Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Weird instability problem - i5-3570k
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Weird instability problem - i5-3570k

post #1 of 3
Thread Starter 
Hello guys! I recently got a new case and i finally got the opportunity to install a second HDD because my older one was too small.I installed the second HDD but i get a really weird problem,haven't heard of it.Let's say i go to BIOS to change something but not my OC settings,something like fan control and then i save again,or even just getting in BIOS and then clicking save/exit.After that,i go test in IBT,and boom - instability.And for it to be fixed,i need to get and load UEFI bios and then load my saved preset.No instability after that.WIth one HDD,i do not get this problem.Is that...even possible?! It happens every time i get in the BIOS and then save without loading my preset.Any thoughs???
First Build
(16 items)
 
Secondary Rig
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E7400 @ 3.41GHz Gigabyte GA-P31-ES3G Galaxy 9800GT  A-Data 2x2GB DDR2 840Mhz OC 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 140GB 7200RPM Standard one Stock Intel Heatsink Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
15.4 Dell HP CoolerMaster 460W Elite Foxconn ZL-142A 
Mouse
Microsoft Laptop 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-3930k GIGABYTE GA-X79-UD4 EVGA GTX 780 ACX  EVGA GTX 780 ACX  
RAMHard DriveHard DriveCooling
CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) 1600MHz WD Blue WD10EZEX 1TB Sata III Crucial M4 128GB Sata III SSD Corsair H100i 
PowerCase
SeaSonic X Series X-850 NZXT SWITCH 810 White 
  hide details  
Reply
First Build
(16 items)
 
Secondary Rig
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E7400 @ 3.41GHz Gigabyte GA-P31-ES3G Galaxy 9800GT  A-Data 2x2GB DDR2 840Mhz OC 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 140GB 7200RPM Standard one Stock Intel Heatsink Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
15.4 Dell HP CoolerMaster 460W Elite Foxconn ZL-142A 
Mouse
Microsoft Laptop 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-3930k GIGABYTE GA-X79-UD4 EVGA GTX 780 ACX  EVGA GTX 780 ACX  
RAMHard DriveHard DriveCooling
CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) 1600MHz WD Blue WD10EZEX 1TB Sata III Crucial M4 128GB Sata III SSD Corsair H100i 
PowerCase
SeaSonic X Series X-850 NZXT SWITCH 810 White 
  hide details  
Reply
post #2 of 3
Thats pretty odd. Have you looked for a Bios update?
Gamer
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600k gigabyte sniper 3 Radeon 7970 x3 G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2 x 1tb LG Bluray Windows 7, Ubuntu 3x Hannspress 231/2 1 x Hannspree 22 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Thermaltake 750 D800 Logitech G500 
Mouse PadAudio
Rocketfish G930 
  hide details  
Reply
Gamer
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600k gigabyte sniper 3 Radeon 7970 x3 G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2 x 1tb LG Bluray Windows 7, Ubuntu 3x Hannspress 231/2 1 x Hannspree 22 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Thermaltake 750 D800 Logitech G500 
Mouse PadAudio
Rocketfish G930 
  hide details  
Reply
post #3 of 3
Thread Starter 
I use BIOS 2.50. The latest one is 2.80 .I think i have found my problem.My BIOS was really f*cked up.It was stuck at 4.3Ghz no matter what i do.I cleared CMOS and it was all fine.I loaded my 4.9Ghz preset @ 1.39V and it was all stable .Then,back to 4.3Ghz preset and IBT testing.I ran 3x10 tests without a problem.I got one message of my system not stable because i was IBT testing ,browsing,opening programs and a lot of stuff.I use LLC 5(biggest Vdroop) and i noticed my voltage was jumping from 1.096V to 1.112V. I remember before it was 1.112-128V.I do not get Kernel-WHEA errors,can prime for almost 4 hours and game for around half and hour.Can i say it's stable if i get errors only while IBT and opening programs,browsing and ****? I use Offset -0.060V and LLC 5=1.1V for 4.3Ghz,maybe i'll need just 0.005V more.
P.S. Guess it wasn't related to the HDD,it coudn't be.
EDIT: Just did 3 more tests with 10 runs each.Was using the PC while doing it.No errors/BSOD's
Edited by hotwheels1997 - 2/23/13 at 4:12pm
First Build
(16 items)
 
Secondary Rig
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E7400 @ 3.41GHz Gigabyte GA-P31-ES3G Galaxy 9800GT  A-Data 2x2GB DDR2 840Mhz OC 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 140GB 7200RPM Standard one Stock Intel Heatsink Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
15.4 Dell HP CoolerMaster 460W Elite Foxconn ZL-142A 
Mouse
Microsoft Laptop 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-3930k GIGABYTE GA-X79-UD4 EVGA GTX 780 ACX  EVGA GTX 780 ACX  
RAMHard DriveHard DriveCooling
CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) 1600MHz WD Blue WD10EZEX 1TB Sata III Crucial M4 128GB Sata III SSD Corsair H100i 
PowerCase
SeaSonic X Series X-850 NZXT SWITCH 810 White 
  hide details  
Reply
First Build
(16 items)
 
Secondary Rig
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E7400 @ 3.41GHz Gigabyte GA-P31-ES3G Galaxy 9800GT  A-Data 2x2GB DDR2 840Mhz OC 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 140GB 7200RPM Standard one Stock Intel Heatsink Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
15.4 Dell HP CoolerMaster 460W Elite Foxconn ZL-142A 
Mouse
Microsoft Laptop 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-3930k GIGABYTE GA-X79-UD4 EVGA GTX 780 ACX  EVGA GTX 780 ACX  
RAMHard DriveHard DriveCooling
CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) 1600MHz WD Blue WD10EZEX 1TB Sata III Crucial M4 128GB Sata III SSD Corsair H100i 
PowerCase
SeaSonic X Series X-850 NZXT SWITCH 810 White 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Weird instability problem - i5-3570k