Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Very odd 'camera' stuttering issue, no idea what the issue is
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Very odd 'camera' stuttering issue, no idea what the issue is

post #1 of 4
Thread Starter 
My specs are as follows:
AMD Phenom(tm) II X6 1035T Processor (6CPUs), ~2.6GHz
12GB DDR3 RAM
AMD Radeon HD 6800
400GB 7200RPM HDD

My computer has run pretty well for awhile now. Over the past months it hasn't gotten progressively slower or anything, but as of late I've been trying some newer games with higher specifications (Natural Selection 2, Firefall Closed Beta are examples), and I've been having an extremely odd stuttering issue that makes the games unplayable.

When I'm in game, my computer does NOT stutter when I'm standing still. In fact, my framerate is pretty good. Not amazing, but consistently above 30FPS. If I run forwards, it's fine. Backwards, fine, Side to side is fine as well. BUT, the second I start moving my mouse to rotate my character around quickly, my game will stutter and turn into a slideshow, as if it's taking awhile to load the graphics behind me or in front of me. I CAN move my mouse slowly and turn around that way without it stuttering, but the second I start moving my mouse quickly it devolves into a slideshow.

One VERY odd remedy to this issue is that whenever somebody is desktop sharing with me through Teamviewer, the stuttering seems to subside almost entirely for the time that we're connected. But the second he disconnects and it tabs me out of game, and I click back in, the stuttering starts up again.

I have attempted the following:
Swap out GPU
CHKDSK
Running apps in compatibility mode / administrator
Adjusted process priorities
Updated GPU drivers
Updated / messed around with audio drivers
Reinstalled DirectX + other components
Memory diagnostics

I have also shut off all sounds and listened for any abnormal sounds coming from my HDD, and nothing. Just spinning and air. Whenever I'm in game my CPU usage is usually almost maxed.

if ANYONE knows what this possibly could be, PLEASE let me know. I have never EVER been this stumped on an issue in my 10+ years of working with computers.
First Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 2.14GHZ Dell DXP-061 Gigabyte GTX 275 Super-OCed Edition 4GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Dell 250GB Dell Windows 7 Ultimate 32" Vizio Flatpanel 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Pro | Type 750w Ultra Dell XPS 410 Razer Copperhead 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
First Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 2.14GHZ Dell DXP-061 Gigabyte GTX 275 Super-OCed Edition 4GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Dell 250GB Dell Windows 7 Ultimate 32" Vizio Flatpanel 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Pro | Type 750w Ultra Dell XPS 410 Razer Copperhead 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
post #2 of 4
Thread Starter 
Bumpity bump. Is this on the wrong forum? I don't often post to OC.net and there's a ton of forums, maybe I overlooked one.
First Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 2.14GHZ Dell DXP-061 Gigabyte GTX 275 Super-OCed Edition 4GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Dell 250GB Dell Windows 7 Ultimate 32" Vizio Flatpanel 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Pro | Type 750w Ultra Dell XPS 410 Razer Copperhead 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
First Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 2.14GHZ Dell DXP-061 Gigabyte GTX 275 Super-OCed Edition 4GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Dell 250GB Dell Windows 7 Ultimate 32" Vizio Flatpanel 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Pro | Type 750w Ultra Dell XPS 410 Razer Copperhead 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
its definitely a GPU problem. I'm assuming all the clocks on the gpu are stock and havent been fiddled with. If you run say a heaven benchmark see if you get the same issue as opposed to using a "beta" game...(ive had no end of screen issues when it comes to betas)

It could very well be the GPU has finally said no more and that spinning in game which normally stresses the gpu more being it has to render alot quicker than moving back and forward and its just bottlenecking.

In any case it is odd. Do you have a friends gpu or a spare one you can try? If the problem persists after tesing another gpu possible a fresh install of OS ?

Sorry i couldnt be of more help thumb.gif
D00M
(14 items)
 
The Great White
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 7400 ASRock B250 Gaming K4 Motherboard MSI NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB Gaming X Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2A2133C13R 16GB ... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
120GB OCZ VERTEX 3 SSD Corsair Hydro Series H60 120mm Liquid CPU Cooler WINDOWS 10 AOC 28" 4K 
KeyboardPowerCaseMouse
LOGITECH G910 ORION SPARK SilverStone Strider Gold 750W ST75F-GS Phanteks Eclipse P400S Tempered Glass Black Red LOGITECH G900 
Mouse PadAudio
RAZER VESPULA LOGITECH G933 7.1 WIRELESS HEADSET 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 (STOCK) Gigabyte 990FX-UD7 Radeon 7970 G-Skillz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung OCZ Vertex 3 SSD Western Digital Samsung 24x DVD Burner/Player 
CoolingCoolingOSMonitor
Cooler Master Hyper Evo xigitek 120mm blue led case fan X 5 Windows 7 Premium 23" LG LED IPS panel 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Ultimate Antec 750W gamers edition NZXT Phantom 410 Razer Naga MMOG  
Mouse PadAudio
Razer Vespula Gaming Matt Logitech X-530 5.1 
  hide details  
Reply
D00M
(14 items)
 
The Great White
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 7400 ASRock B250 Gaming K4 Motherboard MSI NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB Gaming X Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2A2133C13R 16GB ... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
120GB OCZ VERTEX 3 SSD Corsair Hydro Series H60 120mm Liquid CPU Cooler WINDOWS 10 AOC 28" 4K 
KeyboardPowerCaseMouse
LOGITECH G910 ORION SPARK SilverStone Strider Gold 750W ST75F-GS Phanteks Eclipse P400S Tempered Glass Black Red LOGITECH G900 
Mouse PadAudio
RAZER VESPULA LOGITECH G933 7.1 WIRELESS HEADSET 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 (STOCK) Gigabyte 990FX-UD7 Radeon 7970 G-Skillz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung OCZ Vertex 3 SSD Western Digital Samsung 24x DVD Burner/Player 
CoolingCoolingOSMonitor
Cooler Master Hyper Evo xigitek 120mm blue led case fan X 5 Windows 7 Premium 23" LG LED IPS panel 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Ultimate Antec 750W gamers edition NZXT Phantom 410 Razer Naga MMOG  
Mouse PadAudio
Razer Vespula Gaming Matt Logitech X-530 5.1 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by w-moffatt View Post

its definitely a GPU problem. I'm assuming all the clocks on the gpu are stock and havent been fiddled with. If you run say a heaven benchmark see if you get the same issue as opposed to using a "beta" game...(ive had no end of screen issues when it comes to betas)

It could very well be the GPU has finally said no more and that spinning in game which normally stresses the gpu more being it has to render alot quicker than moving back and forward and its just bottlenecking.

In any case it is odd. Do you have a friends gpu or a spare one you can try? If the problem persists after tesing another gpu possible a fresh install of OS ?

Sorry i couldnt be of more help thumb.gif

Shoulda read my original post more closely! It says under "I have attempted the following" that I have already swapped out my GPU with an old one, and that didn't alleviate the problem.
First Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 2.14GHZ Dell DXP-061 Gigabyte GTX 275 Super-OCed Edition 4GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Dell 250GB Dell Windows 7 Ultimate 32" Vizio Flatpanel 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Pro | Type 750w Ultra Dell XPS 410 Razer Copperhead 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
First Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 2.14GHZ Dell DXP-061 Gigabyte GTX 275 Super-OCed Edition 4GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Dell 250GB Dell Windows 7 Ultimate 32" Vizio Flatpanel 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Pro | Type 750w Ultra Dell XPS 410 Razer Copperhead 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Very odd 'camera' stuttering issue, no idea what the issue is