Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › X58 crashes and can't boot up
New Posts  All Forums:Forum Nav:

X58 crashes and can't boot up

post #1 of 6
Thread Starter 
Hey yall,

I have had this weird problem with my rig the past few days. I have started up a minecraft FTB server for about 5 friends of mine and I run it on my computer. This means that my computer is usually running about 20 hours a day. A few days ago I left it on overnight, and when I woke up it wasn't on. I thought that was pretty weird, so I turned it back on again and then some even stranger things happened. I usually get greeted by my GPU's boot up beep along with the motherboards boot up beep, but none of these happened. All the fans spun up and lights turned on as normal, but no boot up beeps. Then I looked at the little debugging code/CPU temperature monitor on the motherboard, and there was nothing there. It was just blank, absolutely nothing. That has never happened to me before. I tried a bunch of stuff to try to get it to boot including changing ram, taking out sound card, taking out HDD's, taking out GPU, taking out CMOS battery, etc. So I finally just took everything out of the case and set it up on my motherboard's box. It booted up just fine outside the case. So then I put everything back in the case. It then booted up fine and I had my server up again.

Now today, I am playing minecraft FTB with my server running and some music playing on Youtube, and then my screen turns to a solid blueish green color, my audio loops and I crash. I go over to my rig and all the fans and lights are on like usual, but the little power light on the on button is not on and neither is the HDD activity light. I unplug it and try to restart, but I get no start up beeps and nothing on the debug screen like before. I unplug the PSU, motherboard, and CPU power and hold down the power button to drain all the power for about a minute. It then boots up normal and I am here right now typing this smile.gif.

I have just never had anything like this happen before and I don't want it to happen again. Does anyone know what could be causing this?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4ghz 1.25v Evga Classified E760/E762 Evga Gtx 480 + Galaxy GTX 480 SLI 6GB Corsair Dominator GT 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 256Gb, Samsung 7200rpm 320gb, 2x W... Windows 7 64-bit Home premium Dell U2410 1920x1200 Wireless Logitech 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Quatro 1200w Corsair 800D Razer Death Adder Office Depot thingy 
AudioAudio
Asus Xonar STX Sennheiser HD555's 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4ghz 1.25v Evga Classified E760/E762 Evga Gtx 480 + Galaxy GTX 480 SLI 6GB Corsair Dominator GT 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 256Gb, Samsung 7200rpm 320gb, 2x W... Windows 7 64-bit Home premium Dell U2410 1920x1200 Wireless Logitech 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Quatro 1200w Corsair 800D Razer Death Adder Office Depot thingy 
AudioAudio
Asus Xonar STX Sennheiser HD555's 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
For some reason it sounds like something may be unstable. Is your GPU overclocked? Maybe you should try turning the CPU/GPU overclock down a notch and see what the results are...checking whether you get that power/restart error again. If that doesn't work then you can completely go back to stock settings and try again. The last thing would be to try and do a clean reinstall of your Nvidia graphics driver...otherwise I'm stumped as things can go further down in terms of faulty/defective hardware.
愛(Ai)
(39 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i7 990X @ 4.4GHz eVGA E760 X58 Classified  2x eVGA GTX980Ti 6GB Classified SLI eVGA GT 740 4GB SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsair Dominator GT 6x4GB (24GB) Samsung 850 PRO 2TB 4x Seagate Barracuda XT 2TB (RAID-5) 6x Seagate Barracuda XT 3TB (RAID-6) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Sans Digital TR8UT+B Enclosure 8x500GB (RAID-50) Sans Digital TR8UT+B Enclosure 8x1TB (RAID-50) LG WH16NS40 Blu-Ray Burner Swiftech Apogee Drive II 
CoolingCoolingCoolingOS
Swiftech MCR320 10x Sanyo Denki 9SG1212G101 (260CFM) 3x Sanyo Denki 9G1212G401 (130CFM) Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
3x Yamakasi Catleap 2703 IPS 27" 2560x1440 Sony KDL50W800C 50" Smart 3D LED HDTV Logitech G710+ Mechanical Keyboard Brown Switches EVGA SuperNOVA NEX1500 Classified 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master ATCS 840 (Modded) Logitech G700s Rechargeable Gaming Mouse XTracPads Ripper XXL Desktop Gaming Mat HT Omega Claro Plus+ 7.1 
AudioAudioAudioAudio
Logitech Z-5500 5.1 Digital Speaker System Sony HTST9 7.1 Sound Bar Beyerdynamic A20 Headphone Amplifier Beyerdynamic DT 770 Pro 250 ohm Headphones 
AudioAudioOtherOther
Beyerdynamic Premium Tesla Hi-Fi T70 Headphones Blue Yeti Pro Microphone Elgato Game Capture HD60 Pro Areca ARC-1260 RAID Controller Card 
OtherOtherOtherOther
2x Lamptron FC-2 Fan Controller Lian Li EX-H34B Hot Swap Cage CyberPower CP1500PFCLCD UPS D-Link Amplifi Cloud Router 5700 
OtherOtherOther
Logitech HD Pro Webcam C910 AmazonBasics 7 Port USB 2.0 Hub Saitek ST290 Pro Joystick 
  hide details  
Reply
愛(Ai)
(39 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i7 990X @ 4.4GHz eVGA E760 X58 Classified  2x eVGA GTX980Ti 6GB Classified SLI eVGA GT 740 4GB SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsair Dominator GT 6x4GB (24GB) Samsung 850 PRO 2TB 4x Seagate Barracuda XT 2TB (RAID-5) 6x Seagate Barracuda XT 3TB (RAID-6) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Sans Digital TR8UT+B Enclosure 8x500GB (RAID-50) Sans Digital TR8UT+B Enclosure 8x1TB (RAID-50) LG WH16NS40 Blu-Ray Burner Swiftech Apogee Drive II 
CoolingCoolingCoolingOS
Swiftech MCR320 10x Sanyo Denki 9SG1212G101 (260CFM) 3x Sanyo Denki 9G1212G401 (130CFM) Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
3x Yamakasi Catleap 2703 IPS 27" 2560x1440 Sony KDL50W800C 50" Smart 3D LED HDTV Logitech G710+ Mechanical Keyboard Brown Switches EVGA SuperNOVA NEX1500 Classified 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master ATCS 840 (Modded) Logitech G700s Rechargeable Gaming Mouse XTracPads Ripper XXL Desktop Gaming Mat HT Omega Claro Plus+ 7.1 
AudioAudioAudioAudio
Logitech Z-5500 5.1 Digital Speaker System Sony HTST9 7.1 Sound Bar Beyerdynamic A20 Headphone Amplifier Beyerdynamic DT 770 Pro 250 ohm Headphones 
AudioAudioOtherOther
Beyerdynamic Premium Tesla Hi-Fi T70 Headphones Blue Yeti Pro Microphone Elgato Game Capture HD60 Pro Areca ARC-1260 RAID Controller Card 
OtherOtherOtherOther
2x Lamptron FC-2 Fan Controller Lian Li EX-H34B Hot Swap Cage CyberPower CP1500PFCLCD UPS D-Link Amplifi Cloud Router 5700 
OtherOtherOther
Logitech HD Pro Webcam C910 AmazonBasics 7 Port USB 2.0 Hub Saitek ST290 Pro Joystick 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
That is weird. I'm wondering if perhaps there is a short in your chassis somewhere (metal touching motherboard or other component that shouldn't be). That would explain the complete unresponsiveness and how it worked outside of the chassis. I think a short is unlikely though... I think similar problems can happen with grounding issues as well, but again, that wouldn't make any reasonable sense.

