of 7
Can you go fill out your system specs for me? that will help me diagnose what is wrong.

Also have you tried a different sata port?
post #3 of 7
Thread Starter 
Intel i5-3570k
GA-Z77X-UD5H
Samsung 830
G.SKill 2x8gb 1866
Seasonic X650
Lite-ON DVD burner SATA

I've been hopping around all the ports while trying to install Windows 7 because I kept getting "Setup was unable to create a new system partition while installing from a USB flash. Finally, gave up used the DVD drive and got it installed. I guess it was something to do with UEFI setting not liking USB boot.

During my dozens of attempts to install with usb boot install, i did many format/delete partitions on the 830 if that makes any difference.
Edited by Sugita2Junko - 12/1/12 at 6:25pm
post #4 of 7
Did you quick format or full format?

Try uninstalling the Intel SATA driver. Also uninstall the drive from in device manager. (requires restart.)

Try another SATA cable.
Le Main Rig
(17 items)
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K Asus Sabertooth Z170 Mark 1 Gigabyte GTX 960 WindForce 2X OC G.SKILL Ripjaws V  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1050GB Crucial MX300 1050GB Crucial MX300 960GB OCZ RD400 1TB Micron M600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1TB WD Blue Noctua NH-U12S Windows 10 Pro 64-Bit BenQ GW2765HT 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ GW2765HT FUNC KB-460 Corsair RM650 Fractal Design R5 
Mouse
Logitec G500 
CPUCPUMotherboardRAM
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 SuperMicro X8DTi-F 48GB Nanya 1066MHz ECC RDIMM 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
128GB Samsung 830 480GB SanDisk Extreme II 2TB WD Red 2TB Samung Spinpoint F4 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
2TB Hitachi Deskstar 7K3000 1TB Samsung Spinpoint F3  3TB Toshiba DT01ACA300 Seagate Barracuda 7200.14 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 R2 Datacenter  Corsair 650TX  Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
  hide details  
Reply
Le Main Rig
(17 items)
 
Terrorbyte V2
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K Asus Sabertooth Z170 Mark 1 Gigabyte GTX 960 WindForce 2X OC G.SKILL Ripjaws V  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1050GB Crucial MX300 1050GB Crucial MX300 960GB OCZ RD400 1TB Micron M600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1TB WD Blue Noctua NH-U12S Windows 10 Pro 64-Bit BenQ GW2765HT 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ GW2765HT FUNC KB-460 Corsair RM650 Fractal Design R5 
Mouse
Logitec G500 
CPUCPUMotherboardRAM
Intel Xeon L5520 Intel Xeon L5520 SuperMicro X8DTi-F 48GB Nanya 1066MHz ECC RDIMM 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
128GB Samsung 830 480GB SanDisk Extreme II 2TB WD Red 2TB Samung Spinpoint F4 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
2TB Hitachi Deskstar 7K3000 1TB Samsung Spinpoint F3  3TB Toshiba DT01ACA300 Seagate Barracuda 7200.14 
OSPowerCaseOther
Windows Server 2012 R2 Datacenter  Corsair 650TX  Norco RPC 4224 LSI 9261-8i 
Other
Intel RES2CV240 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
Thread Starter 
I don't know what I did, but was using trying to use samsung's usb boot to do a secure-erase but it failed. The USB booted to a grabbled up MSDOS program with funky colors.

Magically, after that it booted into windows really fast and speeds are back to normal. Getting 400+ mb/s sequential reads again.

Been struggling with slow SSD for hours and then it just works? My best guess is that Samsung 830 did a self trim/garbage collection or something to restore performance.
post #6 of 7
Is it plugged into the intel controller?
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
post #7 of 7
Thread Starter 
Yea it was plugged into the intel controller SATA 6 Gb/s

SATA0/1 - INTEL 6 Gb/s (was plugged in here)

SATA 2/3/4/5 - INTEL 3 Gb/s

GSATA 6/7/8 - Marvel 6 Gb/s
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › very very slow SSD on new Windows 7 Installation.