Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › G1 Sniper M3 doesn't work in PCI E Gen3 Mode
New Posts  All Forums:Forum Nav:

G1 Sniper M3 doesn't work in PCI E Gen3 Mode

post #1 of 7
Thread Starter 
Okay so I just built a computer for my friend, specs as follows:

Gigabyte G1 Sniper M3 Z77 Board
i5 3570k
Gigabyte 7970 Ghz Edition GV-R797TO-3GD (latest f62 bios, no others available for download)
OCZ Z Series 850W Gold PSU

Problem is, if the PCI-E mode is set to anything other than Gen1 (like Gen2, Gen3, or auto) it usually won't output video. Sometimes it will output video on a cold boot, but on restarts, it never ever works. It has to be in Gen1 mode to start. Obviously this is unacceptable. I have tried latest stable BIOS F9, and also flashed to latest BIOS F10E. Does anyone have advice? If not this is going to be RMA'ed to Newegg in favor of the Asus Maximus V Gene.
Edited by Dopamin3 - 3/20/13 at 6:26pm
Beast
(14 items)
 
Dell XPS Faptop
(8 items)
 
Alura :)
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Asus Z97 Pro WIFI-AC Sapphire Nitro Radeon R9 Fury Tri-X OC+  G.Skill 4 x 8GB F3-2133C9D-16GXH 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2 x Intel 730 480GB SSD in RAID 0 Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS Noctua NH-D15 Winblows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Pixio PX277 Logitech G510 Seasonic SS-660XP2 Fractal Design R4 Blackout 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Xtrac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo T5250 @ 1.5ghz Dell 0N6705 Mobile Intel 965 Express 2 x 2GB Hyundai/Kingston DDR2 533mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Summit 60GB SSD Slot Load DVD-RW Windows 7 Ultimate x64 13.3 inch 1280x800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68-V Pro MSI R7970 Lightning BE 2 x 4GB G.Skill Ripjaws 2133mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos 240GB and WD Black 1TB Asus DRW-24B1ST Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
Hannspree 24 inch Thermaltake Tough Power TP-750P 750W Gold Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
Beast
(14 items)
 
Dell XPS Faptop
(8 items)
 
Alura :)
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Asus Z97 Pro WIFI-AC Sapphire Nitro Radeon R9 Fury Tri-X OC+  G.Skill 4 x 8GB F3-2133C9D-16GXH 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2 x Intel 730 480GB SSD in RAID 0 Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS Noctua NH-D15 Winblows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Pixio PX277 Logitech G510 Seasonic SS-660XP2 Fractal Design R4 Blackout 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Xtrac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo T5250 @ 1.5ghz Dell 0N6705 Mobile Intel 965 Express 2 x 2GB Hyundai/Kingston DDR2 533mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Summit 60GB SSD Slot Load DVD-RW Windows 7 Ultimate x64 13.3 inch 1280x800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68-V Pro MSI R7970 Lightning BE 2 x 4GB G.Skill Ripjaws 2133mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos 240GB and WD Black 1TB Asus DRW-24B1ST Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
Hannspree 24 inch Thermaltake Tough Power TP-750P 750W Gold Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
post #2 of 7
my GTX670 works fine in 3.0 mode.

Are you changing the BCLk at all? Set it to 100.00 as these new ATi cards have some issues with 3.0 mode and BCLK.
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #3 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Sin0822 View Post

my GTX670 works fine in 3.0 mode.

Are you changing the BCLk at all? Set it to 100.00 as these new ATi cards have some issues with 3.0 mode and BCLK.

BCLK is set to 100.00

Now the weird thing is I think I sort of fixed it. Before installing Windows 7 I set boot mode selection to Legacy only. What fixed the issue (on BIOS F10E currently) was setting Other PCI Device ROM Priority to Legacy only as well. Now it always cold boots successfully and restarts fine. Now the weird part is, when changing bios settings and then saving, the video card doesn't output to the display. It still boots, but I have to do a reboot or hard shutdown to get it to output again. But this only happens when changing bios settings (I think maybe even if you just enter bios and then leave; not necessarily changing settings either although I can't remember), not under normal usage or restarts. Other settings I have changed were to Init Display First: PEG and I disabled the onboard graphics.
Beast
(14 items)
 
Dell XPS Faptop
(8 items)
 
Alura :)
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Asus Z97 Pro WIFI-AC Sapphire Nitro Radeon R9 Fury Tri-X OC+  G.Skill 4 x 8GB F3-2133C9D-16GXH 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2 x Intel 730 480GB SSD in RAID 0 Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS Noctua NH-D15 Winblows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Pixio PX277 Logitech G510 Seasonic SS-660XP2 Fractal Design R4 Blackout 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Xtrac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo T5250 @ 1.5ghz Dell 0N6705 Mobile Intel 965 Express 2 x 2GB Hyundai/Kingston DDR2 533mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Summit 60GB SSD Slot Load DVD-RW Windows 7 Ultimate x64 13.3 inch 1280x800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68-V Pro MSI R7970 Lightning BE 2 x 4GB G.Skill Ripjaws 2133mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos 240GB and WD Black 1TB Asus DRW-24B1ST Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
Hannspree 24 inch Thermaltake Tough Power TP-750P 750W Gold Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
Beast
(14 items)
 
