Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › 7970 Crossfire - GPU 2 Downclocking when a game is launched
New Posts  All Forums:Forum Nav:

7970 Crossfire - GPU 2 Downclocking when a game is launched - Page 2

post #11 of 42
Quote:
Originally Posted by Smo View Post

Thanks dude, I'll go over it now smile.gif

Also, how are you going to uninstall and re-install your drivers?
post #12 of 42
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by RavageTheEarth View Post

Also, how are you going to uninstall and re-install your drivers?

I just uninstalled Afterburner, then used AtiMan 7.0.2. Once that was done I reset once more, reinstalled 13.3 Beta, then reinstalled the newest Afterburner (3.0.0 Beta 7).

The problem still persists.

As you can see in my screenshot below, GPU 2 gives up immediately.



These are my settings;

My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
post #13 of 42
You have both methods mixed dude. I meant to edit this post to explain why though better late than never.
Quote:
Originally Posted by Smo View Post


Under AMD compatibility options, you have both the "Extend Official Overclock Limits" and Unofficial Overclocking Mode enabled. AB 101, don't enable both. With single gpu choose one or the other, it doesn't really matter. Btw, if you choose Unofficial Overclock Mode aka UOM, choose w/o Powerplay support.
Edited by tsm106 - 3/19/13 at 10:49pm
The 3930
(26 items)
 
Junior's 3930
(22 items)
 
DATA/HTPC
(20 items)
 
  hide details  
Reply
The 3930
(26 items)
 
Junior's 3930
(22 items)
 
DATA/HTPC
(20 items)
 
  hide details  
Reply
post #14 of 42
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by tsm106 View Post

You have both methods mixed dude. I meant to edit this post to explain why though better late than never.
Under AMD compatibility options, you have both the "Extend Official Overclock Limits" and Unofficial Overclocking Mode enabled. AB 101, don't enable both. With single gpu choose one or the other, it doesn't really matter. Btw, if you choose Unofficial Overclock Mode aka UOM, choose w/o Powerplay support.

Thanks for trying to help me mate, I really appreciate the effort.

Unfortunately, neither of those two options made any difference, my screens still black out instantly whenever a game or benchmark is launched. I can't fathom why it only happens when in Crossfire.
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
post #15 of 42
Quote:
Originally Posted by Smo View Post

Quote:
Originally Posted by tsm106 View Post

You have both methods mixed dude. I meant to edit this post to explain why though better late than never.
Under AMD compatibility options, you have both the "Extend Official Overclock Limits" and Unofficial Overclocking Mode enabled. AB 101, don't enable both. With single gpu choose one or the other, it doesn't really matter. Btw, if you choose Unofficial Overclock Mode aka UOM, choose w/o Powerplay support.

Thanks for trying to help me mate, I really appreciate the effort.

Unfortunately, neither of those two options made any difference, my screens still black out instantly whenever a game or benchmark is launched. I can't fathom why it only happens when in Crossfire.


Have tried running a gpuz render test? It is a simple low load test on crossfire scaling. Btw, I would recommend you run a driver re-install following the method in my sig thread. It is a simple install/uninstall method you can do in your sleep. When it comes to crossfire problems, most of the time it's driver related. If you want to give it a try, you don't have to reload the OS.
The 3930
(26 items)
 
Junior's 3930
(22 items)
 
DATA/HTPC
(20 items)
 
  hide details  
Reply
The 3930
(26 items)
 
Junior's 3930
(22 items)
 
DATA/HTPC
(20 items)
 
  hide details  
Reply
post #16 of 42
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by tsm106 View Post

Have tried running a gpuz render test? It is a simple low load test on crossfire scaling. Btw, I would recommend you run a driver re-install following the method in my sig thread. It is a simple install/uninstall method you can do in your sleep. When it comes to crossfire problems, most of the time it's driver related. If you want to give it a try, you don't have to reload the OS.

I tried the render test, it failed immediately as with everything else.

