Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Rig in progress - suddenly shut off and not booting.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Rig in progress - suddenly shut off and not booting.

post #1 of 8
Thread Starter 
i5 3570k
7870 Myst
Biostar TZ77B
NZXT phantom 410

I plugged in a wireless mouse, and started up the pc. It was working, recognized the mouse, but then I dropped the mouse and it shut off wont and power on anymore. Any advice?
Phantom
(12 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 @ 4.4GHz Dell x58 2x ATI Radeon HD 5670 1333MHz Tri-Channel 3GB @ 1680MHz 
Hard DriveCoolingOS
1TB 7200 RPM HDD Assetek (Corsair H-50) Windows 7 
  hide details  
Reply
Phantom
(12 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 @ 4.4GHz Dell x58 2x ATI Radeon HD 5670 1333MHz Tri-Channel 3GB @ 1680MHz 
Hard DriveCoolingOS
1TB 7200 RPM HDD Assetek (Corsair H-50) Windows 7 
  hide details  
Reply
post #2 of 8
Thread Starter 
uploaded a video of the display on the mobo http://www.youtube.com/watch?v=M_wkgy_6hcA

update: I just noticed that it beeps three times before it shut off. This was the death knell of my last pc(Alienware). Did I screw something up?
Edited by AIienware - 3/20/13 at 11:12pm
Phantom
(12 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 @ 4.4GHz Dell x58 2x ATI Radeon HD 5670 1333MHz Tri-Channel 3GB @ 1680MHz 
Hard DriveCoolingOS
1TB 7200 RPM HDD Assetek (Corsair H-50) Windows 7 
  hide details  
Reply
Phantom
(12 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 @ 4.4GHz Dell x58 2x ATI Radeon HD 5670 1333MHz Tri-Channel 3GB @ 1680MHz 
Hard DriveCoolingOS
1TB 7200 RPM HDD Assetek (Corsair H-50) Windows 7 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
It is stopping at PCH DXE Initialization. Unplug your keyboard and mouse and try again. If that doesn't work, clear cmos and remove all but 1 stick of ram in slot A1 and remove all sata/pci devices. Also Check for loose 24Pin and 8Pin ATX Power connectors.

If it still is not posting with only 1 stick of ram and nothing else (no kb/mouse/monitor) then take build apart and inspect motherboard (specifically inspect the cpu socket for bent pins. Inspect it VERY Carefully using a magnifying glass.) You will see a slight visual discoloration if there are bent pins.
post #4 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by kyle5281 View Post

It is stopping at PCH DXE Initialization. Unplug your keyboard and mouse and try again. If that doesn't work, clear cmos and remove all but 1 stick of ram in slot A1 and remove all sata/pci devices. Also Check for loose 24Pin and 8Pin ATX Power connectors.

If it still is not posting with only 1 stick of ram and nothing else (no kb/mouse/monitor) then take build apart and inspect motherboard (specifically inspect the cpu socket for bent pins. Inspect it VERY Carefully using a magnifying glass.) You will see a slight visual discoloration if there are bent pins.

I tried everything but no POST. It was booting into windows before, How could the pins have bent while the system was running? Thanks for your advice. Any other suggestions?
Phantom
(12 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 @ 4.4GHz Dell x58 2x ATI Radeon HD 5670 1333MHz Tri-Channel 3GB @ 1680MHz 
Hard DriveCoolingOS
1TB 7200 RPM HDD Assetek (Corsair H-50) Windows 7 
  hide details  
Reply
Phantom
(12 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 @ 4.4GHz Dell x58 2x ATI Radeon HD 5670 1333MHz Tri-Channel 3GB @ 1680MHz 
Hard DriveCoolingOS
1TB 7200 RPM HDD Assetek (Corsair H-50) Windows 7 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
Oh. I read that wrong. I thought you had just gotten a post screen, not up to windows. Its really late up here. Have you checked your case for shorts? Also, there is a chance your usb port on the back of the mobo is shorted out.
post #6 of 8
Quote:
Originally Posted by AIienware View Post

I tried everything but no POST. It was booting into windows before, How could the pins have bent while the system was running? Thanks for your advice. Any other suggestions?

