Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › Long POST times PSU related?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Long POST times PSU related?

post #1 of 20
Thread Starter 
My computer has been taking forever to POST lately. I'm running some tests now on RAM and HDD but what seems to have "fixed" the problem so far is unplugging every USB that I don't need. The POST was taking anywhere from 5-20 minutes to complete and windows told me once to change my visual settings lower due to performance issues. I wasn't doing anything labor intensive, has chrome on with maybe 10 tabs, steam, microsoft words, that's pretty normal.
I'm on a 720w PSU
quad core 9450
6gb ddr2
2 HDDs
HD 6970

The PSU is 3 years old.
The USBs I have plugged in are:
xbox 360 wireless controller receiver
wacom tablet
powered usb hub
g930 wireless headset
mouse
monitor's usb hub
printer

I've unplugged all those except for the mouse and headset and the POST times are pretty much back to normal. Should I get another PSU?
post #2 of 20

It kind of depends.  Which 720W PSU do you have exactly?  Do you know the make and the model?  I'm not recalling any quality-made 720W power supplies at the moment that are 3 years old, but of course that's 3 years ago and I already have like 5 gray hairs!

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #3 of 20
Thread Starter 
EIN720AWT by enermax, I have 1 gray hair ><</span>
post #4 of 20

Well young man (haha), I don't know how this particular PSU rates.  I checked two reviews that I found, one at X-bit Labs, and then one at HardOCP (these are links to the Conclusions pages).  Both reviews are old, but it sounds like this is/was a good PSU and so this problem might not be related to the PSU.

 

Although, I don't know for sure and I'd like a 2nd or 3rd opinion from some other PSU enthusiasts on here.

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #5 of 20
Have you got any overclocks going on?

Sounds more like an OS issue to me.
six|speed
(11 items)
 
five|speed
(14 items)
 
automatic.
(14 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Gryphon Z97 Asus GTX760 OC 16GB Crucial Ballistix 
Hard DriveCoolingOSOS
2x 256GB Crucial MX100 H60 Windows 8.1 Pro OS X Yosemite 
MonitorPowerCase
2x Dell U2414H Seasonic X650 Legacy U3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 760 | 4GHz | 1.275v Gigabyte P55A-UD3 MSI NX7600GT  8GB G.Skill ECO 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB Samsung Spinpoint F3 LG 22X DVD±R Corsair H50 OSX 10.7.3 
MonitorPowerCaseMouse
LG 23" Corsair HX620 Antec Nine-Hundred MX 518 
Mouse Pad
Thermaltake 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X3 710 CACZC | 3.7GHz DFI LP DK 790GX-M2RS ATI Radeon HD 3300 4GB OCZ XTC @ 800MHz 2.08v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital 6400AAKS LG 22X DVD±R Xigmatek S1283 7 Professional 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
20" Acer AL2017 Logitech Media Corsair CX430 Thermaltake Soprano 
Mouse
Logitech G5 
  hide details  
Reply
six|speed
(11 items)
 
five|speed
(14 items)
 
automatic.
(14 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Gryphon Z97 Asus GTX760 OC 16GB Crucial Ballistix 
Hard DriveCoolingOSOS
2x 256GB Crucial MX100 H60 Windows 8.1 Pro OS X Yosemite 
MonitorPowerCase
2x Dell U2414H Seasonic X650 Legacy U3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 760 | 4GHz | 1.275v Gigabyte P55A-UD3 MSI NX7600GT  8GB G.Skill ECO 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB Samsung Spinpoint F3 LG 22X DVD±R Corsair H50 OSX 10.7.3 
MonitorPowerCaseMouse
LG 23" Corsair HX620 Antec Nine-Hundred MX 518 
Mouse Pad
Thermaltake 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X3 710 CACZC | 3.7GHz DFI LP DK 790GX-M2RS ATI Radeon HD 3300 4GB OCZ XTC @ 800MHz 2.08v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital 6400AAKS LG 22X DVD±R Xigmatek S1283 7 Professional 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
20" Acer AL2017 Logitech Media Corsair CX430 Thermaltake Soprano 
Mouse
Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #6 of 20
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Shift. View Post

Have you got any overclocks going on?

Sounds more like an OS issue to me.