You've gone back to bios defaults, right? (to rule out overclocking problems).
Livingroom rig
(9 items)
 
Retro!
(16 items)
 
DIY Laptop
(7 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @4.3GHz ASRock Z77 Extreme4-M Radeon HD 7970 GHz 2x4GB Corsair Vengeance 2133MHz 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Intel 520 SSD 240GB Bluray / DVD combo Win 7 Home 64 Seasonic 550W modular 
Case
NZXT Vulcan 
CPUCPUMotherboardGraphics
Athlon 64 FX-55 Clawhammer Or Athlon 64 X2 4200+ Manchester Asus A8N32 - SLI ATI Radeon X850 XT PE 
GraphicsRAMHard DriveOptical Drive
Or MSI GeForce 210 4 x 1GB Corsair XMS 500MHz OCz Agility 2 LITE-ON DVD 
CoolingOSPowerCase
Antec Kuhler 920 Win 7 Home Premium OEM Antec High Current Pro NZXT Phantom 
CPUGraphicsRAMHard Drive
i5-3360M @2.8-3.5GHz nVidia GT 650M @1GHz 2x4GB G.Skill 1600MHz Crucial M4 SSD 128GB 
OSMonitorCase
Ubuntu 12.04 11.6in, 1366x768 Clevo W110ER 
  hide details  
Reply
Livingroom rig
(9 items)
 
Retro!
(16 items)
 