My guess is that it shutting off right as soon as you dropped the mouse was coincidental. That being said, you said it beeps 3 times before shutting off - usually that is a beep code that can be looked up to find out what it means. They will usually be any combination of short and long beeps, like Morse code. It sounds to me like it's shutting off due to some kind of protection circuit. There might be a short somewhere. Check behind the board, and check to make sure there are no extra standoffs on the motherboard tray shorting against the board. I'd start by looking up that beep code though.
The Judge
(23 items)
 
The Jury
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.7 GHz ASUS Sabertooth 990FX R2.0 Zotac GeForce GTX 660 16GB G.Skill Ripjaws X (2 x 8GB @ 1866) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD 640GB (16MB Cache) SATA II @ 7200 RPM (Main) Seagate 2TB (64MB Cache) SATA III @ 5900 RPM (S... HP DVD Writer 1260T SATA 7x Aerocool Shark 140mm Red LED Fans 
CoolingCoolingOSMonitor
Swiftech H220 2x Noctua NF-F12 Fans for H220 Windows 8 Professional LG Flatron W2361V 23" 2ms LCD @ 1920x1080 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster S27A550H 27" 2ms LED LCD @ 1... A USB one that came with an older Dell PC SeaSonic M12II 750W NZXT Switch 810 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech M150 5-Button Bluetooth Wireless Generic Ergonomic w/ Gel Wrist Rest Logitech H800 Bluetooth Wireless Headset Insignia 2.1 channel desktop speakers 
OtherOtherOther
All-In-One Card Reader BOSS Executive High Back Leather Chair Arctic MX4 Thermal Compound 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 965 BE @ 4.0 GHz Biostar 880G+ AM3 mATX Gigabyte GeForce GTX 560 8GB G.Skill Ripjaws 1066 CL7 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 500GB SATA II Some DVD burner Antec Kuhler H20 920 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCaseMouse
Acer 27" LED LCD @ 1920x1080 OCZ ModXStream Pro 700W Thermaltake Soprano RS Wireless Optical 
  hide details  
Reply
The Judge
(23 items)
 
The Jury
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.7 GHz ASUS Sabertooth 990FX R2.0 Zotac GeForce GTX 660 16GB G.Skill Ripjaws X (2 x 8GB @ 1866) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD 640GB (16MB Cache) SATA II @ 7200 RPM (Main) Seagate 2TB (64MB Cache) SATA III @ 5900 RPM (S... HP DVD Writer 1260T SATA 7x Aerocool Shark 140mm Red LED Fans 
CoolingCoolingOSMonitor
Swiftech H220 2x Noctua NF-F12 Fans for H220 Windows 8 Professional LG Flatron W2361V 23" 2ms LCD @ 1920x1080 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster S27A550H 27" 2ms LED LCD @ 1... A USB one that came with an older Dell PC SeaSonic M12II 750W NZXT Switch 810 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech M150 5-Button Bluetooth Wireless Generic Ergonomic w/ Gel Wrist Rest Logitech H800 Bluetooth Wireless Headset Insignia 2.1 channel desktop speakers 
OtherOtherOther
All-In-One Card Reader BOSS Executive High Back Leather Chair Arctic MX4 Thermal Compound 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 965 BE @ 4.0 GHz Biostar 880G+ AM3 mATX Gigabyte GeForce GTX 560 8GB G.Skill Ripjaws 1066 CL7 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 500GB SATA II Some DVD burner Antec Kuhler H20 920 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCaseMouse
Acer 27" LED LCD @ 1920x1080 OCZ ModXStream Pro 700W Thermaltake Soprano RS Wireless Optical 
  hide details  
Reply
post #7 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by kyle5281 View Post

Oh. I read that wrong. I thought you had just gotten a post screen, not up to windows. Its really late up here. Have you checked your case for shorts? Also, there is a chance your usb port on the back of the mobo is shorted out.