Can't be... why would the OS affect the POST?
post #7 of 20
Check your boot priority. I've had issues like this that were resolved once I set my boot drive to 1st priority.
I'm so cheap
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E8500 ASUS Rampage Formula Powercolor Radeon HD 7950 Mushkin Enhanced Blackline 2GB (2 x 1GB) 240-Pi... 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Western Digital Black Vertex 3 Hyper T4 Windows 8.1 Pro 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Syncmaster 2233 Soyo 20" Logitech G15 Antec 750W 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Tempest Razer Naga 2014 Rocketfish RBH Bookshelfs 
AudioAudio
Velodyne 10" Yamaha RX-V2600 
  hide details  
Reply
I'm so cheap
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E8500 ASUS Rampage Formula Powercolor Radeon HD 7950 Mushkin Enhanced Blackline 2GB (2 x 1GB) 240-Pi... 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Western Digital Black Vertex 3 Hyper T4 Windows 8.1 Pro 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Syncmaster 2233 Soyo 20" Logitech G15 Antec 750W 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Tempest Razer Naga 2014 Rocketfish RBH Bookshelfs 
AudioAudio
Velodyne 10" Yamaha RX-V2600 
  hide details  
Reply
post #8 of 20
Quote:
Originally Posted by jepherz View Post

Can't be... why would the OS affect the POST?

I was under the impression that your OS was taking forever to load.

Where exactly is it being slow during the boot process?
six|speed
(11 items)
 
five|speed
(14 items)
 
automatic.
(14 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Gryphon Z97 Asus GTX760 OC 16GB Crucial Ballistix 
Hard DriveCoolingOSOS
2x 256GB Crucial MX100 H60 Windows 8.1 Pro OS X Yosemite 
MonitorPowerCase
2x Dell U2414H Seasonic X650 Legacy U3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 760 | 4GHz | 1.275v Gigabyte P55A-UD3 MSI NX7600GT  8GB G.Skill ECO 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB Samsung Spinpoint F3 LG 22X DVD±R Corsair H50 OSX 10.7.3 
MonitorPowerCaseMouse
LG 23" Corsair HX620 Antec Nine-Hundred MX 518 
Mouse Pad
Thermaltake 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X3 710 CACZC | 3.7GHz DFI LP DK 790GX-M2RS ATI Radeon HD 3300 4GB OCZ XTC @ 800MHz 2.08v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital 6400AAKS LG 22X DVD±R Xigmatek S1283 7 Professional 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
20" Acer AL2017 Logitech Media Corsair CX430 Thermaltake Soprano 
Mouse
Logitech G5 
  hide details  
Reply
six|speed
(11 items)
 
five|speed
(14 items)
 
automatic.
(14 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Gryphon Z97 Asus GTX760 OC 16GB Crucial Ballistix 
Hard DriveCoolingOSOS
2x 256GB Crucial MX100 H60 Windows 8.1 Pro OS X Yosemite 
MonitorPowerCase
2x Dell U2414H Seasonic X650 Legacy U3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 760 | 4GHz | 1.275v Gigabyte P55A-UD3 MSI NX7600GT  8GB G.Skill ECO 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB Samsung Spinpoint F3 LG 22X DVD±R Corsair H50 OSX 10.7.3 
MonitorPowerCaseMouse
LG 23" Corsair HX620 Antec Nine-Hundred MX 518 
Mouse Pad
Thermaltake 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X3 710 CACZC | 3.7GHz DFI LP DK 790GX-M2RS ATI Radeon HD 3300 4GB OCZ XTC @ 800MHz 2.08v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital 6400AAKS LG 22X DVD±R Xigmatek S1283 7 Professional 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
20" Acer AL2017 Logitech Media Corsair CX430 Thermaltake Soprano 
Mouse
Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #9 of 20
Quote:
Originally Posted by Shift. View Post


I was under the impression that your OS was taking forever to load.

Where exactly is it being slow during the boot process?

 

The motherboard is taking too long to get to that point where it finally begins loading an operating system.  So, it's the POST time that's too long.

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #10 of 20
Thread Starter 
Not at home right now but from memory I think the POST shows the CPU status first, then it checks the memory in the line:
"Memory testing: ####### shared memory" or whatever ###### is the amount of RAM i have I guess.

It gets stuck at "Mem" then after 5-20 minutes the rest of the line filled in and everything is normal. But things probably aren't normal...
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Power Supplies
Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › Long POST times PSU related?