Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Problem during install of Windows XP
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Problem during install of Windows XP

post #1 of 10
Thread Starter 
I've ran into a problem during the install of Windows XP. First some background about my system:
-Asus A8N-SLI
-Opteron 165
-1 G DDR400 (PNY)
-400 watt PSU
-ATI x800xl videocard
-Generic CD drive

On start-up, I can access the BIOS menu. I set the first boot device to the CDROM and loaded the Windows install disk. After the screen goes through all of the initial stuff, the screen displays something like this: "Set-up is analyzing your hardware." After approximately 90 seconds, the CD drive spins down and the screen remains blank. I'm thinking that the BIOS is corrupted and that I need to reload the default CDROM program.
Does anyone have any ideas?
Py Tin
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9300 DFI Blood Iron MSI 5770 Hawk G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120 Gb WD Asus DVD Burner XP Samsung LCD 2253BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Happy Hacking Lite 2 Antec 500w Midtower w/ fan mods Logitech G9 
Mouse Pad
rotary cutting mat 
  hide details  
Reply
Py Tin
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9300 DFI Blood Iron MSI 5770 Hawk G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120 Gb WD Asus DVD Burner XP Samsung LCD 2253BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Happy Hacking Lite 2 Antec 500w Midtower w/ fan mods Logitech G9 
Mouse Pad
rotary cutting mat 
  hide details  
Reply
post #2 of 10
try removing your battery for about a minute or two to reset your bios and then try again or just switch the jumper and power on for a few minutes but the battery removal works better.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
1055t@3.8 Crosshair IV Formula Diamond 5850 4gb G-Skill Ripjaw 1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
64gb SSD w/trim WIndows 7 Pro 64bit 21.5 Dell Ultrasharp Microsoft Sidewinder 
PowerCaseMouseMouse Pad
750w Decathalon Lancool k-62 G5 Razer Xact Mat 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
1055t@3.8 Crosshair IV Formula Diamond 5850 4gb G-Skill Ripjaw 1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
64gb SSD w/trim WIndows 7 Pro 64bit 21.5 Dell Ultrasharp Microsoft Sidewinder 
PowerCaseMouseMouse Pad
750w Decathalon Lancool k-62 G5 Razer Xact Mat 
  hide details  
Reply
post #3 of 10
Thread Starter 
I have tried to reset the CMOS by removing the battery and changing the jumper; before I did that the screen showed that "AWDFLASH.EXE" couldn't be found. After I reset the CMOS, that is when I started having the situation as stated in the first post. Thanks for your response; is there anything else that I can do before trying to reflash the BIOS?
Py Tin
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9300 DFI Blood Iron MSI 5770 Hawk G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120 Gb WD Asus DVD Burner XP Samsung LCD 2253BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Happy Hacking Lite 2 Antec 500w Midtower w/ fan mods Logitech G9 
Mouse Pad
rotary cutting mat 
  hide details  
Reply
Py Tin
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9300 DFI Blood Iron MSI 5770 Hawk G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120 Gb WD Asus DVD Burner XP Samsung LCD 2253BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Happy Hacking Lite 2 Antec 500w Midtower w/ fan mods Logitech G9 
Mouse Pad
rotary cutting mat 
  hide details  
Reply
post #4 of 10
Is it brand new hardware or was it working previously?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX8320 Asus M5A78L-M/USB3 XFX AMD Radeon HD 7950 Graphics Card 3GB Corsair CMX8GX3M2A1333C9 XMS3 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung F3 1TB Hard Drive Crucial CT128M4SSD2 128GB SSD Coolermaster Hyper 212 EVO Windows 7 Professional  
MonitorMonitorPowerCase
Samsung SyncMaster BX2431 1080p PCBank PB2700 1440p IPS Be Quiet! Dark Power Pro 550W PSU  Xigmatek Giggas 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX8320 Asus M5A78L-M/USB3 XFX AMD Radeon HD 7950 Graphics Card 3GB Corsair CMX8GX3M2A1333C9 XMS3 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung F3 1TB Hard Drive Crucial CT128M4SSD2 128GB SSD Coolermaster Hyper 212 EVO Windows 7 Professional  
MonitorMonitorPowerCase
Samsung SyncMaster BX2431 1080p PCBank PB2700 1440p IPS Be Quiet! Dark Power Pro 550W PSU  Xigmatek Giggas 
  hide details  
Reply
post #5 of 10
i believe its a cd problem since AWDFLASH.EXE is a award bios flash utility . it can be downloaded from here http://www.abit-usa.com/downloads/bioshelp.php
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
P8600 9600M-GT 4 gb Samsung 500 Sata 
OS
Vista Home Premium 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
P8600 9600M-GT 4 gb Samsung 500 Sata 
OS
Vista Home Premium 
  hide details  
Reply
post #6 of 10
Sounds like an Overal Hardware issue. Did you perfofrm a CMOS reset when you are not plugged into the main power ?

