Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › [Official] Creative Sound Blaster Z, Zx & ZxR Series Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] Creative Sound Blaster Z, Zx & ZxR Series Club - Page 176

post #1751 of 5462
So after playing around with settings for a couple of days I have found a few things. 1. When I set the output to "speakers" I get no sound at all but when I hit test I can tell its trying to test out all of the speakers(5.1). When I set it to Spdif out it gets sound but it is only 2-channel(L/R) in either 48hz or 96hz(which my receiver has no problem with) and from there the receiver makes it 5.1 surround but the rear speakers are pretty quiet. 2. Whenever I enable Dolby or DTS in the SBZ software I get no sound in games. I only get sound with windows media player for some reason. This sucks as I really wanted defined surround sound from my system without having to crank the volume up. 3. Any equalizer software that I try to use including WMP equalizer and the eq found in the SBZ software seems to have no effect on sound whatsoever. I am thinking I may have to buy an EQ to hook up to the receiver to adjust settings. I think it is because I am using the spdif out in stereo. 4. I use usb headphones (Logitech g35 7.1, they were cheap lol) for games and when I plug them in I have to go and manually set the g35 as the default device and default connection device every time I want to use them whereas before I hooked up the receiver and just used a set of Logitech x-530 speakers it would auto detect and set everything up for me. When I plug them in windows detects them but will not play through them until I set them as default. 5. I have a set of Bose noise cancelling headphones for music and they are great(got them for free or I wouldn't own anything with the bose name on it... Too much $$$ for me) but they have a 3.5mm jack with an adaptor for the receiver. They work perfectly when plugged in. I wish they were 5.1 but they are just 2 channel stereo cans. 6. The sub doesn't work properly, it will work perfectly for around a minute then it will just act like when you put a plug to the metal of a connector but not plug it in with a consistant whine/bass outputting and I have to turn it off. I don't know if its a problem with the sound card, sub, or the cable. I have inspected the cable (just a gold plated monster coax cable) and made sure that it is connected securely. I am off tomorrow so I will look at it some more tonight and tomorrow.

This kind of setup is new to me so I may be doing something wrong here in the connections but I think I have everything set up properly. I can only seem to use the spdif out on the card to the receiver. I wonder still if there is any way to get this to work using the "speakers" option in the windows playback list but it isn't working as of yet. The receiver works pretty well to convert 2 channel audio into 5.1 but it just isn't the same. The Logitech x-530 worked perfectly with surround but isn't anywhere near the quality of the new setup I am using now but the surround was much more defined especially at lower volumes. It's frustrating when you spend a lot of time and effort and some money on a new sound card with optical out on it to get a kind of lackluster performance. I mean, it sounds great but to really get the rear speakers going you have to turn the volume up pretty loud. Granted the rear speakers a lot further away now than when I had the Logitech setup but they are also bigger and louder. I also wonder if this would work better if I had any HDMI ports on the receiver but would the sound card even matter if I had HDMI going from the video card to the receiver? I don't have those ports though so it really doesn't matter at this point. Maybe some time in the future I will replace the Denon 1705 for a newer model with HDMI but for now its not in the cards for me. Also I wanted to thank those that helped me so much with this especially Djinferno. Thanks bud I really appreciate it.

Current setup:
Sound Blaster Z
Denon 1705 receiver
Polk audio speakers- Rm-101 for the front and rear channels, Rm-202 center and im not sure the model number on the sub...
Logitech G35 7.1 headset (games)
Bose quiet comfort 2 headset (music)
The rest of my PC is in my sig.
The Falcon
(26 items)
 
   
Reply
The Falcon
(26 items)
 
   
Reply
post #1752 of 5462
My dolby digital live cuts out after about an hour of playing a game. If I turn off DDL, then turn it back on, my audio comes back right away. Are there third party drivers or something I could try since it seems Creative has abandoned driver updates for these things? If not I might just switch back to the Xonar U3 it replaced. This is the Sound Blaster Z on Windows 7 64-bit, i7-3770k, Z77 chipset.
post #1753 of 5462
Lol not sure where you got the idea that they abandoned driver updates. Given its been a few months, the drivers for this thing are mostly solid. Didn't they just release new updates a few days ago.

