Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › RAID issues
New Posts  All Forums:Forum Nav:

RAID issues

post #1 of 16
Thread Starter 
Thanks for visiting my thread and hopefully you can help.

I want to setup a RAID 0 amongst my SSDs for windows and games. I want to use the latest AHCI drivers so that TRIM works. I cant for the life of me figure out how to update the driver. Ive got a P55 gigabyte UD4 board. Really dont want to have to reinstall windows as I dont have my cd drive plugged in, and I also dont want to loose my Dark Souls save data LOL.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
post #2 of 16
AFAIK, with intel platforms, SSD's in RAID 0 for trim to work you need to be on a z77 platform unless something has changed over the last couple of months thinking.gif
Going to be chaep
(16 items)
 
Wife's Rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770k Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH MSI GTX460 G.Skill TridentX 2400 2 x 4GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M5p 128GB 2 x WD 500GB Blues LG Prolimatech Megahalems Rev C 
CoolingOSMonitorPower
Arctic F12 CO PWM x 2 Push/Pull Windows 7 64 bit Ultimate LG IPS235V Corsair AX850 
Case
Coolermaster HAF 912 advanced (Asia version) 
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-3570K Gigabyte Z68X-UD3H-B3 Inno3D Ichill GTX660 8GB G.Skill RipjawsX 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 830 128GB WD black 500GB Liteon Coolermaster Hyper 212+ EVO 
OSMonitorPowerCase
Win 7 ultimate Samsung Syncmaster 932gwe+ OCZ ZT series 550W Coolermaster 410 
CPUMotherboardRAMHard Drive
1.67Ghz Atom stock 1GB DDR2 2 x 500GB Western Digital Cavier Blacks [RAID 1] 
CoolingOSPowerCase
stock DSM3.2 [built on linux] stock stock 
OtherOther
Synology DX510 Expansion unit 5 x 1TB WD Cavier Blacks in a RAID 6 
  hide details  
Reply
Going to be chaep
(16 items)
 
Wife's Rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770k Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH MSI GTX460 G.Skill TridentX 2400 2 x 4GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M5p 128GB 2 x WD 500GB Blues LG Prolimatech Megahalems Rev C 
CoolingOSMonitorPower
Arctic F12 CO PWM x 2 Push/Pull Windows 7 64 bit Ultimate LG IPS235V Corsair AX850 
Case
Coolermaster HAF 912 advanced (Asia version) 
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5-3570K Gigabyte Z68X-UD3H-B3 Inno3D Ichill GTX660 8GB G.Skill RipjawsX 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 830 128GB WD black 500GB Liteon Coolermaster Hyper 212+ EVO 
OSMonitorPowerCase
Win 7 ultimate Samsung Syncmaster 932gwe+ OCZ ZT series 550W Coolermaster 410 
CPUMotherboardRAMHard Drive
1.67Ghz Atom stock 1GB DDR2 2 x 500GB Western Digital Cavier Blacks [RAID 1] 
CoolingOSPowerCase
stock DSM3.2 [built on linux] stock stock 
OtherOther
Synology DX510 Expansion unit 5 x 1TB WD Cavier Blacks in a RAID 6 
  hide details  
Reply
post #3 of 16
Thread Starter 
why is that? nothing ive read says that. Anyway ive updated to the latest drivers, now when I set my bios to RAID I get a blue screen. Ive got to set it back to AHCI then windows will load. Ive formatted my three ssds and cloned my OS over to my HDD. what is going on?

Edit: just checked the latest supported firmware on Gigabytes website for my board. Think you may be right. Lastest supported is a good few versions back. Darn. No trim for me then? Probably why im getting blue screens. Gona revert back to old drivers then see what happens
Edited by Juliancahillane - 12/2/12 at 7:59am
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
post #4 of 16
Thread Starter 
Ok updated to intel 10.6 raid drivers. So far soo good. well, kinda. The same thing happend, however when I set the controllers back to AHCI mode, it kept the new raid disk id created.

Although this doesnt make any sence to me (Being that I cant leave the drivers in raid mode) and doesnt really inspire much confidence, it all seems to be working fine, and using atto I got close to 700mb/s read speeds and write speeds where not far behind at about 500.

Pretty sweet huh?

So im just cloning the os back onto the new raid drive and hoping it doesnt **** itself.

Anyone understand why its working while set to AHCI? and not RAID?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
post #5 of 16
Quote:
SSD's in RAID 0 for trim to work you need to be on a z77 platform
Unfortunately this.
post #6 of 16
Thread Starter 
Ok I found out that there's another registry setting that needs to be made 0 for the correct drivers to load. Really crap that raid trim isn't going to work. Will garbage collecting work?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
post #7 of 16
Garbage Collection should do the job just fine if your SSD's have been manufactured in the past year, maybe even the past two years.
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4770K @ 4.7GHz / 4400MHz Asus Sabertooth Z87 Gigabyte GTX 780 OC 8GB G.Skill Trident X 9-11-11-31-1T @ 2400MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OS SSD 840 Pro 256GB / FSX SSD 840 Pro 256GB LG DVD Thermalright SB-E x2 Win7 Ult 64b 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VP2655wb 25.5" IPS LCD Logitech Wireless EX1110 w/Mouse Corsair AX860i CM HAF-X 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4770K @ 4.7GHz / 4400MHz Asus Sabertooth Z87 Gigabyte GTX 780 OC 8GB G.Skill Trident X 9-11-11-31-1T @ 2400MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OS SSD 840 Pro 256GB / FSX SSD 840 Pro 256GB LG DVD Thermalright SB-E x2 Win7 Ult 64b 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VP2655wb 25.5" IPS LCD Logitech Wireless EX1110 w/Mouse Corsair AX860i CM HAF-X 
  hide details  
Reply
post #8 of 16
post #9 of 16
Thread Starter 
thanks guys , however I think ive finally got figured and found this. just incase anyone is stuck what I did was

- start - control panel - system & security - device manager - IDE ATA/ATAPI controllers - Intel ICH9M-E/M SATA AHCI Controller

right click and simply instal drivers from where ever they are saved - unzipped.

then I found this.

http://www.askvg.com/how-to-change-sata-hard-disk-mode-from-ide-to-ahci-raid-in-bios-after-installing-windows/

'll be trying it tonight. ill have a read at your link now kgb7
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
post #10 of 16
Thread Starter 
KGB7 it that a registry editing script you linked me? there is one also mentioned in the guide I found.

I'd forgotten to set another setting to 0 . hope it works later
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5750 @ 3.8 (19x200)1.31vcore /1.21vtt  GA-P55M-UD4 EVGA GTX 480 @ 875/1800/2000 1.075vcore 8GB Corsair Dominator @ 2000mhz 9-10-9-27 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
1TB Western Digital Black 64mb OS Boot 3x 60GB Vertex2E Raid 0 : 700mb/s  Prolimatech Megahalems Rev.B Zalman VF3000F 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate 64 42" Panasonic TXP42G20 1080p Plasma XFX 850w Pro XXX Edition (Silver) Fractal Design Arc Mini 
MouseMouse PadAudioOther
G9x Razer Goliathus Yamaha RXV671 reciever / Q Acoustic 2020i speakers Belkin n52e Keypad 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › RAID issues