Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Could use a hand with my overclock on new board (P8z77-V pro)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Could use a hand with my overclock on new board (P8z77-V pro)

post #1 of 20
Thread Starter 
Having a hard time figuring this one out lol.

If i set everything to default it loads at 1.21v idles at .972.

If i just change the CPU ratio (using "adjust all cores") to a small overclock like 4.2 it will load up to 1.4v, i didnt touch the offset at all, only the ratio. Here is the funny thing, if i try using a negative offset i get blue screens before i even get into windows. This is any negative offset, i tried with a large one to get the volts where they are supposed to be but even a measly .02 offset produced a blue screen.

For some reason my motherboard changes the volts dramatically when i change multiplier, why is it doing this lol. I should be able to run up to 4.2 on stock volts but it automatically shoots the volts sky high.
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
post #2 of 20
Thread Starter 
One thing i noticed by looking at bios screenshots is i do not have "ratio synchronizing control" option in my bios. All i have is "by all cores", then i just set one multiplier number.
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
post #3 of 20
With my ASUS P9X79 Deluxe bios I use the offset method, leave LLC at default (don't really need it with offset) and set the offset to a negative "-" value. As for setting the multiplier, I use "by all cores". it should be along the same lines for your bios.

here are my screen shots:






edit: Here is a decent video for your motherboard
Edited by ericeod - 3/5/13 at 12:18am
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6850K ASUS X99-AII eVGA GTX 1060 32Gb Team Vulcan DDR4 3000 Cas 15 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 EVO NVME Crucial M500 Seagate HDD Samsung F3 
CoolingOSMonitorKeyboard
H100i Windows 10 Pro 64 Samsung KU6300 40" Corsair K70 Vengeance 
PowerCaseMouse
Seasonic Gold 750W Phantek Enthoo Pro M Logitech G9X 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6850K ASUS X99-AII eVGA GTX 1060 32Gb Team Vulcan DDR4 3000 Cas 15 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 EVO NVME Crucial M500 Seagate HDD Samsung F3 
CoolingOSMonitorKeyboard
H100i Windows 10 Pro 64 Samsung KU6300 40" Corsair K70 Vengeance 
PowerCaseMouse
Seasonic Gold 750W Phantek Enthoo Pro M Logitech G9X 
  hide details  
Reply
post #4 of 20
Thread Starter 
I have it exactly like that, but here is my problem:

1. It requests insane amounts of vcore, 4.8 will boot into windows at 1.57v.....yes im not kidding.
2. Using any negative offset results in it either crashing on before i get into windows, or blue screens,

Even at 4.2-4.4 it requests over 1.4v, and i cant drop the voltage with negative offsets because i still get the crashes/blue screens with ANY negative offset (.005 even, lowest number available).

My 2500k ran fine on my entry level p67 biostar at 4.6 with 1.36v, but i cant even input those voltages because of the crashes i get with negative offset.

I literally set it to default settings (f5) then change it to XMP then change the multiplier, thats all i touch, but it just requests soooo much voltage i dont understand it.

I think im going to update my bios next to see if that changes anything.
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
post #5 of 20
What bios are you running?
I have the same board and my 3570 k takes insane voltage for 4.8 also about the same as yours i run it at 4.6 with llc on 75% at at 1.4v
post #6 of 20
Thread Starter 
I feel i need to add i refuse to do manual voltage, if i cant get offset to work properly im gonna have to go back to my 40 dollar biostar board lol. (for reference, this asus retails for 200 bucks).
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
post #7 of 20
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by solar0987 View Post

What bios are you running?
I have the same board and my 3570 k takes insane voltage for 4.8 also about the same as yours i run it at 4.6 with llc on 75% at at 1.4v

Is there a way to check without going into bios?

Also i would be ECSTATIC if i could do 4.8 with 1.4-1.45 but my board loads up at 1.56-1.57v LOL. And like i said using any negative offset at all results in crashes/blue screens.
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
post #8 of 20
I've been experiencing the same with vcore on my board, and LLC seemed to be part of the issue for me. When I had it set to anything other than normal, it would load with 1.49v vcore at 4.4GHz. Yet when I left bios on default and ran AI Suite from windows, it pushed my CPU to 4.7GHz with only 1.42v vcore. I don't see too many 3930ks using so much vcore for 4.4GHz, and this is the second chip that has needed the exact same vcore for 4.4GHz (I paid for the tuning plan and cashed it in).

CPU-Z will show you the bios under the "Mainboard" tab.
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6850K ASUS X99-AII eVGA GTX 1060 32Gb Team Vulcan DDR4 3000 Cas 15 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 EVO NVME Crucial M500 Seagate HDD Samsung F3 
CoolingOSMonitorKeyboard
H100i Windows 10 Pro 64 Samsung KU6300 40" Corsair K70 Vengeance 
PowerCaseMouse
Seasonic Gold 750W Phantek Enthoo Pro M Logitech G9X 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6850K ASUS X99-AII eVGA GTX 1060 32Gb Team Vulcan DDR4 3000 Cas 15 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 EVO NVME Crucial M500 Seagate HDD Samsung F3 
CoolingOSMonitorKeyboard
H100i Windows 10 Pro 64 Samsung KU6300 40" Corsair K70 Vengeance 
PowerCaseMouse
Seasonic Gold 750W Phantek Enthoo Pro M Logitech G9X 
  hide details  
Reply
post #9 of 20
Thread Starter 
I have bios 1708, there is only one newer version.

To sum it up:

1. Set bios to default.
2. Set XMP
3. Change multiplier to 48

This is all i do, changed two things and when i boot into windows im at absurd voltage levels. Nearly 1.3v IDLE and 1.57v load with offset. To get to normal levels of volts i would need a negative offset of .15 or so, but this is not possible at all, wont even boot into windows.
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
post #10 of 20
Thread Starter 
Also my memory is running at incorrect speeds with xmp enabled, how in the hell is that possible lol.

My sticks are 1600mhz 8-8-8-24 and the board set them at 11-11-11-28.....***?
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
Steve
(9 items)
 
HTPC
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 3.9@1.376v Asrock Killer x370 SLI/AC EVGA GTX 1060 SSC 6gb Gskill ripjaws 3200/2933 14-16-16-36 
Hard DriveCoolingMonitorPower
Seagate firecuda 1tb Be Quiet! Dark Rock Pro 3 Dell S2417DG EVGA 650 GQ 
Case
NZXT H440 Matte Black 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Pentium G4560 Asrock H110M-ITX PNY GT 1030 4GB Team Dark 2400  
Hard DriveMonitorKeyboardCase
PNY CS900 240gb SSD Vizio Smartcast E55 Logitech K400 Inwin BP655.300 
Audio
Vizio 3.1 Soundbar 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Could use a hand with my overclock on new board (P8z77-V pro)