DIY Laptop
(7 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @4.3GHz ASRock Z77 Extreme4-M Radeon HD 7970 GHz 2x4GB Corsair Vengeance 2133MHz 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Intel 520 SSD 240GB Bluray / DVD combo Win 7 Home 64 Seasonic 550W modular 
Case
NZXT Vulcan 
CPUCPUMotherboardGraphics
Athlon 64 FX-55 Clawhammer Or Athlon 64 X2 4200+ Manchester Asus A8N32 - SLI ATI Radeon X850 XT PE 
GraphicsRAMHard DriveOptical Drive
Or MSI GeForce 210 4 x 1GB Corsair XMS 500MHz OCz Agility 2 LITE-ON DVD 
CoolingOSPowerCase
Antec Kuhler 920 Win 7 Home Premium OEM Antec High Current Pro NZXT Phantom 
CPUGraphicsRAMHard Drive
i5-3360M @2.8-3.5GHz nVidia GT 650M @1GHz 2x4GB G.Skill 1600MHz Crucial M4 SSD 128GB 
OSMonitorCase
Ubuntu 12.04 11.6in, 1366x768 Clevo W110ER 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Thread Starter 
Well the problem is persisting and it's getting harder to boot up. I also forgot to add that the GPU fans don't turn on at all along with the no GPU boot up beep, so I assuming the problem is related to the GPU. The GPU is completely stock clocked though so I dunno.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4ghz 1.25v Evga Classified E760/E762 Evga Gtx 480 + Galaxy GTX 480 SLI 6GB Corsair Dominator GT 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 256Gb, Samsung 7200rpm 320gb, 2x W... Windows 7 64-bit Home premium Dell U2410 1920x1200 Wireless Logitech 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Quatro 1200w Corsair 800D Razer Death Adder Office Depot thingy 
AudioAudio
Asus Xonar STX Sennheiser HD555's 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4ghz 1.25v Evga Classified E760/E762 Evga Gtx 480 + Galaxy GTX 480 SLI 6GB Corsair Dominator GT 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 256Gb, Samsung 7200rpm 320gb, 2x W... Windows 7 64-bit Home premium Dell U2410 1920x1200 Wireless Logitech 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Quatro 1200w Corsair 800D Razer Death Adder Office Depot thingy 
AudioAudio
Asus Xonar STX Sennheiser HD555's 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Check all the heatsinks on the Motherboard. Also make sure the PSU is okay.
post #6 of 6
Do you have an extra GPU that you know works that you could swap out and try? That would help focus where to look for problems.
Livingroom rig
(9 items)
 
Retro!
(16 items)
 
DIY Laptop
(7 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @4.3GHz ASRock Z77 Extreme4-M Radeon HD 7970 GHz 2x4GB Corsair Vengeance 2133MHz 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Intel 520 SSD 240GB Bluray / DVD combo Win 7 Home 64 Seasonic 550W modular 
Case
NZXT Vulcan 
CPUCPUMotherboardGraphics
Athlon 64 FX-55 Clawhammer Or Athlon 64 X2 4200+ Manchester Asus A8N32 - SLI ATI Radeon X850 XT PE 
GraphicsRAMHard DriveOptical Drive
Or MSI GeForce 210 4 x 1GB Corsair XMS 500MHz OCz Agility 2 LITE-ON DVD 
CoolingOSPowerCase
Antec Kuhler 920 Win 7 Home Premium OEM Antec High Current Pro NZXT Phantom 
CPUGraphicsRAMHard Drive
i5-3360M @2.8-3.5GHz nVidia GT 650M @1GHz 2x4GB G.Skill 1600MHz Crucial M4 SSD 128GB 
OSMonitorCase
Ubuntu 12.04 11.6in, 1366x768 Clevo W110ER 
  hide details  
Reply
Livingroom rig
(9 items)
 
Retro!
(16 items)
 
DIY Laptop
(7 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @4.3GHz ASRock Z77 Extreme4-M Radeon HD 7970 GHz 2x4GB Corsair Vengeance 2133MHz 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Intel 520 SSD 240GB Bluray / DVD combo Win 7 Home 64 Seasonic 550W modular 
Case
NZXT Vulcan 
CPUCPUMotherboardGraphics
Athlon 64 FX-55 Clawhammer Or Athlon 64 X2 4200+ Manchester Asus A8N32 - SLI ATI Radeon X850 XT PE 
GraphicsRAMHard DriveOptical Drive
Or MSI GeForce 210 4 x 1GB Corsair XMS 500MHz OCz Agility 2 LITE-ON DVD 
CoolingOSPowerCase
Antec Kuhler 920 Win 7 Home Premium OEM Antec High Current Pro NZXT Phantom 
CPUGraphicsRAMHard Drive
i5-3360M @2.8-3.5GHz nVidia GT 650M @1GHz 2x4GB G.Skill 1600MHz Crucial M4 SSD 128GB 
OSMonitorCase
Ubuntu 12.04 11.6in, 1366x768 Clevo W110ER 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › X58 crashes and can't boot up