Most issues seem to be with 8.1 which they said will come out this month.

And no there are no custom drivers, only pre eq'd drivers from pax. But they are far from custom like the x-fi ones were.

@ Toranach

Most of the issues you describe sound like a redonkulously bad driver install. I would uninstall wipe with sweeper in safe mode and reinstall.

You never said if your receiver supports decoding of Dolby or DTS signals. Some older ones may not. They may only take in LPCM streams.

Also any time there is USB or HDMI being used for audio you bypass your z sound card. Keep that in mind.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K MSI p67 GD65  MSI GTX 680 TWIN FROZR III OC G Skill 8 GB 1600 mhz CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex 3 256 GB WD 750 GB Black N/A Custom Water Cooling Loop 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8 Pro 64 bit Samsung un46d6420 LED 3D HDTV 46 inch Razer Black Widow Ultimate Corsair HX1050 
CaseMouseMouse PadAudio
Antec p280 Corsair M60 Razer Goliathus Alpha Sound Blaster ZXR 
AudioAudio
Harmon Kardon htfs 15 5.1 Surround Speakers run... Beyerdynamic DT 770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K MSI p67 GD65  MSI GTX 680 TWIN FROZR III OC G Skill 8 GB 1600 mhz CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex 3 256 GB WD 750 GB Black N/A Custom Water Cooling Loop 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8 Pro 64 bit Samsung un46d6420 LED 3D HDTV 46 inch Razer Black Widow Ultimate Corsair HX1050 
CaseMouseMouse PadAudio
Antec p280 Corsair M60 Razer Goliathus Alpha Sound Blaster ZXR 
AudioAudio
Harmon Kardon htfs 15 5.1 Surround Speakers run... Beyerdynamic DT 770 250 Ohm 
  hide details  
Reply
post #1754 of 5462
Quote:
Originally Posted by Paul17041993 View Post

oooohhh completely forgot about that, could very well be the cause of the 24bit@96K drift too, I'll do some messing about and see what results...

ok well did a re-install, this time without the "extras" and speaker setup tool, still seems to have the same 24@96 problem though but I haven't experienced any other issues yet...
Quote:
Originally Posted by xxToranachxx View Post


-snip-

well, USB headphones will BYPASS everything, so don't use them if you actually want to use the card, now for toslink you set speakers as default device, go to creative panel and enable dolby or DTS, that should work for 5.1 over toslink and you don't set the SPDIF-Out to be used by anything as when dolby or DTS is enabled this gets set to forward-only mode, and bitrate/format, you might have to just use 24bit@48K, especially for windows 8.1 as Ive found 24@96 causes drifting and dropping.
Edited by Paul17041993 - 1/6/14 at 3:07pm
   
build server
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R5-1600X GA-AX370-G5 AMD R9-290X Corsair Vengeance LPX 16GB 3200 C16 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
ADATA SX8000NF Samsung 850 pro 256GB WD Red 2x2TB RAID1 OCZ Vertex 3 120GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate Shingle 8TB EK Supremacy EVO + EK 290X R2 + backplate + EK-... Windows 10 Pro 4k 24" samung PLS freesync 
MonitorKeyboardPowerCase
1200p 24" samsung Corsair K70 Red Seasonic 1000W Platinum Raven RV01 
MouseMouse PadAudioAudio
Corsair M60/M45 Corsair gigabyte dual-onboard audio HDMI 8ch LPCM 24@192k DAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD AthlonII 640 x4 Gigabyte 880GM-USB3 nvidia GTX 460SE Corsair Dominator 2*2GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 500GB some sony DVD burner stock, case has a nice side duct though Windows 7 home premium 64bit 
PowerCase
Arctic Cooling 550R Gigabyte mATX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Atom 230 some all-in-one Mini-ITX board Intel GMA 950 some 1GB stick 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320GB LightScribe DVD burner? passive stock Oracle Linux 
PowerCase
integrated in the motherboard, 65W power brick compaque stock Mini-ITX case 
  hide details  
Reply
   