I'll take a look at your install/uninstall guide and try again - thanks smile.gif
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
post #17 of 42
Quote:
Originally Posted by Smo View Post

Quote:
Originally Posted by tsm106 View Post

Have tried running a gpuz render test? It is a simple low load test on crossfire scaling. Btw, I would recommend you run a driver re-install following the method in my sig thread. It is a simple install/uninstall method you can do in your sleep. When it comes to crossfire problems, most of the time it's driver related. If you want to give it a try, you don't have to reload the OS.

I tried the render test, it failed immediately as with everything else.

I'll take a look at your install/uninstall guide and try again - thanks smile.gif


That is not good, damn. Try the driver reinstall and then try a different crossfire bridge, only need one btw. You're gonna have to trouble shoot to figure out where the failure is. Don't bother to do any overclocking apps till you figure out the fail point.
The 3930
(26 items)
 
Junior's 3930
(22 items)
 
DATA/HTPC
(20 items)
 
  hide details  
Reply
The 3930
(26 items)
 
Junior's 3930
(22 items)
 
DATA/HTPC
(20 items)
 
  hide details  
Reply
post #18 of 42
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by tsm106 View Post

That is not good, damn. Try the driver reinstall and then try a different crossfire bridge, only need one btw. You're gonna have to trouble shoot to figure out where the failure is. Don't bother to do any overclocking apps till you figure out the fail point.

Right, tried the driver uninstall and reinstall with every OCD option. Still the same.

New crossfire bridge, still the same - does it have to be put on a certain way? Sounds silly, but I guess you never know.
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
post #19 of 42
Quote:
Originally Posted by Smo View Post


I've tried the system with each card in on it's own and it runs fine. It only happens when both cards are connected.

Silly question but you tried each card in each pcie slot to rule out that possibility, correct?
Peon
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
IvyBridge 3770K 3.5GHz - 4.2GHz Gigabyte UD5H-WB Wi-Fi AMD Sapphire Radeon 7970 1125/1575 w/Accelero X... AMD Sapphire Radeon 7970 Vapor-X 1125/1575 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB DDR3 Corsair Vengeance LP 2TB Seagate Barracuda 600GB Western Digital Black 256GB Samsung 830 SSD (OS/Apps/Origin) 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
256GB Samsung 830 SSD (Steam dedicated) Cooler Master Hyper 212+ Windows 8 x64 Pro Razer Black Widow 
PowerCaseMouseMouse Pad
SeaSonic 1050W X Series Gold + HAF-X Razer Naga SteelSeries 4HD 
  hide details  
Reply
Peon
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
IvyBridge 3770K 3.5GHz - 4.2GHz Gigabyte UD5H-WB Wi-Fi AMD Sapphire Radeon 7970 1125/1575 w/Accelero X... AMD Sapphire Radeon 7970 Vapor-X 1125/1575 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB DDR3 Corsair Vengeance LP 2TB Seagate Barracuda 600GB Western Digital Black 256GB Samsung 830 SSD (OS/Apps/Origin) 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
256GB Samsung 830 SSD (Steam dedicated) Cooler Master Hyper 212+ Windows 8 x64 Pro Razer Black Widow 
PowerCaseMouseMouse Pad
SeaSonic 1050W X Series Gold + HAF-X Razer Naga SteelSeries 4HD 
  hide details  
Reply
post #20 of 42
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by rageofthepeon View Post

Silly question but you tried each card in each pcie slot to rule out that possibility, correct?

I've swapped out both cards and they work OK individually in the top slot - good point though, haven't tried running either on it's own in the second slot...
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[i7 2600k - 5.XGHz @ X.XXv] [ASUS P8P67 Pro B3] [2x MSI 7970s in Crossfire @ 1125/1650] [8GB G.Skill Ripjaws X 2x4GB] 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[2TB Hitachi] [Crucial M4 SSD 64GB] [Antec Kuhler H20 920] [Lian-Li BZ BZ-502B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[G.Skill Turbulence II RAM Cooler] [Windows 7 Ultimate 64bit] [2x BenQ XL2410T @ 120Hz] [Razer Lycosa] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair AX1200] [Silverstone Raven RV02-EW] [Razer DeathAdder] [Razer Goliathus] 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › 7970 Crossfire - GPU 2 Downclocking when a game is launched