Dell XPS Faptop
(8 items)
 
Alura :)
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Asus Z97 Pro WIFI-AC Sapphire Nitro Radeon R9 Fury Tri-X OC+  G.Skill 4 x 8GB F3-2133C9D-16GXH 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2 x Intel 730 480GB SSD in RAID 0 Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS Noctua NH-D15 Winblows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Pixio PX277 Logitech G510 Seasonic SS-660XP2 Fractal Design R4 Blackout 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Xtrac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo T5250 @ 1.5ghz Dell 0N6705 Mobile Intel 965 Express 2 x 2GB Hyundai/Kingston DDR2 533mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Summit 60GB SSD Slot Load DVD-RW Windows 7 Ultimate x64 13.3 inch 1280x800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68-V Pro MSI R7970 Lightning BE 2 x 4GB G.Skill Ripjaws 2133mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos 240GB and WD Black 1TB Asus DRW-24B1ST Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
Hannspree 24 inch Thermaltake Tough Power TP-750P 750W Gold Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
post #4 of 7
Do you still have your 580 to see if it works the same as now or if it will work on gen 2 without the legacy settings.
Fresh Phenom 007
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
4790k ASUS Maximus Impact 7 GTX 470 G.Skill Trident 2400 Cas 9 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Plextor M5 Western Digital 2.5" D5 Custom Loop Windows 8 
MonitorKeyboardPowerCase
50" HDTV Logitech K400R Silverstone SX-600-G Bitfenix Phenom M 
  hide details  
Reply
Fresh Phenom 007
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
4790k ASUS Maximus Impact 7 GTX 470 G.Skill Trident 2400 Cas 9 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Plextor M5 Western Digital 2.5" D5 Custom Loop Windows 8 
MonitorKeyboardPowerCase
50" HDTV Logitech K400R Silverstone SX-600-G Bitfenix Phenom M 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
interesting, I will report it see if they have the same issue witht he legacy setting.
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by drnilly007 View Post

Do you still have your 580 to see if it works the same as now or if it will work on gen 2 without the legacy settings.

No I don't have the 580 available to test.
Quote:
Originally Posted by Sin0822 View Post

interesting, I will report it see if they have the same issue witht he legacy setting.

Thanks. It's so weird. It always cold boots or restarts fine. Enter BIOS and exit without saving changes works fine. Enter BIOS and change virtualization mode on/off and save changes = works fine (it sort of shuts down and then restarts when changing this setting). Enter BIOS and change pretty much anything, save and exit, and then no video is output. I have to restart the system to show video again.
Beast
(14 items)
 
Dell XPS Faptop
(8 items)
 
Alura :)
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Asus Z97 Pro WIFI-AC Sapphire Nitro Radeon R9 Fury Tri-X OC+  G.Skill 4 x 8GB F3-2133C9D-16GXH 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2 x Intel 730 480GB SSD in RAID 0 Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS Noctua NH-D15 Winblows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Pixio PX277 Logitech G510 Seasonic SS-660XP2 Fractal Design R4 Blackout 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Xtrac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo T5250 @ 1.5ghz Dell 0N6705 Mobile Intel 965 Express 2 x 2GB Hyundai/Kingston DDR2 533mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Summit 60GB SSD Slot Load DVD-RW Windows 7 Ultimate x64 13.3 inch 1280x800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68-V Pro MSI R7970 Lightning BE 2 x 4GB G.Skill Ripjaws 2133mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos 240GB and WD Black 1TB Asus DRW-24B1ST Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
Hannspree 24 inch Thermaltake Tough Power TP-750P 750W Gold Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
Beast
(14 items)
 
Dell XPS Faptop
(8 items)
 
Alura :)
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Asus Z97 Pro WIFI-AC Sapphire Nitro Radeon R9 Fury Tri-X OC+  G.Skill 4 x 8GB F3-2133C9D-16GXH 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2 x Intel 730 480GB SSD in RAID 0 Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS Noctua NH-D15 Winblows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Pixio PX277 Logitech G510 Seasonic SS-660XP2 Fractal Design R4 Blackout 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Xtrac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo T5250 @ 1.5ghz Dell 0N6705 Mobile Intel 965 Express 2 x 2GB Hyundai/Kingston DDR2 533mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Summit 60GB SSD Slot Load DVD-RW Windows 7 Ultimate x64 13.3 inch 1280x800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68-V Pro MSI R7970 Lightning BE 2 x 4GB G.Skill Ripjaws 2133mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos 240GB and WD Black 1TB Asus DRW-24B1ST Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
Hannspree 24 inch Thermaltake Tough Power TP-750P 750W Gold Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
post #7 of 7
that is a bit odd.
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › G1 Sniper M3 doesn't work in PCI E Gen3 Mode