build server
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R5-1600X GA-AX370-G5 AMD R9-290X Corsair Vengeance LPX 16GB 3200 C16 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
ADATA SX8000NF Samsung 850 pro 256GB WD Red 2x2TB RAID1 OCZ Vertex 3 120GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate Shingle 8TB EK Supremacy EVO + EK 290X R2 + backplate + EK-... Windows 10 Pro 4k 24" samung PLS freesync 
MonitorKeyboardPowerCase
1200p 24" samsung Corsair K70 Red Seasonic 1000W Platinum Raven RV01 
MouseMouse PadAudioAudio
Corsair M60/M45 Corsair gigabyte dual-onboard audio HDMI 8ch LPCM 24@192k DAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD AthlonII 640 x4 Gigabyte 880GM-USB3 nvidia GTX 460SE Corsair Dominator 2*2GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 500GB some sony DVD burner stock, case has a nice side duct though Windows 7 home premium 64bit 
PowerCase
Arctic Cooling 550R Gigabyte mATX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Atom 230 some all-in-one Mini-ITX board Intel GMA 950 some 1GB stick 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320GB LightScribe DVD burner? passive stock Oracle Linux 
PowerCase
integrated in the motherboard, 65W power brick compaque stock Mini-ITX case 
  hide details  
Reply
post #1755 of 5462
Ahhhhhh.... Home for a day off at last!!!!! Djin. I will wipe the drivers off now and try to reinstall again. Wish me luck lol.
The Falcon
(26 items)
 
   
Reply
The Falcon
(26 items)
 
   
Reply
post #1756 of 5462
Reinstall went well. Everything seems to be working now. Thank all of you guys for helping me with this one. I feel like such a noob, I really am when it comes to audio lol. I have always either used computer speakers(and thought they were really good) or my old Aiwa desktop 5.1 unit from like 1997. This setup is awesome. I still cant believe I got the full speaker setup and receiver along with some Bose comfortquiet 2 headphones all for free... I would still be using the Logitech x-530 setup with the old X-fi card and telling everyone how awesome I though they were. They are good for sure and small but this is so much better. I will pass along the knowledge I have gained from you guys as best as I can. Thanks again everyone! T
The Falcon
(26 items)
 
   
Reply
The Falcon
(26 items)
 
   
Reply
post #1757 of 5462
Alright, put in my new Z a few hours ago. I am having zero luck getting any form of surround sound to work on my PDP Afterglow 5.1 headset. I've done every combination of devices and settings between the SB control panel and the Windows sound control panel. This headset uses a 5.1 tower that connects via a toslink cable, and has onboard DD signal processing. No matter which surround feature I try to use (SBX, DD, or DTS) the sound always comes out in stereo. When I follow Creative's guide on retaining surround sound when using an optical cable on a headphone mixer(headset default communication device, speakers default device), I get no sound whatsoever. Is there something I'm totally missing?

This is how Creative says it should be set up:
Ol' Reliable
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 870 @4Ghz 1.35 vcore Asus Maximus III Formula MSI GTX 960 4GB SLI 1350/1953/1413 8GB Crucial Ballistix Tracer 1680Mhz 1.725v 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Caviar Black 1TB Corsair H50 Windows 7 64bit LG 29UM58 Ultra-wide + Hannspree 22" 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 Red Cougar CMX 700w HAF 932 Black Edition Logitech G303 
AudioAudio
Sound Blaster Z PDP Afterglow Prismatic Dolby 5.1 
  hide details  
Reply
Ol' Reliable
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 870 @4Ghz 1.35 vcore Asus Maximus III Formula MSI GTX 960 4GB SLI 1350/1953/1413 8GB Crucial Ballistix Tracer 1680Mhz 1.725v 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Caviar Black 1TB Corsair H50 Windows 7 64bit LG 29UM58 Ultra-wide + Hannspree 22" 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 Red Cougar CMX 700w HAF 932 Black Edition Logitech G303 
AudioAudio
Sound Blaster Z PDP Afterglow Prismatic Dolby 5.1 
  hide details  
Reply
post #1758 of 5462
Wireless 5.1 headset, i assume its USB wireless which will bypass the sound card on top of being .. *BLARRRRGHHHGHG 5.1 BLARRRGH* biggrin.gif
post #1759 of 5462
Quote:
Originally Posted by titusrsoooooo1337 View Post

