Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › PC Freezes a few minutes into being on
New Posts  All Forums:Forum Nav:

PC Freezes a few minutes into being on

post #1 of 20
Thread Starter 
So yesterday I decided to do some cable management inside of my PC. Where then I forgot to turn on the CPU Cooler. I booted it once till I realized that it wasn't turned on. Now, I turn on my PC and it works fine for a few minutes. Then, It starts lagging A LOT and eventually freezes and shuts off. I checked my CPU temps and they were fine (30C).
This is the part that I don't understand. I have rainmeter installed and with rainmeter I have a CPU usage icon. On there, when it got laggy, it said anywhere from 50%-100%. BUT, on the task manager it says anywhere from 0%-5%.

These are my specs:
CPU: i7 3770k
GPU: 660Ti
RAM: 16GB Vengeance
MOTHERBOARD: ASROCK z77 PRO4
HDD: 2TB Seagate 7500RPM and 120GB 840 SSD

Any help would be appreciated.
post #2 of 20
Uninstall Rainmeter and see if the problem goes away. I bet it will.
Low Tide
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @ 4.7GHz Asus P8Z77-V Pro EVGA GTX 670 FTW 8GB G. Skill 2133MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB Prolimatech Megahalems Rev. C Windows X Samsung T240HD 
KeyboardPowerCaseAudio
Ducky DK9008G2 Red Corsair TX850W V1 Corsair Carbide 300R X-Fi XtremeGamer 
  hide details  
Reply
Low Tide
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @ 4.7GHz Asus P8Z77-V Pro EVGA GTX 670 FTW 8GB G. Skill 2133MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB Prolimatech Megahalems Rev. C Windows X Samsung T240HD 
KeyboardPowerCaseAudio
Ducky DK9008G2 Red Corsair TX850W V1 Corsair Carbide 300R X-Fi XtremeGamer 
  hide details  
Reply
post #3 of 20
Thread Starter 
Yeah, but I mean the freezing lol not the CPU usage glitch
post #4 of 20
Exactly. Rainmeter has been known to slow down many computers.
Low Tide
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @ 4.7GHz Asus P8Z77-V Pro EVGA GTX 670 FTW 8GB G. Skill 2133MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB Prolimatech Megahalems Rev. C Windows X Samsung T240HD 
KeyboardPowerCaseAudio
Ducky DK9008G2 Red Corsair TX850W V1 Corsair Carbide 300R X-Fi XtremeGamer 
  hide details  
Reply
Low Tide
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @ 4.7GHz Asus P8Z77-V Pro EVGA GTX 670 FTW 8GB G. Skill 2133MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB Prolimatech Megahalems Rev. C Windows X Samsung T240HD 
KeyboardPowerCaseAudio
Ducky DK9008G2 Red Corsair TX850W V1 Corsair Carbide 300R X-Fi XtremeGamer 
  hide details  
Reply
post #5 of 20
Thread Starter 
Uninstalled it and it still freezes.
post #6 of 20
Run Memtest86 from a bootable disc.
Low Tide
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @ 4.7GHz Asus P8Z77-V Pro EVGA GTX 670 FTW 8GB G. Skill 2133MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB Prolimatech Megahalems Rev. C Windows X Samsung T240HD 
KeyboardPowerCaseAudio
Ducky DK9008G2 Red Corsair TX850W V1 Corsair Carbide 300R X-Fi XtremeGamer 
  hide details  
Reply
Low Tide
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570K @ 4.7GHz Asus P8Z77-V Pro EVGA GTX 670 FTW 8GB G. Skill 2133MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB Prolimatech Megahalems Rev. C Windows X Samsung T240HD 
KeyboardPowerCaseAudio
Ducky DK9008G2 Red Corsair TX850W V1 Corsair Carbide 300R X-Fi XtremeGamer 
  hide details  
Reply
post #7 of 20
Thread Starter 
Any other ideas...?
post #8 of 20
Thread Starter 
Okay so it is defiantly a cooling issue. The program I used told me the wrong temps. I'm using the asrock cpu utility now and when I turn on the PC it is at 60C already. On IDLE, it keeps going up till the PC reaches 85C and then it lags and freezes, which leads it to turn off. Any Ideas?
post #9 of 20
Quote:
Originally Posted by EnergyLOL View Post

Okay so it is defiantly a cooling issue. The program I used told me the wrong temps. I'm using the asrock cpu utility now and when I turn on the PC it is at 60C already. On IDLE, it keeps going up till the PC reaches 85C and then it lags and freezes, which leads it to turn off. Any Ideas?

wauw, thats no good..so whats your cooler doing?
is it running, what cooler are you using?
i would take it apart and check if everything is good under there,
maybe reapply tim if you have some, what tim are you using?
wouldnt start up again for now, and first check on that..

did you oc it?
do you have Realtemp running also?
Edited by VonDutch - 2/18/13 at 12:49pm
BamBam
(17 items)
 
Pebbles
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
amd 8350 my kids rig :) Gigabyte 990fxa-ud3 Gigabyte 7970 windforce Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500gb OZC vertex 4  Scythe Mugen 3 rev b windows 8.1 
MonitorKeyboardPowerCase
acer 23 inch logitech G510 XFX ProSeries 750W XXX Edition Cooler Master CM 690 II 
MouseAudio
dell  Logitech X-530 
  hide details  
Reply
BamBam
(17 items)
 
Pebbles
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
amd 8350 my kids rig :) Gigabyte 990fxa-ud3 Gigabyte 7970 windforce Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500gb OZC vertex 4  Scythe Mugen 3 rev b windows 8.1 
MonitorKeyboardPowerCase
acer 23 inch logitech G510 XFX ProSeries 750W XXX Edition Cooler Master CM 690 II 
MouseAudio
dell  Logitech X-530 
  hide details  
Reply
post #10 of 20
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by VonDutch View Post

wauw, thats no good..so whats your cooler doing? My cooler is acting the same way it was when it was working.
is it running, what cooler are you using? It is running, I am using the H100
i would take it apart and check if everything is good under there,
maybe reapply tim if you have some, what tim are you using? I took it off, applied new Thermal Paste and put it back but still the same problem.
wouldnt start up again for now, and first check on that..

did you oc it? I did OC it, but when I got in my PC, I took off the OCing. Also, the OCing wasn't the problem, because I had it OC'd for a month.
do you have Realtemp running also? I don't know what that is so no.
^^^^
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › PC Freezes a few minutes into being on