Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Freeze after Idle windows 7
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Freeze after Idle windows 7

post #1 of 10
Thread Starter 
Hey everyone

recently started experiencing this weird issue with my computer:

- after leaving computer at idle for 15 mins +, when I return and try to open browser or any application on the computer it just freezes the windows. I am able to do ctrl+alt+del and look at the processes and only thing using 99% of is the System Idle Process, when i select other applications seems like the CPU doesnt react. My power settings are all to never so nothign ever shuts off, my temps at idle are around 30C. Another strange thing is that even though i cannot select any applications i am able to select any of the options in the start up menu to the right such as computer, control panel etc. but all the applications to the left all blank usually they have their icons but after idle nothing.

any help would be appreciated

thank you,


Arslan D.
post #2 of 10

Is your 2500K overclocked?

It's a computer!
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Toshiba 3TB P300 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 
MouseMouse PadAudioAudio
Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Toshiba 3TB P300 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 
MouseMouse PadAudioAudio
Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #3 of 10
Thread Starter 
Yes it is overclocked to 4.5GHz running at 1.32v ran Prime 95 on it for 24 hours no issues and its been running fine for 3 weeks now and start happening other day.
post #4 of 10

Are you using an offset CPU core voltage?

It's a computer!
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Toshiba 3TB P300 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 
MouseMouse PadAudioAudio
Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Toshiba 3TB P300 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 
MouseMouse PadAudioAudio
Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #5 of 10
Thread Starter 
yes an offset as this Motherboard only has an offset not an actual voltage setting that you can change, which i do not like. Only thing I am thinking is that when at idle the CPU voltage drops too low and when i try to do something it doesnt come up. but not sure how to check that.
post #6 of 10
Quote:
Originally Posted by Flight 2500K View Post

yes an offset as this Motherboard only has an offset not an actual voltage setting that you can change, which i do not like. Only thing I am thinking is that when at idle the CPU voltage drops too low and when i try to do something it doesnt come up. but not sure how to check that.

 

I think that there there are three things you can do (don't do all 3):

 

  • Disable C3 and C6
  • Use a higher offset voltage
  • Leave C3 and C6 enabled and use Medium LLC with a higher offset voltage setting because the lower LLC setting results in more vDroop
It's a computer!
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Toshiba 3TB P300 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 
MouseMouse PadAudioAudio
Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Toshiba 3TB P300 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 
MouseMouse PadAudioAudio
Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #7 of 10
Thread Starter 
C3 and C6 are currently disabled. i will look at this real quick because its easy to test it doesnt take long for it to freeze but whats strange is my overclock has been at current settings for 3 weeks no issues only change since is a video card graphic driver update.
post #8 of 10
Thread Starter 
So this is what I have done so far with positive results:

- enabled C3 and C6
- changed the offset from +0.05 to +0.09, this bumped up my load voltage to 1.356 at 4.5GHz and stable
- left pc running for over 12 hours without touching it and only turned monitor off and no issues this morning
post #9 of 10
Quote:
Originally Posted by Flight 2500K View Post

So this is what I have done so far with positive results:

- enabled C3 and C6
- changed the offset from +0.05 to +0.09, this bumped up my load voltage to 1.356 at 4.5GHz and stable
- left pc running for over 12 hours without touching it and only turned monitor off and no issues this morning

 

Nice.  :)

It's a computer!
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Toshiba 3TB P300 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 
MouseMouse PadAudioAudio
Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Toshiba 3TB P300 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 
MouseMouse PadAudioAudio
Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #10 of 10
Thread Starter 
Thank you for your help on this, greatly appreciated. I will keep an eye on this and if it returns ill repost my findings.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Freeze after Idle windows 7