Alright, put in my new Z a few hours ago. I am having zero luck getting any form of surround sound to work on my PDP Afterglow 5.1 headset. I've done every combination of devices and settings between the SB control panel and the Windows sound control panel. This headset uses a 5.1 tower that connects via a toslink cable, and has onboard DD signal processing. No matter which surround feature I try to use (SBX, DD, or DTS) the sound always comes out in stereo. When I follow Creative's guide on retaining surround sound when using an optical cable on a headphone mixer(headset default communication device, speakers default device), I get no sound whatsoever. Is there something I'm totally missing?

well you should set it up like it were a 5.1 receiver, so don't use the SPDIF-Out device, (have it plugged in of course) speakers as the default device, have dolby or DTS enabled (this will set the SPDIF to forward-only and upstream the sound), that should at least give you sound on the headset, I think depending on how the DAC in the headset tower works you may need to have the audio device disabled or unplugged (if it has an external power source) or this could be locking it in stereo instead of dolby/DTS.
   
build server
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R5-1600X GA-AX370-G5 AMD R9-290X Corsair Vengeance LPX 16GB 3200 C16 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
ADATA SX8000NF Samsung 850 pro 256GB WD Red 2x2TB RAID1 OCZ Vertex 3 120GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate Shingle 8TB EK Supremacy EVO + EK 290X R2 + backplate + EK-... Windows 10 Pro 4k 24" samung PLS freesync 
MonitorKeyboardPowerCase
1200p 24" samsung Corsair K70 Red Seasonic 1000W Platinum Raven RV01 
MouseMouse PadAudioAudio
Corsair M60/M45 Corsair gigabyte dual-onboard audio HDMI 8ch LPCM 24@192k DAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD AthlonII 640 x4 Gigabyte 880GM-USB3 nvidia GTX 460SE Corsair Dominator 2*2GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 500GB some sony DVD burner stock, case has a nice side duct though Windows 7 home premium 64bit 
PowerCase
Arctic Cooling 550R Gigabyte mATX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Atom 230 some all-in-one Mini-ITX board Intel GMA 950 some 1GB stick 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320GB LightScribe DVD burner? passive stock Oracle Linux 
PowerCase
integrated in the motherboard, 65W power brick compaque stock Mini-ITX case 
  hide details  
Reply
   
build server
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R5-1600X GA-AX370-G5 AMD R9-290X Corsair Vengeance LPX 16GB 3200 C16 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
ADATA SX8000NF Samsung 850 pro 256GB WD Red 2x2TB RAID1 OCZ Vertex 3 120GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Seagate Shingle 8TB EK Supremacy EVO + EK 290X R2 + backplate + EK-... Windows 10 Pro 4k 24" samung PLS freesync 
MonitorKeyboardPowerCase
1200p 24" samsung Corsair K70 Red Seasonic 1000W Platinum Raven RV01 
MouseMouse PadAudioAudio
Corsair M60/M45 Corsair gigabyte dual-onboard audio HDMI 8ch LPCM 24@192k DAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD AthlonII 640 x4 Gigabyte 880GM-USB3 nvidia GTX 460SE Corsair Dominator 2*2GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 500GB some sony DVD burner stock, case has a nice side duct though Windows 7 home premium 64bit 
PowerCase
Arctic Cooling 550R Gigabyte mATX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Atom 230 some all-in-one Mini-ITX board Intel GMA 950 some 1GB stick 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320GB LightScribe DVD burner? passive stock Oracle Linux 
PowerCase
integrated in the motherboard, 65W power brick compaque stock Mini-ITX case 
  hide details  
Reply
post #1760 of 5462
Motherboard audio died so I went out and bought a Sound Blaster Z.
Not regretting my purchase one tiny bit.
Fantastic card after only ever using on-board audio until now.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › [Official] Creative Sound Blaster Z, Zx & ZxR Series Club