Also try putting your HDD and Optical drives on cable select.
post #7 of 10
cd-rom...try reinstalling sp2 with a 24x NEC and see how long it takes...LOL
PRONE
(19 items)
 
Cap't Crunch
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930k @ 5Ghz Msi X79A-GD45 Gigabyte Radeon 7950 Patriot Sector 7 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
2xCorsair Force Series 3 Raid-0 LG DVDR/W Custom Water Loop Swiftech Apogee Drive II waterblock/pump 
CoolingCoolingOSMonitor
Swiftech MCRES-Micro Rev 2 Larkooler 240mm Rad server 2008 RC2 HP 2207HD 
KeyboardPowerCaseMouse
HP Classic wireless PC Power and Cooling Silencer Mk II 950W High P... NZXT Phantom...again lol HP Classic wireless 
Mouse PadAudioOther
MicroCenter Onboard TBA 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k Maximus V Extreme Radeon 6950HD Avexir 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 LG DVD RW Corsair H100i WIndowd 8.1 
MonitorKeyboardPowerCase
HP 2159M Logitech CX750M Cosair Carbide 540AIR 
MouseMouse Pad
logitech logitech 
  hide details  
Reply
PRONE
(19 items)
 
Cap't Crunch
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930k @ 5Ghz Msi X79A-GD45 Gigabyte Radeon 7950 Patriot Sector 7 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
2xCorsair Force Series 3 Raid-0 LG DVDR/W Custom Water Loop Swiftech Apogee Drive II waterblock/pump 
CoolingCoolingOSMonitor
Swiftech MCRES-Micro Rev 2 Larkooler 240mm Rad server 2008 RC2 HP 2207HD 
KeyboardPowerCaseMouse
HP Classic wireless PC Power and Cooling Silencer Mk II 950W High P... NZXT Phantom...again lol HP Classic wireless 
Mouse PadAudioOther
MicroCenter Onboard TBA 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k Maximus V Extreme Radeon 6950HD Avexir 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 LG DVD RW Corsair H100i WIndowd 8.1 
MonitorKeyboardPowerCase
HP 2159M Logitech CX750M Cosair Carbide 540AIR 
MouseMouse Pad
logitech logitech 
  hide details  
Reply
post #8 of 10
Thread Starter 
It is a fresh build. Last night, I took the battery out of the motherboard, disconnected everything and changed the CMOS jumper to the clear position. This morning I reassembled everything and tried to install Windows XP. The Asus Screen comes up, then some of the post screens; finally, a screen comes up that says, "Setup is inspecting your computer's hardware configuration....". This screen appears for about 10 seconds and then just a blank screen remains (not a BSOD). The CD drive spins up for about 60 seconds and then stops. I left the computer this way for 10 minutes and still nothing happens. Do you think that I need to flash the BIOS with a floppy or USB drive, or should I just take it out back and shoot it? Help, it is really getting frustrating. Thanks for your time and attention.
Edit: I have tried a different CD drive, and the disk is brand new. I've also tried a different Windows XP disk with the same results.
Py Tin
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9300 DFI Blood Iron MSI 5770 Hawk G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120 Gb WD Asus DVD Burner XP Samsung LCD 2253BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Happy Hacking Lite 2 Antec 500w Midtower w/ fan mods Logitech G9 
Mouse Pad
rotary cutting mat 
  hide details  
Reply
Py Tin
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9300 DFI Blood Iron MSI 5770 Hawk G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120 Gb WD Asus DVD Burner XP Samsung LCD 2253BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Happy Hacking Lite 2 Antec 500w Midtower w/ fan mods Logitech G9 
Mouse Pad
rotary cutting mat 
  hide details  
Reply
post #9 of 10
try the cd on another system , also yes flashing the bios might help
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
P8600 9600M-GT 4 gb Samsung 500 Sata 
OS
Vista Home Premium 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
P8600 9600M-GT 4 gb Samsung 500 Sata 
OS
Vista Home Premium 
  hide details  
Reply
post #10 of 10
Thread Starter 
Forgot to post; problem was solved with a BIOS flash and reformatting of the HD. Thanks for all of your input.
Py Tin
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9300 DFI Blood Iron MSI 5770 Hawk G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120 Gb WD Asus DVD Burner XP Samsung LCD 2253BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Happy Hacking Lite 2 Antec 500w Midtower w/ fan mods Logitech G9 
Mouse Pad
rotary cutting mat 
  hide details  
Reply
Py Tin
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9300 DFI Blood Iron MSI 5770 Hawk G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120 Gb WD Asus DVD Burner XP Samsung LCD 2253BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Happy Hacking Lite 2 Antec 500w Midtower w/ fan mods Logitech G9 
Mouse Pad
rotary cutting mat 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Windows
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Problem during install of Windows XP