Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › new owner needs help with BIOS settigs
New Posts  All Forums:Forum Nav:

new owner needs help with BIOS settigs

post #1 of 31
Thread Starter 
I just installed this board and my system keeps crashing right after I boot into windows. I think it may be a setting with my memory, right now it is set to auto and its showing 1333 not what I have, 1866. I have been building systems for over 15 years but never overclocked, just always left everything at auto. I feel like a newbie when it comes to messing with the BIOS, can anyone walk me though this?
Here is my system:
GIGABYTE GA-990FXA-UD3 ver 1.1
AMD FX-8350 Vishera 4.0GHz
CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1866 Desktop Memory
HIS IceQ X Turbo H695QNT2G2M Radeon HD 6950 2GB 256-bit GDDR5
X3 800W power supply
post #2 of 31
whats your cpu overclock?
what is your blue screen code?
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd PHENOM II 1090T ASUS CROSSHAIR V FORMULA EVGA GTX 295 PNY GTX 295 
RAMHard DriveCoolingOS
PATRIOT SECTOR 5  WD CAVIAR BLUE 640GB HYPER 612+ WINDOWS 7 64BIT ULTIMATE 
MonitorPowerCase
SAMSUNG 24" 1920X1080 OCZ 1000W MOTHERBOARD BOX 
  hide details  
Reply
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd PHENOM II 1090T ASUS CROSSHAIR V FORMULA EVGA GTX 295 PNY GTX 295 
RAMHard DriveCoolingOS
PATRIOT SECTOR 5  WD CAVIAR BLUE 640GB HYPER 612+ WINDOWS 7 64BIT ULTIMATE 
MonitorPowerCase
SAMSUNG 24" 1920X1080 OCZ 1000W MOTHERBOARD BOX 
  hide details  
Reply
post #3 of 31
Change it to 1866 and see if that does anything. Also, what is the code?
Snowtrooper
(13 items)
 
The Trooper
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @ 4.5ghz Asus Maximus V Formula EVGA GTX 680 G.Skill Ripjaws 8GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung Spinpoint F3 Crucial M4 SSD Samsung CD/DVD Burner Corsair H80 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate Asus VS Series VS247H-P Seasonic x750 Cooler Master Storm Trooper 
MouseAudio
Razer Death Adder Corsair Vengeance 1500 
  hide details  
Reply
Snowtrooper
(13 items)
 
The Trooper
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @ 4.5ghz Asus Maximus V Formula EVGA GTX 680 G.Skill Ripjaws 8GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung Spinpoint F3 Crucial M4 SSD Samsung CD/DVD Burner Corsair H80 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate Asus VS Series VS247H-P Seasonic x750 Cooler Master Storm Trooper 
MouseAudio
Razer Death Adder Corsair Vengeance 1500 
  hide details  
Reply
post #4 of 31
You might need to increase the memory voltage to get it to run at 1866...but only give it bumps of .05 volts. I've seen your exact mother board want to default the voltage to 1.5v rather than the 1.6v that is usually what the DDR3 memory needs and that was causing issues running the memory faster than 1600MHz

I don't remember what the memory voltage setting for the UD3 is called at the moment though.
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
post #5 of 31
Thread Starter 
Not sure what you mean about CPU overclock, the CPU Clock Ratio is set to auto: 4000Mhz
I don't get a blue screen, it boots to windows and within 2 minutes the screen goes black and I have to power off manually.
post #6 of 31
Thread Starter 
I changed the memory clock to [x9.33] 1866Mhz.
I don't get any codes.
post #7 of 31
Thread Starter 
It says now the system has experienced boot failures because of overclocking.
Last settings in BIOS setup may not coincide with current H/W states.
Current CPU Speed: 20.0 x 200 MHz
Current Memory Speed: 1333MHz
Current HT Speed: 2600MHz
post #8 of 31
Try taking out two sticks. Only put 8GB in and set the speed to auto
.

I've also done a bit of reading. Apparently this board is known to have this problem
Snowtrooper
(13 items)
 
The Trooper
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @ 4.5ghz Asus Maximus V Formula EVGA GTX 680 G.Skill Ripjaws 8GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung Spinpoint F3 Crucial M4 SSD Samsung CD/DVD Burner Corsair H80 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate Asus VS Series VS247H-P Seasonic x750 Cooler Master Storm Trooper 
MouseAudio
Razer Death Adder Corsair Vengeance 1500 
  hide details  
Reply
Snowtrooper
(13 items)
 
The Trooper
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @ 4.5ghz Asus Maximus V Formula EVGA GTX 680 G.Skill Ripjaws 8GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung Spinpoint F3 Crucial M4 SSD Samsung CD/DVD Burner Corsair H80 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Ultimate Asus VS Series VS247H-P Seasonic x750 Cooler Master Storm Trooper 
MouseAudio
Razer Death Adder Corsair Vengeance 1500 
  hide details  
Reply
post #9 of 31
Thread Starter 
I increased the voltage by .05 and now it will not POST, black screen and can't get into BIOS.
post #10 of 31
Its OK...find the CMOS reset and use it. The manual can help you find it.

You may need to do that several times before you get this set right. Auto doesn't always work as good as it should
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › new owner needs help with BIOS settigs