I took it out of the case and tried it and it POSTs perfectly. Must have been a short. However, it says on my monitor 'CMOS fail'.

edit: was able to fix cmos failure by resetting through bios. How can I avoid shorting when I put the motherboard back in?
Edited by AIienware - 3/20/13 at 11:58pm
Phantom
(12 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 @ 4.4GHz Dell x58 2x ATI Radeon HD 5670 1333MHz Tri-Channel 3GB @ 1680MHz 
Hard DriveCoolingOS
1TB 7200 RPM HDD Assetek (Corsair H-50) Windows 7 
  hide details  
Reply
Phantom
(12 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 @ 4.4GHz Dell x58 2x ATI Radeon HD 5670 1333MHz Tri-Channel 3GB @ 1680MHz 
Hard DriveCoolingOS
1TB 7200 RPM HDD Assetek (Corsair H-50) Windows 7 
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Quote:
Originally Posted by AIienware View Post

I took it out of the case and tried it and it POSTs perfectly. Must have been a short. However, it says on my monitor 'CMOS fail'.

edit: was able to fix cmos failure by resetting through bios. How can I avoid shorting when I put the motherboard back in?

Check all the standoffs on your motherboard tray and make sure they're in exactly the right spots. My guess is that there's one in the wrong hole (or an extra one somewhere) and it's hitting the back of the board.
The Judge
(23 items)
 
The Jury
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.7 GHz ASUS Sabertooth 990FX R2.0 Zotac GeForce GTX 660 16GB G.Skill Ripjaws X (2 x 8GB @ 1866) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD 640GB (16MB Cache) SATA II @ 7200 RPM (Main) Seagate 2TB (64MB Cache) SATA III @ 5900 RPM (S... HP DVD Writer 1260T SATA 7x Aerocool Shark 140mm Red LED Fans 
CoolingCoolingOSMonitor
Swiftech H220 2x Noctua NF-F12 Fans for H220 Windows 8 Professional LG Flatron W2361V 23" 2ms LCD @ 1920x1080 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster S27A550H 27" 2ms LED LCD @ 1... A USB one that came with an older Dell PC SeaSonic M12II 750W NZXT Switch 810 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech M150 5-Button Bluetooth Wireless Generic Ergonomic w/ Gel Wrist Rest Logitech H800 Bluetooth Wireless Headset Insignia 2.1 channel desktop speakers 
OtherOtherOther
All-In-One Card Reader BOSS Executive High Back Leather Chair Arctic MX4 Thermal Compound 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 965 BE @ 4.0 GHz Biostar 880G+ AM3 mATX Gigabyte GeForce GTX 560 8GB G.Skill Ripjaws 1066 CL7 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 500GB SATA II Some DVD burner Antec Kuhler H20 920 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCaseMouse
Acer 27" LED LCD @ 1920x1080 OCZ ModXStream Pro 700W Thermaltake Soprano RS Wireless Optical 
  hide details  
Reply
The Judge
(23 items)
 
The Jury
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.7 GHz ASUS Sabertooth 990FX R2.0 Zotac GeForce GTX 660 16GB G.Skill Ripjaws X (2 x 8GB @ 1866) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD 640GB (16MB Cache) SATA II @ 7200 RPM (Main) Seagate 2TB (64MB Cache) SATA III @ 5900 RPM (S... HP DVD Writer 1260T SATA 7x Aerocool Shark 140mm Red LED Fans 
CoolingCoolingOSMonitor
Swiftech H220 2x Noctua NF-F12 Fans for H220 Windows 8 Professional LG Flatron W2361V 23" 2ms LCD @ 1920x1080 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster S27A550H 27" 2ms LED LCD @ 1... A USB one that came with an older Dell PC SeaSonic M12II 750W NZXT Switch 810 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech M150 5-Button Bluetooth Wireless Generic Ergonomic w/ Gel Wrist Rest Logitech H800 Bluetooth Wireless Headset Insignia 2.1 channel desktop speakers 
OtherOtherOther
All-In-One Card Reader BOSS Executive High Back Leather Chair Arctic MX4 Thermal Compound 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 965 BE @ 4.0 GHz Biostar 880G+ AM3 mATX Gigabyte GeForce GTX 560 8GB G.Skill Ripjaws 1066 CL7 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 500GB SATA II Some DVD burner Antec Kuhler H20 920 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCaseMouse
Acer 27" LED LCD @ 1920x1080 OCZ ModXStream Pro 700W Thermaltake Soprano RS Wireless Optical 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Rig in progress - suddenly shut off and not booting.